Pregled sedmice: Dani klikbejta

Proteklu sedmicu na “Raskrinkavanju” obilježili su uglavnom klikbejti. Tako je “BH Dijaspora” pisala o “uzbuni” u RS nakon posjete delegacije NATO, portal “Saznajemo” se u naslovu bavio komentarima Milorada Dodika o ezanu, dok su na portalu “Espreso” prepoznali Arkana u seriji “Igra prijestolja”.

Klikbejt nije samo jedan od najdominantnijih „žanrova“ lažnih medija, nego i vjerovatno i najunosniji među njima. Klikbejt je u toj mjeri vitalan za eko-sistem lažnih online medija da bi se moglo reći da bi bez toga teško postojali. „BH Dijaspora“ je jedan od takvih medija koji mu pribjegava bez rezerve, pa je tako sudeći prema naslovima ovog portala u Republici Srpskoj nastala „uzbuna“, a Milorad Dodik ne zna šta da radi zbog iznenadne posjete visoke delegacije NATO u Bosni u Hercegovini - iako se u članku Dodik i ne spominje. Više pročitajte u analizi “Reakcija koja ne postoji”.

Dodik je bio tema još jednog klikbejta. Prošlogodišnje javne nastupe Milorada Dodika portal “Saznajemo” je iskoristio za kreiranje neaktuelnog članka sa klikbejt naslovom. Naslov se referiše na Dodikovu izjavu iz ljeta prošle godine, kada je u emisiji “Ćirilica” iznio uvredljive stavove o izgradnji džamija i ezanu. Međutim, tekst članka nema nikakve veze sa njegovim naslovom. Opširinije u analizi “Dodik i ezan: Klikbejt naslov i neaktuelan članak”.

Da je Muhamed bilo najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini, prvi u regiji je objavio “Klix”, a članak je prenesen iz njemačkog tabloida “Bild”. Istina je da je najpopularnije ime u Berlinu bilo Emil, a do dezinformacije o popularnosti imena Muhamed došlo je zbog nedovoljne transparentnosti i nedovoljno objašnjenja u samom istraživanju. Više čitajte u analizi “Muhamed nije najpopularnije ime u Berlinu”.

Poigravanje sa likovima poput Željka Ražnjatovića Arkana prelazi granice dobrog ukusa, jer je riječ je, naime, o čovjeku iza kojeg je u barem tri zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije, ostao krvav trag. Međutim, upravo to su uradili mediji koji su ga prepoznali u popularnoj seriji „Igra prijestolja“. Opširnije čitajte u analizi  “Arkan se nije pojavio u seriji Game of Thrones”.

„Slobodna Bosna“ objavila je također članak čiji naslov i sadržaj suštinski govore o dvije različite stvari. Jedino što sa sigurnošću možemo reći je da je državni sekretar Sjedinjenih Država, Mike Pompeo trebao posjetiti Berlin. Posjet je u međuvremenu otkazan, a detaljnije čitajte u analizi “Trump poslao Pompea... nigdje”.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 14. 05. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Propolis nije “lijek za koronavirus”

Većina tvrdnji o ljekovitosti propolisa zasnivaju se na neprovjerenim ili n...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Pseudonauka Prikriveno oglašavanje
Lažna vijest
“Serijska samoubistva” haških osuđenika na portalu Orginalno

Portal “Orginalno” u više je navrata objavio lažne vijesti o navodnim samou...

Lažna vijest Klikbejt
Prenošenje lažnih vijesti
“Smrt Ratka Mladića”: Kako je tek napravljen lažni profil prevario skoro 100 medija u regionu

Lažni Twitter profil ministrice Bisere Turković kreiran je krajem januara 2...

Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me