Raskrinkavanje.ba

Odgovornost za masakr na Markalama nije “pripisana” VRS-u bez dokaza

Na 29. godišnjicu masakra na sarajevskoj pijaci Markale niz medija netačno je ustvrdio da su pripadnici Vojske Republike Srpske za ovaj zločin optuženi bez dokaza.

Foto: Raskrinkavanje.ba

29. godišnjica masakra na sarajevskoj pijaci Markale obilježena je 5. februara 2023. godine. Na taj datum 1994. godine minobacačka granata ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) ubila je 68 i ranila više od 140 građana/ki Sarajeva.

Ove činjenice potvrđene su presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Uprkos tome, narativi kojima se negira odgovornost pripadnika VRS-a za ovaj zločin, kao i za masakr na Markalama u augustu 1995. godine, bili su dio ratne i poratne propagande koja i dalje živi u izjavama zvaničnika i u tvrdnjama javnih medija. 

Nedavna godišnjica nije bila drugačija. Na portalu Radio-televizije Republike Srpske 5.2.2023. godine objavljen je članak sa sljedećim naslovom: 

Dodik: Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi

U članku je prenesena izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika povodom prisustva visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta na obilježavanju 29. godišnjice masakra na Markalama, objavljena na njegovom Twitter profilu:

Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi i upotrijebljene su kao povod za NATO bombardovanje Republike Srpske koje je tada podržao Kristijan Šmit, istakao je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Članak RTRS-a zaključen je sljedećom rečenicom: 

Danas je navršeno 29 godina od masakra na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske, iako je utvrđeno da ne postoje dokazi da su projektili ispaljeni sa srpskih položaja.

Ova je tvrdnja u februaru 2023. godine objavljena u člancima portala Info Srpska, RT, Sve o Srpskoj, Fakti i drugim. 

Navodeći Novinsku agenciju Republike Srpske (Srna) kao izvor, portal Katera je isti dan objavio naslov s tvrdnjom da je zločin na Markalama "pripisan Srbima" bez dokaza.

Markale - zločin koji je pripisan Srbima bez dokaza

U članku je navedeno da je "srpska strana" negirala krivicu, uz tvrdnju da je zločin insceniran i da nikada nije sprovedena nezavisna istraga o tom zločinu, kao ni da međunarodne komisije nisu mogle utvrditi odakle su ispaljene granate:

Srpska strana je negirala krivicu, tvrdeći da je tragediju inscenirala vlada u Sarajevu pod kontrolom lidera SDA Alije Izetbegovića.

Nikada nije sprovedena nezavisna istraga o tom zločinu, kao ni poslije eksplozije gotovo na istom mjestu krajem avgusta 1995, koja je poslužila kao pokriće za masovne napade avijacije NATO-a na Republiku Srpsku.

U oba slučaju međunarodne komisije nisu mogle da utvrde odakle su ispaljene granate.

 

Ko je izvor svih ovih tvrdnji?

Pretragom smo ustanovili da su tvrdnje iz članaka RTRS-a prvobitno objavljene u Pinkovom članku 4.2.2019. godine. Članak je objavljen povodom 25. godišnjice masakra, a donosi izjave "tjelohranitelja Alije Izetbegovića" koji je svjedočio da je bivši predsjednik Republike BiH "naredio" masakr.

PINK.RS PODSEĆA NA MASAKR NA MARKALAMA KOJI NE SME DA SE ZABORAVI ZBOG ISTINE - Telohranitelj Alije Izetbegovića priznao da je Alija naredio ubistvo civila!

Danas se navršava 25 godina od masakra na Markalama, jednog od najtežih zločina počinjenih u ratu u BiH, za koje su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske, iako je utvrđeno da ne postoje dokazi da su projektili ispaljeni sa srpskih položaja.

U članku se osporavaju haške presude u kojima su utvrđene činjenice o zločinima na Markalama.

Negiranje "srpske strane" s navodima o insceniranom napadu, uz izjave "tjelohranitelja Alije Izetbegovića", prenijela je i Novinska agencija Republike Srpske u članku 5.2.2020. godine.

Tvrdnje iz članaka Pinka (i Srne) su se u protekle tri godine koristile gotovo šablonski na portalima, uključujući i one javnih medija (1, 2, 3), pa bi bile dodavane u tekstove povodom svake nove godišnjice masakra na Markalama (1, 2, 3, 4, 5). 

Osim toga, citirane tvrdnje koje se u 2023. godini mogu vidjeti u članku RTRS-a dodavane su tokom proteklih godina u članke u kojima su prenesene izjave brojnih aktera (Milana Babovića, Duška Miletića, Milorada Kojića, Miodraga Linte, Milorada Dodika i drugih). Njihove izjave podržavaju tezu o bespredmetnom optuživanju Srba za zločin koji je počinila bošnjačka strana kako bi se isprovocirala NATO intervencija protiv VRS-a.

 

Šta su činjenice?

Ocjenom tačnosti izjave Milorada Dodika bavio se naš partnerski portal Istinomjer u analizi koju možete pročitati na ovom linku.

Činjenice o masakru na Markalama 1994. godine potvrđene su u presudama Haškog suda, a prema pisanju portala Detektor, koji izvještava o procesuiranju ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, za granatiranje Markala 5. februara 1994. godine osuđeni su bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i Stanislav Galić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK). Obojica su osuđena na doživotnu kaznu zatvora.

O tome kako je sud u Hagu još 2003. godine utvrdio činjenice odakle je ispaljena smrtonosna granata u prvostepenoj presudi Stanislavu Galiću pisali smo u ovoj analizi 2018. godine. 

Sud je u utvrđivanju činjenica razmotrio nalaze "lokalnog istražnog tima koji je na dan eksplozije izišao na pijacu u 13:20 sati" i čija je "istraga trajala približno nedjelju dana": sudsko vijeće je razmotrilo "zasebne izvještaje stručnih članova, između ostalih, balističara Mirze Sabljice, Hamdije Čavčića i Berka Zečevića". Sud je potom uzeo u razmatranje i izvještaje "vojnih posmatrača UN-a i članova tima 4. Francuskog bataljona UN-a" te nalaze još jednog tima UN-a koji je nastavio "ranije istrage (UN)" i bio ograničen "na analizu kratera i tehničke aspekte eksplozije".

U prvostepenoj presudi Galiću, izrečenoj 5. decembra 2003. godine, a koja je potvrđena odlukom Žalbenog vijeća u ovom predmetu iz 2006. godine, navodi se i da su istražitelji UN-a "razmotrili priče žrtava, predstavnika UN-a koji su na dan eksplozije bili u Sarajevu, te informacije o vojnoj opremi i položajima jedinica koje su dobili od ABiH i SRK-a". Izvještaj koji je podnesen 15. februara 1994. utvrdio je da je "do eksplozije došlo 5. februara 1994, između 12:10 i 12:15 sati, na prepunoj pijaci u Sarajevu", da je "eksploziju prouzrokovala konvencionalna, fabrički proizvedena, minobacačka granata od 120 mm" te je ustanovio pravac iz kojeg je doletjela minobacačka granata.

Sudsko vijeće je nakon toga većinom utvrdilo da je "minobacačka granata od 120 mm koja je 5. februara 1994. ispaljena na pijacu Markale i koja je ubila više od 60, a ranila više od 140 ljudi van razumne sumnje namjerno ispaljena s teritorije pod kontrolom SRK-a", odnosno Vojske Republike Srpske.

Drugi masakr na Markalama desio se 28. augusta 1995. godine, nakon kojeg su snage NATO-a bombardovale položaje VRS-a, što je nedugo zatim dovelo do Dejtonskog sporazuma i okončanja rata u BiH, navodi Istinomjer. 

U prvostepenoj presudi Dragomiru Miloševiću 12. decembra 2007. godine navedeno je da je "Pretresno vijeće uvjereno da je minobacačka granata koja je pogodila ulicu u blizini tržnice Markale ispaljena sa teritorije pod kontrolom SRK-a te da su je ispalili pripadnici SRK-a". Istinomjer navodi da je u presudi Žalbenog vijeća Milošević oslobođen optužbi za ovo granatiranje, no Žalbeno vijeće Tribunala nije u pitanje dovodilo utvrđene činjenice i relevantne zaključke Pretresnog vijeća u prvostepenoj presudi. 

Detektor navodi da su zaključci o tome da je pijaca Markale granatirana s položaja VRS-a 1994. i 1995. godine potvrđeni i u postupku bivšem vrhovnom komandantu VRS-a i prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Prema tome, potpuno su neutemeljene tvrdnje da ne postoje dokazi da je smrtonosni projektil ispaljen s položaja Vojske Republike Srpske. 

Stanislav Galić i Radovan Karadžić ne samo da su optuženi nego su i osuđeni za zločin na Markalama 1994. godine. 

 

Narativi kojim se negira odgovornost za zločin

Analizirani medijski napisi još jednom ukazuju na to da, pored političkih aktera, i sami mediji hrane rašireni narativ o tome da masakr na Markalama nije počinila Vojska Republike Srpske, već da se radilo o podmetnutom eksplozivu i insceniranoj tragediji kako bi se potakla međunarodna intervencija. 

U sklopu tog narativa potencira se navodna nemogućnost utvrđivanja ko je ispalio granatu, nepostojanje nezavisne komisije za utvrđivanje okolnosti i slično, iz čega proizlaze navodi o "lažnom optuživanju Srba" ili pripisivanju zločina bez dokaza. 

Međutim, osim što je potvrđeno da je granata ispaljena s položaja SRK-a, u presudi Stanislavu Galiću Sud je naveo da je tvrdnja o namjernom ciljanju civila od ABiH nerazumna i u suprotnosti s činjenicama: 

Većina smatra da tvrdnja kako bi snage ABiH gađale, kao što bi to ovdje bio slučaj, vlastite civile nije samo nerazumna nego i u suprotnosti s dokazanim pravno relevantnim činjenicama. 

Kako je pisao Detektor u ovom tekstu iz 2012. godine, tezu da je "muslimanska strana" odgovorna za ovaj zločin ponavljao je u sudnici i Radovan Karadžić. 

Instrumentalizacija zločina u političke svrhe, negiranje sudski utvrđenih činjenica i održavanje neutemeljenih narativa u životu, uz medijsku podršku, produbljuje podjele i remeti proces pomirenja u postkonfliktnom društvu Bosne i Hercegovine.

Navod da je utvrđeno da ne postoje dokazi o tome da je granata ispaljena na Markale s položaja VRS-a, objavljen u članku Pinka, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Druge objave ove tvrdnje, kao i tvrdnje da se radi o zločinu koji je bez dokaza "pripisan Srbima", dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Napomena

9.2.2023. Portal Kurir je u dva članak ocijenjena u ovoj analizi izvršio izmjene zbog kojih ovi članci dobijaju i ocjenu ispravljeno.

10.2.2023. Portal Krstarica je ispravio netačne navode u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

13.2.2022: Portali Telegraf i Novosti(.rs) su ispravili netačne navode u članku, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno.

15.2.2023: Portali Informer i BL Portal su ispravili netačne navode u člancima, pa im je dodana i ocjena ispravljeno. 

20.4.2023: RT Balkan je ispravio netačne tvrdnje u članku koji je ocijenjen u ovoj analizi, pa mu je dodana i ocjena ispravljeno.

2.10.2023. Portal Večernje novosti je 22.9.2023. ispravio netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. Ocjena i napomena o ispravci dodata je naknadno zbog tehničkih razloga.

13.10.2023:  Članak portala Palelive, koji je ocijenjen u ovoj analizi, naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

 

(Amar Karađuz i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2021

Happy TV: 27 godina se čeka istina, a balistički nalaz POTVRĐUJE: Nemoguće da je granata na Markale ispaljena sa srpskih položaja!

Na sarajevskoj pijaci Markale na današnji dan 1994. godine poginulo je 68 ljudi od eksplozije, navodno, samo jedne minobacačke granate, za šta su okri...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

Informer: LAŽNI VISOKI PREDSTAVNIK NA OBELEŽAVANJU LAŽIMA OPISANOG ZLOČINA - DODIK NIKAD BRUTALNIJI! Prošlo je 29 godina od Markala - SRBI PAMTE, ZA OVO NEMA PRAŠTANJA!

Obeležena je 29. godišnjica zločina u Sarajevu kada su ubijeni civili na pijaci Markale, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

Argumenti: Kojić: Bošnjaci žele da održe lažnu tezu o Markalama

Bošnjaci žele da održe lažnu tezu prema kojoj su Srbi odgovorni za događaje na sarajevskoj pijaci Markale iz februara 1994. i avgusta 1995. godine, iz...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

Radio-televizija Vojvodine: Markale 26 godina čekaju istinu o krivcu

SARAJEVO, BANJALUKA - Na današnji dan pre 26 godina dogodio se masakr na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.02.2022

Savez Srba iz regiona: Маркале 28 година чекају истину о кривцу

На данашњи дан пре 26 година догодио се масакр на сарајевској пијаци Маркале, за шта су окривљени припадници Војске Републике Српске, иако је утврђено...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2019

Info Srpska: BABOVIĆ: MARKALE PRIJE 25 GODINA REŽIRALI IZETBEGOVIĆ I CERIĆ

Danas se navršilo 25 godina od masakra na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske, iako je utvrđeno da ne...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 04.02.2022

Katera: Markale 28 godina čekaju istinu

Sutra se navršava 28 godina od masakra na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske, iako je utvrđeno da ne...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2021

TV K3: Markale i dalje čekaju istinu o krivcu

Na sarajevskoj pijaci Markale na današnji dan 1994. godine poginulo je 68 ljudi od eksplozije, navodno, samo jedne minobacačke granate, za šta su okri...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

RTRS: Kojić: Bošnjaci žele da održe lažnu tezu o Markalama

Bošnjaci žele da održe lažnu tezu prema kojoj su Srbi odgovorni za događaje na sarajevskoj pijaci Markale iz februara 1994. i avgusta 1995. godine, iz...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

Indeks online: Obeležen zločin na pijaci Markale, Dodik kaže da će ubice biti poznate kad tad

SARAJEVO – Danas je obeležena 29. godišnjica zločina u Sarajevu kada su ubijeni civili na pijaci Markale, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

RT Balkan: Додик: Срби на КиМ су своји на своме, Маркале су злочин за који смо два пута лажно оптужени

Он је подсетио да су једино Албанци све време били мањина и у оквиру бивше Југославије и данашње Србије и да, како је рекао, плашећи свет "српским све...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

IN4S: Додик: Маркале су злочин за који су два пута лажно оптужени Срби

Маркале су злочин за који су два пута лажно оптужени Срби и употријебљене су као повод за НАТО бомбардовање Републике Српске које је тада подржао Крис...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

Katera: Маркале - злочин који је приписан Србима без доказа

На сарајевској пијаци Маркале на данашњи дан 1994. године погинуло је 68 људи од експлозије, наводно, само једне минобацачке гранате, за шта су оптуже...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

Info Srpska: ZAPAD LAŽIMA OD MARKALA DO RAČKA TRAŽIO IZGOVOR ZA VOJNU INTERVENCIJU

Jasno je da su od Markala do Tuzlanske kapije sve laži u nizu, na koje su kasnije nadovezani Srebrenica i slične priče, poput Račka na Kosovu, a sve s...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

Novosti: GODIŠNJICA MARKALA: Dodik prokomentarisao prisustvo Kristijana Šmita

DANAS je obeležena 29. godišnjica zločina u Sarajevu kada su ubijeni civili na pijaci Markale, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

Moj kontakt: Dodik: Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi

Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi i upotrijebljene su kao povod za NATO bombardovanje Republike Srpske koje je tada podržao Kr...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

Katera: Markale 26 godina čekaju istinu

Na današnji dan prije 26 godina dogodio se masakr na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske, iako je utvr...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2021

Vaseljenska: Маркале и даље чекају истину о кривцу

На сарајевској пијаци Маркале на данашњи дан 1994. године погинуло је 68 људи од експлозије, наводно, само једне минобацачке гранате, за шта су окривљ...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2019

Prijedor24h: Babović: Markale prije 25 godina režirali Izetbegović i Cerić

Danas se navršilo 25 godina od masakra na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske, iako je utvrđeno da ne...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

Euronews Serbia: Dodik povodom 29. godina od pogibije civila na pijaci Markale: Srbi lažno optuženi

Danas je obeležena 29. godišnjica zločina u Sarajevu kada su ubijeni civili na pijaci Markale, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 04.02.2022

Palelive: „Markale jedan“ – zločin koji je, bez dokaza, pripisan Srbima

BIJELJINA – Na sarajevskoj pijaci „Markale“ 5. februara 1994. godine, usljed eksplozije, navodno, samo jedne minobacačke granate, poginulo je 68 ljudi...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

Fakti: Додик: Албанци плашећи свет „српским светом“ лагано заокружују „албански свет“

ПОРУЧИО КУРТИЈУ: СРБИ НА КиМ СУ НА СВОМЕ, СРБИ У БиХ КОНСТИТУТИВНИ НАРОД, А АЛБАНЦИ У СРБИЈИ - МАЊИНА

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 04.02.2021

Opština Sokolac: Маркале – злочин који је приписан Србима без доказа

На сарајевској пијаци Маркале 5. фебруара 1994. године погинуло је 68 људи од експлозије, наводно, само једне минобацачке гранате, за шта су оптужени...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

Prijedor24h: “Zapad lažima od Markala do Račka tražio izgovor za vojnu intervenciju”

Јasno je da su od Markala do Tuzlanske kapije sve laži u nizu, na koje su kasnije nadovezani Srebrenica i slične priče, poput Račka na Kosovu, a sve s...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

Srna: МАРКАЛЕ 26 ГОДИНА ЧЕКАЈУ ИСТИНУ О КРИВЦУ

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

Srna: OTVARANjE ARHIVA POKAZALO BI DA JE SLUČAJ "MARKALE" MONTIRAN

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

Bijeljina Online: Markale 26 godina čekaju istinu o krivcu

​SARAJEVO - Na današnji dan prije 26 godina dogodio se masakr na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske,...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

K1 info: PROŠLO je 29 godina od MARKALA: Srbi LAŽNO optuženi, ubice NEVINIH ljudi će biti poznate kad-tad

Na sarajevskoj pijaci poginulo je 68 osoba, a ranjeno oko 200

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2019

RTRS: Miletić: Pravda će stići kad-tad

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić rekao je da će pravda kad-tad izaći na svjetlo dana jer srpska strana n...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

RTRS: Dodik: Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi

arkale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi i upotrijebljene su kao povod za NATO bombardovanje Republike Srpske koje je tada podržao Kri...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 04.02.2020

TV K3: Markale 26 godina čekaju istinu

Sutra se navršava 26 godina od masakra na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske, iako je utvrđeno da ne...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

Centralni portal: DODIK: Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi

Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi i upotrijebljene su kao povod za NATO bombardovanje Republike Srpske koje je tada podržao Kr...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2019

BL Portal: Markale prije 25 godina režirao Alija Izebegović i Mustafa Cerić

Danas se navršilo 25 godina od masakra na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske, iako je utvrđeno da ne...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 04.02.2020

Info Srpska: MARKALE 26 GODINA ČEKAJU ISTINU O KRIVCU

Sutra se navršava 26 godina od masakra na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske, iako je utvrđeno da ne...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

Pink: PRE 26 GODINA DOGODIO SE MASAKR U SARAJEVU - Markale i dalje čekaju istinu o krivcu

Na današnji dan pre 26 godina dogodio se masakr na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske, iako je utvrđe...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2021

Kurir: MARKALE 27 GODINA ČEKAJU ISTINU O KRIVCU: Nalaz balističara potvrđuje da je bilo nemoguće da granata doleti sa srpskih položaja!

Na sarajevskoj pijaci Markale na današnji dan 1994. godine poginulo je 68 ljudi od eksplozije, navodno, samo jedne minobacačke granate, za šta su okri...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2021

Frontal (.ba): Markale i dalje čekaju istinu o krivcu

Na sarajevskoj pijaci Markale na današnji dan 1994. godine poginulo je 68 ljudi od eksplozije, navodno, samo jedne minobacačke granate, za šta su okri...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

Telegraf: 26 godina od masakra na pijaci: Markale i dalje čekaju istinu o krivcu

Prvi napad dogodio se 5. februara 1994. godine kada je od eksplozije navodno samo jedne minobacačke granate poginulo 68, a ranjena 144 građana

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

Indeks online: Markale 26 godina čekaju istinu o krivcu

SRAJEVO/BANJALUKA – Na današnji dan pre 26 godina dogodio se masakr na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Sr...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

Patriote srpske: Додик: Маркале су злочин за који су два пута лажно оптужени Срби

Маркале су злочин за који су два пута лажно оптужени Срби и употријебљене су као повод за НАТО бомбардовање Републике Српске које је тада подржао Крис...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

Nezavisne: Markale 26 godina čekaju istinu o krivcu

​SARAJEVO - Na današnji dan prije 26 godina dogodio se masakr na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske,...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.02.2023

025.rs: Dodik povodom 29. godina od pogibije civila na pijaci Markale: Srbi lažno optuženi

Juče je obeležena 29. godišnjica zločina u Sarajevu kada su ubijeni civili na pijaci Markale, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je d...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2021

Vidovdan: Маркале и даље чекају истину о кривцу

На сарајевској пијаци Маркале на данашњи дан 1994. године погинуло је 68 људи од експлозије, наводно, само једне минобацачке гранате, за шта су окривљ...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.02.2021

Dan.co: Markale i dalje čekaju istinu o krivcu

U SARAJEVU OBILJEŽENA DVADSET SEDMA GODIŠNJICA STRAVIČNOG ZLOČINA

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

Alternativna televizija: Anđelković: Zapad lažima od Markala do Račka tražio izgovor za vojnu intervenciju

Јasno je da su od Markala do Tuzlanske kapije sve laži u nizu, na koje su kasnije nadovezani Srebrenica i slične priče, poput Račka na Kosovu, a sve s...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

Kurir: MARKALE ČEKAJU ISTINU 26 GODINA: Granate nikako nisu mogle biti ispaljene sa srpskih položaja, ali propaganda je skuplja

Na sarajevskoj pijaci Markale, na današnji dan pre 26 godina, dogodio se masakr za koji su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske, iako je utvr...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

RTRS: Маркале 26 година чекају истину о кривцу

На данашњи дан прије 26 година догодио се масакр на сарајевској пијаци Маркале, за шта су окривљени припадници Војске Републике Српске, иако је утврђе...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 09.01.2023

Glas Javnosti: PODSEĆANJE! KAKO SU BOSANSKI MUSLIMANI IZVELI KRVAVE MARKALE: Masakr nad sopstvenim civilima bio direktan povod za zločinačku NATO agresiju na Republiku Srpsku!

Masakri na Markalama su dva masakra koja su izvršile snage takozvane armije BiH kako bi direktno optužile Vojsku Republike Srpske za vreme građanskog...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

Glas Srpske: Kojić: Bošljaci žele da održe lažnu tezu o Markalama

BANJALUKA - Bošnjaci žele da održe lažnu tezu prema kojoj su Srbi odgovorni za događaje na sarajevskoj pijaci Markale iz februara 1994. i avgusta 1995...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

TV Most: Обележен злочин на пијаци Маркале, Додик: Једина истина Маркала су невине жртве, чије убице ће бити познате кад тад

Данас је обележена 29. годишњица злочина у Сарајеву када су убијени цивили на пијаци Маркале, а председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је д...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

Infosrpska: DODIK: MARKALE SU ZLOČIN ZA KOJI SU DVA PUTA LAŽNO OPTUŽENI SRBI

Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi i upotrijebljene su kao povod za NATO bombardovanje Republike Srpske koje je tada podržao Kr...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

Alternativna televizija: Kojić: Bošnjaci žele da održe lažnu tezu o Markalama

Bošnjaci žele da održe lažnu tezu prema kojoj su Srbi odgovorni za događaje na sarajevskoj pijaci Markale iz februara 1994. i avgusta 1995. godine, iz...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2021

RTV Doboj: Markale i dalje čekaju istinu o krivcu

Na sarajevskoj pijaci Markale na današnji dan 1994. godine poginulo je 68 ljudi od eksplozije, navodno, samo jedne minobacačke granate, za šta su okri...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

Happy TV: Obeležena 29. godišnjica zločina na pijaci Markale, Dodik poručuje: „Jedina istina Markala su nevine žrtve, čije ubice će biti poznate kad tad!“

Danas je obeležena 29. godišnjica zločina u Sarajevu kada su ubijeni civili na pijaci Markale, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 04.02.2019

Pink: PINK.RS PODSEĆA NA MASAKR NA MARKALAMA KOJI NE SME DA SE ZABORAVI ZBOG ISTINE - Telohranitelj Alije Izetbegovića priznao da je Alija naredio ubistvo civila!

Danas se navršava 25 godina od masakra na Markalama, jednog od najtežih zločina počinjenih u ratu u BiH, za koje su okrivljeni pripadnici Vojske Repub...

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

RTV Doboj: Dodik: Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi

Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi i upotrijebljene su kao povod za NATO bombardovanje Republike Srpske koje je tada podržao Kr...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

Krstarica: Obeležen zločin na pijaci Markale, Dodik kaže da će ubice biti poznate kad tad

SARAJEVO – Danas je obeležena 29. godišnjica zločina u Sarajevu kada su ubijeni civili na pijaci Markale, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 04.02.2022

Večernje novosti: ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ БЕЗ ДОКАЗА ПРИПИСАН СРБИМА: Истрага о нападу и даље мистерија

НА сарајевској пијаци "Маркале" 5. фебруара 1994. године, усљед експлозије, наводно, само једне минобацачке гранате, погинуло је 68 људи, а оптужени с...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2020

NS Reporter: Markale 26 godina čekaju istinu o krivcu

SARAJEVO, BANJALUKA – Na današnji dan pre 26 godina dogodio se masakr na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

Radio-televizija Vojvodine: Obeležen zločin na pijaci Markale, Dodik: Jedina istina Markala su nevine žrtve, čije ubice će biti poznate kad tad

SARAJEVO - Danas je obeležena 29. godišnjica zločina u Sarajevu kada su ubijeni civili na pijaci Markale, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik...

 • Prenošenje lažnih vijesti