Od 1. januara naredne godine građani BiH moći će bez vize raditi u Njemačkoj?

Izvor/medij: Avaz
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: (Malo) sutra u Njemačku bez vize

Zbog promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorijea Balkana.

U ovom momentu građani bez pasoša EU neće moći da se zaposle, a ovo važi za građane sa srbijanskim, bh. i makedonskim pasošima, bez obzira na to za koji posao žele aplicirati.

Ovo se odnosi na sve poslove, bez obzira na to da li želite aplicirati kao medicinar, građevinar, spremačica ili nešto drugo. 

Od 1.1.2018. godine primjenjivat će se novi zakon o zapošljavanju, po kojem će se svi građani moći zaposliti pod istim uvjetima, kao i građani EU.

Što znači, svi koji pronađu poslodavca, moći će da se zaposle, kao i EU građani odlazak u veleposlanstvo više neće biti neophodan uslov za dobivanje radne vize. Pronalaženje sigurnih poslova će i dalje biti preko agencija kao i do sada, a trenutno se mogu zaposliti samo građani sa EU putovnicama. 

Ovu informaciju će do kraja 11. mjeseca potvrditi i službene institucije. 

Ovaj podatak podupire činjenica da Njemačkoj, osim što manjka 100.000 radnika u medicinskoj branši, u ostalim branšama fali i do pola miliona radnika te im ekonomija uveliko trpi.

Članak indeksiran 22. 12. 2017 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me