Od 1. januara naredne godine građani BiH moći će bez vize raditi u Njemačkoj

Izvor/medij: Krupljani
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: (Malo) sutra u Njemačku bez vize

U ovom momentu građani bez pasoša EU neće moći da se zaposle, a ovo važi za građane sa srbijanskim, bh. i makedonskim pasošima bez obzira za koji posao žele aplicirati.

Zbog promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije Balkana.Ovo se odnosi na sve poslove bez obzira da li želite aplicirati kao medicinar, građevinar, spremačica ili nešto drugo.

Od 1.1.2018. godine starta novi zakon o zapošljavanju po kojem će svi građani gore navedenih država,a čije države nisu u EU moći da se zaposle pod istim uvjetima kao i građani EU.

Što znači svi koji pronađu poslodavca moći će da se zaposle kao i EU građani odlazak u veleposlanstvo više neće biti neophodan uvjet za dobivanje radne vize. Pronalaženje sigurnih poslova će i dalje biti preko agencija kao i do sada, a trenutno se mogu zaposliti samo građani sa EU putovnicama.

Ovu informaciju će do kraja 11. mjeseca potvrditi i službene institucije. Ovu informaciju podupire činjenica da Njemačkoj osim što manjka 100.000 radnika u medicinskoj branši. U ostalim branšama fali i do pola miliona radnika te im ekonomija uveliko trpi.

 

Avaz.ba

Članak indeksiran 22. 12. 2017 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me