Pregled sedmice: od homofobije do spinovanja

Od lažnih vijesti o tome kako će se zapravo zvati bh. entitet RS nakon najave apelacije pred Ustavnim sudom BiH, preko „vijesti“ o tome da je Ana Brnabić zaljubljena u Željku Cvijanović i još jedne u nizu izmišljenih izjava Fadila Novalića, do netačnih informacija o formiranju kantonalne vlade u Zeničko-dobojskom kantonu, ali i lažnih vijesti o članovima nove skupštinske većine u Kantonu Sarajevo, sedmica iza nas obilježena je kombinacijom lažnih vijesti, klikbejta i spinovanja. Što vjerovatno ima veze i sa činjenicom da se već mjesecima pregovara o uspostavi vlasti nakon prošlogodišnjih Općih izbora.

Najava Bakira Izetbegovića da će predstavnici SDA u organima vlasti podnijeti apelaciju koja će za cilj imati da ospori ustavnost imena Republike Srpske, pružila je nekim medijima još jednu temu za lažne vijesti i klikbejt. Analizu pod naslovom „Lažne vijesti o novom imenu Republike Srpske“ možete pronaći na ovom linku.

Anonimni portal “Vremeplov” nastavlja sa objavljivanjem u potpunosti izmišljenih vijesti. “Vijest” koja govori o tome da je Ana Brnabić “otvorila dušu” i izjavila da je “zaljubljena u Željku Cvijanović”, primjer je homofobije umotane u lažnu vijest. Analizu ovog članka možete pročitati ovdje.

Nekoliko portala prenijelo je članak sa portala “Nezavisne” i pritom izmislilo izjavu premijera Federacije u naslovu. Iako pojedini portali tako tvrde, Fadil Novalić nije “potvrdio” da “nema plata, penzija i invalidnina”. Kompletnu analizu ovog članka možete pronaći na ovom linku.

"Faktor.ba" je objavio članak u kojem optužuje Našu stranku i Neiru Dizdarević da “štite” Zlatka Ešpeka koji je potkradao pacijente Hitne pomoći. Te tvrdnje, ipak, ne odgovaraju činjeničnom stanju. Zastupnička pitanja Neire Dizdarević i Samre Ćosović Hajdarević postavljena na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo gotovo su identična. Međutim “Faktor” je odlučio pozabaviti se samo pitanjem zastupnice Naše stranke i od njega napraviti lažnu vijest i spin. Analizu ovog članka možete pročitati ovdje.

Američka glumica Kate Hudson je u intervjuu upotrijebila izraz “genderless approach” (isti pristup bez obzira na rod) kao način odgoja. Od toga su američki mediji napravili spektakl, dok je na portalu “Klix” izmišljeno nekoliko tvrdnji da bi se u uklopile u netačno prevedeni tekst. Kompletnu analizu ovog članka možete pronaći na ovom linku.

Portal “Visoko” se “poigrao” sa naslovom i činjenicama u članku o formiranju vlasti u ZDK, pa se tako iz naslova može zaključiti da je formirana Vlada ZDK. Analizu pod naslovom „Sastaviti skupštinsku većinu i sastaviti vladu nije isto“ možete pročitati ovdje.

Raskrinkavanje je još u 2017. pisalo o lažnoj vijesti koja govori da Turska Bosni i Hercegovini poklanja 10 tenkova i 10 helikoptera. Od tada je članak sa lažnim tvrdnjama prenijelo više od 10 portala, iako tenkovi za koje se navodi da navodno trebaju stići u BiH, još nisu ni proizvedeni. Kompletnu analizu možete pronaći na ovom linku.

Od članka u kojem se usputno spominje Davor Savičić, osoba koja je dovedena u vezu sa ruskim plaćenicima, napravljena je priča da “srpski plaćenici” u Venecueli čuvaju Nicolasa Madura. Kompletnu analizu članaka možete pročitati na ovom linku. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 04. 02. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Iz legitimne vijesti u morbidni klikbejt

Jedna pogrešna riječ u naslovu od legitimne vijesti može – namjerno ili...

Klikbejt
Analiza
PREGLED SEDMICE: Fikcija kao medijski izvještaj

U sedmici koja je iza nas ponovili smo da na ličnoj karti ne postoji broj koji...

Lažna vijest
Pasoši i matura - od šale do suza

Fotografija koja prikazuje 13 osoba koje drže pasoše 13 različitih država,...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me