Raskrinkavanje.ba

Postoje li radari “na svim tunelima” na Koridoru Vc?

Na osnovu vijesti o tome da je na autoputu na dionici Lepenica - Tarčin postavljena testna verzija prvog bh. radara, “Faktor” je konstruisao lažnu vijest o postavljanju radara “na svim tunelima” na Koridoru Vc.

Na portalu Faktor 19. februara 2021. godine objavljen je članak opremljen naslovom koji najavljuje da će se “na svim tunelima” uskoro naći kamere:

Uskoro kamere na svim tunelima, ovu brzinu ne smijete prekoračiti

U tekstu ovog članka navodi se da će se na Koridoru Vc “od ponedjeljka, 22. februara, na svim tunelima aktivirat kamere/radari na 109 km na sat”:

Ako volite brzu vožnju, i autoput vam je do sada bio "ispušni ventil", kako stvari stoje, morat ćete smanjiti brzinu. Barem dok ulazite i izlazite iz tunela na Koridoru Vc.

Navodno, od ponedjeljka, 22. februara, na svim tunelima aktivirat će se kamere/radari na brzinu od 109 km na sat.

U članku je takođe priložena i objava sa zvanične Facebook stranice Autocesta FBiH, koja je bila izvor ove vijesti. U samoj objavi Autocesta nigdje se ne spominje tvrdnja iz članka Faktora o tome da će se od 22. februara “na svim tunelima aktivirati kamere”. Umjesto toga, navodi se kako je na dionici Lepenica - Tarčin postavljen testni radar koji nije u funkciji i koji služi za testiranje proizvoda. U samoj objavi “tuneli” se uopšte ne pominju:

⚠️Na dionici Lepenica – Tarčin dato je odobrenje za postavljanje i testiranje radara. Radar još uvijek nije u funkciji, a obzirom na to da se radi o razvoju prvog bh. radara, isti je postavljen samo u svrhu testiranja proizvoda. Postavljeni radar nema nikakvu vezu s drugim policijskim radarima.

✅Podsjećamo korisnike da JP Autoceste FBiH nemaju utjecaj na postavljanje fiksnih ili mobilnih radara na autocesti od strane policije, te svakako ukazujemo na to da su svi korisnici obavezni pridržavati se postavljenih ograničenja brzine.

Nakon Faktora, pojedini portali objavili su istu tvrdnju o aktiviranju kamera/radara, izostavivši pomenutu Facebook objavu, ali i dodavši neke nove tvrdnje. Tako je na portalu Novum 19. februara objavljen članak čiji naslov također najavljuje “kamere na svim tunelima”. 

U tekstu ovog članka još se navodi da će “nesavjesni vozači biti kažnjeni ukoliko prekorače dozvoljenu brzinu”.

Facebook objava koja je na stranici Autoceste FBiH dostupna od 19. februara, a na koju se referiše članak portala Faktor, zapravo govori o tome da je na dionici puta Lepenica - Tarčin odobreno postavljanje i testiranje radara koji još uvijek nije u funkciji, a vrijeme kada će on početi sa radom nije navedeno. Kako se ističe, radi se o projektu razvoja prvog bosanskohercegovačkog radara, te je postavljen isključivo u testne svrhe i samim time nema nikakve veze sa policijskim radarima.

Na zvaničnoj stranici JP Autoceste FBiH ne postoji objava koja bi potvrdila aktiviranje pomenutih kamera/radara. Stoga smo Uredu za odnos sa novinarima JP Autoceste FBiH poslali upit u cilju utvrđivanja tačnosti tvrdnji objavljenih inicijalno na portalu Faktor, a zatim i na drugim portalima. 

Iz Autocesta FBiH smo dobili odgovor da “ni u jednom tunelu na Koridoru Vc nije postavljen radar”.

Ni u jednom tunelu na Koridoru Vc nije postavljen radar. Na dionici Lepenica – Tarčin 18.02. postavljen je prvi BH radar koji je u eksperimentalnoj fazi. Radi se o razvoju prvog BH radara i isti je postavljen samo u svrhu testiranja proizvoda. Naglašavamo da postavljeni radar nema nikakvu vezu s drugim policijskim radarima. 

Dakle, kako nam je iz JP Autoceste FBiH rečeno, ne samo da kamere/radari nisu postavljeni na svim tunelima nego se tako nešto nije desilo ni na jednom tunelu na Koridoru Vc. Kako je i u ranije pomenutoj Facebook objavi istaknuto, radilo se zapravo o postavljanju jednog uređaja prvog bh. radara koji se još uvijek nalazi u eksperimentalnoj fazi.

Na pitanje vezano za medijske navode da će “nesavjesni vozači bit će kažnjeni ukoliko prekorače dozvoljenu brzinu”, iz JP Autoceste FBiH rekli su:

Radar je postavljen u svrhu testiranja proizvoda, nakon čega će se ukloniti s autoceste. Prilikom testiranja radara, neće biti kažnjavanja vozača. 

Budući da je, kako je istaknuto, postavljeni radar u testnoj fazi i nema nikakvu vezu sa drugim policijskim radarima, kažnjavanja nesavjesnih vozača neće biti tokom njegovog testiranja. Kada je riječ o planovima za postavljanje prvog bh. radara na svim tunelima na Koridoru Vc, što se, prema medijskim tvrdnjama, navodno već dogodilo, iz JP Autoceste FBiH ističu da su ovakvi planovi, zapravo, u ingerenciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). 

Ovom preduzeću smo, u cilju krajnjeg razjašnjenja, postavili i pitanje “Da li, nevezano za ‘prvi bh. radar’, na Koridoru Vc postoje policijski radari, te ukoliko postoje, o kojem broju je riječ i i na kojim lokacijama se nalaze?“

Već duži niz godina postoje radari na autocesti A1. Radari za snimanje registarskih oznaka vozila nalaze se na dionicama Podlugovi – Sarajevo sjever i Sarajevo zapad – Lepenica. 

Dakle, suprotno medijskim navodima, kamere/radari nisu postavljeni na svim tunelima na Koridoru Vc, niti postoje konkretni planovi da se to uskoro uradi. Postavljen je samo jedan, pri tome testni radar, i nije postavljen u tunelu. Radar postavljen na dionici puta Lepenica - Tarčin 18. februara 2021. godine neće služiti “kažnjavanju nesavjesnih vozača”, budući da se radi o testnoj fazi razvoja prvog bh. radara.

S obzirom na činjenice, tvrdnje iz članka portala Faktor ocjenjujemo kao lažnu vijest, a sva prenošenja kao prenošenje lažne vijesti

Dodatno, tvrdnju da će “nesavjesni vozači biti kažnjavani”, koja je objavljena na portalu Novum, također ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Napomena:

25.2.2021. Portal Faktor ispravio je netačne tvrdnje u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

5.4.2021. Portal ZOS Radio ispravio je netačne tvrdnje u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 19.02.2021

Faktor: Uskoro kamere na svim tunelima, ovu brzinu ne smijete prekoračiti

Ako volite brzu vožnju, i autoput vam je do sada bio "ispušni ventil", kako stvari stoje, morat ćete smanjiti brzinu. Barem dok ulazite i izlazite iz...

  • Lažna vijest
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 20.02.2021

Dnevni24 (.info): Uskoro kamere na svim tunelima, ovu brzinu ne smijete prekoračiti

Ako volite brzu vožnju, i autoput vam je do sada bio “ispušni ventil”, kako stvari stoje, morat ćete smanjiti brzinu. Barem dok ulazite i izlazite iz...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.02.2021

Novum: Uskoro kamere na svim tunelima

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 19.02.2021

Viteški: Uskoro kamere na svim tunelima, određenu brzinu ne smijete prekoračiti

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.02.2021

ZOS Radio: Uskoro kamere na svim tunelima, ovu brzinu ne smijete prekoračiti

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 19.02.2021

Viteski portal: Uskoro kamere na svim tunelima, ovu brzinu ne smijete prekoračiti

  • Prenošenje lažnih vijesti