Nestanak Mateja Periša: Prikupljanje klikova eksploatacijom tragedije

Pojedini anonimni portali intenzivno "izvještavaju" o nestanku mladića iz Splita Mateja Periša, kreirajući pri tome različite dezinformacije.

Splićanin Matej Periš nestao je u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine. Gotovo dva mjeseca od njegovog nestanka, potraga za Perišem još uvijek traje.

Intenzivno medijsko praćenje ovog slučaja započelo je prvim informacijama o nestanku mladića, koje su bile dostupne javnosti. Vremenom je, međutim, ovo izvještavanje prevazišlo razinu javnog interesa i prešlo u senzacionalizam. Od nestanka Mateja Periša prošlo je skoro dva mjeseca, a mediji i dalje intenzivno eksploatišu ovaj slučaj, što je posebno zastupljeno u tabloidima iz Srbije te na anonimnim portalima u regiji. 

Senzacionalistički članci koji ne donose nikakvu suštinsku informaciju uglavnom su opremljeni klikbejt naslovima koji čitateljima/kama obećavaju neku novost o slučaju - novi trag, preokret ili razrješenje nestanka Mateja Periša - koja se u članku ne može pronaći. Pojedini mediji u nedostatku bilo kakve informacije o kojoj bi mogli pisati tako objavljuju članke koji zapravo ne govore ni o čemu, ali su opremljeni naslovima koji privlače čitatelje/ke da otvore članak.

Raskrinkavanje je u analizi od 21. januara 2022. godine, koju možete pročitati ovdje, pisalo o jednom od primjera medijske manipulacije vezane za ovaj slučaj.

Naš partnerski fact-checking portal iz Hrvatske Faktograf je u januaru pisao o problematičnom izvještavanju o ovom slučaju:

Helena Popović, docentica na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, smatra da je interes za ovaj slučaj „primarno medijski proizveden i to provjerenim tehnikama – zadiranjem u privatnost, emotivno nabijenim jezičnim konstrukcijama, personalizacijom priče, selebrizacijom protagonista – uvijek ista formula“. Popović u ovakvom tipu izvještavanja vidi uzorak, pa dodaje da mediji „u interpretaciji događaja pribjegavaju senzacionalizmu i spektakularizaciji svakodnevice, potiču i medijskom pažnjom ‘nagrađuju’ sasvim specifične reprezentacije tako da će i ljudi, koji u drugim okolnostima ne bi nastupali na takav način, to činiti jer je to, u postojećoj matrici, normalizirano ponašanje. Tu možda možemo identificirati razloge suradnje članova obitelji sa medijima“.

S obzirom na to da postoji velika količina medijskih sadržaja u kojima se na različite načine "izvještava" o nestanku Mateja Periša, Raskrinkavanje će ih analizirati u dva odvojena teksta. 

Anonimni portal Brzina info je među onima koji najviše eksploatišu ovaj slučaj. Tokom februara 2022, na portalu je objavljen niz članaka opremljenih klikbejt naslovima, koji čitateljima/kama ne otkrivaju ništa novo, već služe samo za eksploataciju tragedije. Članak objavljen 1. februara 2022. godine naslovljen je:

Nenad Periš dobio informaciju od Matejevog najboljeg druga! Evo gdje je Matej i šta se sve desilo! (FOTO)

U samom članku se, ipak, ne navodi "gdje je Matej i šta se sve desilo" niti se u njemu nalazi bilo kakva suvisla informacija:

Tako smo mi ovog puta došli do nekih informacija koje je podijelio sa medijma njegov otac Nenad Periš. Naime, prema njegovim riječima mi smo dobili informaciju kako je omn razgovarao sa njegovim najboljim prijateljem i samim time je dobio neke nove inforamcije.

Da li su to informacije koje će riješiti napokon ovaj slučaj i o čemu se radi ostaje nam da vidimo. Šta vi mislite o ovome svemu? Podijelite sa nama svoje mišljenje u komentarima ispod ovog teksta.

Nenad Periš je 30.1.2022. za Tanjug rekao da je razgovarao sa Matejevim najboljim prijateljem, a videosnimak njegove izjave dostupan je ovdje. On je, zapravo, govorio o tome kako je nestanak njegovog sina težak za sve, navodeći primjer Matejevog prijatelja, ali ni u jednom trenutku nije ustvrdio da je u razgovoru sa njim saznao bilo šta o Matejevom slučaju. Različite verzije tvrdnje o tome da je najbolji prijatelj Mateja Periša nešto rekao njegovom ocu Nenadu objavili su 31. januara i drugi mediji u regionu (1, 2, 3). Oni, ipak, nisu navodili da je on od najboljeg prijatelja svog sina dobio informaciju o tome šta se dogodilo sa Matejem. 

Portal Brzina info objavio je niz članaka čiji su naslovi potpuno neosnovano navodili čitatelje/ke na zaključak da Nenad Periš zna gdje je njegov nestali sin, da je potraga za njim gotova i da se završila "pozitivno" ili da je otkrivena neka "tajna" o slučaju nestanka.

Nenad poručio: “Znam gdje mi je sin, samo je pitanje dana kada ću ga ugledati”! Njegove riječi su mnoge iznenadile! Šta se dešava? (FOTO) (3.2.2022)

ZAVRŠENO! Velika spasilačka je napokon gotova i to pozitivno! Evo šta se desilo sa Matejom! (FOTO) (5.2.2022)

Ovo je TAJNA koja se krila u slučaju Mateja Periša! Sada se sve zna, a policija je potragu privela kraju! Zar se ovo desilo? (FOTO) (6.2.2022)

Oglasio se drug Mateja Periša! Mislim da znam gdje je Matej, i vjerujem da će on biti pronađen ubrzo! (FOTO) (21.2.2022)

Misterija je riješna? Evo gdje je bio Matej Periš! Evo smo svi čekali i sada je došao KRAJ? (FOTO) (22.2.2022)

Došao je kraj? Ovo je snimka koja je otkrila gdje se nalazi Matej Periš! Ovo je sve otkrilo! (VIDEO) (22.2.2022)

Ni u jednom od ovih članaka ne nalaze se informacije najavljene u naslovu. Svim člancima je zajednički besmisleni uvod, dok nastavak varira zavisno od "teme" članka, ali nijedan ne donosi neku suvislu vijest. Jedan od uvoda tako glasi:

U današnjem svijetu i sami znate kako se mi svakog novog dana susrećemo sa velikim brojem priča o mnogim stvarima koje se dešavaju u društvu oko nas. Tako do nas dolazi veliki broj priča o mnogim stvarima što se tiče naših poznatih ličnosti, ali također i mnogih drugih tema koje su jako zanimljiva te ih mi dijelimo sa vama.

I drugi anonimni portali koriste se istom praksom objavljivanja klikbejt naslova o ovom slučaju. Tako je na portalu Wood work 3. februara objavljen članak naslovljen:

Po svemu sudeći Matej je ŽIV – Očekuju se uskoro KLJUČNE INFORMACIJE…(FOTO)

U članku se, ipak, ne navodi da je Periš "po svemu sudeći živ" niti postoje informacije koje to potvrđuju ili negiraju.

Način na koji mediji intenzivno eksploatišu ovaj slučaj vidi se kako iz broja članaka koji su do sada o njemu objavljeni, tako i iz njihovog sadržaja. Recimo, portal Srbija danas, te desetak drugih portala, objavio je članak koji nema nikakav suštinski sadržaj osim screenshota anonimiziranih komentara sa društvenih mreža, sa navodima nepotkrijepljenim bilo kakvim dokazima. Ovaj članak, objavljen 5.2.2022. na portalu Srbija danas, opremljen je naslovom:

"MATEJ JE ŽIV I MALAKSAO OD GLADI, POMOZITE DEČKU!" JEZIVE poruke o nestalom Splićaninu ŠOKIRALE JAVNOST (FOTO)

Dakle, u naslovu članka navodi se da postoji poruka koja indicira da je Periš "živ i malaksao od gladi". Ipak, u ovom članku se ne radi ni o kakvim "porukama koje su šokirale javnost", već o komentarima na nekoj Facebook objavi. Osim onih navedenih u naslovu, neke od tvrdnji u članku portala Srbija danas takođe su manipulativne i navode na zaključak da on sadrži informacije o slučaju nestanka Mateja Periša. Tako se, recimo, u članku govori da je jedan čovjek "do detalja opisao šta je video ispred kluba 'Gotik' gde je Matej boravio sa prijateljima", što navodi na zaključak da se radi o osobi koja je bila prisutna u noći kad je Periš nestao. Tvrdnja se, pak, odnosi na komentar muškarca koji je napisao da je nakon noći u kojoj je Periš nestao "obišao celu rutu od 'Gotika' do restorana 'Savanova'".  

Shodno činjenicama, člancima portala Brzina info dajemo ocjene klikbejt i dezinformacija. Člancima u čijim se naslovima navodi da je "po svemu sudeći Matej živ" dajemo ocjenu klikbejt.

Naslove članaka koji Facebook komentare predstavljaju kao "poruke" o nestalom mladiću ocjenjujemo kao klikbejt. Ovim člancima dajemo i ocjenu manipulisanje činjenicama

Napomena:

23.2.2022: Portal Srbija danas ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 22. 02. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 11 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me