Istrajna dezinformacija o alkalnoj hrani koja sprečava nastanak raka i/ili liječi tu bolest, na našim prostorima dijeli se od 28.5.2013. godine, kada je objavljena u članku na portalu Pcnen. Od tada, varijacije ove tvrdnje dijelile su se nebrojeno puta na portalima, ali i na društvenim mrežama.
No, jedan je narativ konstantna: njemački naučnik Otto Heinrich Warburg je 1931. godine dobio Nobelovu nagradu jer je navodno “otkrio da bazna sredina može da uništi ćelije raka”. Prema tom narativu, “obični” ljudi za ovo ne znaju jer iza svega stoji farmaceutska industrija koja nam “prodaje skupe lijekove”, iako su “stvarni lijekovi” svima dostupni. Ovi “lijekovi” obično uključuju sodu bikarbonu, limun, različito povrće i voće, med, orašaste plodove i slično.
Ove opasne tvrdnje popularizirao je italijanski doktor Tullio Simoncini. Simoncini je “liječio” svoje pacijente ubrizgavanjem smjese vode i sode bikarbone u tumornu masu, zbog čega je izgubio dozvolu da se bavi liječničkom praksom u Italiji. Pored toga, nekoliko puta se našao na sudu zbog prevare, ali i zbog ubistva pacijenta. Uprkos tome, tvrdnje o sodi bikarboni kao lijeku protiv raka još uvijek su aktuelne.
Doktor koji “liječi rak” sodom bikarbonom, osuđen je zbog prevare i ubistva pacijenta
Je li Warburg dobio Nobelovu nagradu jer je otkrio da “bazna sredina uništava ćelije raka”?
Na portalu Ruski doktor je 12.6.2018. prvi put objavljen članak u kojem se tvrdi da je Warburg dobio Nobelovu nagradu jer je otkrio da “bazna sredina uništava ćelije raka”:
Godine 1931. njemački naučnik Oto Varburg otkrio je da bazna sredina uništava ćelije raka, za šta je dobio Nobeovu nagradu mada, prema ovom otkriću, kiselost oganizma ne predstavlja prvobitan uzrok onkoloških oboljenja, kako mnogi smatraju.
Članci sa ovom tvrdnjom objavljeni su i u 2020. godini, i to na portalima Dnevni Avaz (.eu) (9.10.2020) i eBosna (10.10.2020)
Warburg je njemački naučnik koji se najviše bavio “asimilacijom ugljendioksida u biljkama, metabolizmom tumora i hemijskom sastavu respiratornog fermenta koji prenosi kisik”. Portal za provjeru činjenica PolitiFact pisao je o ovoj tvrdnji u analizi 5.7.2019, u kojoj se navodi da je Warburg nagradu dobio zbog otkrića “prirode i načina djelovanja respiratornog enzima”:
Doktor Otto Warburg zaista je dobio Nobelovu nagradu 1931. godine, ali ne zato što je dokazao da su tumori i pH vrijednosti povezani. Raku zaista pogoduje kiselo okruženje - no to nije tako jednostavno.
Prema web stranici Nobelove nagrade, Warburgu je nagrada dodijeljena zbog otkrića "prirode i načina djelovanja respiratornog enzima". Otkriće, navode, koje je "otvorilo nove načine na polju ćelijskog metabolizma i ćelijskog disanja. Pokazao je, između ostalog, da ćelije karcinoma mogu živjeti i razvijati se čak i u odsustvu kiseonika".
Warburgovo istraživanje na kraju je otkrilo da su ćelije karcinoma pomogle u stvaranju uslova s niskim kiseonikom i visokom kiselosti - a ne da su nužno stvorene iz takvog okruženja.
Tvrdnja da bazna ili alkalna sredina uništavaju rak se u različitim oblicima pojavljivala i na portalima Lifestyle recepteka (2.10.2020) i eDijaspora (30.11.2020.).
Da li je “limun dokazano antikancerogen”?
Na istim portalima zatim je napisano da je “limun dokazano antikancerogen”, s obzirom na to da “stvara alkalno okruženje u kojemu ciste i tumori ne mogu obitavati”:
Milijarde i milijarde dolara koje farmaceutska industrija industrija dobiva u svoj proračun više ne bi postojale. Limun je dokazano antikancerogen. On u organizmu stvara jako alkalno okruženje u kojemu ciste i tumori jednostavno ne mogu obitavati.
Naime, ciste i tumori hrane se tvarima koje stvaraju kiselo okruženje u organizmu i sve dok je organizam kiseo tumor može rasti. No, čim se prekine dotok kiselosti u organizam tumor nema hrane i stagnira. Zbog toga su soda bikarbona u kombinaciji s limunom izuzetni borci protiv raka jer je njihove djelovanje posve alkalno. (eDijaspora)Naime, kombinacija limuna i sode bikarbone dokazano su jači “ubojice” raka nego kemoterapija i to za oko nevjerojatnih oko 10.000 puta. (Lifestyle recepteka)
O ovome je pisala naučnica Jelena Kalinić na svom blogu Quantum of Science 1.10.2020, u članku “Soda bikarbona i ‘alkalna prehrana’ - opasni mitovi koji ne umiru”:
Warburg je insistirao na tome da je uzrok pojave tumora metabolički poremećaj - a metabolizam je, u suštini, disanje - oksidacija i redukcija. Sve u našem organizmu je ili neka oksidacija ili neka redukcija, a pri tim procesima se mijenja i pH. Ipak, današnja nauka kaže da i ti poremećaji metabolizma imaju uzrok - da nisu nastali "iz have" - uzrok su im mutacije, a mutacije uzrokuju mutageni faktori. Prema Warburgovoj hipotezi (HIPOTEZI, a ne dokazanoj naučnoj činjenici!), tumori nastaju jer je smanjen intenzitet staničnog disanja, zbog "kvara" na mitohondrijima (mitohondriji su organele koje vrše stanično disanje i generiraju energiju). Nije Warburg rekao ništa netačno, problem su interpretacije onoga što je rekao prije 80 godina. A interpretacije idu ovako: smanjeno disanje=smanjen kisik=povećana kiselost.
Sa druge strane, u analizi objavljenoj 18.4.2011. godine Snopes navodi da ove tvrdnje o antikancerogenom svojstvu limuna nisu dokazane.
Međutim, najviše što se u ovom trenutku može reći je da agrumi potencijalno mogu imati antikancerogena svojstva koja bi mogla pomoći u prevenciji raka. Nijedno pouzdano naučno ili medicinsko istraživanje ne kaže da je limun definitivno potvrđen kao „provjereno sredstvo protiv karcinoma svih vrsta“, niti je bilo koji od (začudo neimenovanih ) „najvećih svjetskih proizvođača lijekova“ izvijestio o otkriću da je limun „10.000 puta jači od kemoterapije" i da konzumacija limuna može "uništiti maligne ćelije." Sve su te tvrdnje hiperbole i pretjerivanje koje nije potkrepljeno činjenicama.
Je li “kemoterapija štetna zbog toga što ‘zakiseljuje’ tijelo”?
U člancima na portalima Lifestyle recepteka, Lijek iz prirode, BH magazin i E-Dijaspora se navodi da je kemoterapija štetna zbog toga što “zakiseljuje” tijelo, a “kiselost” organizma “pospješuje širenje raka”:
Kemoterapija je smrt!
Iako medicina vrlo dobro poznaje istraživanje ovog znanstvenika, rak se liječi kemoterapijom. Kemoterapija često znači smrt.
Ona zakiseljuje tijelo do te mjere da tijelo poseže za zadnjim alkalnim rezervama u organizmu kako bi neutraliziralo kiselost žrtvujući minerale (kalcij, magnezij, kalij) koji su ugrađeni u kosti, zube, nokte i kosu pa kao posljedicu kemoterapije imamo fizičke promjene pacijenata.
Kemoterapija toliko zakiseljuje tijelo da pospješuje širenje raka, a ne uništavanje stanica. Stoga, ako bolujete od ove bolesti, liječite se alkaliziranjem organizma, u tome vam može pomoći i soda bikarbona koju možete kupiti u svakoj trgovini, a koja je poznata u svijetu alternativne medicine kao vrlo dobar i učinkovit ubojica raka, upravo zbog njenih alkalnih svojstava. (Lifestyle Recepteka)
Kemoterapija označava upotrebu lijekova koji pomažu da se zaustavi stvaranje novih ćelija tumora, kako se navodi na stranici Cancer.net:
Kemoterapija je upotreba lijekova za uništavanje ćelija kancera. Obično djeluje tako što sprečava stanice raka da rastu, da se dijele i stvaraju nove ćelije. Budući da ćelije kancera obično rastu i dijele se brže od normalnih ćelija, kemoterapija ima jači učinak na ćelije karcinoma.
Kemoterapija ima takav učinak na ćelije karcinoma, ali isto tako i na druge ćelije koje se brzo razvijaju. Takve ćelije, naprimjer, imaju folikuli dlake, zbog čega opada kosa prilikom kemoterapije. Iako nuspojave kemoterapije nisu prijatne, tvrdnja da taj tretman zapravo ubrzava rast raka je besmislena - pacijenti koji primaju kemoterapiju bi umirali brže od onih koji je ne primaju nikako.
Je li tačno da su “tumorska tkiva kisela”, a da su zdrava tkiva “alkalna”?
Na portalima Detoksikacija organizma, Forum antiglobalista i Lijek iz prirode, te Facebook stranici Forum Antiglobalista tvrdi se da su “tumorska tkiva kisela”, a da su zdrava tkiva “alkalna”:
Tumorska su tkiva kisela, dok su zdrava alkalna
U svom djelu “Metabolizam tumora“, dr Warburg je pokazao da svi kancerogeni oblici ispunjavaju dva temeljna uslova: krvnu kiselost i hipoksiju (pomanjkanje kisika). Otkrio je, da su tumorske stanice anaerobne (ne udišu kiseonik) i da ne mogu preživjeti u prisutnosti visokih koncentracija kiseonika.
Kalinić u svakom članku također objašnjava da tumori nisu nužno “kiseli”, već da mogu imati i neutralnu pH vrijednost, pa čak i alkalnu:
Komparativna istraživanja pH vrijednosti zdravog tkiva i tumora pokazala su (opet) da se i različita tkiva razlikuju po pH vrijednosti te da dosta tumora ima neutralnu pH vrijednost ili su čak alkalični - takvi su sarkomi, ne-Hodgkinovi limfomi i tumori dojke, dok su tumori skvamoznih stanica niže pH.
Može li se konzumacijom određene hrane promijeniti pH vrijednosti našeg tijela?
U najpopularnijim tvrdnjama o tumorima, “kiselosti” i “alkalnosti” tijela se navodi da konzumacijom određene hrane možemo promijeniti pH vrijednosti našeg tijela:
– Hrana koja zakiseljuje tijelo:
* Rafinirani šećer i svi njegovi derivati. Od svih je najgori, jer nema bjelančevina, masti, vitamina ni minerala, samo rafinisane ugljikohidrate, koji škode gušterači. Njegov pH je 2,1 (veoma kiseo).
* Meso (sve vrste)
* Proizvodi životinjskog porijekla – mlijeko i sirevi, vrhnje, jogurt itd.
* Rafinisana sol * Rafinisano brašno i svi njegovi derivati kao što su tjestenina, torte, keksi itd.
* Hljeb
* Margarin
* Kofein
* Alkohol
* Duvan
* Sva industrijski prerađena i konzervirana hrana, koja sadrži konzervanse, umjetne boje, arome, stabilizatore itd.
* Antibiotici i općenito svi lijekovi
– Hrana koja alkalizuje:
* Svo sirovo povrće. Neko je kiselo po okusu, ali u tijelu se mijenja i postaje alkalno.
* Voće. Na primjer, limun unutar tijela ima veoma visok stepen alkalnosti. (Nemojte da vas zavara njegov veoma kiseli okus).
* Bademi. Vrlo su alkalni.
* Integralne žitarice: jedina alkalizirajuća žitarica je proso. Sve su ostale žitarice lagano kisele, no idealna prehrana treba i određeni postotak kiselosti pa valja jesti i nešto žitarica. Sve žitarice moraju se jesti kuvane.
* Med. Ima vrlo visoku alkalnost.
* Hlorofil. Zelene biljke sadrže hlorofil koji je veoma alkalan.
* Voda. Važna je za proizvodnju kiseonika. Uvijek budite dobro hidrirani, pijte vode malim gutljajima tokom cijelog dana.
O ovome smo detaljno pisali u analizi “Konzumacija ‘alkalne’ hrane ne može promijeniti pH vrijednost virusa”, koju možete pročitati na ovom linku.
I portal za provjeru činjenica AFP pisao je o ovim tvrdnjama. Za analizu objavljenu 22.7.2020. AFP je kontaktirao nekoliko stručnjaka iz oblasti medicine koji su potvrdili da su tvrdnje o ishrani “alkalnom hranom” u potpunosti netačne. Tako, naprimjer, profesor Lee Yeong Yeh, gastroenterolog sa Univerziteta Sains u Maleziji, kaže:
“Jedenje alkalne hrane ne menja pH u ljudskim ćelijama ili virusu,” rekao je. “Alkalni režim ishrane, tipično povrćem i voćem, obezbeđuje kalijum i magnezijum uz vlakna i prebiotička svojstva. Međutim, takva ishrana neće uticati na ćelijski pH s obzirom na činjenicu da je pH značajno regulisan ćelijskim sistemom.
“Virusi kao SARS-CoV-2 koji prouzrokuje COVID-19 zavise od ćelijskog pH da bi se reprodukovali. Određeni lekovi mogu uticati na ćelijski pH i tako pomoći da se ubije virus, ali ishrana ne. Osim toga, hrana opisana u ovoj glasini nije baš alkalna. Važnije je jesti zdravu i izbalansiranu hranu čime se pomaže imunitetu tela.”
Kalinić na svom blogu objašnjava kako ljudsko tijelo samoregulacijom održava vrijednost pH u prosjeku na 7.4, dok je sve ispod 7.35 i 7.45 opasno:
Normalni pH krvne plazme se kreće u veoma uskom rasponu od 7.35 do 7.45 (zaokruženo, prosječno 7.4) sve ispod 7.35 i iznad 7.45 je O-P-A-S-N-O. Moram dodati da se ove pH vrijednosti ne odnose na krv fetusa - u umbilikalnim arterijama i venama pH može biti nešto niža, iznosi oko 7.2.
Međutim, naš organizam je veličanstven. On može nešto što se zove homeostaza - on može da sam sebe reguliše i da vraća stvari u balans. Imamo Na-K pumpu, imamo regulator topline, regulator krvnog pritiska...čim se stanje promijeni tako da je organizmu nepovoljno, interni regulatorni mehanizmi reaguju, preko hormona, neurotransmitera, enzima - i stanje se vraća u optimalno. Onda kada organizam nije u mogućnosti da održava homeostazu - onda nastupa bolest.
pH vrijednost u želucu kada u njemu ima hrane iznosi 1.5 - 4, dakle vrloooo kiselo, zahvaljujući prisustvu hlorovodonične kiseline, HCl ("solna kiselina"). Ako nema H+ jona, nastupa stanje koje se zove hipoaciditet, u ovom slučaju hipohlorhidrija ("smanjena HCl") ili ahlorhidrija ("bez HCl") i to stanje može biti vrlo opasno - čak toliko opasno da vodi stvaranju raka želuca. I ne samo to - kod smanjenja kiselosti u želucu, smanjuje se i sposobnost apsorpcije vitamina B12 (cijankobalamin), a deficit B12 (hipokobalaminemija) vodi jednoj specifičnoj vrsti anemije, koju sigurno ne želite imati. Usput budi rečeno, deficit B12 ima simptome: depresija, nervoza, pa čak i psihotična stanja.
Tvrdnji portala Ruski doktor, da je doktor Warburg dobio Nobelovu nagradu jer je otkrio da “bazna sredina uništava ćelije raka”, dajemo ocjenu lažna vijest. Warburg je nagradu dobio zbog otkrića prirode i načina djelovanja respiratornog enzima. Portali koji su prenijeli ovu tvrdnju dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.
Tvrdnja da je limun “dokazano” antikancerogen i da je “10.000 jači ubojica raka od kemoterapije” također je netačna, te portali koji su je prenijeli dobijaju ocjenu pseudonauka.
Tvrdnju da su tumori “kiseli” u članku na portalu Pcnen ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok članci portala koji su ovu tvrdnju prenijeli dobijaju ocjenju prenošenje lažnih vijesti.
Tvrdnje da postoji hrana koja “alkalizira” i “zakiseljuje” tijelo ocjenjujemo kao pseudonauku, kao i tvrdnju da kemoterapija pospješuje rast raka.
(Raskrinkavanje.ba)
Napomena:
18.12.2020:
Portal Nezavisne je nakon objavljivanja ove analize uklonio članak originalno objavljen 2013. godine, zbog čega isti dobija ocjenu ispravljeno.
26.6.2022:
Famozne tvrdnje njemačkog naučnika Otta Heinricha Warburga da se rak dobija zbog kiselosti organizma ponovo su aktuelne na anonimnim pseudonaučnim portalima. Ovaj put, članak koji se već godinama dijeli, a koji sadrži mnoštvo dezinformacija o navodnom doktoru, kao i tvrdnje da se tumor liječi “alkalnom hranom”, objavljen je na portalima Svaki dan (11.5.2022), Recepti online (20.6.2022), Zdravlje i wellness (27.6.2022) te Kuhinja zdravlje (28.6.2022), a sva četiri članka podijeljena su i na njihovim farmama Facebook stranica. Njihove tvrdnje da je njemački naučnik Otto Heinrich Warburg dobio Nobelovu nagradu za pronalazak glavnog uzroka raka stoga dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Istu ocjenu dobija i tvrdnja da su tumori “kiseli”, a ocjenu pseudonauka dajemo tvrdnji da postoji hrana koja “alkalizira”, to jeste “zakiseljuje” organizam.