Raskrinkavanje.ba

Poskok: Od "aktivističkih intervencija" do lažnih vijesti

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Ovaj put članci ne sadrže nikakve napomene o “aktivističkim intervencijama” kako je bio slučaj prošle sedmice.

“Raskrinkavanje” se nedavno bavilo takozvanim „aktivističkim intervencijama“ portala „Poskok“, koje smo ocijenili kao dezinformaciju jer suštinski mijenjaju sadržaj i poruku teksta u jednom, odnosno, radi se o potpunoj fikciji u drugim slučajevima. Cijelu analizu možete pronaći ovdje. Tako je i u slučaju dva članka posvećena kandidatu za Predsjedništvo BiH iz reda hrvatskog naroda, Željku Komšiću.

Prvi članak objavljen je pod sljedećim naslovom:

„IPAK ZABRANA KANDIDATURE: Reakcija CIK-a na Komšićevu najavu rušenja Ustava bit će i više nego oštra“

„Poskok“ je u naslovu izmislio reakciju Centralne izborne komisije (CIK) na izjavu Željka Komšića, za koju uredništvo portala smatra da bi trebala biti povod sankcijama. Naime, povod ovom članku je Komšićeva izjava koja u cjelosti glasi:

„Probosanske stranke i stranke građanske ljevice moraju konačno definirati za kakvu građansku državu se zalažu. Evidentno je da Bosna i Hercegovina u procesu pridruživanja Evropskoj uniji mora odbaciti prevaziđeni koncept konstitutivnosti naroda i snažnije se angažirati na uspostavi građanskog i demokratskog principa jedan čovjek jedan glas.“

Redakcija „Poskoka“ je tu izjavu „ocijenila“ protivustavnom, objavivši članak čiji naslov, iako senzacionalistički, nema nikakve veze sa sadržajem. Sadržaj članka, zapravo, predstavlja svojevrsno mišljenje redakcije u formi vijesti koje prenosimo u integralnom obliku:

„Poznato vam je da je CIK do sada redovno skidao s liste političare koji bi najavili antiustavno djelovanje. Jedan od uvjeta da kandidat pristupi izbornoj utrci jeste potpis da će poštivati Ustav BIH.
Komšić je najavio antiustavno djelovanje rušenjem konstitutivnosti. Isto je to kao da je rekao “želim srušiti kantone, ili želim srušiti Federaciju BIH, ili želim dokinuti Ustavni sud BIH”. To su ustavne kategorije zbog kojih je recimo Milorad Dodik dospio na crnu listu.
On tvrdi da će dokinuti konstitutivnost koja je osnovna ustavna kategorija.
Iako bi bilo logičnije da se stoga kandidirao u Dom naroda a ne Predsjedništvo BIH koje ne odlučuje o Ustavu, bez obzira na to njegova izjava je do sada za OHR i CIK bila nedopustiva
I Dodik i Čović bili bi izbačeni iz utrke da su to izjavili. Dodiku bi bilo oduzeto pravo da se kandidira kada bi kazao “Ukinut ću vijeće naroda kad pobjedim”. Čović bi bio izbrisan s liste i za daleko manji prekršaj.
Sukladno svom građanskom i nerasističkom pristupu CIK BIH je postupila kako je postupila.“

Nakon ovog pasusa slijedi prazan okvir, koji zapravo treba da predstavlja reakciju, odnosno odsustvo reakcije CIK-a na takvu izjavu.

Na stranu to što je ova Komšićeva izjava potpuno unutar okvira praktikovanja slobode govora, te što Komšić nije jedini koji govori o građanskoj državi, kao i da iznošenje programskih ciljeva koji mogu uključivati i promjene ustava ni u kom slučaju nije protuustavno, pomalo je nevjerovatno da je antiustavnom ocjenjuje „Poskok“ - portal koji često propituje ustave, zakone, pa i institucije BiH u svojim člancima.  

Drugi članak koji se takođe bavi Komšićem, „Poskok“ je naslovio:

„Kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva objavio mapu kretanja tijekom izborne kampanje“.

Uz članak je, u aluziji tipičnoj za ovaj portal, objavljena mapa dijelova BiH za koje redakcija smatra da imaju bošnjačku većinu. Sadržaj članka je nastavak serije tekstova protiv Željka Komšića koju ovaj portal objavljuje.

„Izborni stožer Željka Komšića objavio je kartu svih mjesta na kojima će kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva održati predizborne govore o potrebi dokidanja konstitutivnosti narodu kojeg želi predstavljati.
Mapa je objavljena iz sigurnosnih razloga, jer se smatra da svako pominjanje Hrvata i hrvatskog pitanja na ovim prostorima može izazvati radikale, kojih službeno nema, na neželjeno djelovanje. Makar se Hrvate spominjalo u kontekstu namjere 'Dokinut ćemo im sva prava' radikali uopće ne žele čuti termin 'Hrvat'.
Stoga se očekuje da će izborna parola kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića ipak biti 'dokinut ćemo bosanskim katolicima politička prava'.“

Ali, „Poskok“ tu ne staje. Opet rječnikom tipičnim za ovaj portal, ovaj put ne štedeći ni članove Komšićeve porodice, „Poskok“ objavljuje i izmišljeni razgovor sa Komšićevim ocem, odnosno majkom. Taj pasus prenosimo u cjelosti, kao rijetko dobru ilustraciju braka između jezika neprimjerenog medijskom izvještavanju i lažne vijesti:

„Pokušali smo doći do Komšićevog oca, i pitati ga što kaže na Željkovu želju da proda ustavno pravo otaca svojih, za još jedan mandat u Predsjedništvu no nismo mogli dobiti odgovor.
'A što se čudite, takvi ste vi Hrvati, rođenu majku bi izdali za malo nafake' – kazao nam je nepoznati ženski glas koji se javio na telefon.“

Nije ovo prvi put da se „Poskok“ služi ovakvim rječnikom. Kao što nije prvi put ni da se koristi ovim metodama medijskih manipulacija. Nekada, kao što je slučaj sa člankom koji smo analizirali prošle sedmice, to pokušava maskirati napomenama o „aktivistčkim intervencijama“. U slučaju ova dva članka, nema čak ni pokušaja da se očite lažne vijesti ili manipulacije zamaskiraju u satiru.

Zbog evidentnog nesklada između naslova i sadržaja članaka, ovi članci dobijaju ocjenu klikbejt. Zbog toga što se tvrdnje koje su u potpunosti lažne pokušavaju predstaviti kao činjenice, oba članka dobijaju ocjenu lažna vijest. I na kraju, zato što je članak očito dio serije članaka koji tematiziraju jednog kandidata, članak ocjenjujemo i kao pristrasno izvještavanje.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 25.08.2018

Poskok: Kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva objavio mapu kretanja tijekom izborne kampanje

Izborni stožer Željka Komšića objavio je kartu svih mjesta na kojima će kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva održati predizborne govore o potreb...

  • Klikbejt
  • Pristrasno izvještavanje
  • Lažna vijest
Klikbejt 25.08.2018

Poskok: IPAK ZABRANA KANDIDATURE: Reakcija CIK-a na Komšićevu najavu rušenja Ustava bit će i više nego oštra

Poznato vam je da je CIK do sada redovno skidao s liste političare koji bi najavili antiustavno djelovanje. Jedan od uvjeta da kandidat pristupi izbor...

  • Klikbejt
  • Pristrasno izvještavanje
  • Lažna vijest
Klikbejt 25.08.2018

HBZ vijesti: IPAK ZABRANA KANDIDATURE: Reakcija CIK-a na Komšićevu najavu rušenja Ustava bit će i više nego oštra

Poznato vam je da je CIK do sada redovno skidao s liste političare koji bi najavili antiustavno djelovanje. Jedan od uvjeta da kandidat pristupi izbor...

  • Klikbejt
  • Pristrasno izvještavanje
  • Prenošenje lažnih vijesti