(Malo) sutra u Njemačku bez vize

U oktobru ove godine online medijima proširila se vijest da će od januara 2018. godine građani/ke BiH moći da se zaposle u Njemačkoj bez vize.

 "Od 1.1.2018 startuje novi zakon o zapišljavanju po kom će svi non EU građani moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani EU.
Što znači svi koji pronađu poslodavca moći će da se zaposle kao i EU građani odlazak u ambasadu više neće biti neophodan uslov za dobijanje radne vize."

 

Nekoliko čitalaca poslalo nam je upit za provjeru vijesti o navodnom ukidanju vize za rad u Njemačkoj.

 

Vijesti je prvobitno objavljena na portalima “Jumagazin” i “Bišćani” bez potpisa autora i bez ikakvih dokaza za navedneu tvrdnju.

Na upit Deutsche Welle-a, njemačka Agencija za zapošljavanje (Bundesagentur für Arbeit) zatim je demantovala navode da će se od 1.1.2018. godine primjenjivati novi zakon o zapošljavanju, “po kojem će se svi građani iz BiH, Srbije i Makedonije moći zaposliti pod istim uvjetima, kao i građani EU, a da odlazak u veleposlanstvo više neće biti neophodan uslov za dobivanje radne vize".  

Njemačka agencija za zapošljavanje:

„Navodi koji kruže u medijima u Bosni i Hercegovini nisu tačni. I dalje će na snazi ostati ista pravila za zemlje Zapadnog Balkana“

 

Demantij medijskih navoda objavila je i ambasada Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Ambasada SR Njemačke:

„Ambasada saopštava da nisu tačne informacije da će od 1.1.2018. na snagu stupiti novi zakon koji omogućava da se državljani zemalja koje nisu članice Evropske unije, zapošljavaju u državama Evropske unije pod istim uslovima kao EU-državljani. Sugeriramo da se na internet stranici Njemačke ambasade informišete o uslovima i predviđenom vremenu čekanja za izdavanje radnih viza“.

 

Istu informaciju Ambasada je objavila i na svojoj Facebook stranici.

PRENOŠENJE LAŽNE VIJESTI O VIZAMA

Ova vijest se pojavila na portalima jumagazin.info i biscani.net, u jutarnjim satima 17. oktobra. S obzirom da na portalu “Jumagazin” nije označeno tačno vrijeme objave članka, nije moguće utvrditi koji od ova dva portala je originalni izvor lažne vijesti. No, na na portalu “Jumagazin” članak je najduži i sadrži uvodni pasus, koji navodi “profil jedne korisnice Facebooka” kao izvoru vijesti, dok se sličnan navod ne pojavljuje na drugim portalima. Ostali mediji koji su prenosili ovu vijest navodili su portal “Bišćani” kao izvor, a neki su je prenijeli bez navođenja izvora, ili je predstavili kao svoj originalni sadržaj.

 

Zbog nemogućnosti utvrđivanja tačnog vremena objavljivanja članaka na portalima “Jumagazin” i “Bišćani”, koji su prvi objavili ovu “vijest”, oba portala tretiramo kao njen izvor i njihove objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. Svi ostali portali dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 22. 12. 2017 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Dodik nije otkrio zašto se povlači iz Predsjedništva

Intervju s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, u kojem je priznao...

Lažna vijest Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Ignorisanje demantija i vakcine protiv majmunskih boginja

Raskrinkavanje je u sedmici iza nas analiziralo niz dezinformacija koje su...

Lažna vijest
Putin u Ukrajini ne uklanja laboratorije za biološko oružje

Teorije zavjere da Rusija u Ukrajini uklanja laboratorije za biološko oružj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me