Palestina nikada nije bila označena na Google maps

Prethodnih dana je na društvenim mrežama desetine hiljada korisnika ponovo pokrenulo priču o tome da je Google izbrisao Palestinu sa Google Maps servisa. Ovu lažnu vijest koja je demantovana još 2016. godine kada se prvi put pojavila, proširili su iranski i ruski državni mediji, Hamas, kao i ministar vanjskih poslova Palestinske samouprave koji je najavio tužbu protiv Google-a i Apple-a.

Na portalu Dnevni avaz je 16. jula objavljen članak sa naslovom u kojem se tvrdi da je “Google Maps izbrisao Palestinu”. U članku je navedeno samo da se “društvenim mrežama šire fotografije” navodnog brisanja Palestine. Nije naveden izvor informacije da je Google “nakon 4 godine ponovo izbrisao Palestinu” sa aplikacije Google Maps.

"Google Maps" izbrisao Palestinu
Nakon četiri godine "Google" je ponovo izbrisao Palestinu sa servisa "Google Maps".
Društvenim mrežama šire se fotografije mape Izraela u kojem je Zapadna Obala i Pojas Gaze označeni isprekidanim linijama unutar teritorije Izraela, ali bez Palestine.
"Google" još uvijek nije objasnio razloge ovakvog poteza.

U članku se dalje navodi da je i prije 4 godine Palestina “nestala” sa ovog servisa, ali da je nakon online peticije “označena na Google Maps”. U članku je priložena i objava sa Twitter profila Maqsood Alam iz 2016. godine.

Prije četiri godine, također je Palestina sa oveog (sic!) servisa nestala, a nakon online peticije iz cijelog svijeta, Palestina je označena  na "Google Mapsu".

Sputnik je istog dana, sat vremena kasnije (također bez navođenja izvora) objavio članak sa tvrdnjama da je “Palestina nestala sa Gugl mape”. 

Palestina nestala sa „Gugl“ mape
Palestina je nestala sa mape američke internet-kompanije „Gugl“, primetili su dopisnici Sputnjika.
Prilikom pretrage pojma „Palestina“, na mapi su prikazane susedne države, međutim, naziva Palestine na njoj nema.

Članke sa Avaza i Sputnika su prenijeli Espreso, Source, Gradačački glas, Moj Cazin i Zenica grad. Iste tvrdnje su nakon članaka Avaza i Sputnika kružile i društvenim mrežama, a objavljene su, između ostalog, na Facebook stranicama U ime Allaha, Sandžak, Ljepota Islama, Mega vijesti i Republika BiH.  

Facebook stranice Islam, Radost Islama i Moj info su, uz opis “Možda ste je izbrisali sa Google maps, ali ne iz naših srca”, podijelile sljedeću fotografiju, koja je prethodnih dana postala viralna.

Sa druge strane, portal Balkan Sahar TV, balkanska verzija iranske državne televizije, objavio je 17. jula članak u kojem se navodi da je “ministar vanjskih poslova Palestinske samouprave” najavio tužbu protiv Google-a i Apple-a zbog brisanja Palestine sa mapa.

Ukidanje naziva Palestine na Google-u i Apple-u je politička uvreda i greška
SaharTV – Rijad Al-Maliki, ministar vanjskih poslova Palestinske samouprave, nazvao je ukidanje naziva Palestina na Google-u i Apple-u uvredljivim i najavio zakonske mjere u reakciji na taj potez.
U specijalnom intervjuu za TV mrežu Al-Mayadeen, Maliki je kazao da palestinske vlasti tragaju za međunarodnom zakonskom institucijom na kojoj će predati tužbe protiv pretraživača Google i Apple.
„Google i Apple su tim uvredljivim i namjernim političkim potezom prema Palestincima sasvim sigurno pogriješili“ – kazao je.

Kako je nastala ova “vijest”?

O tome da je Palestina navodno izbrisana sa Google mapa pisalo se još 2016. godine, kako je navedeno i u Avazovom članku. Tu tvrdnju su tada na našem govornom području, između ostalih, objavili Al Jazeera, N1 Srbija, Klix, Radio Sarajevo i mnogi drugi mediji. 

Novo prenošenje istih tvrdnji je pokrenula objava na Instagram profilu Astagfirollah od 15. jula 2020, kako su u svojim člancima naveli Media Line 16. jula i Independent 18. jula. Tom objavom, u kojoj je navedeno da su Google i Apple “zvanično” uklonili Palestinu sa mapa, ova priča je ponovo postala viralna nakon što se o njoj pisalo 2016. godine. 

Na Instagramu, Facebooku i Twitteru je od tada objavljeno na desetine hiljada postova pod hashtagom #FreePalestine i #PutPalestineBackOnTheMap, koje sadrže iste tvrdnje o uklanjanju Palestine sa mape, ilustrovane različitim fotografijama.

Među profilima koji su tvrdnje prvi obavili na Twitteru bio je i profil AS-Source News / MILITARY koji je kreiran u februaru ove godine i koji ima oko 7.600 pratitelja, dok je jedan od rijetkih portala koji je ove tvrdnje objavio u članku na engleskom jeziku portal India.

Zanimljivo je kako je ova vijest odjeknula među ruskim medijima.Tako su tvrdnje o brisanju Palestine sa Google mapa emitovane i u televizijskom programu ruske televizije 360, objavljene na portalima Gazeta i Yandex, ali i proširene putem ruskih zvaničkih državnih kanala informisanja poput portala novinske agencije RIA novosti i portala Russia Today. Svi ruski izvori, uključujući i Twitter profil AS-Source, u svojim objavama istaknuli su kako Palestina postoji na Yandex mapama, koji je ruska verzija Google-a.

Kao što je u svom članku naveo portal Balkan Sahar TV, Rijad Al-Maliki, ministar vanjskih poslova Palestinske samouprave je u razgovoru za satelitski TV kanal sa sjedištem u Bejrutu, Al-Mayadeen, 17. jula najavio tužbe protiv tehnoloških kompanija Google i Apple, također tvrdeći da je Palestina izbrisana sa njihovih mapa. Njegove izjave, osim državne televizije Sahar TV,  prenijele su i iranske novinske agencije Farsa i Iran press kao i državne televizije Hispan TV i Press TV.

Istog dana se putem saopštenja za javnost obratio i Hazem Qasem, glasnogovornik Hamasa, koji je osudio brisanje Palestine sa mapa, što je između ostalih prenijela i novinska agencija Ilkha, kao i palestinski informativni centar i iranska televizija Press TV. Iranski mediji koji su prenijeli njegove izjave, kao izvor vijesti naveli su rusku novinsku agenciju RIA novosti i Twitter profil AS-Source.

Je li Google izbrisao Palestinu sa mape 2016. godine?

Priča o uklanjanju Palestine sa Google mapa demantovana je ubrzo nakon što se pojavila 2016. godine. Palestina zapravo nikada nije ni postojala na Google mapama, pa nije ni mogla biti uklonjena sa njih. 

To je potvrdio i Google u svom saopštenju, u kom je navedeno da, iako Palestina nije bila označena na mapama ove kompanije, jesu postojale oznake Gaza i Zapadna obala, koje su privremeno “nestale” sa mape. Google je u saopštenju naveo da se radi o grešci na čijem se ispravljanju ubrzano radi, kako je prenio New York Times 11. avgusta 2016. godine:

"Nikad na Google kartama nije postojala oznaka "Palestina". Međutim, otkrili smo grešku koja je uklonila oznake ‘Zapadna obala’ i ‘Gaza’ “, navodi se u izjavi kompanije. "Ubrzano radimo na vraćanju tih oznaka."
Nejasno je je li ta greška igrala ulogu u pokretanju bijesa na društvenim mrežama.

O ovoj dezinformaciji su tada pisali i drugi mediji, uključujući, Guardian, i Washington Post, a svi oni su utvrdili da je priča dobila globalnu pažnju nakon što je Forum jeruzalemskih novinara objavio saopštenje u kojem je osudio brisanje Palestine sa Google mape. Tada je na portalu Change pokrenuta i peticija koju je do kraja 2016. godine potpisalo skoro 300.000 ljudi, a koja se  i dalje dijeli društvenim mrežama (do sada je prikupljeno 1.015.682 online potpisa).

Da nije tačno da je Google obrisao Palestinu sa mape, 2016. su pisali i regionalni mediji poput N1 Srbija, Mondo, Bljesak, Alo i drugi. N1 tako u članku od 10. avgusta 2016. navodi:

Nakon peticije koju je potpisalo desetine hiljada ljudi sa zahtevom da Google ponovo postavi mapu Palestine, taj najviše korišćen pretraživač na svetu odgovorio je da naziva Palestina nikada nije ni bilo na GoogleMaps, ali da je otkriveno da su nestali nazivi Zapadna obala i pojas Gaze.
"Radimo brzo da vratimo te nazive nazad u to područje", rekao je portparol Googla a prenosi sajt Endgadget.

Jesu li Google i Apple izbrisali Palestinu sa mapa 2020. godine?

Nakon što je priča ponovo postala popularna u julu 2020. godine, o tome da ona nije istinita pisali su već pomenuti Independent, zatim Express, te indijski portal za provjeru činjenica India Today Anti Fake News War Room. 

Sva tri navedena portala, kao i gore pomenuti Media Line, naveli su u svojim tekstovima da je Google još 2016. demantovao ove navode. India Today Anti Fake News War Room je u svom tekstu ukazao na Googleov dokument o prikazivanju granica na mapama, u kom se navodi da se granice oko kojih se države ne slažu, prikazuju isprekidanom linijom:

Osporene granice
Osporene granice prikazane su kao isprekidana siva linija. Mjesta koja su uključena [u spor, op.a.] ne slažu se oko granice. 

Independent sa druge strane navodi da je Instagram profil koji je ponovo pokrenuo priču 15. jula 2020. godine, naknadno uredio opis objave u kom sada stoji da je post ažuriran nakon saznanja da sadrži netačne informacije. 

Tvrdnje da je [Palestina, op.a.] uklonjena su, izgleda, došle od viralnog Instagram posta koji je korisnik "Astagfirvlah" [Astagfirollah, op.a.] objavio u srijedu, koji je tehnološke divove optužio za "službeno uklanjanje" Palestine sa njihovih mapa.

Objava je nakon toga ažurirana napomenom da sadrži "netačne informacije". Međutim, članci i postovi na drugim platformama društvenih medija nastavljaju širiti ove tvrdnje, a oni koji podržavaju Palestinu optužuju tehnološku kompaniju da podržava izraelsku okupaciju.

Profil Astagfirollah je, zaista, ispravio tvrdnju da je Palestina izbrisana sa mape, dodavši da i dalje ostaje potreba da se širi svijest o ovom pitanju i pozivajući pratitelje/ke da pruže podršku u nastojanjima da se Palestina stavi na mape. 

Media line je u svom članku, koji je prenio i Jerusalem Post, naveo i nekoliko izjava palestinskih aktivista/ica, koji su za potvdili da Palestina nikada nije postojala na mapama servisa Google i Apple, te da je upravo obilježavanje Palestine na mapama jedan od ciljeva kampanje za priznavanje državnosti Palestine i zaštite “digitalnih prava” njenih građana/ki. 

Eyad Rifai, voditelj socijalnog centra Sada koji prati kršenje [digitalnih prava] od strane društvenih medija protiv palestinskog sadržaja, potvrdio je za Media Line da Palestina kao takva nije identificirana na tim kartama, već se pojavljuje kao Zapadna obala i pojas Gaze.

Dodao je da je, od početka 2020. godine, Google počeo da uklanja nazive palestinskih gradova i puteva sa svojih mapa, dok je zadržao izraelske puteve - što Palestince može izložiti opasnosti, ako prate upute bazirane na [takvim] mapama i završe u izraelskom naselju.

“Radimo na tome i šaljemo pisma raznim stranama da uključe Palestinu u skladu sa zakonima Ujedinjenih nacija,” rekao je Rifai.

(...)

Jalal Abukhater, palestinski aktivist s više od 5.000 pratilaca na Twitteru, rekao je za Media Line da Palestina nikada nije označena na bilo kojoj Googleovoj ili Appleovoj platformi.
"Te teritorije su uvijek bile označene kao "Zapadna obala" i "Pojas Gaze". Vidio sam mnoge svoje prijatelje kako prenose vijesti [da je Palestina izbrisana, op.a.], ali ja nikada nisam vidio "Palestinu" na kartama Googlea i Applea," rekao je.

Raskrinkavanje je kontaktiralo Avaz i druge medije koji su prošle sedmice objavili netačne tvrdnje o brisanju Palestine. Medijima smo poslali informacije o činjenicama koje su ustanovljene još 2016. godine, te ih pitali za komentar, no odgovore nismo dobili do trenutka objavljivanja ove analize.

S obzirom da se radi o netačnoj tvrdnji koja je prvi put objavljena na našem jeziku prije 4 godine, aktuelne objave Dnevnog avaza i drugih portala, koje sadrže tvrdnju da je “Google izbrisao Palestinu sa mape”, ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Pored toga, tvrdnju Dnevnog avaza o tome da je Google 2016. godine “vratio Palestinu na mape” nakon pokretanja gore pomenute peticije, ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Napomena 24.12.2020.

Redakcija portala Espreso nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 20. 07. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me