Pregled magnetnom rezonancom ne predstavlja opasnost za vakcinisane

Na društvenim mrežama i pojedinim portalima širi se netačna tvrdnja da vakcinisani/e protiv Covid-19 trebaju izbjegavati pregled magnetnom rezonancom jer im navodno može naškoditi.

Foto: Freepik/Drazen Zigic

Na Telegram nalogu iSTiNA 6. novembra objavljen je kratki videosnimak u kom internistkinja Ana Mihalcea, odranije poznata po širenju dezinformacija o vakcinama protiv Covid-19, govori o navodnim opasnostima magnetne rezonance za one koji/e su vakcinisani/e protiv ove infekcije. U titlovanom videosnimku navodi se:

Razlog zašto ovo naglašavam je taj što ljude šalju i na magnetnu rezonancu. Mi znamo da te nano čestice brzo rastu pod dejstvom EMG zračenja, tako da ako te ljude pošaljete na magnetnu rezonancu to je problem. TO MOŽE POVREDITI TE LJUDE!!!

Snimak je objavljen uz opis u kome je dodato i to da pregled magnetnom rezonancom kod vakcinisanih može prouzrokovati “iznenadnu smrt”.

Nadam se da ovo gledaju i kolege doktori da ne bi slali "vakcinisane" pacijente na magnetnu rezonancu, jer ih to može ubiti! Dr Ana Mihalcea, ako ste "vakcinisani" tom nanotehnologijom nemojte ni slučajno da idete na magnetnu rezonancu, jer vam ona može samo pogoršati zdravstveno stanje, pa čak prouzrokovati i iznenadnu smrt!

Ovaj video je uz identičan opis dijeljen i na više Facebook profila, stranica i javnih grupa (link, link). Tvrdnje su dijeljene i bez videosnimka.

Snimak je objavljen i u članku portala Epoha 7. novembra 2022. godine.

Dr. Ana Mihalcea upozorava: Ne šaljite cijepljene pacijente na magnetsku rezonancu, jer ih to može ozlijediti.

Poznata američka liječnica rumunjskog porijekla – dr. Ana Mihalcea, upozorava svoje kolege liječnike da ne šalju cijepljene pacijente na magnetsku rezonancu, jer bi im zračenje moglo dodatno pogoršati zdravstveno stanje i čak ih na mjestu ubiti.

„Razlog zašto vam ovo naglašavam je taj što ljude šalju i na magnetsku rezonancu, a mi znamo da te nano čestice brzo rastu pod djelovanjem EMG zračenja.

Tako da ako te ljude pošaljete na magnetsku rezonancu, to je problem. To ozbiljno može ozlijediti te ljude.


 

Šta su činjenice?

 

Kratki videosnimak, koji je viralan na društvenim mreža, isječak je gostovanja Ane Marie Mihalcee u podcastu “Stew Peters Show”. 

Mihalcea je doktorica interne medicine iz Sjedinjenih Američkih Država, koja je u proteklim sedmicama postala popularna na “zavjerološkim” stranicama zbog svojih neutemeljenih izjava o vakcinama protiv Covid-19, koje smo već ocijenili u ranijim analizama (link). 

Mihalcea je iznosila razne besmislene tvrdnje, poput onih da su vakcine “softverska platforma koju aktiviraju 5G frekvencije” putem koje se ljudima ubrizgava "napredna tehnologija” kojom se mogu kontrolisati misli. 

Tvrdnja da skeniranje magnetnom rezonancom (MRI) može biti opasno za vakcinisane protiv Covid-19 odranije je prisutna, o čemu je pisao AFP Fact Check u oktobru prošle godine. 

Medicinski/e stručnjaci/kinje koje je ova platforma kontaktirala objasnili/e su da magnetna rezonanca ne predstavlja rizik za vakcinisane te da vakcine ne sadrže nikakav magnetni materijal:

“Nema apsolutno nikakvih podataka koji upućuju na to da treba izbjegavati MRI skeniranje nakon bilo koje vakcine protiv Covid-19”, rekla je Lara Boyd, neuronaučnica i profesorica na Univerzitetu British Columbia. 

Jean Chen, vanredna profesorica medicinske biofizike na Univerzitetu u Torontu, složila se da vakcinacija nije razlog za preskakanje magnetne rezonance, koju je nazvala “vrlo korisnim alatom za dijagnozu i istraživanje”.

“MRI koristi radiotalase unutar magnetskog polja za proizvodnju detaljnih slika unutrašnjosti tijela. Ne postoji ništa u vezi s vakcinom protiv Covid-19 što bi moglo uticati na ovaj proces, jer vakcina ne sadrži magnetni materijal”, rekla je.

Dr. David Li, profesor emeritus radiologije na Univerzitetu British Columbia, rekao je za AFP Fact Check da je upoznat samo s jednom komplikacijom kod dijagnostičkih pretraga nakon  vakcinacije protiv Covid-19. To je mogućnost “lažno pozitivnih” nalaza povezanih s povećanim limfnim čvorovima, što je potvrdila i dr. Connie Lehman, profesorica radiologije na Medicinskom fakultetu na Harvardu. Ona je rekla da kod malog broja pacijenata/tkinja dolazi do oticanja limfnih čvorova nakon vakcinacije, što je normalan odgovor na vakcinu. 


Kakve “nanočestice” sadrže vakcine protiv Covid-19?

 

I prije početka imunizacije vakcine protiv Covid-19 bile su predmet različitih netačnih i manipulativnih tvrdnji, uključujući i tvrdnje o nanotehnologiji koja omogućava praćenje, nadgledanje ili čak mijenjanje DNK i “kontrolu” ljudi nakon vakcinacije (link, link, link).

Izraz “nano” koristi se za opisivanje veličine. Nanočestice su izrazito male čestica veličine između 1 i 100 nanometara. Vakcine bazirane na mRNA tehnologiji sadrže lipidne nanočestice, koje nemaju veze s teorijama zavjere o “nanorobotima” koji se ubacuju u tijelo putem vakcina. Biologinja i naučna novinarka Jelena Kalinić u tekstu objavljenom na stranici Vakcine (.ba) objašnjava šta su nanočestice u vakcinama i koja je njihova svrha:

Vakcine protiv korone zasnovane na informativnoj RNK, glasničkoj RNK tj. messenger RNA ubacuju u naše ćelije lipidne nanočestice u kojima se nalazi onaj segment genetičke poruke virusa SARS-CoV-2 zadužen za sintezu Spike proteina. RNK je nestabilna i da bi se zaštitila, da ne bi degradirala sistem dostave uključuju “mjehur” od lipidnih komponenti (uglavnom holesterol i fosfoholin, koji čine membrane naših ćelija, te PEG). Upravo stoga se ova vakcina distribuira i čuva u ultrahladnom lancu na -70 oC – da bi se sačuvala molekula RNK i taj lipidni mjehur, jer se on topi na višim temperaturama i razgrađuje.

Dakle, taj lipidni ovoj “zamjenjuje” virus, i mi na dosta sigurniji način od starih vakcina dobijamo instrukciju za sintezu antigena, koji će izazvati imunološku reakciju. to nisu nikakvi “nano-roboti ili čipovi, samo nano balončići od molekula masti.

Shodno navedenom, tvrdnje da magnetna rezonanca može biti štetna ili uzrokovati iznenadnu smrt kod vakcinisanih protiv Covid-19, objavljene na Telegram nalogu iSTiNA, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostalim pojavljivanjima ovih tvrdnji dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti.  

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 15. 12. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me