Pregled sedmice: Dani izmišljenih izjava

Između dezinformacije o uvozu starih automobila i „prepakivanja“ vijesti i tema starih i po nekoliko godina kao „aktuelnih“, lažni mediji uspjeli su tokom sedmice iza nas Amira Kazića proglasiti posinkom Zdravka Čolića, predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju staviti u usta riječi koje nikad nije izgovorio, dok je CIK Media bio predmet posebne analize  zbog „uredničkih“ intervencija u članke drugih medija čija je jedina svrha – klik viška.

I regularna vijest zna postati dezinformacija ukoliko urednička intervencija izmijeni osnovnu poruku, kao što je slučaj sa člankom o uvozu „starih“ automobila. Ne, uvoz “starih automobila” nije zabranjen. U pitanju su novi zakoni koji propisuju više ekološke standarde motora. Analizu pod naslovom “Avaz” zabranio uvoz starih automobila u BiH“ možete pronaći na ovom linku.

Od kada je portal “Satiranje” objavio članak koji kaže da je "Zdravko Čolić odlučio priznati Amira Kazića Lea" u januaru prošle godine, članak je u različitim verzijama objavljen na nekoliko različitih portala. Ovdje možete pročitati kako su koji portali ovu satiričnu vijest prenijeli.

Facebook objava predsjednika Kosova Hašima Tačija iz januara ove godine, poslužila je kao inspiracija za lažnu vijest u martu. Kompletnu analizu ovog članka možete pronaći na ovom linku.

„Pakovanje“ starih, neprovjerenih i neprovjerljivih navoda ili vijesti iz prošlosti tako da stvaraju percepciju da je riječ o događajima iz sadašnjosti jedan je od omiljenih žanrova online medija koji novinarsku etiku ne shvataju naročito ozbiljno. Tako je i u ovom slučaju u kojem je cijeli članak posvećen nesreći na brodu - koja možda nikada nije ni desila. Analizu ovog članka možete pročitati ovdje.

Portal “Cik media” je prenio pet saopštenja i izjava koje se odnose na presudu Radovanu Karadžiću. Svih 5 u naslovu sadrži netačne i izmišljene izjave i to Denisa Bećirovića, Šefika Džaferovića i Ane Brnabić, ali i dijelove saopštenja SDA i Ministarstva vanjskih poslova Turske. Analizu članaka možete pronaći na ovom linku.

U još jednoj seriji izmišljenih izjava u naslovu, akteri su bili Martina Mlinarević, Dragan Čović, Igor Crndak te Predsjedništvo BiH. O manipulacijama sa izjavama pobrojanih osoba, odnosno institucije, možete čitati u analizi objavljenoj na ovom linku.

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 25. 03. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me