Raskrinkavanje.ba

Ponovo “oživljena” nesuvisla objašnjenja Slađane Velkov o mikroorganizmima i nastanku bolesti

Pseudonaučne tvrdnje o nastanku tumora, bionima, kiselosti “organizma” i liječenju visokofrekventnom hranom, koje je prije osam godina objavila antivakcinacijska aktivistica i promotorka “samoizlječenja” Slađana Velkov, dijele se i u 2021. godini.

U aprilu ove godine, korisnici i korisnice Facebooka ponovo su počeli dijeliti osam godina staru objavu s profila Slađane Velkov, poznate po antivakcinacijskom aktivizmu i pseudonaučnim stavovima vezanim za liječenje ozbiljnih bolesti. Osim dijeljenja originalne objave, zabilježeni su i individualni postovi istog sadržaja, kao što je ovaj od 7.4.2021. Tvrdnje iz posta u formi videa objavljene su i na YouTube kanalu Atma (21.4.2021). 

Naime, na Facebook profilu Sladjana Velkov 7.5.2013. godine objavljen je status koji sadrži pregršt netačnih i pseudonaučnih tvrdnji i opasnih “savjeta” u vezi s “čišćenjem tijela“ od toksičnih materija.

Post na Facebooku uslijedio je nakon objave istog teksta na blogu Slađane Velkov. Unos na blogu, naslovljen “Šta su mikroorganizmi i kako nastaje bolest?”, objavljen je više od tri mjeseca ranije, 10.2.2013. godine. 

Tvrdnje Slađane Velkov u periodu od osam godina prenosili su portali Balkanin, Info Brčko, Novi, Novi Svjetski poredak, Aura, Magazin (.ba), Atma i drugi, a bile su objavljene i na brojnim blogovima (1, 2, 3, 4, 5).

Ko je Slađana Velkov?

U kratkoj biografiji dostupnoj na blogu Slađane Velkov navodi se da je rođena 1964. godine u Skoplju, gdje je diplomirala medicinu. Od radnog iskustva izdvojeni su rad za UN u Sjevernoj Makedoniji, iskustvo ljekara opšte prakse na urgentnom odjeljenju u Vranju te ljekara i menadžerice za razvoj medicine u Kuvajtu. Naglašeno je i da se posljednjih godina bavi besplatnim obrazovanjem ljudi o samoizlječenju pravilnom ishranom i načinom života. Osim po pseudonaučnom pristupu liječenju cijelog spektra bolesti, za koje je Velkov promovisala opasne MMS kapi, poznata je i po protivljenju vakcinaciji (1, 2, 3) i širenju dezinformacija o vakcinama (1, 2). 

“Ciljanu publiku” Velkov pronalazi putem Facebooka. Desetine hiljada korisnika/ica ove društvene mreže prati je na nekoliko naloga. Pored profila spomenutog u ovoj analizi, koji broji više od 58.000 pratitelja/ki, Slađana Velkov je na Facebooku vodila sada nedostupnu grupu, ali i još uvijek dostupnu stranicu Dr Sladjana Velkov, koju prati više od 37.000 ljudi. 

 

Tumor, bioni, orgonska energija i još štošta

Post Slađane Velkov s početka ove analize počinje netačnim tumačenjem nastanka tumora, tvrdnjom da do bolesti dolazi nakupljanjem “toksičnih materija u tijelu koje uglavnom unosimo preko hrane” u masnom tkivu. Navela je i nenaučni opis tumora:

Kada dođe do nakupljanja toksičnih materija u tijelu, koje uglavnom unosimo preko hrane, tijelo će najprije početi da ih odlaže prije svega u masnom tkivu koje služi i za odlaganje toksina.
Tumor je korpa za otpatke u koju telo odbacuje toksične materije i stvara ovojnice okolo da bi se izolovalo od otrova. 

Kako je navedeno na stranici Onkologija (.hr), tumor je naziv za abnormalnu nakupinu tkiva koja može biti maligna, zloćudna ili kancerogena, odnosno benigna, dobroćudna ili nekancerogena. Rak je, pak, općeniti pojam za mnoge bolesti kod kojih se abnormalne ćelije dijele bez kontrole te su u stanju napasti zdravo tkivo. Dakle, ne radi se ni o kakvoj “korpi za otpatke” za toksične materije, kako to vidi Velkov. Usto, rak izazivaju promjene u genima koji kontrolišu funkcije ćelija, naročito one vezane za njihov rast i dijeljenje.  

Poslije besmislenih opisa procesa “čišćenja tijela” i njegovoj povezanosti sa (ne)probavljanjem hrane, Velkov prelazi na potpuno neutemeljeno objašnjenje postojanja biona - jedinica orgonske energije, koji se u krvi “preobražavaju u mikroorganizame”.

Kada se posmatra živa krv, vidi se bezbroj sićušnih biona, malih čestica koje plivaju u krvi i iz kojih nastaju mikroorganizmi, koji se takođe nalaze u našoj krvi. Da, naša krv nije sterila već se u njoj odvija veoma složen proces metamorfoze mikroorganizama.

BIONI ili kako ih je Prof. Antoine Beshamp nazivao MIKROZIME ili po Prof. dr Ginter Enderlain-u PROTITI su osnovna jedinica života, orgonske energije. 

Za komentar u vezi s “bionima” obratili smo se biologinji i blogerki Jeleni Kalinić. Ona je objasnila da taj termin nauka ne poznaje:

Biologija i medicina ne poznaju termin biona. Nigdje na predmetima poput Fiziologije i sličnih predmeta ne spominje se niti izučava nešto takvo. Ovo je pseudonaučna izmišljotina Wilhelma Reicha, od kojeg potječe još jedna povezano pseudnaučno razmišljanje - "orgonska teorija".

“Bion” je, dakle, naziv kojeg je austrijski doktor medicine i psihoanalitičar Wilhelm Reich dao energetskim vezikulama za koje je tvrdio da ih je otkrio. Smatrao je da su bioni bili nabijeni orgonom ili životnom energijom, ali je ta njegova teorija višestruko diskreditovana (1, 2). 

Slađana Velkov teoriju o bionima, zatim, upotpunjuje tezom da do bolesti dolazi usljed povećane kiselosti organizma. Prema njenim tvrdnjama, bioni se u kiselom organizmu transformišu u patogene (bakterije ili čak gljivice). 

U bolesnom telu, kada dođe do povećane kiselosti organizma, iz biona se vrenjem stvaraju različiti oblici, patogene bakterije a u kiselijoj sredini dolazi i do transformacije u gljivice.

Ako, na primer, dođemo u dodir sa bakterijom antraxa, u zdravom telu, koje ima visok PH, bakterija će preći u manje patogenu formu, kao što u svom videu pokazuje dr Robert Young. Ako je telo zagađeno, bakterija će nastaviti svoje razmnožavanje i produkti metabolizma bakterije ce dovesti do simptoma "bolesti".

Nije jasno šta Velkov podrazumijeva pod “kiselošću organizma”. Kiselost i alkalnost nečega mjere se pH vrijednostima, na skali od 0 do 14, odnosno “od veoma kiselo” do “veoma alkalno” (bazično). Na stranici Healthline navedeno je da različiti organi našeg tijela imaju isto tako različite kiselosti, pa se ne može govoriti o “kiselosti organizma” jer ne postoji jedna takva vrijednost:

Međutim, bitno je napomenuti da se pH uveliko razlikuje u vašem tijelu. Dok su neki dijelovi kiseli, drugi su alkalni - ne postoji određeni nivo. 

Vaš je želudac ispunjen hlorovodičnom kiselinom, koja mu daje pH od 2-3.5, što je jako kiselo. Ova kiselost neophodna je za razgradnju hrane. 

S druge strane, ljudska je krv uvijek blago alkalna, sa pH 7,36–7,44. 

Ovo nam je u odgovoru potvrdila i Jelena Kalinić. 

Ukoliko Velkov, pak, misli na kiselost krvi, s obzirom na to da tvrdi da se bioni navodno nalaze u njoj, krv je već blago alkalna, s pH u rasponu od otprilike 7.35 do 7.45. Na stranici Medicinskog priručnika Hrvatske liječničke komore objašnjeno je da se “kiselolužnatu ravnotežu krvi pomno nadzire, jer čak i manje odstupanje od normalnog raspona može teško oštetiti mnoge organe”. 

Dakle, disbalans pH vrijednosti krvi pojava je koja može imati ozbiljne posljedice, i kada se radi o acidozi (povećanoj kiselosti krvi), ali i alkalozi (povećanoj alkalnosti). Povećana kiselost, na koju Velkov upućuje, nije uzrok ili pogodujuće okruženje koje dovodi do bolesti, već indikator poremećaja koji je već u tijelu.

Acidoza i alkaloza nisu bolesti već prije rezultati širokog raspona poremećaja. Prisutnost acidoze ili alkaloze liječnicima ukazuje na postojanje ozbiljnog metaboličkog problema.

Uostalom, kad smo zdravi, naš organizam uspješno reguliše pH vrijednost krvi, tako da nema razloga za brigu, navodi Healthline

Dalje, navedeni “doktor” Robert Young nije doktor, već američki “naturopat” koji je 2017. godine osuđen na zatvorsku kaznu zbog bavljenja medicinom bez liječničke licence. Autor je knjige “pH Miracle” u kojoj je tvrdio da se alkalnom dijetom liječe brojne bolesti. U priznanju krivice potvrdio je da nema nikakvu medicinsku i naučnu titulu, kao ni diplomu neke visokoškolske ustanove. 

Velkov, zatim, tvrdi da virusi nastaju raspadanjem ćelija i mikroba:

Virusi su delovi genetskog materijala koji nastaju raspadanjem ćelija i mikroba. Kada smo kiseli, dolazi do raspadanja ćelija, crvenih krvnih zrnaca, mikroba... Kada se ćelija raspadne, delovi raspadnutnog genetskog materijala - proteinskih delića, plivaju između ćelija u organizmu. Što kiseliji organizam, biće više raspadanja i više proteinskih delića - virusa. Virusi nisu živa bića i ne razmožavaju se, već se ponašaju kao paraziti i opstaju na račun ćelija na koje se prikače.

Tema “nastanka”, tj. porijekla virusa, mnogo je kompleksnija nego što to predstavlja Velkov. Naime, nauka još nema jasnu sliku o porijeklu virusa. Postoje tri hipoteze od kojih nijedna nije definitivna.

Međutim, nijedna od ovih teza ne podrazumijeva da virusi nastaju u tijelu, tokom “raspadanja ćelija” zbog kisele sredine. Osim toga, virusi u procesu razmnožavanja, u periodu trajanja infekcije, u najboljem slučaju oslabljuju ćeliju, a vrlo često dovode do njenog uništenja. Dakle, ne raspadaju se ćelije da bi nastali virusi, nego virusi, da bi se razmnožili, “ubijaju” ćelije.  

U nastavku posta se na više mjesta mogu pročitati besmislice o bionima - od njihove navodne povezanosti sa “kiselošću organizma”, pa do nebuloza o “smrti organizma” i ponovnog kreiranja novog živog organizma uz pomoć zaostalih, nerazgrađenih biona. 

Velkov potom tvrdi da “kisela podloga” u organizmu pogoduje razvoju mikroorganizama, a time i bolesti. Dodatno tvrdi da antibiotici uništavaju bione: 

Da li su onda mikroorganizmi krivi za našu bolest ili je problem u kiselosti organizma? Da nije bilo patološke, kisele podloge ne bi došlo do razvoja mikroorganizama. Kada uzimamo antibiotik da ubijemo mikrobe, oslobodićemo se privremeno jednog broja mikroba ali će antibiotici - ANTI BIOS = PROTIV ŽIVOTA uništavati i BIONE pa će se na taj način dodatno zakiseliti organizam i dovesti do dalje transformacije u mikrobe. 

Dakle, već smo ustanovili da bioni ne postoje, što obesmišljava tvrdnju da ih uništavaju antibiotici i time dovode do zakiseljavanja organizma i transformacije u mikrobe. Problematičan aspekt ove tvrdnje je to što Velkov, praktično, savjetuje da se uzimanje antibiotika izbjegava. 

Antibiotici su lijekovi koje propisuje ljekar, a koriste se protiv bakterijskih infekcija u tijelu. Bitno je naglasiti da ovi lijekovi nisu efikasni protiv viroza (virusnih infekcija), te njihovo korištenje za “samoizlječenje” može dovesti do povećane otpornosti bakterija na ove lijekove, što je jedan od gorućih zdravstvenih problema. Međutim, korištenje ovih lijekova na način na koji je to propisao ljekar neophodno je kako bismo se izliječili od bakterijske infekcije. Tako je savjet Slađane Velkov da se za ubijanje “mikroba” ne koriste antibiotici opasan, s obzirom na to da bakterijske infekcije mogu preći i u sepsu, koja se neliječenjem pogoršava i dovodi do komplikacija koje rezultiraju u smrtnosti većoj od 50%

Velkov potom savjetuje da je jedini način zaštite od “transformacije biona u mikrobe” održavanje tijela alkalnim. Alkalnost, prema njezinim tvrdnjama, zavisi od stepena vibracije/frekvencije:

Jedini način da se zaustavi transformacija biona u mikrobe je da se telo održava alkalnim. Da li će nešto biti alkalno (bazno) ili kiselo zavisi od stepena vibracije-frekfence. Određena vibracija može menjati sve pa i formu nekog bića akumulacijom ili dezintegracijom biona.

U odgovoru za naš portal, Jelena Kalinić je objasnila da ne postoji način da se ishranom ili frekvencijama mijenja “kiselost organizma” - koja, kao što je već rečeno, i ne postoji kao univerzalna vrijednost:

Ne postoji nekakva univerzalna pH vrijednost organizma, ista za sve dijelove niti postoji način kako da ishranom i djelovanjem frekvencija mijenjamo pH vrijednost. Postoje unutrašnji regulacijski mehanizmi regulacije koncentracije hidronijum jona u organizmu, što i jeste zapravo ono što nazivamo pH vrijednošću.

Međutim, Velkov ide korak dalje, pa tvrdi da bolesti imaju nisku frekvenciju i da se “uništavaju” hranom i supstancama koje “imaju” visoku vibraciju/ frekvenciju:

Sva hrana ima sopstvenu vibraciju. Tako znamo da je prosečna frekfenca ljudskog tela izmedju 60 i 70 Hz, kada frekfenca opada i imuni sistem slabi. Kada frekfenca padne ispod 58 Hz pojavljuju se simptomi prehlade, na 55 Hz kandida, na 42 Hz rak. Svaka bolest ima frekfencu, stepen kiselosti na kojoj će doći do razvoja određenog mikroba, što znači da svaki mikrob ima svoju frekfencu. Supstance sa većom vibracijom će uništiti bolest sa nižom vibracijom. Tako biva veoma važno sa kakvom vibracijom hranu jedemo, udišemo i absorbujemo. Toksične materije snižavaju našu telesnu vibraciju, tako industrijska hrana ima 0 Hz, sveže voće i povrće oko 15 Hz, sušeno bilje do 27 Hz dok eterična ulja imaju između 52 i 320 Hz, što je frekfenca ružinog ulja. Naše misli takođe imaju svoju vibraciju tako da će negativne misli snižavati telesnu frekfencu i dovoditi do bolesti dok nas pozitivne misli leče.

Priča o vibracijama tijela, bolesti, hrane i supstanci poput eteričnih ulja spada u “vibracionu medicinu”. Riječ je o grani “energijske medicine” - vrsti alternativnog pristupa liječenju koji se zasniva na vitalizmu, tj. metafizičkoj doktrini da živi organizmi posjeduju nefizičku unutrašnju energiju koja im daje svojstvo života. Radi se o pseudonaučnom pristupu “liječenju” i “samoizlječenju”, kako to promoviše Slađana Velkov. 

Besmislice o frekvenciji ljudskog tijela, različitih bolesti, hrane i eteričnih ulja vezuju se za izvjesnog Brucea Tainia, koji je navodno 1992. godine napravio prvi “monitor frekvencija” i pomoću njega izmjerio vibracije svega navedenog. U različitim verzijama ovakvih tvrdnji koje se dijele na internetu spominju se različite vrijednosti frekvencija (negdje su to herci ili Hz, negdje, pak, megaherci ili MHz), no u svakom slučaju radi se o naučno neutemeljenim pretpostavkama.  Prema pisanju stranice Healthline, iako postoje tvrdnje raznih promotora “energijske medicine” da namirnice imaju različite vibracije, ne postoji istraživanje u kojem su te vibracije i izmjerene

Dodatno, prehladu izaziva virusna infekcija, a ne “pad frekvencije”. Kandida je naziv za rod kvasaca koji normalno žive na koži, sluznicama, pa i u probavnom sistemu. Prekomjernim razmnožavanjem nekih vrsta ovih kvasaca, koje može biti uzrokovano stresom, padom imuniteta ili antibiotskom terapijom, dolazi do patoloških stanja koja se zovu kandidijaze - gljivične infekcije. Dakle, kandidijaza je bolest koju također ne uzrokuje niska frekvencija.

Pred sami kraj posta navedeno je mnoštvo tvrdnji vezanih za razbolijevanje ili, kako to Velkov naziva - čišćenje tijela. Suprotno zdravom razumu, ona govori da će češćim razbolijevanjem organizam biti zdraviji (pritom ne navodeći koji vid bolesti je “koristan” u tom smislu), da povišenu temperaturu ne treba snižavati jer njezina visoka “frekvenca” uništava mikrobe, a da do prehlade dolazi zbog skupljanja krvnih sudova usljed hladnoće:

Kada se češće čistimo (razboljevamo), organizam će biti zdraviji, ako toga nema, može doći do težih poremećaja usled veoma kisele sredine i dezintegracije velike količine biona. 

Deca imaju snažnije mehanizme odbrane i zato su češto "bolešljiva" i imaju višu temperaturu od odraslih. Povišena temperatura je samo veća frekfenca na kojoj mnogi mikrobi ne mogu opstati i činimo sebi loše kada je snižavamo.

Zašto se "prehladimo"? Ne razbolimo se od hladnoće već zato sto kada nam je hladno, dođe do skupljanja krvnih sudova na površini, tako da velika količina krvi a samim tim i toksina, dospe do vitalnih organa kada organizam reagira time što počinje čišćenje: kašalj, znojenje, povraćanje, prolivi…

I ovde Velkov manipuliše i iznosi netačne tvrdnje. Djeca su često bolešljiva zbog toga što im je imunološki sistem slabiji nego kod odraslih ljudi, a ne zbog “snažnijih mehanizama odbrane”. Takvi mehanizmi se stiču zahvaljujući preležanim oboljenjima u djetinjstvu.  

Povišena tjelesna temperatura je često simptom infekcije u tijelu. To je dio imunološkog odgovora tijela koje se nastoji izboriti sa infekcijom. Povišena temperatura obično prođe sama od sebe, ali jako visoke tjelesne temperature mogu biti znak ozbiljne infekcije u tijelu koja zahtijeva medicinski tretman, gdje doktor može preporučiti lijekove za snižavanje temperature. Visoke tjelesne temperature koje se ne snižavaju mogu dovesti do komplikacija, oštećenja i zatajenja organa. Stoga, generalizirani “savjet” Slađane Velkov da se temperatura ne treba snižavati nije utemeljen. Objašnjenje nastanka prehlade je i u ovom slučaju netačno, jer virusi, a ne hladnoća, dovode do razvoja ove bolesti.  

Uprkos tome što jedinstvena pH vrijednost za “kiselost tijela” ne postoji, Velkov do kraja posta nastavlja tvrditi da bazičnost tijela utiče na raspadanje mikroorganizama i njihovo vraćanje u bione. Iako ona savjetuje da će podizanjem vibracije “sve biti u redu”, njezina teorija o održavanju alkalnosti tijela podsjeća na ideje o “alkalnoj dijeti”. Promotori ove dijete tvrde da se konzumacijom alkalne hrane može uticati na smanjenje kiselosti organizma (i/ili krvi), za koju oni vjeruju da je uzrok raka. 

O ovim pseudonaučnim tvrdnjama pisali smo u analizi koju možete pročitati na linku ispod:

Ponovo, zbog nedorečenosti u izrazu, možemo samo pretpostaviti da je Velkov pod pojmom “kiselost tijela” podrazumijevala kiselost krvi, na koju je, kako je već i rečeno, nemoguće uticati “alkalnim dijetama” ili podizanjem vibracija. 

Ono u čemu Velkov definitivno nije ostala nedorečena su svakako savjeti za (ne)tretiranje “čišćenja”, odnosno prehlade i ostalih bolesti koje imaju simptome poput povišene temperature, kašlja, znojenja, povraćanja, proliva i slično. U ovakvim slučajevima treba se obratiti ljekaru koji će propisati odgovarajuću terapiju, a ne oslanjati se na neprovjerene savjete, kao što su oni o konzumiranju osunčane vode, postu od 2-3 dana ili uzimanju sirove hrane koje Velkov nudi, jer ovi simptomi mogu biti vezani i za samo naizgled bezazlena oboljenja. 

S obzirom na sve činjenice, tvrdnju o nastanku i “definiciji” tumora kao “korpe za otpatke” toksičnih materija “koje unosimo preko hrane” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo tvrdnjama o postojanju biona kao osnovne jedinice života i “orgonske energije”, uzročnicima  prehlade te tvrdnji o bolešljivosti djece. Lažnu vijest dobija i tvrdnja da virusi nastaju u tijelu raspadanjem ćelija i mikroba. 

Sva prenošenja ovih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Sve ostale tvrdnje, koje uključuju “kiselost organizma/tijela” kao uzroka bolesti; povezanost vibracije tijela, hrane, eteričnih ulja i bolesti, kao i savjeti za nesnižavanje temperature, izbjegavanje uzimanja antibiotika, indolentan odnos prema simptomima koji mogu upućivati i na ozbiljnija oboljenja, te savjeti za liječenje visokofrekventnim namirnicama - dobijaju ocjenu pseudonauka. Radi se o nenaučnim objašnjenjima fiziologije čovjeka, te nemedicinskom pristupu liječenju. 

Napomena

7.7.2021. Portal Aura je u ocijenjeni tekst unio izmjene tako da sad sadrži i tačne informacije. Zbog toga ovaj članak dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 10.02.2013

Blog dr SLAĐANE VELKOV: ŠTA SU MIKROORGANIZMI I KAKO NASTAJE BOLEST?

Šta su mikroorganizmi i kako nastaje bolest? dr Slađana Velkov

 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
Pseudonauka 30.10.2016

Balkanin: KAKO NASTAJE BOLEST?

Kada dođe do nakupljanja toksičnih materija u telu, koje uglavnom unosimo preko hrane, telo će najpre početi da ih odlaže pre svega u masnom tkivu koj...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 13.07.2014

Dnevno.hr: Liječnica otkriva kako nastaje rak! Kada znate kako nastaje, možete ga i pobijediti, lako!

Frekvencije i kiselost organizma...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.07.2014

Magazin.ba: LIJEČNICA OTKRIVA KAKO NASTAJE! Kada znate kako nastaje rak, možete ga i pobijediti, lako!

Dr. Slađana Velkov govori: Kada frekvencija tijela padne ispod 58 Hz pojavljuju se simptomi prehlade, na 55 Hz kandida, na 42 Hz rak. Svaka bolest ima...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.07.2014

Novi Svjetski Poredak: KAKO NASTAJE RAK? Kada znate kako nastaje, možete ga i pobijediti, lako!

Tumor je košara za smeće u koju tijelo odbacuje otrovne materije i stvara ovojnice okolo da bi se izolirala od otrova

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.12.2017

Info Brčko: OVO NEĆETE ČUTI U BOLNICI... LIJEČNICA OTKRIVA KAKO NASTAJE RAK! KADA ZNATE KAKO NASTAJE, MOŽETE GA I POBIJEDITI, LAKO!

Dr. Slađana Velkov govori: Kada frekvencija tijela padne ispod 58 Hz pojavljuju se simptomi prehlade, na 55 Hz kandida, na 42 Hz rak. Svaka bolest ima...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 11.03.2018

Novi: LIJEČNICA OTKRIVA KAKO NASTAJE KARCINOM! Kada znate kako nastaje, MOŽETE GA I POBIJEDITI, i to veoma lako!

Dr. Slađana Velkov govori: Kada frekvencija tijela padne ispod 58 Hz pojavljuju se simptomi prehlade, na 55 Hz kandida, na 42 Hz rak. Svaka bolest ima...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 12.03.2019

Cure: Slađana Velkov: Tumor je korpa za otpatke u koju tijelo odbacije toksične materije i stvara ovojnice oko njega da bi se izolovalo od otrova

Da bi smo razumjeli šta je detoksikacija, trebamo razumjeti šta je i kako nastaje bolest. Kada dođe do nakupljanja toksičnih materija u tijelu, koje u...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 13.06.2019

Indigo svijet: Dr Velkov: “Svaka bolest ima frekvenciju i stupanj kiselosti, a tumor je kao kanta u koju tijelo odbacuje toksine!”

Kada frekvencija tijela padne ispod 58 Hz pojavljuju se simptomi prehlade, na 55 Hz kandida, na 42 Hz rak. Svaka bolest ima frekvenciju, stupanj kisel...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.03.2019

Aura: Slađana Velkov: Tumor je korpa za otpatke u koju tijelo odbacije toksične materije i stvara ovojnice oko njega da bi se izolovalo od otrova

Slađana Velkov: Tumor je korpa za otpatke u koju tijelo odbacije toksične materije i stvara ovojnice oko njega da bi se izolovalo od otrova

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 14.07.2014

Atma: Dr. Velkov: Svaka bolest ima frekvenciju, a tumor je kanta za otpatke u koju tijelo odbacuje toksine

Dr. Slađana Velkov je rođena u Skopju, odrasla je u Srbiji. Studirala je medicinu u Nišu i Skopju, gde je i diplomirala. Radila je za Ujedinjene narod...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 26.10.2018

Opusteno (.rs): Dr Slađana Velkov: Mikroorganizmi i kako nastaje bolest?

Kada dođe do nakupljanja toksičnih materija u telu, koje uglavnom unosimo preko hrane, telo će najpre početi da ih odlaže pre svega u masnom tkivu koj...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti