Portal Vesti 24s: Dezinformacije o ukidanju antipandemijskih mjera kao mamac za klikove

Portal Vesti 24s dezinformiše svoje čitatelje/ke o mjerama suzbijanja širenja bolesti Covid-19, koje su na snazi širom svijeta.

Anonimni portal Vesti 24s u privlačenju čitatelja/ki koristi manipulativnu strategiju objavljivanja dezinformacija o uvođenju i ukidanju restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja bolesti Covi-19 u različitim zemljama svijeta. 

U nekim od članaka portala Vesti 24s tvrdi se da su pojedine zemlje u potpunosti ukinule mjere koje su bile na snazi. Tako je, recimo, članak koji govori o Švedskoj, objavljen 29. januara 2022. godine, opremljen naslovom u kojem se tvrdi da “Švedska ukida sve mere”:

Totalna normalizacija: Švedska ukida sve mere!

U članku se navodi da će Švedska “krajem ovog mjeseca ukinuti sva ograničenja”:

Švedska će krajem ovog mjeseca ukinuti sva ograničenja i ograničenja na javnim mjestima kao što su restorani, kazališta i stadioni, priopćila je u utorak tamošnja vlada, javlja Reuters.

“Posljednjih sedmica”, tvrdi se u članku, Švedska bilježi “rast broja novozaraženih zbog širenja delta varijante virusa”.

Članak se referira na medijsku kuću Reuters. Ovaj medij je o temi ukidanja mjera u Švedskoj pisao u septembru 2021. godine, kada je ona i bila aktuelna. Kako se u ovom članku navodi, Švedska je do kraja septembra 2021. godine trebala ukinuti veliki dio mjera suzbijanja širenja bolesti Covid-19, koji je tada bio na snazi. Portal Vesti 24s, dakle, ovu je vijest objavio četiri mjeseca kasnije, te je doslovnim prevodom članka portala Reuters predstavio kao aktuelnu. 

U januaru 2022. godine, sa druge strane, značajan dio antipandemijskih mjera je na snazi u Švedskoj. Kako se navodi u članku portala Reuters od 26.1.2022. godine, ova zemlja produžila je važenje postojećih mjera na još dvije sedmice, s obzirom na to da se omikron varijanta virusa SARS-CoV-2 širi rekordnom brzinom.  

U naslovu članka koji je 26. januara 2022. godine objavljen na portalu Vesti 24s navodi se kako je Irska “ukinula sve mjere” te kako ni “kovid potvrde više nisu obavezne”:

Irska ukinula sve mere! Ni kovid potvrde više nisu obavezne!

Iako u Irskoj jeste uklonjena većina mjera koje su bile snazi, to ipak nisu sve mjere. Ova činjenica jasna je i iz samog članka portala Vesti 24s, u kojem se navodi:

Ali pravila o nošenju maski u javnom prevozu i većini javnih zgrada za sada ostaju na snazi. Putnici će i dalje morati da koriste kovid sertifikate, koji pokazuju digitalne dokaze o njihovom statusu vakcinacije ili nedavnim rezultatima testiranja, da putuju u inostranstvo.

U ovom članku se kao izvor navodi BBC, koji u naslovu svog teksta o ovoj temi od 21. januara 2022. takođe ističe da je riječ o “većini Covid pravila”. Objava sa zvanične internet-stranice irske vlade, posljednji put ažurirana 28.1.2022, takođe potvrđuje da je ukinuta većina pravila, ali da su neka, poput nošenja zaštitnih maski i zaštitnih mjera u školama i ustanovama za rano učenje i njegu, još uvijek na snazi. 

Tvrdnja da su u Irskoj ukinute “sve korona mjere” objavljena je inicijalno u naslovu članka portala Hayat od 21. januara 2022. godine. Članak koji govori o ukidanju gotovo svih mjera u Irskoj opremljen je naslovom:

OVA ZEMLJA UKIDA SVE KORONA MJERE: NI COVID POTVRDE VIŠE NISU OBAVEZNE

Članak portala Vesti 24s od 30. januara 2022. godine o promjeni pravila u jednoj njemačkoj pokrajini,opremljen je naslovom u kojem se navodi da je “Njemačka ukinula 2G pravilo”:

Nemačka ukinula 2G pravilo! Povratak na normalno stanje!

Već iz prve rečenice članka jasno je zbog čega tvrdnja iz naslova o tome da je Njemačka navodno ukinula 2G pravilo nije utemeljena.

Upravni sud u Mannheimu poništio je 2G pravilo za ulaz u trgovine s odjećom u Baden-Württembergu.

“2G pravilo je ukinuto. To znači da osim cijepljenih i oporavljenih, u trgovinama ponovno mogu kupovati i ostale osobe– odnosno oni koji mogu dokazati status 3G pravila“, objavio je Upravni sud u Mannheimu (VGH).

Pravilo 2G odnosi se na potvrde koje dokazuju da je pojedinac/ka vakcinisan/a i/ili da je prebolio/ljela Covid-19. Ove potvrde, dakle, ne uključuju one koji/e imaju negativan test na ovu bolest, kao što je to slučaj sa 3G pravilom. Odlukom Upravnog suda u pokrajini Baden-Württemberg, ovo pravilo za ulaz u maloprodajne trgovine je 25. januara 2022. zamijenjeno 3G pravilom.

To, ipak, ne znači da je “Njemačka ukinula 2G pravilo”. Ovo pravilo je i dalje na snazi, recimo, u Berlinu.

U naslovu članka portala Vesti 24s, objavljenog 29. januara 2022. godine, tvrdi se sljedeće:

Austrija ublažila sve mere! Ukida se i obavezno vakcinisanje!

I dok zaista jeste tačno da se u Austriji ublažavaju mjere u februaru, tvrdnja da se ukida obavezno vakcinisanje nije. Kako se navodi u članku Associated Pressa od 29. januara 2022. godine o istoj temi, ublažavanje mjera zapravo treba započeti nakon što obavezna vakcinacija stupi na snagu.

Austrija je prva evropska zemlja u kojoj bi od 1. februara trebalo na snagu stupiti pravilo o obaveznoj vakcinaciji protiv Covid-19 za sve starije od 18 godina. Ova mjera objavljena je u novembru 2021. godine, a austrijski parlament ju je odobrio u januaru 2022. godine. 

Dakle, portal Vesti 24s u nizu svojih članaka dezinformiše čitatelje/ke o ukidanjima različitih mjera usmjerenih na suzbijanje pandemije bolesti Covid-19 širom svijeta. 

Shodno činjenicama, ocjenu klikbejt dobijaju naslovi članaka koji govore o ukidanju svih antipandemijskih mjera u Irskoj, ukidanju 2g pravila u Njemačkoj i ukidanju obavezne vakcinacije u Austriji, budući da se tvrdnje iz ovih naslova ne navode u tekstu.

Portal Vesti 24s dobija ocjenu lažna vijest za članke o navodnom ukidanju obavezne vakcinacije u Austriji i ukidanju 2G pravila u Njemačkoj.

Za tvrdnju o navodnom ukidanju svih antipandemijskih mjera u Irskoj lažnu vijest dobija portal Hayat, dok portal Vesti 24s za svoj članak o ovoj temi dobija ocjenu prenošenje lažnih vijesti. 

Tvrdnji da se krajem januara u Švedskoj ukidaju sve mjere zaštite od pandemije dajemo ocjenu lažna vijest, budući da su mjere u Švedskoj na snazi i dalje, a tvrdnje o njihovom ukidanju su se originalno odnosile na septembar 2021. godine. 

Napomena:

3.2.2022: Portal Hayat ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 02. 02. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me