Pregled sedmice: U novu godinu sa starim tehnikama manipulacija

U sedmici iza nas, Raskrinkavanje je podsjetilo i na najčitanije i najvažnije lažne vijesti u prošloj godini: stoga još jednom pročitajte analize lažnih vijesti o „bezviznom“ radu u Njemačkoj, Danijelu Subašiću i njegovoj nikad datoj izjavi o Srebrenici tokom Svjetskog prvenstva u nogometu.

Skoro tri godine nakon smrti Ekrema Jevrića još uvijek se objavljuju članci o njegovoj smrti i navodnoj “pravoj isitini”. Anonimni portal “Aktuelno 24h” je 19. decembra 2018. godine objavio “pravu istinu” o pjevaču kroz “priznanje” supruge Igbale. Analizu ovog članka možete pročitati na ovom linku.

Kada jedan isti članak objave desetine online medija, izmišljanje novog naslova i lažne izjave, gotovo je siguran način da se dobije klik. Skraćenu verziju intervjua Dragana Čovića koji je dao za bh. izdanje “Večernjeg lista”, prenijeli su mnogi mediji. Samo dva su tom članku dala klikbejt naslov u vidu izmišljene izjave. Kompletnu analizu možete pronaći na ovom linku.

Lažni mediji su iskoristili proteste u Banjoj Luci za proizvodnju klikbejta i dezinformacija. Portal koji se zove “Dizajn doma”, 26. decembra je objavio vijest o događaju koji nije zabilježio niti jedan od desetina medija koji su izvještavali o demonstracijama dan ranije u Banjoj Luci. Analizu ovog članka možete pročitati ovdje.

Portal „Novi“ nastavlja izvještavati u senzacionalističkom stilu uglavnom tamo gdje senzacije uopšte nema. Tako i u slučaju rutinskog izbora zamjene Drašku Stanivukoviću koji je iz Gradske skupštine Banje Luke „prešao“ u entitetski parlament. Analizu ovog članka možete pronaći na ovom linku.

U moru lažnih vijesti koje su kružile nakon saobraćajne nesreće pjevača Darka Lazića, nedavno se pojavila i jedna koja govori o njegovom navodnom prelasku na Islam. Vijest da je srbijanski pjevač Darko Lazić prešao na Islam, prenosi se isključivo putem lažnih medija. Analizu ovog čllanka možete pronaći na ovom linku.

Članak o prodavnicama polovne odjeće je naslovljen tako da osigura otvaranje članka kako bi ste saznali šta je “surova istina”. U članku koji je portal “Dobar dan” objavio dva puta u mjesec dana, govori se šta se može kupiti u ovakvim prodavnicama, a šta ne bi trebalo te ko su zapravo kupci. Međutim, naslovi tih članaka navode na drugačiji zaključak. Kompletnu analizu ovog članka možete pročitati ovdje.

Priča o najvećoj zmiji na svijetu koja je pojela 257 ljudi i 2.325 životinja, samo je još jedna laž nastala na osnovu montiranih fotografija. Članak posvećen najvećoj zmiji na svijetu, dugoj preko 40 metara i teškoj preko dvije tone, praćen fotografijama niske rezolucije cijelu deceniju se širi internetom, te je nedavno stigao i na naše govorno područje. Analizu ovog članka možete pronaći na ovom linku.

Najčitanija analiza u 2018. godini bila je ona o lažnim tvrdnjama da će "građani bez EU pasoša moći bez vize da rade u Njemačkoj". Analizu pod naslovom „Ponovo cirkuliše lažna vijest o radu u Njemačkoj bez viza“ možete pročitati ovdje.

Jedna od analiza koju ste najviše čitali u 2018. je i ona o lažnoj izjavi Danijela Subašića u kojoj je posvetio polufinalnu utakmicu Svjetskog fudbalskog prvenstva Majkama Srebrenice. Ukoliko ste propustili ovu analizu, možete je pronaći ovdje.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 08. 01. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimci zalaska sunca ne dokazuju da je ono bliže Zemlji nego što kaže nauka

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je udaljenost Sunca od Zemlje mnogo...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bazne stanice se kamufliraju iz estetskih razloga, ne zato što su opasne

Stari videosnimak na kojem radnici pokrivaju baznu stanicu na krovu kamufla...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Ukrajina nije najavila “holokaust Rusa koji podržavaju Putina”

Portal Nulta tačka objavio je članak u kome se tvrdi da Ukrajina najavljuje...

Lažna vijest Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me