Pravi i lažni citati u službi “objašnjavanja Covid-19 zavjere"

Na “zavjerološkom” anonimnom portalu Matrixworld objavljen je niz citata koji su neposredno dovedeni u vezu sa Covid-19 pandemijom. Iako je većina tih citata autentična, neki su pogrešno pripisani pojedincima koji ih nikada nisu izgovorili, a neki su pogrešno prevedeni ili izvučeni iz konteksta.

Na portalu Matrixworld 9.10.2020. godine objavljen je članak pod naslovom: 

Citati koje bi svi ljudi trebali znati i razumjeti – dio: 95

U uvodu se kaže:

Vrijeme je za nove citate! Najviše nam se svidio citat nepoznatog autora koji najbolje govori o trenutačnoj globalnoj situaciji, a vi sami prosudite koliko u njemu ima istine.

Ovaj citat, kao i ostali citati u članku, objavljen je u formi slike, a pripisan je “nepoznatom autoru”:

Jedina razlika između gripe i korone je u tome da korona ima bolji marketing.
Nepoznati autor

Ovaj uvodni citat definira “zavjerološki” ton cijelog članka, ali i dovodi sve ostale citate u vezu sa Covid-19 pandemijom.

Dalje u članku su objavljene slike na kojima se mogu pročitati citati pripisani poznatim piscima, političarima, naučnicima i umjetnicima.

Iako su neki citati autentični,  pretragom smo utvrdili da su neki izmišljeni ili navedeni bez konteksta koji bi ih objasnio. Slike sa citatima iz članka su se dijelile i na društvenim mrežama.

 

Raskrinkavanje se ranije bavilo neistinitim tvrdnjama da su gripa i Covid-19 iste bolesti ili da su jednako “neopasne”, koje su iznesene u jednom od "citata". Gripa i Covid-19 razlikuju se po mnogo čemu, počevši od toga da su te bolesti uzrokovane različitim virusima, do toga da je gripa poznata bolest, dok je Covid-19 relativno nova bolest čije se posljedice još uvijek utvrđuju. Više o ovim tvrdnjama pročitajte u našim analizama ovdje i ovdje.

 

Među citatima u članku portala Matrixworld je i onaj pripisan piscu Dušanu Radoviću. Slika s ovim citatom podijeljena je i na Facebook profilu Viktor Jagarinec:

Ne postoji nijedan zakon koji nije pisan ljudskom rukom. Nevolja je što ih pišu psihopate, slede ovce, a čuva policija.

Duško Radović bio je istaknuti srbijanski pjesnik, pisac, novinar, te urednik radio i televizijskih programa, uglavnom dječijih. Njegovi citati i danas su vrlo popularni. Međutim, pretragom na internetu, kao i u njegovim knjigama aforizama (“Beograde, dobro jutro” 1, 2 i 3) nismo uspjeli pronaći potvrdu da je ovo njegov citat. Pronašli smo tek nekoliko postova na društvenim mrežama, objavljenih proteklih par godina, u kojima se citat pripisuje Radoviću.

 

U istom članku, američkom glumcu Morganu Freemanu je pripisan sljedeći citat:

Biti glup je kad znaš istinu, vidiš istinu, a vjeruješ u laži.

Pretragom nismo uspjeli naći nijedan izvor koji bi sa sigurnošću potvrdio da je ove riječi zaista izrekao Freeman. Ovaj popularni citat se često objavljuje na internetu, na engleskom jeziku. Iako se negdje pripisuje poznatom glumcu, najčešće se navodi da je autor ove izreke nepoznat.

Morgan Freeman je često citiran, no nerijetko pogrešno, ili mu se pak pripisuju riječi koje nikada nije izgovorio. U članku Washington Posta, objavljenom 11.5.2015, govori se o političkoj moći Freemanovih citata, bez obzira na to da li su stvarni ili ne:

Kad je vulgaran, ili kaže nešto pomalo provokativno, tim bolje.

Ali nije sve za šta se kaže da je Freeman rekao zapravo stvarno.
(...)

Lažni Twitter nalozi s Freemanovim imenom također su stekli veliki broj pratitelja, poput naloga @Morrgan_Freeman, koji ima više od 365.000 pratitelja. Nalog je parodijski samo u smislu da nije autentičan; tweetuje inspirativne, neironične citate koji kao da dolaze od samog Freemana, ali citati nisu smiješni, zajedljivi ili satirični.

 

U članku portala Matrixworld također je objavljen citat koji se pripisuje premijeru Ujedinjenog Kraljevstva Borisu Johnsonu.

 

Iako je Johnson zaista izgovorio ove riječi, radilo se o šali, kako se navodi u članku Sunday Timesa objavljenom 17.5.2020, a u kojem se, između ostalog, govori o postepenom popuštanju restriktivnih mjera u Velikoj Britaniji. 

"Naučio sam da je ljudima mnogo lakše oduzeti slobodu nego im je vratiti", našalio se premijer, nasmijavši svoj tim.

Naime, u maju 2020. godine, uslijed tadašnjeg poboljšanja epidemiološke situacije u Velikoj Britaniji, premijer Johnson najavio je blago popuštanje restriktivnih mjera koje su bile na snazi u prethodnim mjesecima. Njegova odluka nije prošla bez osude javnosti, ali i drugih političkih aktera. Ova izjava može se protumačiti kao reakcija na poteškoće sa kojima se susretao u tom periodu.

Osim citata izvađenog iz konteksta, neki citati iz članka Matrixworld imaju greške u prevodu, zbog čega im se kontekst mijenja. Takav je i citat Thomasa Sowella o multikulturalizmu:

Multikulturizam je napravljen da bi se pjevali hvalospjevi bilo kojim kulturama osim zapadnjačke, te da bi se za sve probleme krivila zapadnjačka kultura.

 

Thomas Sowell je američki ekonomist, pisac, politički i društveni komentator, te jedan od najpoznatijih afroameričkih intelektualaca desne političke orijentacije.

Tačan prevod njegovog citata glasi:

Ono na što se 'multikulturalizam' svodi jeste da možete hvaliti bilo koju kulturu na svijetu, osim zapadnjačke - i ne možete kriviti nijednu kulturu na svijetu, osim zapadnjačke. 

Iako je prevod na portalu Matrixworld vrlo sličan originalnoj izjavi, tvrdnja da je nešto “napravljeno” za određenu svrhu nosi drugačije implikacije od onih koje je autor citata zaista iznio.

Važno je napomenuti da je portal Matrixworld anonimni blog, bez podataka o vlasništvu i uredništvu. Raskrinkavanje se “zavjerološkim” sadržajima objavljenim na ovom portalu bavilo i ranije, u analizi iz novembra prošle godine.

Tvrdnju da je Dušan Radović izgovorio citat koji mu je pripisan u članku portal Matrixworld ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da je Morgan Freeman autor citata koji mu se u ovom članku pripisuje.

Citat Borisa Johnsona, koji je izvučen iz konteksta, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 11. 03. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Fizičko kažnjavanje u rubrici “zanimljivosti”: Kako su mediji izvještavali o incidentu iz Perua

Neki portali iz regiona su na neprimjeren način izvještavali o snimku nasil...

Preko margine
Lažna vijest
U Tuzli nije napravljen lijek od kog rak “nestaje za 20 minuta”

Godinama stara vijest o provođenju etanolske ablacije tumora jetre na Unive...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka
Ne postoje dokazi da vodikov peroksid ubija tumorsko tkivo

Na Facebooku se dijeli videosnimak prezentacije Gerson terapije po kojem ko...

Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me