Portal Zdravlje svaki dan: Šokovi, tragedije i brisanje članaka

Anonimni portal Zdravlje svaki dan, svakodnevno objavljuje mnoštvo senzacionalističkih i klikbejt naslova u člancima koji se, nekoliko dana nakon objavljivanja, brišu.

Foto: Flickr

Anonimni portal Zdravlje svaki dan, kontinuirano objavljuje mnoštvo manipulativnog i netačnog sadržaja čiji je jedini cilj privući što više čitatelja/ki, odnosno klikova. Nakon što članci ispune svoj cilj, bivaju obrisani.

Usprkos činjenici da naziv portala navodi na zaključak da je sadržaj koji se na njemu objavljuje povezan sa zdravljem, većina članaka bavi se životima estradnih ličnosti i političkim temama.


Skriveno vlasništvo kao “crvena zastavica”

Zdravlje svaki dan je anonimni portal koji nema Impressum, te na njemu nisu dostupni nikakvi podaci o vlasnicima/ama, urednicima/ama i autorima/cama sadržaja koji se na portalu objavljuje. Najstariji članci trenutno dostupni na ovom portalu su iz aprila ove godine.

Identitet vlasnika/ce domene Zdravlje svaki dan nije moguće pronaći ni putem alata Who.is, s obzirom na to da je namjerno skriven.

Prema podacima ekstenzije CrowdTangle, sadržaj ovog portala publici se plasira putem četiri Facebook stranice, od kojih nijedna ne nosi naziv portala, a ukupno broje preko 750.000 praitelja/ki (1,2,3,4).

Prema podacima iz odjeljka “Transparentnost stranice”, većina anonimnih administratora/ki sve četiri Facebook stranice dolazi iz Bosne i Hercegovine.

Kako je objašnjeno na web stranici Medijska pismenost, koju uređuje Raskrinkavanje, transparentnost vlasništva važan je element procjene kredibiliteta medija. Skrivanje vlasništva nekog online “medija” je znak upozorenja da sadržaji koji se u njemu objavljuju mogu biti netačni ili manipulativni, odnosno da se objavljuju sa nekim ciljem koji nema veze sa informisanjem, poput zarade na neetičan način, objašnjeno je na Medijskoj pismenosti.

Korištenje manipulativnih taktika i objavljivanje netačnih tvrdnji u svrhu zarade putem klikova, karakteristika je i portala Zdravlje svaki dan.


Impliciranje nepostojećih tragedija

Jedna od najčešćih manipulativnih taktika koje ovaj portal koristi jeste opremanje vijesti o ličnostima sa javne scene naslovima koji čitatelje/ke navode na zaključak da se dogodila neka tragedija:

ŠOK! Srbija u suzama! MORBIDNI KRVNICI! PREGAŽENA Jelena Đoković! (VIDEO)

Pa nije valjda…DOŠAO JE KRAJ AGONIJI: Upravo su saopštene ZVANIČNE vesti o Miljani Kulić! ŠOK I NEVERICA!

NAŽALOST, ŠEĆER JE UČINIO SVOJE- Najnovije informacije o stanju Halida Bešlića! ZAR JE MOGUĆE DA SE OVO DEŠAVA?! (FOTO)

Sadržaj članaka opremljenih naslovima koji čitateljima/kama obećavaju nove informacije i nastoje u njima probuditi emotivne reakcije, uglavnom ne odgovara tvrdnjama iznijetim u njima.

Članak u čijem se naslovu tvrdi da je Jelena Đoković, supruga poznatog tenisera Novaka Đokovića “pregažena”, zapravo govori o njenom imidžu i zlobnim komentarima na njenu odjevnu kombinaciju prilikom jednog TV gostovanja. U zadnjoj rečenici se tvrdi da su Đoković žene “doslovno pregazile” komentarima na društvenim mrežama. Identičan naslov bio je objavljen na minimalno pet portala, međutim samo jedan je još uvijek dostupan, dok su ostali obrisani. Članak je izvorno objavljen na portalu Republika sa blago drugačijim naslovom “MORBIDNI KRVNICI! NAPADNUTA Jelena Đoković”.

Članak o rijaliti zvijezdi Miljani Kulić, u čijem se naslovu tvrdi da je “došao kraj agoniji”, uz izražavanje nevjerice, govori se poboljšanju njenog zdravstvenog stanja nakon desetodnevnog boravka u bolnici. Naslov u ovom obliku je bio objavljen na još nekoliko portala, međutim svi osim onog na portalu USK vijesti su u međuvremenu obrisani. Tekst je izvorno objavljen na portalu Espresso, pod naslovom “DOŠAO JE KRAJ AGONIJI: Upravo su saopštene ZVANIČNE vesti o Miljani Kulić!”. Dodavanjem prefiksa “nije valjda”, Zdravlje svaki dan i drugi portali dodatno navode čitatelje/ke na pogrešan zaključak.

U članku o pjevaču Halidu Bešliću u čijem naslovu se tvrdi da je “nažalost šećer učinio svoje”, navodi se da je on nedavno boravio u bolnici i da su mu tom prilikom doktori savjetovali da prestane piti alkohol kako bi kontrolisao nivo šećera u krvi. I ovaj naslov objavljen je na više od pet portala, a samo dva su i dalje dostupna. Inspiracija za ove članke je vjerovatno ponovo bio članak portala Espresso, objavljen otprilike u isto vrijeme pod naslovom “EVO U KAKVOM JE STANJU HALID BEŠLIĆ, ŠOK!”. 

U sva tri slučaja, naslovi članka sugerirali su da se ovim javnim ličnostima dogodilo nešto tragično, dok je sami tekst pružao potpuno drugačije informacije. Prilikom prenošenja već senzacionalističkih članaka i naslova iz drugih medija, anonimni portali su dodavali dodatne manipulativne elemente koji imaju za cilj da čitateljke/ke navedu na pogrešne zaključke.

U sva tri slučaja je, dakle, portal Zdravlje svaki dan preuzeo članak sa drugog portala, opremio ga dodatnim manipulativnim elementima, te na koncu i obrisao nekoliko dana nakon objavljivanja. 

Kako je Raskrinkavanje pisalo u analizi sadržaja anonimnog portal Balkan Life Today, anonimnim portalima koji objavljuju tragične vijesti u prilog ide tzv. “pristrasnost negativnom” (eng. negativity bias). Riječ je o psihološkom fenomenu koji podrazumijeva da negativni događaji imaju veći utjecaj na ljude od pozitivnih. Kako je u analizi objašnjeno, postoje studije koje su pokazale da su čitatelji/ke prirodno privučeni/e negativnim vijestima u medijima.


Svakodnevni šokovi i apokalipse 

Osim izmišljenih tragičnih vijesti, Zdravlje svaki dan također koristi i prirodnu znatiželju čitatelja/ki objavljujući članke koji u naslovu obećavaju nove, ekskluzivne informacije o nekom događaju. 

SVI U NEVERICI! EVO OD ČEGA JE ZAPRAVO UMRO DRAGAN NIKOLIĆ: Cela NACIJA će ostati ŠOKIRANA!

SVI U ŠOKU! NAŠ POZNATI PEVAČ JE GEJ! Upravo saopšteno ŠOK SAZNANJE, OŽENJEN JE!

OVO JE PRAVI UZROK SMRTI DINA DVORNIKA (44) Posle 14 godina konačno REŠENA MISTERIJA!

IZAŠLA ISTINA O OBDUKCIJI TOŠETA PROESKOG! Cela nacija će biti u šoku! KAKO JE OVO MOGUĆE?!

Ipak, članci prepuni pravopisnih, stilskih i gramatičkih grešaka, često uopšte nisu napisani u formi vijesti, te se u njima ne iznose bilo kakve novosti o temama o kojima govore. 

U članku o navodnom uzroku smrti glumca Dragana Nikolića govori se o njegovom djetinjstvu i karijeri, a uzrok smrti se ni ne spominje. U međuvremenu je i ovaj članak obrisan.

Članak, kao i naslov, preuzet je sa portala Espreso. Međutim, dok Espreso u svom članku zaista navodi podatke o Nikolićevoj smrti, taj dio teksta je na portalu Zdravlje svaki dan izostavljen.

Isti slučaj je i sa člankom o “istini o obdukciji Tošeta Proeskog”, u kojem se obdukcija na koncu ni ne spominje. Isti članak je također objavljen na više od pet portala, a trenutno je dostupan samo na jednom. I ovaj članak preuzet je sa portala Espreso, u kojem se, pak, kratko navodi da obdukcija nije izvršena.

Članak čiji naslov obećava da će otkriti “pravi uzrok” smrti hrvatskog pjevača Dine Dvornika, također preuzet sa portala Espreso, ne otkriva bilo kakve nove podatke u vezi s tim.

U članku, čiji naslov sugeriše čitateljima/kama da će se otkriti identitet “našeg pjevača” koji je gej, također preuzetog sa Espresa, ta se informacija ne otkriva niti u jednom dijelu teksta.

Dakle, riječ je o naslovima koji su školski primjer “mamaca za klikove”, u kojima se publici u naslovu najavljuje nešto čega u samom tekstu uopšte nema. 

I u ovom slučaju su sva četiri članka u međuvremenu obrisana sa portala Zdravlje svaki dan. Očito je da je brisanje senzacionalističkih i netačnih članaka nakon što oni ispune svoju svrhu i obezbijede zadovoljavajući broj klikova, postalo novi trend među anonimnim portalima.

(Emir Zulejhić i Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 16. 08. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nove lažne nagradne igre lažnih Bingo Facebook stranica

Nekoliko Facebook stranica koje oponašaju vizuelni identitet trgovačkog lan...

Lažna vijest
Lažna vijest
Organizacija RAND nije kreirala izvještaj u kom se “planiraju rat i energetska kriza”

Portal Epoha u svom članku tvrdi da je organizacija RAND Corporation autor...

Lažna vijest
Analiza
Kako portali zloupotrebljavaju Istinomjer za političku promociju i diskreditaciju

Fact-checking portal Istinomjer čest je izvor vijesti za bh. portale. Ipak,...

Razabiranje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me