Mohammed, najpopularnije ime u Berlinu!

Izvor/medij: Srpska cafe
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Demantirano Dezinformacija
Raskrinkano u: Muhamed nije najpopularnije ime u Berlinu

Centar za njemački jezik objavio je izvještaj o najpopularnijim imenima novorođene djece u Njemačkoj. Prema tim podacima, najpopularnije ime u Berlinu je Mohamed (Mohammed), kao i njegove verzije.

Ovo udruženje objavljuje ovakvu vrstu istraživanja od 1977. godine, a sastavljaju ga na osnovu podataka iz matičnih službi širom zemlje.

Podatke za ovogodišnje istraživanje dalo je više od 700 kancelarija širom Njemačke. U tih 700 kamcelarija registrovano je preko milion pojedinačnih imena. To znači, navodi se u istraživanju, da je oko 90 posto svih imena koja su data djeci prošle godine zabilježeno u matičnim kancelarijama, a prijavljeno je preko 65 000 različitih imena.

Najpopularnije ime u Berlinu? Mohamed

Istraživanje je otkrilo kako se u saveznim pokrajinama vidi promjena s obzirom na prethodne godine. Naime, ime Mohamed našlo se među deset najpopularnijih imena u šest njemačkih saveznih pokrajina.

Ime Mohamed, i njegove razne verzije, našle su se među top 10 najpopularnijih imena i to u pokrajinama: Berlin, Bremen, Hamburg, Hesen, Sjeverna Rajna-Vestfalija i Sarska.

Istraživanje je prikupljalo i podatke o popularnosti imena uopšte, u koje su uključena imena i prezimena i u tom popisu je ime (prezime) Mohamed (Mohammed) bilo najpopularnije u Berlinu, Bremenu i Sarskoj.

U Berlinu je to ujedno najpopularnije ime za novorođene dječake. Centar navodi i kako se popularnost ovog imena širi zemljom.

Najpopularnija imena možete pogledati na karti ispod.

Koja su najpopularnija imena?

Međutim, kada se uzme u obzir cijela Njemačka, najpopularnija imena (s popisa imena i prezimena) za djevojčice su Mari (Marie), Sofi (Sophie) i Maria.

Kod dječaka su to Paul, Aleksander i Maksimilian.

Centar navodi da se radi o imenima koja su godinama na vrhu liste te da se njihov poredak iz godine u godinu izmjenjuje.

Index.hr

Članak indeksiran 06. 05. 2019 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me