Pregled sedmice: Sa anonimnog portala na javni servis

Prethodnu sedmicu obilježile su ustaljene manipulacije - klikbejt naslovi i recikliranje starih vijesti na anonimnim portalima sa ekonomskom pozadinom, te diskreditacija političkih protivnika u medijima koji imaju političke pozadine.

Anonimni portal „CIK media“ se i ove sedmice vratio svom dobro poznatom „žanru“: preuzimanju članaka iz drugih medija sa vlastitom uredničkom opremom, koja u njihovom slučaju znači dodavanje izmišljenih ili neutemeljenih tvrdnji u naslove. Rutinski izvještaj sa konferencije za medije završio je u „izdanju“ objavljenom na portalu „CIK media“ kao lažna vijest, u kojoj je nikad izrečena izjava pripisana predsjedniku DNS-a, Marku Paviću. Analizu ovog članka možete pronaći na ovom linku.

Nesreća koja je okončala karijeru i izmijenila život nekadašnje zvijezde Formule 1, Michaela Schumachera, više puta je bila meta klikbejta. Štaviše, tema je to koja se ciklično pojavljuje u ekosferi , većinom lažnih medija. Nekoliko online medija objavilo je članak čiji naslov najavljuje prve fotografije Michaela Schumachera nakon nezgode - koje potom nisu objavili. Analizu ovog članka možete pročitati ovdje.

Izloženost muškaraca i žena testosteronu u prenatalnom stadiju, dovodi se u vezu sa nizom socio-seksualnih osobina. Mediji, željni senzacije, dali su netačno tumačenje kompleksnog naučnog istraživanja tvrdeći da dužina kažiprsta kod žene može pokazati da li je sklonija prevarama. Kompletnu analizu ovog članka možete pronaći na ovom linku.

Za razliku od brojnih medija koji su prenijeli vijest da je u Zvorniku priveden pješak sa 4.46 promila alkohola u krvi, u naslovu članka na portalu „Alternativne televizije“ pješak je predstavljen kao vozač. Nakon našeg upita, greška u naslovu je ispravljena, a analizu ovog članka možete pročitati ovdje.

Mediji koji su konstantno diskreditovali proteste “Pravda za Davida”, sada se intenzivno bave Draškom Stanivukovićen, koji je ovoga puta predstavljen kao “novo čedo engleske obavještajne službe” - jer je dao intervju za BBC. Kako “RTRS” nastavlja prenositi anonimne članke "Infosrpske" u kojima se u maniru tabloidnog trača napadaju opozicioni političari, čitajte na ovom linku.

U medijima je ponovo aktuelna vijest koja govori da su Siniša Mihajlović i Jack de Gier braća koja su razdvojena u porodilištu. Iako je objavljena kao satirična, neki su o njoj pisali kao o stvarnoj vijesti. Kompletnu analizu ovog članka možete pronaći na ovom linku.

Članak koji u naslovu govori da “Youtube ukida komentare” u tekstu objašnjava da će komentari biti ukinuti na videima sa maloljetnicma. Ipak, ni jedno ni drugo nije u potpunosti tačno. Analizu pod naslovom „Ukida li Youtube komentare?“ možete pročitati ovdje.

Nekoliko portala ponovo je aktueliziralo članak čiji naslov govori da je Roger Federer sin Nine Rešića. Međutim, tvrdnja da je Federer sin Nine Rešića, samo je šaljiva fotografija sa društvenih mreža. Kompletnu analizu ovog članka možete pronaći na ovom linku.

Na osnovu pretpostavke drugog portala, uredništvo anonimnog portala “BH dijaspora” je pri prenošenju u naslovu navelo netačnu informaciju koja govori da je “otkrivena cijena putarine” autoputa Sarajevo-Beograd. Analizu ovog članka možete pročitati ovdje.

Od članka “Nezavisnih“ koji govori o novim pravilima za uvoz polovnih automobila, nekoliko anonimnih portala napravilo je klikbejt verzije istog. "Nova stroga pravila” iz naslova nekoliko portala su zapravo podizanje standarda “EURO” ekološke norme pri uvozu polovnih automobila, a tvrdnja da će “sve biti skuplje” nije baš jasna, niti tačna. Analizu članka možete pronaći na ovom linku.

Šta je tačno senzacionalno u činjenici da su dvije osobe sklopile brak? U većini slučajeva ništa, osim kada se radi o braku u kojem je „musliman oženio Srpkinju“. U tom slučaju, to je tvrdnja koja ide u naslov članka, čiji sadržaj realno nema skoro nikakve veze sa naslovom. Analizu ovog članka čitajte na ovom linku.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 11. 03. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nije uhapšena osoba koja je snimila saobraćajnu nesreću kod Mostara

Nakon što je javnost zgrožena komentarima osobe koja je snimala saobraćajnu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Demantirano
Lažna vijest
BH Dijaspora i fantomska prijetnja

Kako bi članak učinili aktuelnim za naše podneblje, uredništvo portala “BH...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Dezinformacija
Migranti kao “dežurni krivci” za ulične napade

Za napad na maloljetnika koji se desio 3.5.2019. godine u medijima su okrivljeni...

Dezinformacija Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me