Povelja Ujedinjenih nacija ne daje pravo Rusiji da “denacifikuje” Ukrajinu

Netačna tvrdnja da dva člana Povelje UN-a daju pravo Rusiji da poduzme vojne akcije protiv niza zemalja zbog “pokušaja oživljavanja nacizma” postala je dio narativa koji opravdava invaziju na Ukrajinu.

Foto: Flickr 

Na Facebook profilu Marko Kraljevic - sesti 24. oktobra 2022. godine objavljen je videosnimak s TikToka u kojem muškarac govori da Rusija po Povelji Ujedinjenih nacija (UN) ima pravo da okupira Ukrajinu kako bi je oslobodila od nacizma. Objava koja više nije dostupna sadržavala je sljedeći opis:

KOLIKO ovo ljudi ZNA......❓❓
RUSI imaju pravo koje im je zagarantovano po završetku drugog svetskog rata da rade den@cifikaciju određenih država bez da im to druge tri sile pobednice odobre (Amerika, Velika Britanija, Kine).... .....dovoljno je da ih RUSI informišu....‼️
Zanimljivo vrlo.....‼️

 

Muškarac u snimku govori sljedeće:

Kladim se da velika većina vas ovo nije znala. Članci 106 i 107 Povelja UN-a daje Rusiji kao pravnoj sljednici, pobjednici u Drugom svjetskom ratu, pravo na poduzimanje bilo kakvih akcija uključujući i vojne protiv Njemačke, Mađarske, Austrije, Rumunjske, Bugarske, Finske, Hrvatske, Slovenije, Češke, Latvija, Estonija, Litva i Ukrajina zbog pokušaja oživljavanja nacizma.    

Glavni Tajnik UN-a Antonio Guterres bio je iznenađen kada je od Putina doznao da postoji članak u Povelji UN-a koji dopušta provođenje ruske specijalne operacije u Ukrajini. Rusija ima pravo kažnjavati naciste bilo gdje, prema povelji UN-a.

Tribunal u Nurnbergu osudio je na kaznenu odgovornost sve one koji su se borili protiv Ujedinjenih naroda i počinili genocid. Nad sovjetskim narodom počinjen je najveći genocid. Povelja UN-a, članci 106 i 107 daju pobjednicama u Drugom svjetskom ratu (SSSR, SAD, Velika Britanija i Kina) pravo da poduzmu mjere protiv zemalja koje su se borile protiv njih kako bi spriječili akcije koje imaju za cilj reviziju rezultata Drugog svjetskog rata.

Posebno je dopuštena upotreba vojne sile protiv tih zemalja. Da biste to učinili, trebate samo obavijestiti ostale tri zemlje pobjednice ali ne i dobiti njihov pristanak. Rusija, kao legalna nasljednica SSSR-a, također može upotrijebiti silu protiv država koje žele preurediti sustav Jalta - Potsdam u Europi. Rusija može zaustaviti pokušaje oživljavanje nacizma u navedenim državama. 

Zanimljivo kako ovi članci 106 i 107 UN-a nisu došli do novina i televizije, je li tako? Pozdrav.  

Tvrdnje da Povelja UN-a daje pravo Rusiji da “svugdje kažnjava naciste” dijelile su se na Facebooku (1, 2, 3), Twitteru (1, 2, 3) i TikToku (1) u septembru i oktobru 2022. godine. 

Portal Sputnik Srbija ove je tvrdnje objavio u članku od 22.9.2022. godine. Članak u kojem se osporava zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se Rusija isključi iz Vijeća sigurnosti UN-a sadrži izjavu “ruskog eksperta Igora Nikulina”. Nikulin je govorio o članovima UN-ove povelje koji Rusiji “dozvoljavaju” denacifikaciju Ukrajine kroz “specijalnu vojnu operaciju”.

„Uostalom, Rusija je i dalje jedan od centara moći u svetu, pa ako bi joj oduzeli pravo na veto onda bi to bila revizija Drugog svetskog rata. Generalno, Rusija deluje u pravnom polju. Postoje članovi 106. i 107. Povelje UN, koji jasno kažu da zemlje pobednice u Drugom svetskom ratu – Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina i Francuska imaju pravo da primenjuju sve mere, uključujući i vojnu silu ako u nekoj od zemalja koje su bile deo nacističke koalicije, a Ukrajina je bila deo, postoje pretnje oživljavanja nacizma. Rusija je više puta upozoravala svoje partnere u Savetu bezbednosti UN da takva pretnja postoji, ali su oni to ignorisali. Štaviše, Rusija nije u obavezi da dobije saglasnost, ona samo treba da obavesti i obavestila ih je tako da smo postupili striktno u skladu sa Poveljom UN“, kaže Nikulin, aludirajući na rusku vojnu specijalnu operaciju u Ukrajini, započetu radi denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, i zaštite građana Donbasa od genocida.

Sputnikov članak prenio je portal Hronograf (24.9), a tvrdnje da članovi 106. i 107. Povelje UN-a praktično dozvoljavaju Rusiji invaziju na Ukrajinu objavljeni su na ovom blogu te u sklopu dužeg članka portala Srbin info (18.10). 

 

Šta su činjenice?

Tvrdnja da Povelja UN-a iz 1945. godine daje pravo Rusiji da “denacifikuje” druge zemlje manipulativna je interpretacija “prelaznih odredbi” Povelje Ujedinjenih nacija koje se tiču sigurnosti, a s ciljem opravdavanja ruske invazije na Ukrajinu.

Analizom ove tvrdnje bavili su se fact-checking portali Raskrinkavanje iz Crne Gore (12.10) i  AFP Provera činjenica (18.10).

Spominjanje nacizma u objavama s društvenih mreža odjek je narativa Kremlja koji tvrdi da je ruska invazija na Ukrajinu bila podstaknuta potrebom da se “denacifikuje” ova zemlja, navodi AFP. To je jasno i iz izjave Igora Nikulina u članku Sputnika, ali i iz upotrebe termina poput “specijalna vojna operacija u Ukrajini” u objavama, kojim se izbjegava nazivanje sukoba ratom ili invazijom. 

Igor Nikulin, u Sputnikovom članku predstavljen kao “ruski ekspert”, ranije je iznosio tvrdnje u kontekstu rata u Ukrajini koje odgovaraju propagandističkom narativu Kremlja (govorio je o biooružju te sporazumu SAD-a i Ukrajine o ispitivanju opreme za moguću proizvodnju nuklearnog oružja u Ukrajini). Njegove izjave prenose mediji bliski Kremlju. 

No, Nikulin je i prije početka rata u Ukrajini citiran u medijima kao izvor “zavjeroloških” navoda da je početak pandemije Covid-19 u Kini povezan s testiranjem biooružja (1) i da su za to odgovorni Amerikanci (1, 2). Štaviše, u medijima je često predstavljen kao bivši UN-ov zvaničnik, no ruski portali The Insider i Associated Press navode da on nema veze s UN-om.  

Navodi o rasprostranjenom nacizmu u Ukrajini i navodi Vladimira Putina da je ukrajinska vlada pronacistička nisu utemeljeni, navodi USA Today u analizi Putinovih tvrdnji kojim je opravdavao rat u Ukrajini. Upravo te tvrdnje poslužile su kao opravdanje jednog od ciljeva invazije na tu zemlju (tzv. specijalnu vojnu operaciju”) – “denacifikacije” Ukrajine. 

Članovi 106. i 107. Povelje UN-a u integralnom obliku mogu se pročitati ovdje

Član 106. predviđa da se SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, SSSR, Kina i Francuska obavezuju da, nakon zajedničkih konsultacija, preduzmu – u ime organizacije UN – zajedničke akcije koje mogu biti potrebne radi očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti, sve dok ne stupe na snagu posebni sporazumi spomenuti u članu 43. kojima se članice UN-a obavezuju da Vijeću sigurnosti stave na raspolaganje svoje “oružane snage”, neophodne “za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti”.

U članu 107. navedeno je da “ništa u ovoj povelji ne sprečava akciju u odnosima na bilo koju državu koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata bila neprijatelj bilo koje države potpisnice ove povelje, preduzetu ili odobrenu – kao posljedicu tog rata – od vlada odgovornih za takvu akciju”.

AFP je intervjuisao šest stručnjaka/inja za međunarodne odnose koji/e su objasnili/e da je tumačenje članova 106. i 107. Povelje UN-a po kojima Rusija ima pravo da izvrši invaziju na Ukrajinu neosnovano. Navedeni članovi dio su “prelaznih odredbi” koje nikada nisu primijenjene u praksi. Bili su vezani za kontekst Drugog svjetskog rata i na njih se ne može pozivati u slučaju invazije na Ukrajinu. 

Mathias Forteau, profesor javnog prava na pariskom Univerzitetu u Nanteru, koji je izabran u Komisiju UN-a za međunarodno pravo za period 2023 – 2027, pojasnio je za AFP: 

“Ni najmanje pošten i ozbiljan pravnik ne bi podržao takvo tumačenje, počev od toga da se član 107, pozivajući se na Drugi svetski rat, odnosi na radnje izvršene 'kao posledicu tog rata'", objašnjava on. "Sadašnji rat očigledno nema nikakve veze sa tim,” napisao je.

Alexandra Novosseloff, istraživačka saradnica političkih nauka u Centru Thucydide s Univerziteta Pariz-Panteon-Asas i specijalistkinja za Vijeće sigurnosti UN-a, također je potvrdila da se članovi 106. i 107. ne mogu primijeniti na rusku invaziju.

U ovim članovima se govori o sporazumu između velikih sila koji u ovom slučaju (invazije Rusije na Ukrajinu, ur.) ne postoji

Dakle, članovi 106. i 107. Povelje UN-a ne daju pravo Rusiji da izvrši invaziju na Ukrajinu. 

U objavama s društvenih mreža navodi se niz zemalja u kojim, navodno po istim članovima, pet zemalja pobjednica Drugog svjetskog rata ima pravo intervenisati, uključujući Ukrajinu, Sloveniju i Hrvatsku. Međutim, navodi AFP, nema smisla spominjati ove zemlje u vezi s navedenim članovima budući da te zemlje nisu postojale kao nezavisne države u vrijeme potpisivanja Povelje UN-a 1945. godine. 

Za AFP je to potvrdio Romuald Sciora, istraživački saradnik na Institutu za međunarodne i strateške odnose IRIS i specijalista za UN.

"Govori se o Hrvatskoj, Sloveniji itd, kojih 1945. godine nije bilo jer je tada bila Jugoslavija. Apsolutno ne vidim kako smo tada u Povelji mogli da predvidimo (scenario u kojem, ur.) bi Slovenija jednog dana bila nezavisna država sa nacističkim tendencijama, to je apsurdno. Kao da danas potpisujemo dokument koji kaže: 'ako bi Alzas ili Azurna obala (francuski regioni, ur.) postali nacistički, onda...' Niko tada nije mogao da zamisli da Jugoslavija neće više biti država četrdeset godina kasnije.

Ukrajina se ne može smatrati neprijateljskom državom u smislu člana 107. jer je ona u vrijeme potpisivanja Povelje bila u Sovjetskom Savezu, objasnio je za AFP Pierre Bodeau-Livinec, profesor javnog prava na pariskom Univerzitetu u Nanteru i direktor CEDIN-a. 

Tvrdnju da Rusija prema članovima 106. i 107. Povelje UN-a ima pravo da izvrši vojnu akciju u Ukrajini zbog prijetnji za oživljavanje nacizma, objavljenu u članku portala Sputnik Srbija, dobija ocjenu lažna vijest

Kasnije objave ovih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Sve objave dobijaju i ocjenu manipulisanje činjenicama, jer se u njima članovi Povelje, koji su se mogli primjenjivati samo u kontekstu Drugog svjetskog rata, povezuju s trenutnim ratom u Ukrajini. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 27. 10. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me