Raskrinkavanje.ba

“Piši-briši”: Lokalni problem objavljen, pa izbrisan sa stranice RTRS

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

RTRS je objavio, pa onda i obrisao saopštenje o problemima sa odvozom smeća u Prnjavoru.

Redakciji “Raskrinkavanja” obratio se Vedran Lepir, predsjednik UG "Naša vizija" iz Prnjavora. Navedeno udruženje je naime 6. avgusta objavilo saopštenje za javnost na svojoj Facebook stranici, zajedno sa galerijom fotografija.

Posljednjih dana u fokusu svih stanovnika Prnjavora je odvoz smeća, odnosno kašnjenje u odvozu i nesnosan smrad koji ostaje nakon što vozilo KP „Park“ prođe ulicom.
(...) U želji da se blagovremeno i objektivno upozna javnost, krajm jula su rukovodstvu KP „Park“ Prnjavor upućena pitanja za koja su očekivani adekvatni odgovori.
Zašto se u posljednje vrijeme kasni sa odvozom smeća?
Da li su upoznati sa kvarom na kamionu koji odvozi smeće i da li postoji alternativa?
Mogu li Prnjavorčani očekivati da se ovaj problem riješi i kada?
Pošto do danas, ni nakon telefonskih molbi, nije dostavljen nikakav odgovor, pozivamo opštinske institucije, kao osnivače i većinske vlasnike KP „Park“, da se uključe u hitno rješavanje ovog problema.

Pet dana kasnije, na portalu “Večernje novosti” objavljen je članak pod naslovom:

Prnjavor: Zbog smeća hitna sednica
- Sem kašnjenja odvoza smeća, problem je i u nesnosnom smradu koji ostaje nakon što vozilo "Parka" prođe ulicom. Očigledno se radi o neispravnom vozilu iz kojeg se na asfalt izliva otpad, koji, uz ove visoke temperature, može dovesti i do ozbiljnih posledica po zdravlje stanovništva - stoji u saopštenju "Vizije", koje je poslato na adresu načelnika i predsednika SO, kao i strankama i njihovim odbornicima.
- Od kraja jula uzaludno čekamo odgovor od rukovodstva "Parka" na pitanje ima li izlaza i spasa od sve nesnosnijeg smrada. Nisu se udostojili ni da odgovore na pitanja zašto se kasni sa odvozom smeća, da li su upoznati sa kvarom na kamionu, postoji li alternativa i, uopšte, konačno rešenje ovog gorućeg problema Prnjavorčana - kaže Lepir.

Ovaj članak istog dana preuzela je i Radio televizija Republike Srpske i objavila ga na svom portalu.

Međutim, ubrzo nakon toga članak je bez objašnjenja obrisan sa portala javnog emitera Republike Srpske. Vedran Lepir poslao je upit ovoj televiziji sa pitanjem zašto je članak uklonjen. Odgovor nije dobio, nakon čega se obratio redakciji “Raskrinkavanja”

Isto pitanje redakciji RTRS-a je zatim proslijedilo i “Raskrinkavanje”. Do trenutka objavljivanja ove analize, na njega nismo dobili odgovor.

Radio Televizija Republike Srpske je nebrojeno puta pokazala pristrasnost prema stavovima koje u javnosti iznose članovi SNSD-a, te je godinama kritikovana zbog toga što se ponaša kao “glasilo” ove stranke. SNSD je vladajuća stranka u opštini Prnjavor, gdje ima 10 poslanika u skupštini, a gdje su i opštinski načelnik Darko Tomaš, kao i njegov zamjenik Slaviša Milanković, također članovi iste stranke.

Obzirom da saopštenje koje je uputilo UG “Naša vizija” ne ide u prilog partiji koja je na vlasti kako na nivou Republike Srpske, tako i na lokalnom nivou u Prnjavoru, može se zaključiti da je RTRS ovaj članak sa svog portala uklonio sa namjerom da sakrije problem sa kojim se suočavaju građani Prnjavora. U nedostatku bilo kog drugog objašnjenja, RTRS za to dobija ocjenu cenzura.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Cenzura 14.08.2018

RTRS: Prnjavor: Zbog smeća na ulicama hitna sjednica lokalnog parlamenta

Udruženje građana "Naša vizija" iz prnjavora je od čelnika ove opštine zatražilo hitno zasjedanje lokalnog parlamenta zbog, kako je navedeno, neizvjes...

  • Cenzura