Ukidanje naziva Palestine na Google-u i Apple-u je politička uvreda i greška

Izvor/medij: Balkan Sahar TV
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Palestina nikada nije bila označena na Google maps

SaharTV – Rijad Al-Maliki, ministar vanjskih poslova Palestinske samouprave, nazvao je ukidanje naziva Palestina na Google-u i Apple-u uvredljivim i najavio zakonske mjere u reakciji na taj potez.

U specijalnom intervjuu za TV mrežu Al-Mayadeen, Maliki je kazao da palestinske vlasti tragaju za međunarodnom zakonskom institucijom na kojoj će predati tužbe protiv pretraživača Google i Apple.

„Google i Apple su tim uvredljivim i namjernim političkim potezom prema Palestincima sasvim sigurno pogriješili“ – kazao je.

Američke kompanije Google i Apple su ukidanjem Palestine s karte svijeta izazvali bijes brojnih korisnika interneta, koji su putem društvenih mreža zatražili da se naziv Palestine ponovo vrati.

2016.god. Google se po prvi put našao na udaru kritika jer je iz svog pretraživačkog sistema ukinuo naziv Palestine, no glasnogovornik te kompanije tada je kazao da se taj naziv nikada nije ni nalazio na mapi, da bi bio izbrisan.

Četiri godine kasnije, korisnici društvenih mreža u novom talasu ponovo ističu da se prilikom pretrage naziv Palestina ne može pronaći, i da se umjesto njega koristi naziv cionističkog režima Izraela.

Članak indeksiran 20. 07. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me