Od satirične Facebook objave do vijesti o siru i spidu 

Satiričnu objavu Facebook stranice “Insider.ba”, bez ikakve provjere, objavio je veći broj regionalnih portala kao legitimnu vijest. Iako sama premisa da bi policija zamijenila vakumirani sir za drogu spid zvuči dovoljno nevjerovatno da zaslužuje provjeru, mnogi mediji to nisu učinili.

Početkom septembra 2019. na društvenim mrežama je dijeljena viralna fotografija na kojoj je prikazan dio Facebook objave, bez informacije na kojem profilu je objavljena. Objava sadrži “informaciju” o akciji tešanjske policije u kojoj su policajci zaplijenili sir misleći da je riječ o drogi “spid”.  

Informacije iz ove Facebook objave, skupa sa fotografijom, pretvorene su u članak koji je prvobitno objavljen na srpskom portalu “Espreso” 3.9.2019. godine. 

BOSANSKA POLICIJA OD BABE UZELA BELE PAKETIĆE I VAGU: Mislili su da je DROGA, a u stvari su se IZBLAMIRALI! (FOTO) (Espreso) 
Nije redak slučaj da policajci naprave neku grešku, ali čini se da su ovi pripadnici Bosanske policije malo više "zabrljali".
Oni su zaplenili hermetički upakovan sir misleći da je u pitanju droga. Tačnije, tokom pretresa jedne porodične kuće u naselju Kraševo u Trešnji, greškom su oduzeli vagu i sir.
Vaga je bila precizna, tu je bio i aparat za vakumiranje i hermetičko zatvaranje, kao i devet kilograma upakovanog kravljeg sira.
Sve ovo je navelo pripadnike KRIM policije da pomisle da je u pitanju droga, pa su sve navedne stvari prilikom pretresa i zaplenili.

Sa portala “Espreso” ova “vijest” se proširila Srbijom, te je objavljivana i na portalima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, sa istim informacijama ali ponešto drugačijim naslovima.

Peh policije u Tešnju: Od starice oduzeli devet kilograma sira, mislili da je droga (Moja Bijeljina, 5.9.2019.)

ZNATE LI RAZLIKU IZMEĐU SIRA I DROGE? POLICIJA U TEŠNJU NE ZNA: Pretresli kuću starici i oduzeli joj domaći sir! Mislili da je SPID! (FOTO) (Kurir, 6.9.2019.)

PA, ŠTA JE OVO?! Policajci priveli BAKU sa sve PAKETIĆIMA, a nakon što su ih otvorili POSRAMILI SE (Srbija danas, 3.9.2019.)

POLICIJA ODUZELA STARICI 17 KILOGRAMA VAKUMIRANOG SIRA MISLEĆI DA JE SPID (Jajce online, 9.9.2019.)

Da li je ova priča tačna i kako smo vršili provjeru?

Vijest koju su objavili brojni mediji nije tačna, što nije bilo teško provjeriti. Uzimajući u obzir da je očito riječ o Facebook objavi, u pretraživač te društvene mreže upisali smo prvih nekoliko riječi teksta i odmah smo došli do izvora, stranice “Insider.ba”. Ova stranica je zbog sličnih dezinformativnih objava već dva puta bila predmet analiza “Raskrinkavanja” (“Pasoši i matura - od šale do suza” i “Lažni ‘švedski dvojnici’ Dodika i Izetbegovića”). Za razliku od prethodnih slučajeva, ovog puta tekst koji je pratio fotografiju bio je označen kao satira (lijevo), što je izrezano sa verzije koja postala viralna (desno) i koja je objavljena na portalu “Espreso”. 

Ovim povodom smo kontaktirali i MUP ZDK, u čijoj je nadležnosti PU Tešanj, koji nas je obavijestio da je riječ o u potpunosti izmišljenim informacijama. 

MUP ZDK

Vezano za Vaš upit koji se tiče navodnog pretresa na području Tešnja, obavještavamo Vas da su navedene informacije u cjelosti netačne i izmišljene.

S obzirom na činjenicu da je “Espreso” prenio netačnu informaciju sa društvenih mreža bez ikakve provjere, članak će biti ocijenjen kao lažna vijest. Svi portali koji su prenijeli članak, dobit će ocjenu prenošenje lažne vijesti, dok će Facebook objava stranice “Insider.ba” dobiti ocjenu satira. Napominjemo da, kao što je to navedeno u našoj metodologiji, ocjena satira ne predstavlja negativnu ocjenu, nego služi na ukazivanje na fenomen prenošenja satire bez napomene o tome - što u končnici čini lažnu vijest. 

Napomena 24.12.2020.

Redakcija Kurira je ispravila netačne navode zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

Napomena 22.01.2021.

Nakon objave naše analize, portal Espreso objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

Napomena

05.02.2021: Redakcija portala Leutar je ispravila netačne navode, zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

30.11.2021: Portal Telegraf je ispravio netačne navode u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 11. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me