Od 1.1.2018. državljani BiH moći će bez vize da rade u Njemačkoj

Izvor/medij: Banjaluka net
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: (Malo) sutra u Njemačku bez vize

Zbog promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije Balkana. U ovom momentu građani bez putovnice EU neće moći se zaposliti, ovo važi za građane sa srbijanskim, BiH i makedonskim pasošima bez obzira za koji posao žele aplicirati.

Ovo se odnosi na sve poslove bez obzira da li želite aplicirati kao medicinar, građevinar, spremačica ili nešto drugo, piše Hercegovina.info.

Od 1.1.2018. godine starta novi zakon o zapošljavanju po kojem će svi građani gore navedenih država, a čije države nisu u EU moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani EU.

Što znači svi koji pronađu poslodavca moći će se zaposliti kao i EU građani odlazak u ambasadu više neće biti neophodan uslov za dobijanje radne vize.

Pronalaženje sigurnih poslova će i dalje biti preko agencija kao i do sada, a trenutno se mogu zaposliti samo građani s EU pasošima.

Ovu informaciju će do kraja 11. mjeseca potvrditi i službene institucije.

Ovu informaciju podržava činjenica da Njemačkoj osim što manjka 100.000 radnika u medicinskoj branši, u ostalim branšama fali i do pola miliona radnika te im privreda uveliko trpi.

(Hercegovina.info)

Članak indeksiran 22. 12. 2017 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me