Raskrinkavanje.ba

“Portaldžije” nakon Brene “ubili” i Darku Lazića

Portali “Federacija” i “Kladanjski” opet objavljuje lažne vijesti za profit.

Portale “Federacija.ba” i “Kladanjski.ba” naši čitaoci često prijavljuju, pa su često predmet analiza “Raskrinkavanja”. Sadržaji koji se objavljuju na ovim portalima kreirani su samo za generisanje saobraćaja, pa su samim tim “šokantne” i “ekskluzivne” lažne vijesti dio njihovog poslovnog modela. Tako je bilo i ovaj put. Nakon što su “ubili” Lepu Brenu, o čemu smo pisali u analizi prije mjesec dana, ovaj put nam je prijavljen članak u kojem se tvrdi da je srbijanski pjevač Darko Lazić umro. Prijavljeni članak je objavljen na portalu “Federacija” 28.10.2018. godine.

ŠOKANTNO: Preminuo Darko Lazić

Kako nezvanicno potvrdjuje KBC “Zemun”, Darko Lazić je danas u jutarnjim satima podlegao ranama. Cijeli svijet je u šoku nakon nesreće koja se desila poznatom pjevaču te je nakon previse povreda podlegao ranama.

Identičan članak je objavljen i na portalu “Kladanjski”.

Ovo, naravno, nije istina, što je bilo vrlo lako za provjeriti jer srbijanski mediji i tabloidi izvještavaju o slučaju nastradalog pjevača skoro iz minute u minut. Tako je isti dan kada je objavljena lažna vijesti o smrti Darke Lazića u medijima objavljeno da je njegovo stanje, iako teško, ipak stabilno.

Međutim, bez obzira na to, članak na portalu “Federacija” je pregledan više od 148 hiljada puta, dok je onaj na portalu “Kladanjski” pregledan više od 150 hiljada puta. Kako je moguće da jedan takav portal ima takvu posjećenost? Odgovor je jednostavan: Facebook. Iako Facebook stranice ova dva portala skupa imaju manje od 5000 fanova, članci sa ovih portala se redovno dijele na zatvorenim Facebook grupama za prodaju. Naime, Rifet Gazdić, vlasnik oba portala (što se može provjeriti putem stranice “NIC.ba”), je ujedno i jedan od administratora najmanje tri grupe za prodaju koje skupa imaju više 87 hiljada članova. Međutim, ne dijeli samo on lažne vijesti na tim grupama već to rade i drugi administratori koji su na sve tri grupe isti.

Vijest da Darko Lazić nije mrtav objavljena je na portalu “Kladanjski” dan kasnije 29.10.2018. godine u 8:42  ujutro. Unatoč tome, vlasnik portala je i dalje dijelio lažnu vijest o smrti pjevača i to na grupi “Pretty Woman prodaja odjeće”.

Zanimljivo je i to da su na Facebook stranici portala  “Kladanjski”, 29.10. u razmaku od sat vremena podijeljene jedna za drugom obje vijesti: “šokantna” vijest o smrti u 10:26, a “ekskluzivna” informacija da Lazić nije mrtav u 11:26.

Zbog činjenice da su članci na oba portala kreirani samo za prikupljanje klikova, dobit će ocjenu klikbejt, a zbog činjenice da je riječ o netačnim informacijama oba članka će dobiti ocjenu lažna vijest.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 28.10.2018

Federacija: ŠOKANTNO: Preminuo Darko Lazić

Kako nezvanicno potvrdjuje KBC “Zemun”, Darko Lazić je danas u jutarnjim satima podlegao ranama. Cijeli svijet je u šoku nakon nesreće koja se desila...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 28.10.2018

Kladanjski: ŠOKANTNO: Preminuo Darko lazić

Kako nezvanicno potvrdjuje KBC “Zemun”, Darko Lazić je danas u jutarnjim satima podlegao ranama. Cijeli svijet je u šoku nakon nesreće koja se desila...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Analizirano na osnovu sugestije:
Darko Lazic mrtav →