Raskrinkavanje.ba

Portal Vesti 24s: Dezinformacije o ukidanju antipandemijskih mjera kao mamac za klikove

Portal Vesti 24s dezinformiše svoje čitatelje/ke o mjerama suzbijanja širenja bolesti Covid-19, koje su na snazi širom svijeta.

Anonimni portal Vesti 24s u privlačenju čitatelja/ki koristi manipulativnu strategiju objavljivanja dezinformacija o uvođenju i ukidanju restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja bolesti Covi-19 u različitim zemljama svijeta. 

U nekim od članaka portala Vesti 24s tvrdi se da su pojedine zemlje u potpunosti ukinule mjere koje su bile na snazi. Tako je, recimo, članak koji govori o Švedskoj, objavljen 29. januara 2022. godine, opremljen naslovom u kojem se tvrdi da “Švedska ukida sve mere”:

Totalna normalizacija: Švedska ukida sve mere!

U članku se navodi da će Švedska “krajem ovog mjeseca ukinuti sva ograničenja”:

Švedska će krajem ovog mjeseca ukinuti sva ograničenja i ograničenja na javnim mjestima kao što su restorani, kazališta i stadioni, priopćila je u utorak tamošnja vlada, javlja Reuters.

“Posljednjih sedmica”, tvrdi se u članku, Švedska bilježi “rast broja novozaraženih zbog širenja delta varijante virusa”.

Članak se referira na medijsku kuću Reuters. Ovaj medij je o temi ukidanja mjera u Švedskoj pisao u septembru 2021. godine, kada je ona i bila aktuelna. Kako se u ovom članku navodi, Švedska je do kraja septembra 2021. godine trebala ukinuti veliki dio mjera suzbijanja širenja bolesti Covid-19, koji je tada bio na snazi. Portal Vesti 24s, dakle, ovu je vijest objavio četiri mjeseca kasnije, te je doslovnim prevodom članka portala Reuters predstavio kao aktuelnu. 

U januaru 2022. godine, sa druge strane, značajan dio antipandemijskih mjera je na snazi u Švedskoj. Kako se navodi u članku portala Reuters od 26.1.2022. godine, ova zemlja produžila je važenje postojećih mjera na još dvije sedmice, s obzirom na to da se omikron varijanta virusa SARS-CoV-2 širi rekordnom brzinom.  

U naslovu članka koji je 26. januara 2022. godine objavljen na portalu Vesti 24s navodi se kako je Irska “ukinula sve mjere” te kako ni “kovid potvrde više nisu obavezne”:

Irska ukinula sve mere! Ni kovid potvrde više nisu obavezne!

Iako u Irskoj jeste uklonjena većina mjera koje su bile snazi, to ipak nisu sve mjere. Ova činjenica jasna je i iz samog članka portala Vesti 24s, u kojem se navodi:

Ali pravila o nošenju maski u javnom prevozu i većini javnih zgrada za sada ostaju na snazi. Putnici će i dalje morati da koriste kovid sertifikate, koji pokazuju digitalne dokaze o njihovom statusu vakcinacije ili nedavnim rezultatima testiranja, da putuju u inostranstvo.

U ovom članku se kao izvor navodi BBC, koji u naslovu svog teksta o ovoj temi od 21. januara 2022. takođe ističe da je riječ o “većini Covid pravila”. Objava sa zvanične internet-stranice irske vlade, posljednji put ažurirana 28.1.2022, takođe potvrđuje da je ukinuta većina pravila, ali da su neka, poput nošenja zaštitnih maski i zaštitnih mjera u školama i ustanovama za rano učenje i njegu, još uvijek na snazi. 

Tvrdnja da su u Irskoj ukinute “sve korona mjere” objavljena je inicijalno u naslovu članka portala Hayat od 21. januara 2022. godine. Članak koji govori o ukidanju gotovo svih mjera u Irskoj opremljen je naslovom:

OVA ZEMLJA UKIDA SVE KORONA MJERE: NI COVID POTVRDE VIŠE NISU OBAVEZNE

Članak portala Vesti 24s od 30. januara 2022. godine o promjeni pravila u jednoj njemačkoj pokrajini,opremljen je naslovom u kojem se navodi da je “Njemačka ukinula 2G pravilo”:

Nemačka ukinula 2G pravilo! Povratak na normalno stanje!

Već iz prve rečenice članka jasno je zbog čega tvrdnja iz naslova o tome da je Njemačka navodno ukinula 2G pravilo nije utemeljena.

Upravni sud u Mannheimu poništio je 2G pravilo za ulaz u trgovine s odjećom u Baden-Württembergu.

“2G pravilo je ukinuto. To znači da osim cijepljenih i oporavljenih, u trgovinama ponovno mogu kupovati i ostale osobe– odnosno oni koji mogu dokazati status 3G pravila“, objavio je Upravni sud u Mannheimu (VGH).

Pravilo 2G odnosi se na potvrde koje dokazuju da je pojedinac/ka vakcinisan/a i/ili da je prebolio/ljela Covid-19. Ove potvrde, dakle, ne uključuju one koji/e imaju negativan test na ovu bolest, kao što je to slučaj sa 3G pravilom. Odlukom Upravnog suda u pokrajini Baden-Württemberg, ovo pravilo za ulaz u maloprodajne trgovine je 25. januara 2022. zamijenjeno 3G pravilom.

To, ipak, ne znači da je “Njemačka ukinula 2G pravilo”. Ovo pravilo je i dalje na snazi, recimo, u Berlinu.

U naslovu članka portala Vesti 24s, objavljenog 29. januara 2022. godine, tvrdi se sljedeće:

Austrija ublažila sve mere! Ukida se i obavezno vakcinisanje!

I dok zaista jeste tačno da se u Austriji ublažavaju mjere u februaru, tvrdnja da se ukida obavezno vakcinisanje nije. Kako se navodi u članku Associated Pressa od 29. januara 2022. godine o istoj temi, ublažavanje mjera zapravo treba započeti nakon što obavezna vakcinacija stupi na snagu.

Austrija je prva evropska zemlja u kojoj bi od 1. februara trebalo na snagu stupiti pravilo o obaveznoj vakcinaciji protiv Covid-19 za sve starije od 18 godina. Ova mjera objavljena je u novembru 2021. godine, a austrijski parlament ju je odobrio u januaru 2022. godine. 

Dakle, portal Vesti 24s u nizu svojih članaka dezinformiše čitatelje/ke o ukidanjima različitih mjera usmjerenih na suzbijanje pandemije bolesti Covid-19 širom svijeta. 

Shodno činjenicama, ocjenu klikbejt dobijaju naslovi članaka koji govore o ukidanju svih antipandemijskih mjera u Irskoj, ukidanju 2g pravila u Njemačkoj i ukidanju obavezne vakcinacije u Austriji, budući da se tvrdnje iz ovih naslova ne navode u tekstu.

Portal Vesti 24s dobija ocjenu lažna vijest za članke o navodnom ukidanju obavezne vakcinacije u Austriji i ukidanju 2G pravila u Njemačkoj.

Za tvrdnju o navodnom ukidanju svih antipandemijskih mjera u Irskoj lažnu vijest dobija portal Hayat, dok portal Vesti 24s za svoj članak o ovoj temi dobija ocjenu prenošenje lažnih vijesti. 

Tvrdnji da se krajem januara u Švedskoj ukidaju sve mjere zaštite od pandemije dajemo ocjenu lažna vijest, budući da su mjere u Švedskoj na snazi i dalje, a tvrdnje o njihovom ukidanju su se originalno odnosile na septembar 2021. godine. 

Napomena:

3.2.2022: Portal Hayat ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 26.01.2022

Vesti 24s: Irska ukinula sve mere! Ni kovid potvrde više nisu obavezne!

  • Klikbejt
  • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 29.01.2022

Vesti 24s: Totalna normalizacija: Švedska ukida sve mere!

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 21.01.2022

Hayat: OVA ZEMLJA UKIDA SVE KORONA MJERE: NI COVID POTVRDE VIŠE NISU OBAVEZNE

Irska će vlada u subotu ujutro ukinuti gotovo sve mjere za sprječavanje širenja koronavirusa, objavila je irska televizija RTÉ.

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
  • Ispravljeno