Povratak nebuloznih tvrdnji o “satanističkom spomeniku” u Hastahani

Snimak u kojem se netačno tvrdi da je umjetnička skulptura u sarajevskom parku Hastahana spomenik drevnom božanstvu Moloh zabilježio je desetine hiljada pregleda na Facebooku.

Foto: Wikimedia

Na Facebook profilu Sasa Jankovic 30.5.2022. godine objavljen je kratki videosnimak uz opis:

Sta se zapravo krije u parku Hastahana u Sarajevu❗️

U dvominutnom snimku tvrdi se da bikova glava na skulpturi “Zvjezdani put” u sarajevskom parku Hastahana predstavlja statuu božanstva Moloh, kojem su Feničani navodno žrtvovali djecu. Također se tvrdi da je autor ovog djela napravio mapu na kojoj su “u obliku krila demonskog bića” ucrtana mjesta gdje je instalacija prethodno bila izložena, a da je Sarajevo na njoj “ofarbano u krv”.

Tvrdi se da su se izvodili čudni ritualni protesti “poklonika ovog kipa”, u kojima se “prinosila maketa žrtve”, nakon što je park otkupila Centralna banka BiH i nakon što je naređeno uklanjanje skulpture, te da okolnosti pod kojima je uklanjanje skulpture otkazano nisu poznate.

Na koncu se navodi da je borba za očuvanje skulpture zabrinjavajuća “za svakog čovjeka koji vjeruje u Boga” i postavlja se pitanje po čijem je nalogu opet sastavljena.

Isti snimak objavljen je 31. maja na Facebook profilu Marko Kraljevic - Cetvrti, kao i 4. juna na Facebook stranici Ponosni Bošnjaci, gdje je zabilježio 64.000 pregleda.


Umjetnička instalacija ili statua Moloha?

U snimku se tvrdi:

Statua božanstva Moloh, kojem su Feničani žrtvovali djecu spaljujući ih na njegovom oltaru, danas se nalazi u sarajevskom parku Hastahana. Umjetnik koji je napravio ovo sablasno djelo prethodno ga je izložio, uz detaljan ritual, na više lokacija - od Santijaga do Istanbula. Statua je od početka namijenjena Sarajevu. Umjetnik je napravio i sablasnu mapu na kojoj su u obliku krila demonskog bića ucrtana mjesta na kojima je statua izložena, a Sarajevo je ofarbano u krv.
(...)
Ovaj kip, čija izrada je koštala million eura, u Sarajevo je dostavio EUFOR. Inspiracija za kip proizlazi iz Hermecitizma, drvenog okultnog pokreta.
(...)
Na njega su vraćene trube, koje su u vrijeme Feničana bile instrumentalne u ritualu žrtve - korištene su da se plač žrtvovane djece ne bi čuo.

Moloh je božanstvo koje je, prema biblijskim izvorima, bilo povezano s praksom žrtvovanja djece i koje su navodno štovali Kanaanci, drevni narod koji je naseljavao područje današnjeg Izraela prije otprilike pet hiljada godina. U hebrejskoj Bibliji Moloh je predstavljen kao strano božanstvo koje je ponekad nezakonito obožavano u Izraelu kao rezultat sinkretističke politike određenih kraljeva otpadnika. Pojedini/e naučnici/e smatraju da Moloh nije bio božanstvo, već naziv za praksu žrtvovanja djece.

Tvrdnja da glava bika u jednom dijelu umjetničke skulpture predstavlja spomenik božanstvu koje možda jeste, a možda i nije bilo obožavano prije nekoliko hiljada godina je, u najmanju ruku, neuvjerljivo.

Zvjezdani put” je umjetnička skulptura njemačkog autora Helmuta Lutza, koja je poklonjena Sarajevu 2005. godine i od tada se nalazi u parku Hastahana. Kako se navodi na web stranici Sternweg (Zvjezdani put), skulptura je bila postavljena u mnogobrojnim gradovima širom svijeta, od Pariza i Leona do Santiaga, Rima, Jerusalema i Istanbula. Osim “Zvjezdanog puta”, Lutz je kreirao još jednu skulpturu posvećenu Sarajevu, pod nazivom “Im Augenblick” (U trenutku), koja je također putovala u mnoge gradove, kao što su Linz, Ulm, Bratislava, Budimpešta i Sarajevo, prije nego što je trajno smještena u Friedrichshafenu, prijateljskom gradu Sarajeva.

Portal Deblokada je 2020. godine objavio slične tvrdnje o satanističkim i okultnim simbolima na skulpturi u Hastahani. Za potrebe analize ovih tvrdnji Raskrinkavanje je kontaktiralo Helmuta Lutza molbom da pojasni simboliku svoga djela. Kako je objasnio Lutz, “Zvjezdani put” ne prikazuje okultna ni satanistička obilježja. Simboliku glave bika opisao je na sljedeći način:

Na bočnim terasama su četiri druge kamene skulpture koje prikazuju orla, lava, bika i čovjeka. Oni utjelovljuju četiri strane svijeta. U židovskoj religiji, posebno napisano u Ezekielu, a preuzeto od kršćanstva. Dvije velike trube prikazuju na jednoj strani Ikara u suncokretu (koji je oštećen), a gvozdena krila se mogu pomicati pedalama. S druge strane, ljudska figura se može usmjeriti ka kućištu pomoću četiri držača. Glava bika izlazi na drugu stranu i ljudsko biće pretvara se u Minotaura. Skulpturu nazivam Dedalovom trubom. On je Ikarov otac i graditelj labirinta za Minotaura. Spiralni centar povezan je s labirintom.
(...)
Grčka mitologija s poštovanjem opisuje porijeklo Europe na Istoku. Veza Europe sa Zeusom dolazi od kralja Minosa, čiji se sin zove Minotaur. Ovi simboli trebali bi potaknuti igru na pozornici i tako se nadam da će uskoro ponovo doći do razmjene između umjetnika iz Sarajeva i Friedrichshafena na dvije pozornice, “Zvjezdani put” i “Zvuk broda”. 

Detaljan opis simbolike cjelokupne skulpture zainteresovani/e čitatelji/ke mogu pročitati u našoj analizi iz 2020. godine.

Foto: Zvjezdani put/FBL

Dakle, iz autorovog opisa jasno je da skulptura nije posvećena Molohu niti je inspirisana drevnim okultnim pokretima, a da trube na njoj nemaju veze s feničanskim žrtvovanjem djece. Nejasno je na osnovu čega je nepoznati autor spornog videosnimka uopšte došao do takvih zaključaka, s obzirom na to da nije prezentovao bilo kakve dokaze za svoje tvrdnje, koje su, čini se, zasnovane isključivo na vlastitim tumačenjima.

Mapa koja se spominje u snimku također ne prikazuje “krila demonskog bića”. Na web stranici Sternweg nalazi se kompletna mapa na koju je ucrtan Ikar, lik iz grčke mitologije. Ikar, sin izumitelja Dedala, stradao je jer je uz pomoć vještačkih krila letio blizu sunca koje je otopilo vosak na krilima.

Foto: Sternweg.de

Na stranici je također objašnjeno zbog čega je Sarajevo označeno crvenom bojom na mapi:

Sredina Ikarovog  istočnog krila prikazuje ranu Sarajeva. Ova rana se mora previti, a pažnja se mora posvetiti vezi Orijenta sa Evropom. U tom duhu nastala je i stalna postavka ZVJEZDANI PUT u Sarajevu.


Pokušaj uklanjanja skulpture i nebuloze o “ritualnim protestima”

U snimku se također navodi: 

Kada je naređeno uklanjanje ove statue jer je park otkupila Centralna Banka, digla se velika hajka. Početak uklanjanja je medijski demoniziran. Izvedeni su čudni ritualni protesti od strane poklonika ovog kipa. Protesti u kojima se prinosila maketa žrtve. Okolnosti pod kojima je uklanjanje ove statue odgođeno, ili čak otkazano, nisu poznate. Iako je uklanjanje počelo u augustu 2020. godine, nečijom naredbom je kip opet sastavljen.

Kako piše u analizi Raskrinkavanja iz 2020. godine, Općinsko vijeće Centar je 25. jula 2019. godine izglasalo promjenu regulacionog plana za Hastahanu, kojom se predviđa zgrada u dijelu tog parka. U novembru iste godine Općinsko vijeće je izglasalo prodaju dijela parka Centralnoj banci BiH. Stanovnici/e sarajevskog naselja Marijin Dvor, gdje se nalazi Hastahana, protestovali/e su protiv planova Općine da se gradi u parku.  

Naredne godine, 5. augusta 2020, počelo je uklanjanje skulpture “Zvjezdani put” iz Hastahane, što je naišlo na reakcije dijela javnosti i građana/ki koji/e protestuju protiv mijenjanja namjene Hastahane i gradnje u samom parku. 

Uklanjanje skulpture obustavljeno je nakon što su građani/ke ukazali/e na neprofesionalan način ophođenja prema umjetničkom djelu, čiji su dijelovi doslovno otkinuti macolama.

Aktivistkinja Jelena Gugić je za BHRT pojasnila da bi djelo trebali razmatrati stručnjaci koji su ga i smontirali, odnosno restauratori, što nije bio slučaj 5. augusta, kada je, prema njenim riječima, spomenik bio vandaliziran.

U “čudnim ritualnim protestima”, kako se navodi u viralnom snimku, nije prinijeta nikakva “maketa žrtve” niti su demonstratori/ke “poklonici kipa”. U snimku objavljenom na stranici Ponosni Bošnjaci nakratko se prikazuje isječak navodnih ritualnih protesta. 

Demonstranti/kinje su članovi/ice aktivističko-umjetničkog koletkiva ODRON, koji/e su 6. augusta u Hastahani održali/e simboličnu “pogrebnu povorku povjerenju u dobronamjernost vlasti”. U prilogu koji je objavio BHRT mogu se vidjeti članovi/ice ovog kolektiva kako hodaju s  mrtvačkim kovčegom na kojem piše “Ovdje počiva naše povjerenje”.

Dakle, ne radi se ni o kakvim “poklonicama kipa” niti prinošenju žrtve, već o aktivističkim protestima protiv vandaliziranja umjetničkog djela i gradnje u parku Hastahana. Zlonamjernim opisivanjem aktivista/kinja kao osoba koje se poklanjaju nekom drevnom božanstvu i prinose žrtve, u gledateljima/kama se nastoji izazvati strah, a napori aktivističkog udruženja nastoje se diskreditovati i ocrniti.

Nakon glasnog otpora koji je privukao pažnju medija i struke, tadašnji načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić sastao se 10. augusta 2020. s predstavnicima inicijative građana koji su zahtijevali očuvanje parka kako bi razgovarali o novoj lokaciji za instalaciju “Zvjezdani put”, objašnjeno je u analizi Raskrinkavanja.

Na Facebook stranici Park Hastahana u oktobru 2020. objavljena je informacija da je uklanjanje skulpture iz parka, kako bi se napravilo mjesto za građenje podzemne garaže, privremeno odgođeno.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je u junu 2021. saopštila da idejni projekat Centralne banke u Hastahani nije u skladu s odredbama Odluke o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH, odnosno da se park nalazi u zaštitnom pojasu nacionalnog spomenika Historijski urbani krajolik Sarajeva te se na njega primjenjuju mjere zaštite utvrđene Odlukom Komisije.

Kako se navodi u članku portala Žurnal iz juna 2021. godine, uprkos tome što je Centralna banka BiH kupila dio zemljišta u parku Hastahana, urbanistička dozvola za izgradnju planiranog objekta nije izdata, a novi načelnik Općine Centar Srđan Mandić nastoji s Centralnom bankom dogovoriti zamjensku lokaciju za izgradnju njihovog objekta.

U saradnji s Općinom Centar, UNDP je u martu ove godine raspisao međunarodni konkurs za idejno rješenje javnog prostora Hastahana

Općina Centar je početkom maja pozvala građane/ke da glasaju za jedno od tri idejna rješenja koja je međunarodni žiri odabrao kao najbolja, nakon čega su građani/ke izabrali/e prijedlog “Žalfija: Prostor za ozdravljenje i regeneraciju grada Sarajeva”.

Prema opisu ovog idejnog rješenja, skulptura “Zvjezdani put” ostala bi u parku Hastahana.

Dakle, nije tačno da su okolnosti pod kojima je uklanjanje skulpture iz parka odgođeno nepoznate. Građani/ke se već dugi period bore protiv pokušaja da se u Hastahani gradi poslovni objekat i inzistiraju da skulptura ostane u parku.

Iznošenje “zavjeroloških” i nebuloznih tvrdnji u analiziranom snimku može izazvati strah i druge emotivne reakcije gledatelja/ki. Time se, svjesno ili nesvjesno, doprinosi interesu osoba i/ili institucija koje žele graditi u parku Hastahana.

Shodno činjenicama, tvrdnju da su pri uklanjanju skulpture iz parka Hastahana upriličeni ritualni protesti poklonika kipa Moloha uz prinošenje makete žrtve, kao i tvrdnju da su okolnosti pod kojima je uklanjanje skulpture odgođeno nepoznate, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

Iste ocjene dajemo i tvrdnjama da se na skulpturi nalazi kip božanstva Moloh, da mapa mjesta na kojem je skulptura izložena predstavlja krila demonskog bića te da je inspiracija za djelo proizašla iz drevnog okultnog pokreta, prvobitno objavljenima na profilu Sasa Jankovic.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

Napomena

12.8.2022.

Nakon objave ove analize, videosnimak u kojem se tvrdi da je skulptura “Zvjezdani put” u Hastahani zapravo spomenik drevnom božanstvu Moloh objavljen je na još jednom Facebook profilu 2.8.2022. godine, gdje je zabilježio značajan broj interakcija. Tvrdnje iznesene u ovoj objavi ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 16. 06. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonaučne tvrdnje o zovi kao “lijeku” protiv teških i neizlječivih bolesti

Pojedini portali godinama objavljuju članke u kojima se tvrdi da zova može...

Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Lažna vijest
Svjetska zdravstvena organizacija nije proglasila 65-godišnjake “mladima”

Izmišljena klasifikacija dobnih skupina Svjetske zdravstvene organizacije,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Povratak stare teorije zavjere: Bolnice nisu dobijale novac da pogrešno liječe Covid-19

U članku jednog portala netačno se tvrdi da su bolnice u SAD-u dobijale nov...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me