Konzumacija “alkalne” hrane ne može promijeniti pH vrijednost virusa

Lijek za Covid-19 još uvijek ne postoji. No, gdje nauka prestaje, pseudonauka počinje. Savjeti o uzimanju “alkalne hrane” kako bi se “promijenila” pH vrijednost SARS-CoV-2 virusa i dalje su popularni na društvenim mrežama, iako su ove tvrdnje u potpunosti izmišljene.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Pseudonauka; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Pseudonauka; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Pseudonauka; Facebook profili i stranice Lažna vijest; Pseudonauka; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Pseudonauka;

Sedam mjeseci nakon početka pandemije bolesti Covid-19, pseudonaučni savjeti o “ubijanju” ili “uklanjanju” virusa iz tijela još uvijek su popularni. Na samom početku pandemije pisali smo o netačnim tvrdnjama da je lijek za Covid-19 propolis ili bijeli luk, te o nizu drugih “lijekova” poput cvijeta zove, masline, mačje kandže i slično. 

Većina takvih tvrdnji je u nekom trenutku izgubila “popularnost” na društvenim mrežama, no na jednu smo naišli i prošlog mjeseca - da alkalna hrana koja je “iznad pH vrijednosti virusa” može “poraziti koronavirus”. Najnoviji post sa ovim tvrdnjama koji smo pronašli je objavljen 17. septembra na Facebook stranici Vera u život, odakle je preuzet i objavljen na stranici Probudi se-vreme je…:)

Imajte na umu da pH koronavirusa varira od 5,5 do 8,5

Stoga sve što trebamo učiniti za uklanjanje virusa jest konzumiranje više alkalne hrane iznad razine kiselosti virusa.

Kao:

banane
Limunsko zeleni - 9,9 pH
Žuti limun - 8,2 pH
Avokado - 15,6 pH
* Češnjak - 13,2 pH
* Mango - 8,7 pH
* Mandarina - 8,5 pH
* Ananas - 12,7 pH
* Rastuća voda - 22,7 pH
* Narančasta - 9,2 pH

 Iste ili slične objave pronašli smo u julu (ovdje) i u augustu (ovdje), dok je prema fact-checking analizi novinske agencije AFP (22.7.2020.), prvi post sa netačnim tvrdnjama o učinkovitosti “alkalne” hrane protiv virusa SARS-CoV-2 objavljen još 30.3.2020. 

Šta je pH vrijednost?

Skraćenica “pH” označava “potential of Hydrogen” (eng. potencijal hidrogena) i predstavlja mjeru kiselosti vode. Skala pH vrijednosti je od 0 do 14, gdje je 7 neutralna vrijednost. Ispod vrijednosti 7 kažemo da je voda kisela, dok iznad 7 znači da je u pitanju baza. U analizi novinske agencije Associated Press, objavljenoj 3. aprila ove godine, objašnjeno je da virusi uopšte nemaju “pH vrijednost” - s obzirom da se pH vrijednost daje vodi, što virusi nisu. Pored toga, budući da je najviša pH vrijednost 14, netačna je tvrdnja da “rastuća voda” (šta god to bilo) ima pH vrijednost 22,7, a avokado 15,6. 

Da li ishrana alkalnom hranom “uništava” Covid-19?

Još u martu smo pisali o netačnim tvrdnjama da limun i soda bikarbona “uništavaju virusne infekcije”. U članku na portalu za provjeru činjenica Snopes, koji je objavljen tog mjeseca, je objašnjeno da ishranom možemo promijeniti jedno pH vrijednost urina, ali ta promjena ne može uništiti virus:

Mogućnost da se “alkalizuje” nečije tijelo je bila popularna tvrdnja koju su promovisali naučnici u dvadesetim godinama prošlog stoljeća i koju danas promovišu trgovci suplementima i gurui zdravog života. Ali ukoliko ne patite od izvjesnog specifičnog i medicinski katastrofalnog stanja, kao metabolička acidoza, efektivno je nemoguće, ishranom, izmijeniti pH vrijednost ćelijskog okruženja koje čini razna tkiva u vašem tijelu, uključujući tkiva imunološkog sistema. Tijelo održava ta okruženja u strogo kontrolisanom rasponu: pH vrijednost između 7, 36 i 7,44 u arterijama, i oko 7,2 u međućelijskom prostoru. Jedina pH vrijednost u vašem tijelu koju možete promijeniti ishranom je pH vrijednost vašeg urina. Takva promjena neće pružiti medicinske prednosti u borbi protiv viralne infekcije. 

Cijelu analizu pročitajte na linku:

Lažna vijest
Limun i soda bikarbona ne liječe COVID-19, bolest od koje ljudi umiru svuda, pa i u Izraelu

U poruci koja se širi društvenim mrežama u BiH i regionu, tvrdi se da u Izr...

Lažna vijest Demantirano 29.03.2020

U svojoj analizi, AFP je kontaktirao nekoliko stručnjaka iz oblasti medicine koji su potvrdili da su tvrdnje o ishrani “alkalnom hranom” u potpunosti netačne. Tako, na primjer, profesor Lee Yeong Yeh, gastroenterolog sa Univerziteta Sains u Maleziji, kaže:

“Jedenje alkalne hrane ne menja pH u ljudskim ćelijama ili virusu,” rekao je. “Alkalni režim ishrane, tipično povrćem i voćem, obezbeđuje kalijum i magnezijum uz vlakna i prebiotička svojstva. Međutim, takva ishrana neće uticati na ćelijski pH s obzirom na činjenicu da je pH značajno regulisan ćelijskim sistemom. 

“Virusi kao SARS-CoV-2 koji prouzrokuje COVID-19 zavise od ćelijskog pH da bi se reprodukovali. Određeni lekovi mogu uticati na ćelijski pH i tako pomoći da se ubije virus, ali ishrana ne. Osim toga, hrana opisana u ovoj glasini nije baš alkalna. Važnije je jesti zdravu i izbalansiranu hranu čime se pomaže imunitetu tela.”

Chan Yoke Fun, profesorica na Odjeljenju za medicinsku mikrobiologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta Malaya, odgovorila je AFP-u da je “SARS-CoV-2 izuzetno stabilan na pH vrijednosti od 3 do 10 i ne bi bio uništen na ovim nivoima pH”:

“Prema tome, ako smo inficirani, virus će se i dalje umnožavati uprkos tome koji je pH hrane ili vode koju konzumirate.”

Pored toga, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi da još uvijek ne postoji lijek protiv Covid-19. Unošenje velikog broja vitamina (D, C, E), zinka i tečnosti svakako igra veliku ulogu u očuvanju našeg imunog sistema, ali neće “uništiti” virus.

Savjeti sa društvenih mreža o korištenju lijekova i različitih suplemenata koje možemo pronaći kod kuće kako bismo se “izliječili” od Covid-19 nekada mogu biti opasni. O tome smo pisali u analizi viralnog statusa na Facebook profilu Ejuba Kučuka, koji je preporučio korištenje velikih doza vitamina C, D, cinka i selena, pored antibiotika, koji se svakako ne trebaju koristiti “na svoju ruku”. Više o opasnostima slušanja Facebook savjeta pročitajte u analizi:

Dezinformacija
Šta je pogrešno, a šta opasno u statusu Ejuba Kučuka o “terapijama” za koronavirus

Facebook status Ejuba Kučuka o njegovom iskustvu sa virusom SARS-CoV-2 izaz...

Dezinformacija Pseudonauka 04.08.2020

Tvrdnju da “alkalna hrana iznad pH vrijednosti virusa” uklanja virus SARS-CoV-2 ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku. Hrana ne utiče na ćelijski pH, kojeg reguliše ćelijski sistem. Određeni lijekovi mogu pomoći u borbi sa virusnom infekcijom tako što utiču na pH vrijednost ćelije. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 13. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Analiza
Ko od kandidata_kinja na ovogodišnjim izborima širi lažne vijesti o bolesti COVID-19?

U ovoj analizi, zajedno sa partnerskim portalom Istinomjer, Raskrinkavanje....

Razabiranje
Teorija zavjere
“Meme mudrovanja” o pandemiji nisu činjenično utemeljena

Slika koja navodno prikazuje razliku između “prave i inscenirane pandemije”...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Željko Ražnatović Arkan nije živ - osim u klikbejt naslovima

Nekoliko anonimnih portala je u oktobru 2020. objavlilo članke sa naslovima...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me