Portali eksploatišu slučajeve “Periš” i “Seifert” u lovu na klikove

Iako je bilo za očekivati da će vijest o okončanju slučaja nestaka Mateja Periša staviti tačku na medijske eksploatacije ove tragedije u svrhu prikupljanja klikova, to se nije desilo.

Foto: Shutterstock

Slučaj nestanka Splićanina Mateja Periša, kojem se izgubio svaki trag nakon što je u noći između 30. i 31. decembra prošle godine istrčao iz noćnog kluba “Gotik” u Beogradu, nedavno je, nažalost, dobio tragičnu završnicu. DNK analizom tijela pronađenog u Dunavu, na Adi Huji, 19.5. potvrđeno je da je riječ o nestalom Splićaninu, čija je smrt, prema preliminarnim nalazima obdukcije, nastupila nenasilnim putem, izvijestila je Al Jazeera. 

Intenzivno medijsko praćenje ovog slučaja započelo je prvim informacijama o nestanku mladića koje su bile dostupne javnosti. Vremenom je, međutim, ovo izvještavanje prevazišlo razinu javnog interesa i prešlo u senzacionalizam i hiperprodukciju članaka. O prikupljanju klikova eksploatacijom tragedije pisali smo u analizi iz februara ove godine, koju možete pronaći na ovom linku.

Nakon okončanja slučaja nije se okončala i njegova medijska eksploatacija. Naime, ime Mateja Periša se sada u naslovima niza portala dovodi u vezu s drugim slučajevima nestanka, ponovo s istim ciljem prikupljanja klikova na osnovu tragedije.  

Najpoznatiji je slučaj bivše učesnice reality showa “Veliki brat” Marijane Seifert, koja je također iz Hrvatske, a koja je, prema podacima Nacionalne evidencije nestalih osoba MUP-a Republike Hrvatske, nestala 27.4. u Zagrebu. Nakon pronalaska tijela Mateja Periša, portal Magazin dan je 20. maja objavio nedorečen naslov koji povezuje ova dva slučaja. Naslov, iako nedorečen, jasno navodi čitatelje/ke na pogrešan zaključak:

PRETUŽNO!Hrvatska u velikoj boli, nakon Mateja jučer, DANAS MARIJANA…Tuga!

U prvom dijelu članka govori se o pronalasku tijela Mateja Periša u Beogradu i izjavama koje je njegov otac Nenad dao povodom ovog događaja. U drugom dijelu govori se o slučaju nestanka Marijane Seifert. 

Suprotno zaključku na koji naslov upućuje (da je i Marijana pronađena), tekst donosi izjavu Marijanine sestre Maje koja navodi da i dalje nemaju informacije o tome gdje je Marijana:

“Svima je želela da ugodi i nažalost, baš zbog takvog stava, u jako puno slučajeva je ona na kraju i najviše ispaštala. Ali, šta god da je radila, njena su joj deca uvek bila na prvom mestu”. Nemamo nikakvih novih informacija, jednostavno je još uvek sve status kvo. Policija je ispitala svu rodbinu, prijatelje i poznanike, a koliko znam, još uvek pretražuju njen mobilni. Ovo je agonija koju nikada nikome ne bih poželela.”, rekla je ona za Hrvatski Stori.

Ovakve članke imali su portali Vas glas, Pozitiv media, Nezavisni portal, Top Vijesti Balkan i drugi.

Marijana Seifert, tada Marijana Čvrljak, poznata je regionalnoj javnosti po tome što je 2011. godine učestvovala i pobijedila u reality showu “Veliki brat”.

Povodom Marijinog nestanka, njena sestra Maja Kovačević je 20.5. govorila u emisiji “Puls Srbije”. Uključenje Marijanine sestre u emisiju, koja je emitovana 20.5. na Kurir televiziji, može se pogledati na ovom linku od 27:30 minute. Ona je na novinarsko pitanje o istrazi nestanka odgovorila da novih informacija nema: 

 Nažalost, novih informacija nema. Sve je i dalje pod velikim upitnikom, niko ništa ne zna, traga se i dalje za Marijanom. Pregledava se rijeka i dalje s obzirom da su tamo nađene njene osobne stvari. Velika je patnja, agonija, teško mi je da kažem išta razumno i suvislo s obzirom na situaciju cijelu.   

Maja Kovačević je o nestanku sestre govorila i za hrvatski magazin Story.

Dakle, naslovi analiziranih portala manipulativno navode na pogrešan zaključak u slučaju nestanka Marijane Seifert. Ovim se naslovima i dalje eksploatiše ime tragično stradalog Mateja Periša i dodatno poigrava emocijama čitatelja/ki u vezi s još uvijek neriješenim nestankom hrvatske državljanke  – a sve zarad skupljanja klikova i čitanosti na portalima. 

Shodno navedenom, svi analizirani naslovi dobijaju ocjenu klikbejt

Napomena

30.5.2022. Portal Top Vijesti Balkan je izmijenio naslov u ocijenjenom članku, pa shodno tome dobija i ocjenu ispravljeno. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 27. 05. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me