Olga Milanović nije “nasmijala” javnost porukom “dajte mladima šansu”

Izvještavajući o izbornom rezultatu Olge Milanović, kandidatkinje Demokratske fronte (DF) za Općinsko vijeće Vareš na ovogodišnjim lokalnim izborima, Dnevni avaz je naveo da je Milanović “nasmijala” javnost porukom “dajte mladima šansu”. Milanović nikada nije imala takvu poruku na predizbornom plakatu.

Na portalu Dnevni avaz je 18.11.2020. godine objavljen članak sa naslovom:

Evo koliko glasova je dobila doktorica Olga iz Vareša

U članku se izvještava o rezultatu koji je Olga Milanović, kandidatkinja Demokratske fronte (DF) za Općinsko vijeće u Varešu, ostvarila na lokalnim izborima održanim 15.11.2020.

 (...)Ova 75-godišnjakinja na izborima osvojila je tek 19 glasova.
Inače, javnost je nasmijala porukom sa svoga plakata: Dajte mladima šansu. Vareš pobjeđuje!
- Ako me budu gledali samo kao neku nesposobnu staricu, sigurno je da neću ući u Općinsko vijeće. Ali ja želim da ovaj narod bude dobro i da svi ljudi imaju dostojanstvo, pa sa mnom ili bez mene u vlasti, nevažno je - kazala je ranije u razgovoru za "Avaz". (...)

Članak su sa skoro identičnim naslovima potom objavili i sljedeći portali: Hayat, Press media, Krajina, Sarajevograd i Srpska info

Svi članci su objavljeni i na Facebook stranicama navedenih portala, gdje su ostvarili 399 interakcija do vremena pisanja ove analize - prema podacima Facebookovog alata CrowdTangle.

O Olgi Milanović i navodnoj poruci sa njenog predizbornog plakata “dajte mladima šansu” Raskrinkavanje je pisalo u analizi objavljenoj 22.10.2020

U toj analizi je ustanovljeno da je humoristična Facebook stranica "Raja sa biroa" iskoristila originalni predizborni plakat kandidatkinje DF-a Olge Milanović, na kojeg je dodala slogan “Dajte mladima šansu Vareš pobjeđuje”, iako na originalnom plakatu slogan glasi “Demokratska fronta Vareš pobjeđuje”.

Na slici ispod možete vidjeti kako je izgledala humoristična objava Facebook stranice "Raja sa biroa", a kako originalna slika.

 

Analizu, u kojoj smo ustanovili da je riječ o fotomontaži, možete pročitati na linku ispod.

Lažna vijest
“Najsmješniji” predizborni plakati su ipak foto montaže

U proteklih nekoliko dana na društvenim mrežama, a potom i u člancima nekol...

Razabiranje Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Demantirano 22.10.2020

Iz navedenog je jasno da Olga Milanović nije “nasmijala” javnost porukom sa svoga plakata “Dajte mladima šansu. Vareš pobjeđuje!”, kako je to navedeno u članku Avaza i prenošenjima tog članka. 

Tačno je da je plakat Olge Milanović, na koju je dodat slogan “dajte mladima šansu”, privukao pažnju javnosti (samo na stranici "Raja sa biroa" objava je imala skoro 3.000 interakcija), ali to nije njena autentična slika niti slogan.

Zbog navedenog, tvrdnju iz članka sa portala Dnevni avaz ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge članke s tom tvrdnjom ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Napomena 25.12.2020.

Redakcije portala Srpska info, Avaz, Press media, Hayat su izmijenile provobitno objavljeni članak, koji je ocijenjen i kao ispravljeno. I Facebook stranica BH provale je izvršila ispravke, zbog čega je objava takođe ocjenjena i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)


 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 19. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
AI fotografije hapšenja američkih političara/ki predstavljene kao stvarne

Korisnici/e Facebooka dijele fotografije koje navodno prikazuju hapšenja am...

Lažna vijest Teorija zavjere
Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me