Policija u Austriji nije “ustala protiv države zbog obavezne vakcinacije”, niti je u toj zemlji počeo građanski rat

Pojedini portali u naslovima svojih članaka ustvrdili su da je u Austriji policija “ustala protiv države” zbog uvođenja zakona o obaveznoj vakcinaciji, te da je u toj zemlji počeo građanski rat. Ove tvrdnje, ipak, nisu tačne.

Na portalu TPK news, 18. januara 2022. godine objavljen je članak o mjerama suzbijanja širenja bolesti Covid-19 u Austriji. Članak je opremljen naslovom:

AUSTRIJA PRED GRAĐANSKIM RATOM? Zbog obavezne vakcinacije, policija ustala protiv države a antivakserski pokret radikalizovao napade!

Kako se u članku tvrdi, u Austriji je među pojedinima prisutno nezadovoljstvo najavljenim antipandemijskim mjerama. 

Austrijska policija ne želi da kontroliše vakcinalni status građana kada bude bila uvedena obavezna vakcinacija, poručio je policijski sindikat u toj zemlji, dok sa druge strane, antivakserski pokret u Austriji radikalizovao je svoje akcije, posebno prema onim trgovcima koji nevakcinisanima ne dozvoljavaju ulaz u prodavnice.

Naime, pojedini policijski sindikati u Austriji izrazili su nezadovoljstvo činjenicom da će prema novim mjerama u Austriji na pripadnicima/ama policijske službe biti odgovornost da kontrolišu vakcinacijski status građana/ki. U članku se takođe navode i pojedini postupci pripadnika/ca antivakcinacijskog pokreta koji/e su, između ostalog, u nekoliko navrata oštetili/e imovinu onih koji vakcinaciju zagovaraju i/ili je zahtijevaju. 

Ipak, nezadovoljstvo i postupci dijela građana/ki Austrije ne znače i “građanski rat”. Ova tvrdnja je eksplicitno navedena u naslovu članka koji je objavljen 22. januara na portalu Vesti 24s.

U Austriji građanski rat! Policija ustala protiv države, zbog obavezne vakcinacije!

Ova dva članka identičnog su sadržaja, izuzev navedenih naslova. Prema podacima CrowdTangle alata kompanije Meta, do vremena pisanja ove analize, članci portala TPK news i Vesti 24s su zajedno ostvarili više od 13.000 interakcija na društvenoj mreži Facebook. 

Šta su činjenice?

U samim člancima pomenutih portala nigdje se ne pominje “građanski rat” u Austriji. Ovakva tvrdnja implicira postojanje oružanog sukoba koji se u Austriji odvija, što nije slučaj. Pojedinačni slučajevi konfliktnih situacija između zagovornika/ca antivakcinacijskog pokreta i drugih u Austriji jesu poznati, ali to ne predstavlja “građanski rat”. 

Austrija je prva evropska zemlja u kojoj od 1. februara stupilo na snagu pravilo o obaveznoj vakcinaciji protiv Covid-19 za sve starije od 18 godina. Ova mjera objavljena je u novembru 2021. godine, a austrijski parlament ju je odobrio u januaru 2022. godine. Način provođenja ove odredbe i uključenost policije objašnjena je detaljno u članku portala Deutsche Welle od 21. januara 2022. godine. U članku se, između ostalog, navodi:

Prve kontrole planirane su sredinom marta. Pridržavanje ovog propisa bi najprije trebala provjeravati policija na javnim mjestima, metodom slučajnog uzorka. Budući da u Austriji ne postoji opšta obaveza pokazivanja ličnih dokumenata, u praksi bi to moglo rezultirati odvođenjem necijepljenih osoba bez osobne iskaznice u najbližu policijsku stanicu radi provjere identiteta.

Dakle, prema ovoj odredbi, od sredine marta, pripadnici/e policije trebali/e bi provoditi kontrolu vakcinacijskog statusa građana/ki Austrije. Ovom dijelu odredbe protive se policijski sindikati u toj zemlji. 

Kako se navodi u članku portala Kleine Zeitung od 18. januara, članovi/ice policijskih sindikata Akcione grupe nezavisnih i liberalnih (Aktionsgemeinschaft Unabhängiger und Freiheitlicher - AUF) i Grupe socijaldemokratskih sindikalaca (Fraktion Sozialdemokratischer GewerkschafterInnen- FSG) smatraju da bi provjera vakcinacijskog statusa trebala biti dužnost službenika/ca iz oblasti zdravstva. 

Dvojica sindikalaca, Hermann Greylinger (FSG) i Werner Herbert (AUF), zatražili su u utorak, u jutarnjem dnevniku „O1”, da obavezu vakcinacije nadgledaju uglavnom zvaničnici/e zdravstvenih vlasti.

Nezadovoljstvo ovom odredbom iskazala su dva policijska sindikata u Austriji, što ne znači da je “policija ustala protiv države”, kako navode portali TPK news i Vesti 24s. 

Takođe, razlog zbog kog su policijski sindikati izrazili nezadovoljstvo nije obavezna vakcinacija, kako se navodi u pomenutim naslovima. Razlog je, kako je objašnjeno, to što ovi sindikati smatraju da policijski/e službenici/e ne bi trebali/e biti ti koji će kontrolisati vakcinalni status građana/ki. 

U ostatku članaka ova dva portala navode se postupci pojedinih pripadnika/ca antivakcinacijskog pokreta koji/e su, između ostalog, u pokrajini Donja Austrija izloge devet radnji koje zahtijevaju dokaz o vakcinaciji na ulazu oblijepili plakatima na kojima se navodi “Ne kupujte kod vakcinacijskih fašista”. 

U Austriji se na protestima protiv mjera zaštite od širenja Covid-19 zaista okuplja veliki broj ljudi. Kako Reuters navodi u članku od 15. januara 2022. godine, hiljade ljudi okupilo se na protestu protiv obavezne vakcinacije u Beču.

Ovakvi postupci pojedinaca/ki, ipak, ne znače da je u Austriji počeo “građanski rat”. 

Shodno činjenicama, netačne tvrdnje o razlogu nezadovoljstva zakonom o obaveznoj vakcinaciji koje su iskazali neki policijski sindikati u Austriji, te implikacije i tvrdnje o početku građanskog rata u ovoj zemlji, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave istih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Takođe, naslove pomenutih članaka ocjenjujemo i kao klikbejt, budući da se tvrdnje navedene u njima ne nalaze u samim člancima. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 11. 02. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me