Raskrinkavanje.ba

Oreo keksi ne sadrže svinjsko mlijeko ili mast

Viralne su tvrdnje da se popularni Oreo keksi prave sa svinjskom mašću i svinjskim mlijekom. To nije tačno – ovi keksi nemaju sastojke životinjskog porijekla.

Foto: Flickr.com

Na Facebooku je 12. januara 2023. godine objavljen screenshot prevoda Facebook objave u kom se tvrdi da Oreo keksi sadrže mast i svinjsko mlijeko te da su stoga “zabranjeni” muslimanima/kama. U opisu ove objave navodi se:

POŠTOVANI PRIJATELJI I PRATIOCI!
S tugom i bolom u duši ,vas obavještavam,da sam prije 2 dana rahmet predala OREO KESKSIĆIMA.
Naime,inspekcijska sluzba ustanovila je da u sastavu istih,se nalazi svinjska mast i svinjsko mlijeko.
Iz povjerljivih izvora sam obaviještena,tako da osjećam potrebu da ovu istinu podijelim s vama.

Na screenshotu prevoda objave sa stranog jezika tvrdi se da je neimenovana kompanija “zvanično objavila da je Oreo keks zabranjen za muslimane jer se pravi od masti i svinjskog mlijeka”. 

Do vremena pisanja ove analize objava o svinjskom mlijeku u Oreo keksima podijeljena je 610 puta. Iste tvrdnje pronašli smo u još pet Facebook objava. 

Šta su činjenice?

Tvrdnje da Oreo keksi sadrže mast i svinjsko mlijeko dijelile su se i na drugim jezicima (1, 2, 3, 4). Analizirale su ih fact-checking platforme iz Indije, The Quint i Alt News

Na zvaničnoj internet-stranici brenda Oreo iz Ujedinjenog Kraljevstva, u sekciji “Često postavljana pitanja”, navodi se da su ovi keksi pogodni za vegetarijanski način prehrane, to jest da ne sadrži životinjske masti. Također se navodi da su mnogi Oreo proizvodi pogodni i za veganski način prehrane, odnosno da ne sadrže nikakve sastojke životinjskog porijekla. 

Mnogi Oreo proizvodi pogodni su za vegane/ke, ali u njima se mogu naći slučajni kontaminanti mlijeka, pa molimo provjerite savjete o alergenima. Kompletnu listu naših veganski sertifikovanih proizvoda možete pronaći na web stranici Veganskog društva (Vegan Society).

Svinjska, ili bilo koja druga životinjska mast, nije pogodna za vegetarijansku prehranu. Dakle, da se nalazi u Oreo keksima, oni ne bi mogli biti označeni kao vegetarijanski proizvod. Takođe, ovi keksi nisu označeni kao veganski jer postoji mogućnost slučajne kontaminacije mlijekom, a ne jer se prave sa svinjskim ili nekim drugim mlijekom. 

Sastav svih proizvoda brenda Oreo dostupan je na pomenutoj zvaničnoj stranici. Svinjsko mlijeko se ne navodi kao sastojak nijednog proizvoda. 

U istoj sekciji na ovoj stranici navodi se i odgovor na pitanje da li su Oreo keksi halal. Halal hranom smatra se hrana koja je u skladu s islamskim zakonom. 

Oreo keksi proizvedeni u Evropi nisu halal-sertifikovani, ali njihov sastav ili proizvodnja ne čine ih neprikladnim za muslimansku ishranu. Izuzeci su Oreo Strawberry Cheesecake, Oreo Choc’o Brownie, Oreo Enrobed Milk & White, Oreo Cadbury Coated and Oreo Crunchy Bites Dipped.

Halal-sertifikate u Evropi izdaju različite akreditovane organizacije (1, 2). Oreo keksi, dakle, ne posjeduju ovaj sertifikat, ali njihov sastav i način proizvodnje, uz navedene izuzetke, jesu prikladni za muslimane/ke. 

Kako The Quint i Alt news objašnjavaju, iz objava tvrdnji o svinjskom mlijeku i masti u Oreo keksima koje su se širile na indijskom jeziku jasno je da je kompanija koja je navodno objavila da su ovi keksi “zabranjeni za muslimane jer se prave od masti i svinjskog mlijeka” Zamjam Realtors. Logo i kontakt ove kompanije navode se na slikama koje su se dijelile u ovoj zemlji. 

Foto: Thequint.com

Riječ je o kompaniji koja se bavi prodajom nekretnina, a iz koje su za dvije pomenute fact-checking platforme potvrdili da nisu upoznati s ovim tvrdnjama te da neko drugi koristi logo i identitet kompanije. Dakle, ova kompanija nije objavila navedene tvrdnje o Oreo keksima. Ne postoje nikakvi dokazi ni da je to utvrdila bilo kakva “inspekcijska služba”, kako se tvrdi u pomenutim Facebook objavama. 

Oreo proizvodi jesu sadržavali određeni udio svinjske masti do sredine 1990-ih. To, ipak, nije slučaj već više od 20 godina. 

Svinjsko mlijeko se može konzumirati, ali se u tu svrhu gotovo nikad ne koristi. Ovo mlijeko ima veći udio mliječne masti od kravljeg, ali ga svinje proizvode znatno manje od krava. Proces dobijanja mlijeka od svinja veoma je težak, a svinje nisu pripitomljene za tu namjenu. 

Na koncu, budući da industrija prikupljanja i proizvodnje svinjskog mlijeka ne postoji, nije realistično da brend kakav je Oreo, koji proizvodi 40 milijardi keksa godišnje, može imati dovoljne količine svinjskog mlijeka za njihovu proizvodnju. 

Shodno činjenicama, prvu objavu tvrdnje da Oreo keksi sadrže svinjsku mast i svinjsko mlijeko ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 14.01.2023

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: Oreo keks

  • Prenošenje lažnih vijesti