Pregled sedmice: Lažne vijesti, patlidžan i san o Njemačkoj

Lažni mediji nisu „omanuli“ ni u sedmici iza nas. Pisali smo o “najvećoj zmiji na svijetu”,  o pomoćnom medicinskom osoblju koje se u Njemačkoj “obogatilo” za šest mjeseci, o Gerardu Piqueu i kako (ne)postaje novi predsjednik nogometnog kluba Barcelona, ai o tome kako se po ugledu na Albaniju i u Bosni i Hercegovini se (ne)sprema zatvaranje kladionica.

Članak posvećen najvećoj zmiji na svijetu, dugoj preko 40 metara i teškoj više od dvije tone, praćen fotografijama niske rezolucije, cijelu deceniju se širi internetom. Ova priča je nedavno stigla i na naše govorno područje i govori kako je zmija pojela 257 ljudi i 2.325 životinja. Riječ je o još jednoj laži koja je nastala na osnovu montiranih fotografija. Analizu ovog članka možete pronaći na ovom linku.

Anonimnim portalima kruži navodna ispovijest djevojke iz Zenice koja sada živi u Njemačkoj. Navodi se da, kao medicinska sestra, ima platu veću od 5.000 eura te da je za 6 mjeseci uspjela uštedjeti za stan i auto. Više o ovoj priči čitajte u analizi pod naslovom „Bolnice od čokolade i kuće od marmelade“.

Satirični članak iz Španije završio je kao stvarna vijest u medijima širom svijeta. Više od deset medija, uključujući jednu novinsku agenciju i nekoliko televizija, objavilo je kako Gerard Pique, nogometaš Barcelone, 2020. godine završava karijeru i planira postati novi predsjednik kluba. U svim člancima se navodi kako je izvor vijesti “Mundo deportivo”. Kompletnu analizu ovog članka možete pronaći na ovom linku.

Zatvaranje kladionica u Albaniji, nekoliko portala iskoristilo je kao temu za klikbejt naslove u kojima se nagovještava zatvaranje kladionica i u Bosni i Hercegovini. Analizu ovog članka možete pročitati ovdje.

Koliko god apsurdno to zvučalo, na desetine portala tvrde da je voda u kojoj se kuhao patlidžan - lijek za artritis. Nije rijetkost da mediji objavljuju nedokazane recepte za “lijekove” raznih bolesti. Tako je i sa člankom koji je 2016. godine objavljen na “Kuriru”, a zatim sa manjim izmjenama prenošen na više portala sve do danas. U ovom slučaju riječ je o “lijeku” za artritis (različita stanja koja izazivaju bolove u zglobovima ili bolesti zglobova, najčešće osteoartritis, giht i reumatoidni artritis). Analizu ovog članka možete pronaći na ovom linku.

U samo jednom danu, 28. decembra prošle godine portal „Novi“ je objavio dva članka o  turbulentnim dešavanjima u vezi sa protestima „Pravda za Davida“. Nalizu o dva senzacionalistička naslova možete pročitati ovdje.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 14. 01. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti iz Ukrajine, opasne tvrdnje o “lijekovima” i bizarne teorije o udaljenosti Sunca

U prethodnoj sedmici Raskrinkavanje se bavilo medijskim izvještavanjem o in...

Lažna vijest
Još jedna izmišljena doktorica “preporučuje” preparat kao lijek protiv dijabetesa

Na društvenim mrežama kruži novi lažni intervju s izmišljenom doktoricom u...

Lažna vijest
Pseudonauka
Savjeti opasni po život: Udaranje po ruci ne pomaže žrtvama srčanog udara

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se tvrdi da udaranje po un...

Pseudonauka
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me