Raskrinkavanje.ba

Muhamed nije najpopularnije ime u Berlinu

“Klix” je prvi u regionu preveo i objavio članak njemačkog tabloida koji govori o tome da je Muhamed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. Istina je da je najpopularnije ime u Berlinu bilo Emil, a do dezinformacije o popularnosti imena Muhamed došlo je zbog nedovoljne transparentnosti i nedovoljno objašnjenja u samom istraživanju, ali i zbog medijskog izvještavanja, odnosno prenošenja članaka bez dovoljno provjere.

Na portalu “Klix” je 3. maja objavljen članak pod naslovom:

Mohammed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini
Mohammed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na njemački Bild.
Udruženje za njemački jezik otkrilo je da se ime Mohammed nalazi među deset najpopularnijih imena u čak šest njemačkih saveznih pokrajina.
Pored popularnosti u Berlinu, ovo ime arapskog porijekla našlo se na vrhu liste i u Hamburgu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Saarlandu i Hesenu. Kada je riječ o Njemačkoj u cijelini, ime Mohammed našlo se na 24. na poziciji.
Naime, Mohammed je ime koje je u Berlinu skočilo sa šestog na prvo mjesto kao najpopularnije ime za dječake te se smjestilo ispred Luja i Emila, a upravna direktorica prethodno spomenutog udruženja Andrea Ewels je ranije rekla da se porast popularnosti ovog imena može povezati s talasom imigracije.
Ewels je prošle godine također rekla da bi ovo ime moglo ući u top deset najpopularnijih imena za bebe u zemlji do 2021. ili 2022. godine.

Na kraju članka pomenuti su migranti sa Bliskog Istoka i politika Angele Merkel:

Podsjećamo da je više od milion migranata s Bliskog Istoka i iz Sjeverne Afrike ušlo u Njemačku otkako je Angela Merkel otvorila vrata zemlje 2015. Godine

Od “Klixa” su isti članak prenijeli “Dnevni Avaz”, “RTS”, “Index”, “Poskok”, “Tanjug”, “Kurir”, “Haber”, “Fresh press”, “Glas istine”, “RTVCG”, “Telegraf”, “Dnevnik” i mnogi drugi portali. Tačnije, više od 60 medija u cijeloj regiji prenijelo je ovu priču od “Klixa”.

Članak “Daily maila” na koji se “Klix” pozvao objavljen je istog dana u 11:24 sati. Ovaj članak je gotovo identičan verziji objavljenoj na “Klixu”, s tim da je originalni članak nešto duži. Informacija koja nije navedena u članku na portalu “Klix”, a koja se nalazi u originalnoj verziji, kaže da je istraživanje obuhvatilo 65.000 imena beba. Također, kada se govori o ukupnom poretku imena u cijeloj Njemačkoj i poziciji imena “Mohammed” na toj listi, u članku “Daily Maila” je navedeno nešto što “Klix” nije naveo:

U Njemačkoj je u cjelini ono na 24. mjestu na popisu, kada se različite verzije i načini korištenja imena i srednjeg imena zbroje.

Prije članka na “Daily mail” portalu, tačnije u 08:51 sati, članak sa istom temom je objavljen na portalu “Breitbart”, globalno poznatom po širenju lažnih vijesti. U svom članku, za razliku od “Klixa” i “Daily maila”, “Breitbart” navodi kako je i statistika koja kaže da je “Mohammed” najpopularnije ime u Berlinu, dobijena na osnovu zbrajanja različitih oblika tog imena:

Mohammed je na prvom mjestu kao najpopularnije ime za novorođene dječake u njemačkom glavnom gradu, kada se sve varijacije imena, poput Muhammed i Mehmet, zbroje zajedno, izvještava njemački tabloid “Bild”.

Agencija “Anadolija” objavila je članak i prije “Breitbarsa”, 2. maja u poslijepodnevnim satima, baš kao i portal “Alaturkaonline”. Njemački mediji, poput portala “Focus.de”, “Morgenpost”, “BZ Berlin”, “Berliner Kurier”, “Tagesspiegel”, ili austrijskih “Krone.at” i “OE 24”, također su izvijestili o ovom izvještaju sa fokusom na imenu “Mohammed”, koje je izvučeno i u naslove. Kao što su gotovo svi mediji to i naveli, izvor ove vijesti je njemački tabloid “Bild”, koji je članak objavio 2. maja u 13 sati.

Anti-imigracijska desničarska stranka “Alternativa za Njemačku” (AfD) iskoristila je članak tabloida “Bild” za svoju anti-imigracijsku politiku. Tako je na Twitteru objavljena sljedeća fotografija:

Sa druge strane, na portalu “Volksverpetzer” je 2. maja objavljen članak pod naslovom “Mohammed nije najpopularnije ime”. U svojoj analizi Thomas Laschyk, autor članka navodi:

Dok ugledni mediji izvještavaju da su Marie i Paul najpopularnija imena u Njemačkoj 2018. godine, neki mediji koriste nekoliko trikova i stavljaju još jedan naslov u prvi plan: "Mohammed je najpopularnije ime u Berlinu". “Springer” mediji od BILD-a do BZ-a su to istaknuli jer znaju da će im to donijeti puno interakcije”

I zaista, mediji poput “Taghesschau”, “Deutsche welle” i ”Welta” u svojim naslovima navode kako su Marie i Paul najpopularnija imena. Dalje autor analize navodi kako je najpopularnije ime u Berlinu prošle godine bilo Emil:

NAJPOPULARNIJE MUŠKO IME U BERLINU JE ... EMIL.
Nakon Emil slijedi Paul, zatim prošlogodišnji pobjednik Noah, zatim Leon i Anton. Nema Muhameda. U cijeloj Njemačkoj najčešća imena su Marie i Paul. Mohammeda ne nalazimo čak ni u Top 10 u Njemačkoj.

I na portalu “Mimikama” je 3. maja objavljen članak pod naslovom: “Najpopularnije ime u 2018. nije Mohammed”. “Tagesschau” je također 6. maja objavio članak koji objašnjava zašto su vijesti koje govore da je Mohammed najpopularnije ime u Berlinu - pogrešne.

Kako je “Mohammed” zavšio u naslovu tabloida “Bild”?

Sva tri navedena izvora koja su pisala o tome da nisu tačne vijesti koje govore o popularnosti imena Mohammed u Berlinu, imaju iste zaključke.

Autori navode da moramo razumjeti razliku između imena (Vornamen) i “prvog imena” (Erstnamen). Ukoliko osoba ima samo jedno ime, u njemačkom jeziku se za to ime koristi izraz “Vornamen”. Međutim, mnogo osoba ima i drugo, treće i/ili četvrto, odnosno “srednje” ime. U takvim slučajevima izraz “Erstnamen” se koristi za prvo ime po redu napisao u punom imenu. Međutim, prvo ime po redu ne mora značiti da je to i ime osobe, obzirom da u nekim slučajevima to može biti i nadimak. Upravo zato, većina institucija ne računa “Erstnamen” nego “Vornamen”.

Na stranici “Udruženje za njemački” je među rezultatima ovog istraživanja objavljena i mapa sa podacima za veće gradove. Na fotografiji su za svaki grad, pa tako i Berlin, prikazane obje liste - i “Vornanem” i “Erstnamen” ranking. I upravo je ovo izvor dezinformacije koja govori da je “Mohammed najpopularnije ime u Berlinu”.

Također je bitno napomenuti i da institucije drugačije zbrajaju različite oblike imena od GfdS-a. GfdS naime prilikom zbrajanja uzima u obzir i sve varijacije nekog imena. Na primjeru imena Mohammed, zbrajaju se i Mohammed, Mohamed, Muhammed, Muhamed, Mohammad, Mohamad, Muhammet, Mehmet, Meho i ukupno 25 različitih oblika ovog imena, kako je navedeno na stranici GfdS-a.

 

Koliko ima “Mohammed”-a u Berlinu?

RBB” je objavio u februaru 2019. evaluaciju podataka “Berlinskog državnog ureda za civilne i regulatorne poslove” o najpopularnijim imenima u Berlinu.

Podaci govore da je u Berlinu tokom 2018. godine rođeno 22.157 muške djece. Najpopularnije ime bilo je Emil koje je zabilježeno 236 puta.

“Mohammed” se kao “prvo ime” (Erstnamen) pojavilo ukupno 52 puta. Međutim, kada se dodaju svi različiti oblici ovog imena, dolazi se do broja od oko 280 puta, u zavisnosti koje sve varijacije imena “Mohammed” se računaju.

“Deutsche Welle” je objavio još jedan članak o ovoj temi, a Gabriele Rodriguez sa Univerziteta u Laipzigu rekla je da samom istraživanju fali objašnjenja i konteksta. Nedostatak objašnjenja načina na koji se došo do podataka, odnosno nedostatak objašnjenja razlike između dvije liste koje su kreirane, zajedno sa trenutnom migrantskom i političkom situacijom u Njemačkoj i Europi, doveo je do velikog broja dezinformacija.

Frauke Rüdebusch, istraživač GfdS-a koji je radio na istraživanju, također je rekao da su rezultati “vjerovatno zbunjujući” i da će se u budućnosti potruditi da porade na transparentnosti i objašnjenjima. Također je rekao da misli kako je veliki broj dezinformacija i reakcija na ovu temu došao zbog brige nijemaca o migrantima, na čemu AfD bazira svoju politiku.

Svim portalima koji su članak objavili, a koji imaju impressum, poslali smo upit i sve dostupne informacije vezane za ovu konkretnu vijest. Portal “Klix”, koji je prvi preveo vijest sa stranog jezika, objavio je novi članak sa tačnim informacijama. Pored ocjena manipuacija činjenicama i dezinformacija, “Klix” je obzirom na objavljenu ispravku, dobio i ocjenu demantirano. Ocjenu demantirano dobio je i portal “Mondo” koji je članak uredio, a njegov naslov sada glasi “Muhamed (ni)je najpopularnije ime u Berlinu”. Nove, tačne informacije objavili su i portali “BH index”, “Cazin net”, “Interview.ba”, “Nedeljnik.rs”, “Danas.rs”, “Haber”, “Avaz” i “HMS”. Sa druge strane, portali “Index.hr”, “Srpskacafe” i “Freshpress” uklonili su prvobitne članke sa pogrešnim informacijama.  Svi oni su zbog toga dobili ocjene demantirano.

Iz “Novosadskog reportera” su nam rekli kako su vijest prenijeli od “Tanjuga”, te ukoliko “Tanjug” objavi novi članak da će i oni isto uraditi.

Svi ostali mediji, poput novinske agencije “Tanjug”, televizija “BN”, “RTS”, “B92”, “Hayat”, “RTCG”, “Prvi TV”, tabloida “Kurir”, “Alo” i “Telegraf”, te portala “Poskok”, “Radio Sarajevo”, “Dnevnik” i mnogih drugi, nisu odgovorili na upit redakcije “Raskrinkavanja”, niti su objavili ispravku netačne informacije, niti uklonili članak sa pogrešnim informacijama. Svi oni dobili su ocjene manipulacija činjenicama i dezinformacija. Njemački tabloid “Bild” je također dobio iste ocjene, obzirom da je upravo “Bild” izvor vijesti.

Napomena

24.12.2020: Redakcija portala Kurir nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

15.4.2021: Nakon objave naše analize, portal Republika objavio je ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

02.11.2021: Portal Telegraf izvršio je izmjene u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 05.05.2019

Republika.rs: POSLEDICA MIGRACIJA: Muhamed najpopularnije ime u Berlinu

Muhamed je bilo najpopularnije ime za novorođene dečake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na nemački Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

The Bosnia Times: MUHAMMED POPULARNIJI OD MAXIMILIANA Najpopularnije ime u Berlinu lani je bilo – Muhammed

Centar za njemački jezik objavio je podatke o najpopularnijim imenima novorođene djece u Njemačkoj.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Novi Glas: U Berlinu je prošle godine najpopularnije ime za novorođene dječake bilo – Muhamed!

Muhamed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na njemački Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Bh reporter: Muhamed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini

Najpopularnije ime u Berlinu u prošloj godini bilo je Muhamed (Mohammed), prenosi “Daily Mail”, pozivajući se na njemački “Bild”.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 05.05.2019

Na Dlanu: SKINUO LUJA I EMILA SA TRONA: Muhamed najpopularnije ime za dečake u Berlinu

Najviše dečaka rođenih u Berlinu 2018. godine dobilo je ime Muhamed.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Nula49: Muhamed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini

Muhamed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na njemački Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 05.05.2019

NS Reporter: U Berlinu najpopularnije ime – Muhamed!

BERLIN – Muhamed je bilo najpopularnije ime za novorođene dečake u Berlinu prošle godine, javlja Dejli Mejl pozivajući se na nemački Bild. Udruženje z...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Index: Najpopularnije ime u Berlinu lani je bilo - Mohammed

CENTAR za njemački jezik objavio je podatke o najpopularnijim imenima novorođene djece u Njemačkoj.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Hayat: MOHAMMED NAJPOPULARNIJE IME U BERLINU U 2018. GODINI

Mohammed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Haber: Mohammed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini

Mohammed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine, javlja “Daily Mail” pozivajući se na njemački “Bild”.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 04.05.2019

Novi Svjetski Poredak: Najpopularnije ime u Berlinu lani je bilo – Mohamed! Čeka da uskoro postane najpopularnije ime i u čitavoj Njemačkoj

Centar za njemački jezik objavio je podatke o najpopularnijim imenima novorođene djece u Njemačkoj

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 04.05.2019

Oluja: Mohammed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini

Mohammed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na njemački Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 05.05.2019

Mondo: Muhamed (ni)je najpopularnije ime u Berlinu

Londonski "Dejli mejl" pozivajući se na njemački "Bild" objavio je prije nekoliko dana da je Muhamed bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u B...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 06.05.2019

Dnevno.hr: Europa se mijenja: Najpopularnije ime u Berlinu sada je muslimansko!

Najviše dječaka rođenih u Berlinu 2018. godine dobilo je ime Muhamed. Udruženje za nemački jezik ustanovilo je da je ime Muhamed bilo najpopularnije u...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Radio Televizija Srbije: Muhamed najpopularnije ime u Berlinu

Najviše dečaka rođenih u Berlinu 2018. godine dobilo je ime Muhamed.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Uživo iz BiH: Mohammed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini

Mohammed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na njemački Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

24h: Muhamed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini

Najpopularnije ime u Berlinu u prošloj godini bilo je Muhamed (Mohammed), prenosi “Daily Mail”, pozivajući se na njemački “Bild”.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

RTCG: Mohamed najpopularnije ime u 2018.

Mohamed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na njemački Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Hrvatski medijski servis: POSLJEDICA IMIGRACIJE Mohammed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini

Najpopularnije ime u Berlinu u prošloj godini bilo je Mohammed, prenosi “Daily Mail”, pozivajući se na njemački “Bild”.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 05.05.2019

Tanjug: Muhamed, najpopularnije ime u Berlinu

Muhamed je bio najpopularnije ime za novorođene dečake u Berlinu prošle godine, prenosi londonski "Dejli mejl" pozivajući se na nemački "Bild".

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 04.05.2019

Aktuelno.me: Mohamed najpopularnije ime u Berlinu

Više od milion migranata s Bliskog Istoka i iz Sjeverne Afrike ušlo u Nemačku otkako je Angela Merkel otvorila vrata zemlje 2015. godine

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 04.05.2019

Danas: Mohamed najpopularnije ime u Nemačkoj u 2018.

Mohamed je bilo najpopularnije ime za novorođene dečake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na njemački Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Uživo iz BiH: Mohammed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini

Mohammed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na njemački Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Kurir: MUHAMED NAJPOPULARNIJE IME U BERLINU: Imigranti doneli velike promene

Muhamed je bilo najpopularnije ime za novorođene dečake u Berlinu prošle godine, javljaju nemački mediji.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Kvaka: Pogledajte koje je najpopularnije ime u Berlinu

Ime Mohammed našlo se među deset najpopularnijih imena u šest njemačkih saveznih pokrajina.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 05.05.2019

Krstarica: Muhamed, najpopularnije ime u Berlinu

SARAJEVO – Muhamed je bio najpopularnije ime za novorođene dečake u Berlinu prošle godine, prenosi londonski „Dejli mejl“ pozivajući se na nemački „Bi...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 04.05.2019

Fenix magazin: BERLIN: Muhamed najpopularnije muško ime u Berlinu u 2018. godini

Najpopularnije muško ime u Berlinu u prošloj godini bilo je Mohammed, odnosno Muhamed, javlja Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 05.05.2019

Relax-portal: BERLIN: Muhamed najpopularnije muško ime u Berlinu u 2018. godini

Najpopularnije muško ime u Berlinu u prošloj godini bilo je Mohammed, odnosno Muhamed, javlja Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Alternativna televizija: Muhamed najpopularnije ime u Berlinu

Drastične promjene u Njemačkoj

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

IN Media: Mohammed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini

Mohammed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na njemački Bild.Udruženje za njema...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

BL Portal: Muhamed najpopularnije ime u Berlinu

Najviše dječaka rođenih u Berlinu 2018. godine dobilo je ime Muhamed.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Interview: Muhamed je najpopularnije ime među novorođenčadi u Berlinu

Koja imena se najčešće daju djeci rođenoj u Njemačkoj? Na ovo pitanje svake godine odgovara Gesellschaft für deutsche Sprache (Institut za njemački je...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

072 Info: Mohammed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini

Mohammed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na njemački Bild. Udruženje za njem...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Dijalog: MOHAMMED NAJPOPULARNIJE IME U BERLINU U 2018. GODINI

Razlog su migracije

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 05.05.2019

Kosovo24sata: Muhamed – najpopularnije muško ime u 2018. u Berlinu

Muhamed je bilo najpopularnije muško ime u Berlinu u 2018. godini, navodi se u rezultatu istraživanja objavljenog od strane Gesellschaft für Deutsche...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Poskok: Najpopularnije ime u Berlinu lani je bilo – Mohammed

CENTAR za njemački jezik objavio je podatke o najpopularnijim imenima novorođene djece u Njemačkoj.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Srpska cafe: Mohammed, najpopularnije ime u Berlinu!

Centar za njemački jezik objavio je izvještaj o najpopularnijim imenima novorođene djece u Njemačkoj. Prema tim podacima, najpopularnije ime u Berlinu...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 05.05.2019

Telegraf: Nije Fric, nije Henrih... Najpopularnije ime za dečaka u Berlinu je muslimansko

Ovo ime našlo se ispred Luja i Emila po popularnosti

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Fresh press: Mohammed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini

Udruženje za njemački jezik otkrilo je da se ime Mohammed nalazi među deset najpopularnijih imena u čak šest njemačkih saveznih pokrajina, piše “Klix“...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

BH index: Muhamed najpopularnije ime u Berlinu prošle godine

Kada je riječ o Njemačkoj u cjelini, ime Muhamed našlo se na 24. poziciji.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Pogled: Mohammed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini

Mohammed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na njemački Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 04.05.2019

Novi: Muhamed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini

Udruženje za njemački jezik otkrilo je da se ime Muhamed nalazi među deset najpopularnijih imena u čak šest njemačkih saveznih pokrajina.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 05.05.2019

Media Portal: Muhamed najpopularnije ime u Berlinu

Muhamed je bilo najpopularnije ime za novorođene dečake u Berlinu prošle godine, prenosi londonski “Dejli mejl” pozivajući se na nemački “Bild”.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 04.05.2019

Velkaton: Mohamed najpopularnije ime u 2018.

Mohamed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na njemački Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Alo: UDRUŽENJE ZA NEMAČKI JEZIK ŠOKIRALO JAVNOST Najpopularnije ime u Nemačkoj je Muhamed, Hans, Johan, Kristijan odlaze u zaborav

Udruženje za nemački jezik ustanovilo je da je ime Muhamed bilo najpopularnije u 10 od 16 nemačkih saveznih država.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Jabuka TV: Najpopularnije ime u Berlinu lani je bilo – Mohammed

Centar za njemački jezik objavio je podatke o najpopularnijim imenima novorođene djece u Njemačkoj.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Info-KS: Muhamed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini

Najpopularnije ime u Berlinu u prošloj godini bilo je Muhamed (Mohammed), prenosi "Daily Mail", pozivajući se na njemački "Bild".

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

USK Info: MOHAMMED NAJPOPULARNIJE IME U BERLINU U 2018. GODINI

Mohammed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na njemački Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Glas Istine: Mohammed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini

Mohammed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na njemački Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Dnevnik.ba: Mohammed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini

Mohammed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na njemački Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 04.05.2019

Izdvojeno: SAD ĆE NJEMCI TEK DA POLUDE: Najpopularnije ime u Berlinu lani je bilo – Mohammed

CENTAR za njemački jezik objavio je podatke o najpopularnijim imenima novorođene djece u Njemačkoj.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 04.05.2019

Nedeljnik: Mohamed najpopularnije ime u Berlinu

Mohamed je bilo najpopularnije ime za novorođene dečake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na nemački Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 02.05.2019

Bild: Mohammed beliebtester Erstname in Berlin

Welche Namen bekommen in Deutschland geborene Kinder am häufigsten? Diese Frage beantwortet die Gesellschaft für deutsche Sprache (GfdS) jedes Jahr. I...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Cazin net: Muhamed je najpopularnije ime među novorođenčadi u Berlinu

Koja imena se najčešće daju djeci rođenoj u Njemačkoj? Na ovo pitanje svake godine odgovara Gesellschaft für deutsche Sprache (Institut za njemački je...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Srpska info: PREŠIŠAO I LUJA Muhamed je najpopularnije ime u Berlinu

Muhamed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na njemački Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 05.05.2019

Prvi.tv: Najpopularnije ime za dječaka u Berlinu je Mohammed

Centar za njemački jezik objavio je podatke o najpopularnijim imenima novorođene djece u Njemačkoj

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 04.05.2019

Sputnik: Muhamed – jedno od najpopularnijih dečijih imena u Berlinu

Muhamed je bilo jedno od najpopularnijih dečijih imena u nekoliko nemačkih država prošle godine, a zauzelo je 24. mesto na nacionalnom nivou.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 04.05.2019

B 92: Najpopularnije dečije ime u Berlinu prošle godine - Muhamed

Muhamed je bilo jedno od najpopularnijih dečijih imena u nekoliko nemačkih država prošle godine, a zauzelo je 24. mesto na nacionalnom nivou.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Radio Sarajevo: Njemačka / Muhamed je najpopularnije ime među novorođenčadi u Berlinu

Koja imena se najčešće daju djeci rođenoj u Njemačkoj? Na ovo pitanje svake godine odgovara Gesellschaft für deutsche Sprache (Institut za njemački je...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Avaz: Muhamed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini

Najpopularnije ime u Berlinu u prošloj godini bilo je Muhamed (Mohammed), prenosi "Daily Mail", pozivajući se na njemački "Bild".

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 05.05.2019

Tribun: Nakon Londona, Muhamed postalo najpopularnije muško ime i u Berlinu

Najpopularnije muško ime kod novorođenčadi u Berlinu u prošloj godini bilo je Mohammed, odnosno Muhamed, javlja Bild. To ime se također, prema služben...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Klix: Mohammed najpopularnije ime u Berlinu u 2018. godini

Mohammed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na njemački Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 05.05.2019

Blic: Najpopularnije ime za novorođene dečake u Berlinu i šest nemačkih pokrajina je ARAPSKOG POREKLA

Muhamed je bilo najpopularnije ime za novorođene dečake u Berlinu prošle godine, javlja Dejli Mejl pozivajući se na nemački Bild.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 03.05.2019

Srbija danas (.com): Kako su sve IMIGRANTI oblikovali Berlin? Jedna promena je NEVEROVATNA!

Muhamed je bilo najpopularnije ime za novorođene dečake u Berlinu prošle godine, javljaju nemački mediji.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 04.05.2019

Srbin: MUHAMED – jedno od najpopularnijih dečijih imena u Nemačkoj

Muhamed je bilo jedno od najpopularnijih dečijih imena u nekoliko nemačkih država prošle godine, a zauzelo je 24. mesto na nacionalnom nivou.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Analizirano na osnovu sugestije:
Muhamed najpopularnije ime →