Pfizerova vakcina protiv Covid-19 nije “proglašena štetnom” u Kaliforniji

Na Facebooku su se pojavile netačne tvrdnje o Pfizer vakcini protiv Covid-19 i vakcinaciji u Kaliforniji. Suprotno ovim tvrdnjama, u toj vakcini nije pronađena nikakva “toksična materija” niti je vakcinacija u Kaliforniji “zaustavljena”.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Na Facebook profilu Marija Kovac je 22.1.2021. podijeljen članak na grčkom jeziku, a u opisu te objave stajala je tvrdnja:

Misho
U KALIFORNIJI ZAUSTAVLJENA VAKCINACIJA...OTKRIVENA TOKSIČNA MATERIJA U PFIZER VAKCINAMA

Post je do trenutka objave ove analize obrisan ili su njegove postavke privatnosti promijenjene.

Dva dana poslije, 24.1.2021, na Facebook stranici Politicki info podijeljen je sljedeći status:

Administracije Kalifornije proglasila Fajzer ŠTETNOM vakcinom i pozvala građane na bojkot .. !! 5500 vakcinisanih u BOLNICAMA !

Do trenutka objave ove analize, objava ove Facebook stranice imala je više od 650 interakcija.

Šta su činjenice?

Spomenuti članak grčkog portala Pronews, koji je bio podijeljen uz prvu tvrdnju, uopće ne sadrži informacije vezane za saveznu američku državu Kaliforniju. 

U Sjedinjenim Američkim Državama za sada su odobrene dvije vakcine protiv Covid-19.
Prva je vakcina kompanija Pfizer i BioNTech, odobrena 11.12.2020, a druga je ona koju proizvodi Moderna, a koja je odobrena 18.12.2020.

Vakcinacija Pfizer/BioNTech vakcinom je u SAD-u započela 14.12.2020, a istog dana su počele i prve vakcinacije u Kaliforniji. 

Na zvaničnom Vladinom sajtu Kalifornije o Covid-19 vakcinama dostupna je infografika koja se svakodnevno ažurira i koja je u vrijeme pisanja ove analize pokazivala skoro duplo veći broj vakcina koje su distribuirane u Kaliforniji, u odnosu na broj vakcina koje su date:

Na istoj stranici nalaze se izjave zvaničnika, kao i novosti o imunizaciji protiv Covid-19 u toj američkoj saveznoj državi. Ne postoje informacije o tome da je imunizacija zaustavljena, da su u vakcinama pronađene štetne materije ili da je Vlada pozvala na bojkot vakcina.

Je li vakcinacija bila zaustavljana u Kaliforniji?

 Vakcinacija Pfizer/BioNTech vakcinom u Kaliforniji nije zaustavljena, niti je bila zaustavljana. Najbliže takvim tvrdnjama je događaj iz decembra prošle godine, o čemu su izvještavali i regionalni mediji, poput N1

Naime, nekoliko doza ove vakcine distribuirano je na preniskoj temperaturi, oko 10°C nižoj od one koja je potrebna. 

Najmanje dvije posudice s dozama cjepiva protiv covida-19, koje su isporučene Kaliforniji, trebalo je zamijeniti jer su bile skladištene na temperaturi nižoj od -80 Celzijevih stupnjeva, rekao je američki vojni general Gustave Perna.

Cjepivo Pfizera i BioNTecha potrebno je čuvati na temperaturi od oko -70 Celzijevih stupnjeva.

U vezi ovog slučaja, Gustave Perna, koji je bio zadužen za nadgledanje Operation Warp Speed programa (program distribucije vakcina protiv Covid-19 u administraciji bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa), također je rekao da ta isporuka vakcina nikad nije napustila prevozno sredstvo kojim je dopremljena, te da je odmah vraćena proizvođaču i da je nakon toga poslana zamjenska isporuka.

U tom obraćanju nije pomenuta nikakva “toksična materija”, te je naglašeno da je isporuka vraćena preventivno, jer se ne zna dolazi li do nuspojava ukoliko se vakcine čuvaju na nižoj temperaturi od previđene. 

Ured državnog epidemiologa Kalifornije 17.1. je preporučio privremeno zaustavljanje imunizacije vakcinama iz jedne serije proizvođača Moderna, jer je zabilježeno nekoliko alergijskih reakcija u jednoj lokalnoj klinici. 20.1.2021. objavljeno je saopštenje koje kaže da se vakcinacija tom serijom Moderna Covid-19 vakcina može nastaviti, jer nema “naučne osnove za nastavak te pauze”.

Dakle, proces imunizacije protiv infekcije Covid-19 u Kaliforniji nije zaustavljan. Također, ne postoje saznanja da su ikakve “toksične materije” otkrivene u vakcinama protiv ove bolesti, niti da je administracija Kalifornije pozvala na bojkot vakcina. 

O sličnim tvrdnjama u naslovima članaka medija, te na koji način oni mogu negativno utjecati na stavove o vakcinaciji, pisali smo ranije. 

Analiza
Nepotpuni naslovi o “obustavi” vakcinisanja ne doprinose objektivnom izvještavanju o imunizaciji protiv Covid-19

Nakon problema u isporuci vakcina protiv Covid-19 nekim evropskim zemljama,...

02.02.2021

Budući da vakcinacija u Kaliforniji nije zaustavljana, te da ne postoje informacije o otkrivenim “toksičnim materijama” u vakcinama protiv Covid-19, tvrdnje iz objave na Facebook profilu Marija Kovac ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dobijaju i tvrdnje iz objave na Facebook stranici Politicki info - da je “Pfizer vakcina proglašena štetnom u Kaliforniji” i da su vlasti te savezne države “pozvale građane na bojkot”.

(Aldin Karahasanović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 05. 02. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zdravstveni radnik iz Zavidovića nije preminuo od “posljedica vakcinacije” protiv Covid-19

Društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini proširila se tvrdnja da je zdravst...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Lažna vijest
Širenje panike zbog imunizacije u Srbiji: Dezinformacije o vakcinama uz govor mržnje

Besplatna vakcinacija državljana/ki drugih zemalja u Republici Srbiji pokre...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Lažna kompilacija nuspojava dijeli se uz tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 “eliminišu naivne”

Na Facebooku se dijeli kompilacija snimaka osoba koje se nekontrolisano tre...

Lažna vijest Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me