Raskrinkavanje.ba

Portal Deblokada: Proricanje budućnosti i plasiranje dezinformacija

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Portal Deblokada netačno tvrdi da je SDA “uvijek odbijala dati odobrenje” za povorku ponosa.

Portal Deblokada objavio je 17. decembra članak pod naslovom “SDA DOBILA MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA! U Sarajevu neće biti Parade ponosa 2020“, u kojem tvrdi da se Povorka ponosa najvjerovatnije neće održati sljedeće godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, jer je resor saobraćaja u vladi Kantona Sarajevo pripao SDA, nakon što je ta stranka dogovorila zajednički nastup sa DF-om i SBB-om.

„Po medijskim natpisima, ova politička stranka (SDA op. a.) je tokom proteklih godina uvijek odbijala dati odobrenje za održavanje ovog skupa i tako učinila Sarajevo jedinim glavnim gradom u Evropi u kojem nije bila održana LGBT parada.“

Članak su dva dana kasnije prenijeli portali Index i Avaz Live. Oba portala su naveli Deblokadu kao izvor.

Povorka ponosa, koja se pod sloganom “Ima izać'“ održala u Sarajevu početkom septembra ove godine, bila je prvi takav događaj u Bosni i Hercegovini i ujedno posljednji prvi marš za prava LGBT osoba u zemljama regiona. 

Kada su u pitanju “medijski napisi”, portal Radio Sarajevo je 4. aprila prenio tvrdnju BBC-ja od dan ranije da su vlasti u Sarajevu “više puta odbijale dati dozvole za slične marševe i okupljanja”, ali i napomenuo da je ona netačna, tj. da dozvola za zatvaranje saobraćaja tokom sličnog okupljanja nije bila izdata samo u jednom slučaju do sada. Pretraga ključnih riječi za period prije održavanja Povorke ponosa pokazala je da nije bilo drugih primjera u kojima su mediji iznosili takvu tvrdnju.

Sarajevski otvoreni centar, organizacija koja promoviše ženska i prava LGBT osoba, planirao je organizovati protestni marš pod sloganom “Nasilje nije normalno“ u maju 2017. godine, kako bi skrenuo pažnju na problem međuvršnjačkog nasilja i nasilja u porodici kojem su izložene LGBT osobe. Iako je marš u Sarajevu bio najavljen mjesec dana unaprijed, a policija je uputila zahtjev kantonalnom ministarstvu da dozvoli obustavu saobraćaja za vrijeme marša, ministarstvo nije reagovalo, te su organizatori otkazali marš dva dana prije planiranog datuma i održali protest pred kantonalnom vladom nekoliko dana poslije. Resorni ministar te godine je bio Mujo Fišo (SDA).

Tvrdnja da je Sarajevo “proteklih godina” bilo jedini glavni grad u Europi u kojem nije održana “LGBT parada“ je također netačna, budući da je Skoplje, glavni grad Sjeverne Makedonije, svoju prvu povorku ponosa imalo samo nekoliko mjeseci prije Sarajeva.

Vladana Vasić, članica Organizacionog odbora Povorke ponosa, za Raskrinkavanje je rekla: "Prije svega, povorka ponosa u Kantonu Sarajevu nije najavljivana prije 2019. godine, te se o njoj nije ni raspravljalo dok je SDA bila u vlasti. Samim tim je netačno i to da je ova stranka ikada ‘odbila dati odobrenje’ za održavanje Povorke. Također, 2019. su održane dvije prve povorke na Balkanu, jedna u Skoplju, druga u Sarajevu, što znači da Sarajevo nije jedini glavni grad u kojem do 2019. nije bila održana povorka."

Budući da nije bilo ranijih pokušaja da se organizuje povorka ponosa u Sarajevu, tvrdnja da je SDA godinama odbijala dati “odobrenje” za održavanje skupa, dobija ocjenu lažna vijest na portalu Deblokada i ocjenu prenošenje lažne vijesti na svim portalima koji su prenijeli članak. Tvrdnja da su mediji izvještavali o tome, kao i tvrdnja da je Sarajevo bilo jedini evropski glavni grad bez održane povorke ponosa “tokom proteklih godina”, dobija ocjenu dezinformacija na svim portalima.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 17.12.2019

Deblokada: SDA DOBILA MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA! U Sarajevu neće biti Parade ponosa 2020.

Kako objavljuju mediji iz Sarajeva, već se zna kako će biti raspodjeljeni resori u novoj Vladi Kantona Sarajevo između tri koaliciona partnera, SDA, S...

  • Lažna vijest
  • Dezinformacija
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2019

IndexBA: SDA DOBILA MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA! U Sarajevu neće biti Parade ponosa 2020.

Već se zna kako će biti raspodjeljeni resori u novoj Vladi Kantona Sarajevo između tri koaliciona partnera, SDA, SBB i DF.

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Dezinformacija
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2019

Avaz.live: SDA DOBILA SDA PORUČUJE | U Sarajevu neće biti Parade ponosa 2020. godine

Već se zna kako će biti raspodjeljeni resori u novoj Vladi Kantona Sarajevo između tri koaliciona partnera, SDA, SBB i DF.

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Dezinformacija