Raskrinkavanje.ba

Nebulozne tvrdnje o "satanizmu i okultizmu" u Hastahani

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Portal Deblokada je objavio dva članka u kojima se tvrdi da skulptura Zvjezdani put u sarajevskom parku Hastahana, čije je rastavljanje započela Općina Centar, sadrži “sotonističke” simbole, te da je pored nje održan “okultni ritual”. Ni za jednu od tih tvrdnji nije ponuđeno iole suvislo objašnjenje.

Rasprave o budućem izgledu i funkciji parka Hastanana u sarajevskoj općini Centar traju sad već godinama. Prošle godine, 25. jula 2019., Općinsko vijeće Centar izglasalo je promjenu regulacionog plana za Hastananu, kojom se previđa zgrada u dijelu tog parka. Općinski vijećnici su bili podijeljeni po pitanju te odluke, ali i po pitanju budućeg izgleda i namjene parka. Za izmjenu plana glasali su vijećnici iz Stranke demokratske akcije, Naroda i pravde i drugih partnerskih stranaka. Protiv su bili vijećnici Naše stranke, GS-a i Socijaldemokratske partije, izvijestio je portal Klix nakon sjednice Općinskog vijeća.

U novembru prošle godine, Općinsko vijeće je izglasalo prodaju dijela parka Centralnoj banci BiH. Vijećnici SDP-a i NS-a su glasali protiv te odluke, prema kojoj će Centralna banka graditi objekat na kupljenom dijelu parka. 

Lokalni stanovnici u sarajevskom naselju Marijin Dvor, gdje se nalazi Hastahana, već duže vrijeme protestuju protiv planova Općine da gradi u parku. Njima se priključilo i nekoliko javnih ličnosti, koji su video porukama dali podršku nastojanjima da se sačuva prvobitna funkcija parka. Njihove poruke su objavljene na Facebook stranici građanske inicijative protiv gradnje u parku. 

Ranije ovog mjeseca, tačnije 5. augusta, počelo je uklanjanje skulpture Zvjezdani put u tom parku, što je naišlo na reakcije dijela javnosti i građana koji protestuju protiv mijenjanja namjene Hastahane i gradnje u samom parku. Skulptura Zvjezdani put, djelo njemačkog umjetnika Helmuta Lutza, postavljena je u Hastahani 2005. godine. 

Nakon glasnog otpora koji je privukao pažnju medija i struke, načelnik općine Centar, Nedžad Ajnadžić, sastao se 10. augusta sa predstavnicima inicijative građana koji zahtijevaju očuvanje parka da razgovaraju o novoj lokaciji za instalaciju Zvjezdani put.

Jedan od medija čiju je pažnju privukla skulptura u parku Hastahana je portal Deblokada, na kojem je 13. augusta objavljen članak s naslovom:

ZLOKOBNI PRIZORI U HASTAHANI! Okultni ritual uz šejtanske glave?!

U uvodu članka se kaže kako lokalni stanovnici negoduju zbog najavljenjih izmjena izgleda parka Hastahana, “uz podršku medijski istaknutih osoba, mahom jugonostalgičara”. No, tema teksta je umjetnička instalacija Zvjezdani put u tom parku, za koju autor kaže da “nedvosmisleno” simbolizuje “okultno”.

U članku se kaže:

Ovih dana isplivali su i detalji umjetničke instalacije “Zvjezdani put”. Deblokada je i donosila fotografije figura koje nedvosmisleno pripadaju okultnom, vjerovatno i sotonističkom sistemu znakova i simbola. Rogata stvorenja, mističan dojam, puno mračnih tonova a sve bez smirujuće ljepote i razumljivih poruka, grubi je, ali neosporiv opis ove instalacije koja je godinama u Hastahani.

“Dokaz” za tvrdnju o okultnoj prirodi instalacije u Hastahani autor je pronašao u fotografijama umjetničkog performansa izvedenog u parku.

Naše sumnje da je riječ o okultno-sotonističkoj postavci, podgrijao je krajnje mističan performans nepoznate ženske osobe. Fotografije čudnog plesa, gdje se vide pokreti/položaji tijela koji su neprirodni i morbidni, dovode do toga da bi neko od nadležnih trebao odgovoriti građanima šta je Hastahana i “Zvjezdani put”. Da li je Hastahana i instalacija u njoj, mjesto nepoznatog obredoslovlja a da to građani Sarajeva i BiH, osim onih koji učestvuju u tome, ne znaju? Da li je djelimično rastavljanje instalacije uznemirilo neke nepoznate i nevidljive sile? Odgovore trebaju građani koji možda i ne žele ovakve pojave u svom okruženju i gradu. Njih je, čini se, puno više od onih koji žele da se ovakve čudne instalacije i rituali održavaju u glavnom gradu BiH.

U članku su objavljene i slike “rituala.”

Članak se završava “izvinjenjem” čitaocima zbog navodno zastrašujućih prizora na fotografijama:

Izvinjavamo se našim posjetiteljima koji će zbog fotografija osjetiti strah, ali ih prenosimo kako bi javnost bila upoznata sa čudnim i jezivim dešavanjima u parku Hastahana.

Kako se navodi u članku, portal Deblokada je ranije objavio priču o skulpturi u parku Hastahana,  a priložen je i link na navedeni “osvrt”. Članak o ovoj skulpturi je objavljen 11. augusta, a potpisuje ga Amir Telibećirović:

“HASTAHANA! ‘Urbana raja’ u borbi za ostanak sotonističkih simbola u Sarajevu?”

Autor u njemu priznaje kako u Sarajevu postoji “dosta loših urbanističkih zahvata” u novije vrijeme, no dodaje kako to nije posebnost Sarajeva, jer se takve stvari dešavaju svuda u svijetu. Također primjećuje da “loši urbanistički zahvati” nisu počeli u mandatu trenutnih vlasti u gradu, jer “sive, neugledne, depresivne i ponekad urbanistički nepravilne zgrade su izgrađene širom Sarajeva tokom SFRJ komunističke vladavine”.

Potom prelazi na spomenik u parku Hastahana, za kojeg kaže da je instaliran u dekadi koja je počela završetkom rata u BiH 1995. godine, kad su “nepriznati ili nedovoljno afirmisani” strani umjetnici donirali svoja djela gradu kao način sopstvene afirmacije. U tom kontekstu, osvrnuo se na murale u naselju Hrasno, za koje kaže da su “fasadne slikarije” i “navodno poklon od nekih umjetnika iz Amsterdama”, te na skulpturu Multikulturni čovjek u centru Sarajeva, koju opisuje kao “metalnu statuu gole muške figure koja šipkama kao sastavlja globus, uz pomoć malih metalnih ptica” koja “nije prošla bez kontroverzi”.

Ipak, autor nastavlja, “golema skalamerija u parku Hastahana spada u posebno ruglo”. Za samu skulpturu kaže da je “tumačena kao nekakav simbol multikulturalnosti”, ali “niko još smisleno nije objasnio kako”. Također primjećuje da građanima koji se bune protiv uklanjanja skulpture nije jasno njeno značenje, no osim toga ne nudi objašnjenje za protivljenje uklanjanju.

Članak potom dobija bizaran ton:

U međuvremenu se pojavilo jedno zanimljivije tumačenje ove instalacije. Naime, neko je primjetio kako je ona plasirana tačno nasuprot obližnje džamije Magribija, i to tako da bude na smjeru kible, pravcu namaza. Detaljnijim izučavanjem, može se opaziti kako instalacija sadrži više nakaznih figura koje podsjećaju na okultne simbole (pogledati naslovnu fotografiju) što ih koriste navodno i neki satanisti po svijetu.

(...)

Pošto je ova instalacija ovdje godinama, nameće se pitanje kako oni koji nude tumačnje o mračnoj pozadini instalacije uz podvalu obližnjoj džamiji Magribiji, tek sada primjećuju svu tu zlokobnu simboliku?

Na Facebook stranici inicijative građana koji se protive promjeni namjene parka, 9. augusta ove godine postavljene su slike koje su iskorištene za članak o “okultnom ritualu” u Hastahani na portalu Deblokada

Osoba koja je na slikama nas je zamolila da ne navodimo njeno puno ime zbog problema koje joj je prouzrokovao članak Deblokade. Kada smo je kontaktirali sa pitanjem da nam potvrdi da li se na slikama nalazi ona, u odgovoru potpisanom sa H. Z. rekla nam je sljedeće:

Da, ja sam na fotografijama. Uslikane su od strane jednog od administratora stranice Hastana, i ja sam dopustila da ih objave na Instagramu, ali na portalu Deblokada.com su ih bez mog znanja, i vjerovatno ikoga sa stranice, dalje iskoristili šireći dezinformacije koje su meni u privatnom životu prouzrokovale daljnje probleme. Mislim da je očito da nije riječ ni o kakvom sotonističkom ritualu i da su "činjenice" tj. "sumnje" koje navode samo da bi se strah i panika prouzrokovali kod određenih lakovjernih građana. Na slikama nisu nikakvi neprirodni i morbidni položaji tijela, već koraci koreografije koja je nastala u čast djela Helmuta Lutza. Performans je umjetnički osvrt na skulpturu i situaciju u kojoj se zatekla, i mislim da je komično umjetničko djelo kao što je Zvjezdani put nazvati okultno-sotonističkom postavkom, na isti način na koji je komično ples kao formu performativne umjetnosti nazvati ritualom i demonizirati individualnu ekspresiju na ovaj način. 

Kontaktirali smo i autora skulpture Zvjezdani put, Helmuta Lutza, sa upitom o simbolizmu skuplture. Do vremena objavljivanja ove analize nismo dobili odgovor, te ćemo ga uvrstiti naknadno ukoliko ga dobijemo. 

Napomena 26.08.2020.

Nakon medijskog upita o simbolizmu skulpture Zvjezdani put, dobili smo odgovor od autora Helmuta Lutza, koji prenosimo u cjelosti:

"Moj 'Zvjezdani put' ne prikazuje okultna, pa čak ni satanska obilježja. Kada vidim fotografije žene koja pleše, ne bih pomislio na nešto posebno, moja skulptura je ipak jedna pozornica kojoj trube utjelovljuju zvuk. Ples je potaknut spiralom, što je jedna prirodna reakcija. 

Ovo je simbolična interpretacija rada moga rada. Ime 'Zvjezdani put' (njem. Sternenweg) nastalo je tokom moje festivalske adaptacije za tvrđavu u obliku zvijezde u Neuf-Brisachu. Na putovanju u Španiju saznao sam za istoimeno hodočašće u Santiago de Compostela. Gdje se naziv “Zvjezdani put” odnosi se na spiralnu sliku Mliječnog puta. To je rezultiralo mojim dizajnom. U središtu spirale je takozvano stablo života čija željezna krošnja prikazuje plodove i ušne mišiće. Kroz centralnu zmiju - ili kroz zmajevu glavu, mogu se otvoriti plodovi i uši pomoću poluge koju čini zmajev rep. Ovo je, naravno, referenca na priču Adama i Eve u Raju.

Bočno se nalaze dvije kamene knjige iz kojih ljudi mogu izlaziti i ulaziti. To je simbol za put naroda. Na bočnim terasama su četiri druge kamene skulpture koje prikazuju orla, lava, bika i čovjeka. Oni utjelovljuju četiri strane svijeta. U židovskoj religiji, posebno napisano u Ezekielu, a preuzeto od strane krišćanstva. Dvije velike trube prikazuju na jednoj strani Ikara u suncokretu (koji je oštećen), a gvozdena krila se mogu pomicati pedalama. Sa druge strane, ljudska figura se može usmjeriti ka kućištu pomoću četiri držača. Glava bika izlazi na drugu stranu i ljudsko biće pretvara u Minotaura. Skulpturu nazivam Dedalovom trubom. On je Ikarov otac i graditelj labirinta za Minotaura. Spiralni centar povezan je sa labirintom.

Slike traže put ljudi i upućuju ih na njihove kulture. Derviški izgled na mom 'Zvjezdanom putu' ispred Aja Sofije upotpunjuje simboliku. Instalacija u Hastahani, trgu prve osmanske klinike, sada se idealno kombinira sa izjavom spašenja spiralnog puta. 

Grčka mitologija sa poštovanjem opisuje porijeklo Europe na Istoku. Veza Europe sa Zeusom dolazi od kralja Minosa, čiji se sin zove Minotaur. Ovi simboli trebali bi potaknuti igru na pozornici i tako se nadam da će uskoro ponovo doći do razmjene između umjetnika iz Sarajeva i Friedrichshafena na dvije pozornice 'Zvjezdani put' i 'Zvuk broda'. 

Moje hodočašće dovelo me do Santiago de Compostela, odakle sam krenuo na istok. Danas Sarajevo čini idealan zaključak sa 'Zvjezdanim putem' i nakon katastrofalnog napada upućuje na staze mladih."

Lutz je ipak pisao aktivistima koji protestuju protiv uklanjanja skulpture, a pismo je objavljeno na Facebook stranici Hastahana Park.

Lutz se u pismu poziva na riječi Semihe Borovac, koja je bila gradonačelnica Sarajeva 2005. godine, kad je postavljena skulptura u Hastahani, i koja je rekla kako Zvjezdani put “svojom spiralnom simbolikom utjelovljuje daljnji put” za Sarajevo koje je iskusilo ratnu katastrofu. Skulptura je, zajedno sa drugim Lutzovim radom koji je izložen u njemačkom Friedrichshafenu “pozornica za umjetnike”, rekao je njen autor.

Osim subjektivnog “doživljaja”, autori tekstova na portalu Deblokada nisu ničim obrazložili mišljenje da skulptura Zvjezdani put u parku Hastahana sadrži simbole “okultnog” i “satanizma”. Lična opservacija u kojoj je skulptura opisana riječima “rogata stvorenja, mističan dojam, puno mračnih tonova a sve bez smirujuće ljepote i razumljivih poruka” ne opravdava zaključak da se “nedvosmisleno” radi o okultnim elementima. Također, u članku od 13. augusta su iskorištene slike umjetničkog performansa za neutemeljenu tvrdnju da prikazuju obavljanje “okultnog rituala” u tom sarajevskom parku, iako za takvo nešto nije ponuđen nikakav konkretan dokaz. Isto tako, osim subjektivnih opservacija, čitaocima nije ponuđena nijedna informacija iz bilo kakvog službenog ili neslužbenog izvora, niti je navedeno da su autori pokušali dobiti takve informacije.

Poziv da se ukloni skulptura iz sarajevskog parka se može protumačiti kao indirektna podrška planovima Općine Centar, ali osim te “materijalne” namjere, može se reći da tvrdnje u dva članka portala Deblokada funckionišu kao “upozorenje” na nepostojeću prijetnju od “okultnog”.

Tvrdnju da je u Hastahani održan okultni ritual ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da se radilo o umjetničkom performansu. Tvrdnju da skulptura Zvjezdani put sadrži satanističku simboliku ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje, jer je zasnovana na subjektivnim opservacijama autora, koje nemaju utemeljenje u objektivnim okolnostima, i jer nije učinjen napor da se dobije komentar osoba koje su posredno ili neposredno proglašene zagovornicima “okultnog” u Hastahani.

Portal Deblokada je već nekoliko puta bio predmet analiza Raskrinkavanja zbog dezinformacija koje su i ranije služile kao sredstvo ličnih ili ideoloških napada, u maniru vrlo sličnom onome koji se prepoznaje u člancima o “okultnom u Hastahani”.   

Slične analize

 

 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 13.08.2020

Deblokada: ZLOKOBNI PRIZORI U HASTAHANI! Okultni ritual uz šejtanske glave?!

Zbunjeni su građani koji posmatraju dešavanja oko parka Hastahana u Sarajevu. Iako novi projekat nudi više zelenih površina, grupa stanovnika tog kvar...

  • Lažna vijest
Pristrasno izvještavanje 11.08.2020

Deblokada: HASTAHANA! ‘Urbana raja’ u borbi za ostanak sotonističkih simbola u Sarajevu?

“Napraviše papci od Sarajeva jedno veliko ruglo sa svojim građevinskim poduhvatima.” Tako glasi komentar anonimnog čitatelja web portala od TV N1. Ina...

  • Pristrasno izvještavanje