Ponovo cirkuliše lažna vijest o radu u Njemačkoj bez viza

Reciklaža starih vijesti je uobičajena taktika kada su u pitanju lažni mediji. Ovog puta su obnovili lažnu vijest o kojoj smo pisali prije tri mjeseca.

Krajem prošle godine, pisali smo o netačnim tvrdnjama da je u Njemačkoj “usvojen novi zakon” kojim će se omogućiti odlazak bez vize i mogućnost lakšeg zaposlenja za građane/ke zemalja koje nisu u Evropskoj uniji. Ambasada SR Njemačke je cijelu priču demantovala, no temu je prošle sedmice aktuelizirao portal „Paralelno“, predstavivši je kao “udarnu vijest”. Zatim su je prenijeli i drugi portali, sa sličnim naslovima.

UDARNA VIJEST OVE GODINE: Od 1.1.2019. građani sa prostora EX-YU bez EU pasoša moći će bez vize da rade u Njemačkoj: Evo kako!

VIJEST DANA : Od 1.1.2019. građani sa prostora EX-YU bez EU pasoša moći će da rade u Njemačkoj: Evo kako!

Naslov jednog od članaka koji je bio predmet naše analize u decembru prošle godine izgledao je ovako:

VIJEST DANA : OD 1.1.2018. GRAĐANI SA PROSTORA EX-YU BEZ EU PASOŠA MOĆI ĆE BEZ VIZE DA RADE U NJEMAČKOJ: VIDITE KAKO!

Isti je slučaj i sa tekstom članaka, u kojima je samo promijenjen datum. Tako se, recimo, u oktobru prošle godine, na portalu “Sehara” moglo pročitati sljedeće:

Od 1.1.2018 startuje novi zakon o zapošljavanju po kom će svi građani bivše Jugoslavije čije države nisu u EU moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani EU. (...) Ovu informaciju će do kraja 11. mjeseca potvrditi i zvanične institucije.

Originalna “vijest” je bila objavljena u oktobru i najavljivala je potvrdu zvaničnih institucija u roku od mjesec dana. Iako je ovu vijest reciklirao prije nekoliko dana, portal “Paralelno” je ovaj detalj ostavio nepromijenjen, apsurdno tvrdeći da je upoznat sa planovima “zvaničnih institucija” osam mjeseci unaprijed.  

U pitanju je, svakako, očito prenošenje lažne vijesti, te istu ocjenu dajemo i ovim člancima.  

Napomena: 6.9.2018.

Portalima se ova lažna vijest nastavila prenositi. Tako su portali "Novi balkan" i "Klix online" istu prenijeli 4. septembra, a "Red mag" je to uradio 6 dana ranije. "Globalno" je istu stvar objavio 28. augusta. Svi oni su dobili ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Napomena 15.10.2018.

Nakon nove prijava čitatelja, u ovu analizu smo dodali i novo prenošenje ove lažne vijesti (Portal "Pink radio") , koji je dobio istu ocjenu.

Napomena 18.11.2018.
 

Ova vijest se i dalje širi po portalima, tako imamo novu iteraciju ove dezinformacije na portalu "Globalno", koji već ranije objavljivao ovu vijest, te na još sedam portala koji su prenijeli vijest u proteklih mjesec dana.  Svi će za to dobiti ocjenu prenošenje lažne vijesti. 

 

U analizi "(Malo) sutra u Njemačku bez vize" možete pronaći dermantij Agencije za zapošljavanje, ali i njemačke ambasade.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Tijana Cvjetićanin Objavljeno: 29. 03. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me