Prevaranti na Facebooku nastavljaju zloupotrebljavati identitete poznatih za lažne nagradne igre

O lažnim nagradnim igrama u formatu live videosnimaka na Facebooku pisali smo i ranije. Međutim, u januaru smo zabilježili primjere u kojima su identiteti Marije Šerifović, Jelene Rozge, Dejana Lovrena i Ivane Španović zloupotrijebljeni za ovu prevaru.

Na Facebooku se svakodnevno objavljuju lažne nagradne igre u različitim formatima. Jedan od njih su i live videosnimci u kojima neka poznata ličnost sa prostora Balkana “obećava” novčanu nagradu za pogađanje broja koji se mora pročitati iza grafičke manipulacije. Da bi korisnici/e Facebooka svoje učešće “potvrdili/e”, stranica ih upućuje na link na kojem je potrebno izvršiti “registraciju”, a koja, ustvari, zahtijeva ostavljanje ličnih podataka ili prijavu telefonskog broja na pretplatnički servis. O ovoj pojavi na Facebooku smo već pisali, i to u dvije analize (link, link). 

U njima smo objasnili kako su identiteti srbijanskog tenisera Novaka Đokovića i bosanskohercegovačkog pjevača Jasmina Fazlića Jale iskorišteni kao mamac za “nagradne igre” u kojima je učešće moglo rezultirati krađom ličnih podataka. 

Praksa objavljivanja ovog tipa lažnih nagradnih igara nastavlja se i dalje. Zabilježili smo primjere gdje se uz pomoć korištenja identiteta drugih sportista/kinja i estradnih zvijezda iz regiona korisnicima/ama Facebooka potencijalno nanosi finansijska šteta. 

 

Marija Šerifović

Na Facebook stranici 𝑴𝑨𝑹𝑰𝑱𝑨 𝑺𝑬𝑹𝑰𝑽𝑶𝑭𝑰𝑪 (sic!) je 11.1.2022. godine objavljen live videosnimak koji je trajao sat i 45 minuta. Na njemu se sa lijeve strane nalazi snimak pjevačice Marije Šerifović, koji se ponavlja, a na desnoj strani snimka, iza grafičke manipulacije, nalazi se broj “571”, kojeg korisnici/e Facebooka trebaju “pogoditi” da bi osvojili 5.000 eura. U opisu objave, ispisane na ćirilici, stajalo je sljedeće:

POKLON ZA SVE
D͟o͟n͟i͟r͟a͟ć͟u͟ ͟5͟.͟0͟0͟0͟ ͟€͟ ͟u͟ ͟g͟o͟t͟o͟v͟i͟n͟i͟ ͟z͟a͟ ͟p͟r͟v͟i͟h͟ ͟6͟0͟0͟ ͟lj͟u͟d͟i͟ ͟k͟o͟j͟i͟ ͟p͟o͟g͟o͟d͟e͟ ͟b͟r͟o͟j͟e͟v͟e͟ ͟n͟a͟ ͟s͟l͟i͟k͟a͟m͟a͟!͟

Na osnovu komentara ispisanog na ćirilici, a koji je stranica 𝑴𝑨𝑹𝑰𝑱𝑨 𝑺𝑬𝑹𝑰𝑽𝑶𝑭𝑰𝑪 ostavila na objavu, može se zaključiti da je riječ o automatskom prevodu na naš jezik. 

Ovoj pretpostavci u prilog ide i nejasna formulacija “ograničene mogućnosti ako se uspešno registrujte”, koja se također nalazi u komentaru, a u kojem se od učesnika/ica nagradne igre traži da svoje ime prijave na linku koji je tu ostavljen:

molimo vas da prijavite svoje ime 👉 https://tinyurl.com/3rwvwfyv 👈 Ograničene mogućnosti Ako se uspešno registrujete

Na linku iz komentara nalazi se čestitka povodom Nove 2022. godine, fotografija Marije Šerifović i poster o giveawayu radija Today fm. Pri dnu stranice nalazi se tajmer koji odbrojava pet minuta, a pored njega se nalazi taster “prijavi se”. 

Na kraju stranice se nalaze i fotografije “dobitnika/ica” nagrade. Preuzete su sa interneta i objavljuju se na blog stranicama za slične “nagradne igre”.

Klik na taster “prijavi se” vodi na stranicu na domeni https://mobifever.co/, na kojoj se nalazi formular za “registraciju”. Međutim, registracija telefonskog broja u ovom formularu ne donosi nagradu, već prijavu na pretplatničku uslugu koja košta 6 KM sedmično. 

Ispod “formulara”, nalazi se ispisano sljedeće objašnjenje:

Slanjem ključne riječi ENT na kratki broj 06202020 (BH Telecom), 063770100 (HT Eronet) ili 0651388 (m:tel) potvrđujete da se pročitali uslove korištenja i da se slažete s istim. Ovo je pretplatnička usluga. Usluga košta 6 KM sedmično, 2 KM/SMS, 3 SMS-a sedmično (BH Telecom, HT Eronet) ili 6 KM sedmično, 2 KM/SMS, 3 SMS-a sedmično (m:tel) + standardni troškovi operatera. U cijenu usluge je uključen PDV. Molimo Vas tražite odobrenje roditelja ili staratelja ukoliko imate ispod 18 godina. Pretplatom na uslugu korisnik ostvaruje pristup Entertainment Hub (možete pristupiti svim vrstama sadržaja poput videozapisa, igara, glazbe). Pretplata se obnavlja automatski sve dok ne pošaljete poruku sadržaja STOP ENT na 06202020 (BH Telecom), 063770100 (HT Eronet) ili 0651388 (m:tel). Vaš mobilni telefon mora imati mogućnost pristupa Internetu, primanja i slanja tekstualnih poruka te primanja sadržaja. Za pomoć, pošaljite tekst HELP na kratki broj 063770100 (HT Eronet). Dodatnu pomoć korisnici BH Telecoma mogu dobiti slanjem ključne riječi POMOC ili ? na kratki broj 06202020. Korisnička podrška: +38737307900, [email protected] Radno vrijeme korisničke podrške 09:00 – 17:00. Davalac usluge: Mixocial Global (A-3-11, Tropicana Avenue, No.12, Persiaran Tropicana, PJU 3, 47410 ,Selangor)

© 2022 mobifever.co   Sva prava zadržana

Spomenuta objava na Facebooku zabilježila je preko 3.000 interakcija i preko 55.000 pregleda. Slične objave pronašli smo na još dvije stranice koje u nazivu nose ime Marije Šerifović (link, link). 

Dakle, ovdje nije riječ o nagradnoj igri. Umjesto nagrade, učesnici/e mogu završiti sa uvećanim računom za telefon zbog usluge na koju se mogu prijaviti. O identičnim prevarama pisali smo u analizama koje se nalaze na linkovima ispod.

Lažna vijest
Facebook prevare: “Nagradne igre” lažnih Škoda stranica

Na Facebooku se dijeli nova prevara u kojoj se iskorištavaju nazivi i vizue...

Lažna vijest 15.12.2021

Lažna vijest
Lažna nagradna igra na Facebooku: Umjesto posuđa, veći telefonski račun

Na Facebooku i Instagramu se dijeli nagradna igra kojom se učesnicima/cama...

Lažna vijest 15.11.2021

Zvanična Facebook stranica Marije Šerifović nalazi se na ovom linku. Stranica je pokrenuta 9.5.2008. godine i verifikovana je plavom kvačicom koja garantuje autentičnost. S druge strane, stranica 𝑴𝑨𝑹𝑰𝑱𝑨 𝑺𝑬𝑹𝑰𝑽𝑶𝑭𝑰𝑪 nije autentična, pokrenuta je 11.1.2022 (kada je objavljen i videosnimak) i u vrijeme pisanja analize imala je svega 175 pratitelja/ki. 

Zloupotrebom identiteta poznatih iz regiona, novoformirane stranice, poput 𝑴𝑨𝑹𝑰𝑱𝑨 𝑺𝑬𝑹𝑰𝑽𝑶𝑭𝑰𝑪, mame korisnike/ce društvenih mreža da učestvuju u nagradnoj igri koja, u suštini, ne donosi nikakvu nagradu. Učešće je potrebno “potvrditi” klikom na link i registracijom broja telefona na pretplatničku uslugu koja košta 6 KM sedmično i koja se uzastopno obnavlja svake sedmice. 

 

Jelena Rozga 

Gotovo identičan “nagradni” videosnimak objavljen je na stranici koja je zloupotrijebila identitet hrvatske pjevačice Jelene Rozge. U objavi videosnimka od 6.1.2022. godine na stranci 𝗝𝗲𝗹𝗲𝗻𝗮 𝗥𝗼𝘇𝗴𝗮., za “nagradu” od 5.000 kuna bilo je potrebno pogoditi da se iza grafičke manipulacije nalazi broj 571.

Kao i u primjeru sa videosnimkom Marije Šerifović, na lijevoj strani nalazi se videosnimak Jelene Rozge, koji se uzastopno ponavlja.

S̲I̲J̲E̲Č̲A̲N̲J̲ ̲2̲0̲2̲2̲
🔴𝘿̲𝙤̲𝙣̲𝙞̲𝙧̲𝙖̲𝙩̲ ̲ć̲𝙪̲ ̲5̲.̲0̲0̲0̲ ̲𝙆̲𝙉̲ ̲𝙪̲ ̲𝙜̲𝙤̲𝙩̲𝙤̲𝙫̲𝙞̲𝙣̲𝙞̲ ̲𝙯̲𝙖̲ ̲𝙥̲𝙧̲𝙫̲𝙞̲𝙝̲ ̲1̲0̲0̲ ̲𝙡̲𝙟̲𝙪̲𝙙̲𝙞̲ ̲𝙠̲𝙤̲𝙟̲𝙞̲ ̲𝙥̲𝙤̲𝙜̲𝙤̲𝙙̲𝙞̲ ̲𝙗̲𝙧̲𝙤̲𝙟̲ ̲𝙨̲𝙖̲ ̲𝙨̲𝙡̲𝙞̲𝙠̲𝙚̲!̲ ̲𝙞̲ ̲𝙤̲𝙫̲𝙤̲ ̲𝙟̲𝙚̲ ̲𝙨̲𝙩̲𝙫̲𝙖̲𝙧̲𝙣̲𝙤̲🥰🥰

Kada je riječ o dodatnim koracima za “dobijanje nagrade”, situacija je ponovo gotovo identična. U komentaru na objavu, navedena stranica je objavila “podsjetnik” da je potrebno lajkati stranicu, podijeliti live videosnimak u vlastitoj grupi te registrovati se na linku “kako biste bili sigurni da su vaš email i ime registrirani za našu nagradnu igru.”

U suštini, i na ovom se linku nalazi poveznica na formular na drugoj stranici na kojoj se na identičan način prijavljuje na pretplatnički servis, a operater i njihovi brojevi telefona identični su onim sa stranice povezane sa Marijom Šerifović. 

Ovaj videosnimak ostvario je preko 900 interakcija te preko 24.000 pregleda. 

I ova stranica je pokrenuta istog dana kada je objavljena nagradna igra, dakle 6.1, i u vrijeme pisanja ove analize imala je 237 pratitelja/ki. S druge strane, stvarna stranica Jelena Rozga pokrenuta je 6.5.2008. godine i također ima verifikaciju. 

Slične objave pronašli smo na još najmanje 11 stranica. 

O ovoj prevari pisali su i kolege/ice sa partnerskog fact-checking portala Faktograf, u analizi “Prevaranti na Facebooku se lažno predstavljaju kao Jelena Rozga”.

 

Sportisti/kinje

Identičnu prevaru pronašli smo na dvije stranice (link, link) na kojima se za mamljenje korisnika/ica Facebooka koristi identitet hrvatskog fudbalera Dejana Lovrena. Objava nagradne igre stranice ᴅᴇᴊᴀɴ ʟᴏᴠʀᴇɴ od 9.1.2022. izgledala je ovako: 

𝑷̲𝑶̲𝑲̲𝑳̲𝑶̲𝑵̲ ̲𝒁̲𝑨̲ ̲𝑺̲𝑽̲𝑬̲
𝘿̲𝙤̲𝙣̲𝙞̲𝙧̲𝙖̲𝙩̲ ̲ć̲𝙪̲ ̲5̲.̲0̲0̲0̲ ̲𝙆̲𝙉̲ ̲𝙪̲ ̲𝙜̲𝙤̲𝙩̲𝙤̲𝙫̲𝙞̲𝙣̲𝙞̲ ̲𝙯̲𝙖̲ ̲𝙥̲𝙧̲𝙫̲𝙞̲𝙝̲ ̲1̲0̲0̲ ̲𝙡̲𝙟̲𝙪̲𝙙̲𝙞̲ ̲𝙠̲𝙤̲𝙟̲𝙞̲ ̲𝙥̲𝙤̲𝙜̲𝙤̲𝙙̲𝙞̲ ̲𝙗̲𝙧̲𝙤̲𝙟̲ ̲𝙨̲𝙖̲ ̲𝙨̲𝙡̲𝙞̲𝙠̲𝙚̲!̲ ̲𝙞̲ ̲𝙤̲𝙫̲𝙤̲ ̲𝙟̲𝙚̲ ̲𝙨̲𝙩̲𝙫̲𝙖̲𝙧̲𝙣̲𝙤̲

Ponovo, objava nije autentična. Verifikovana stranica Dejana Lovrena na Facebooku pokrenuta je 17.4.2011. godine. 

Na neautentičnoj stranici 𝐈𝐯𝐚𝐧𝐚 𝐒𝐩𝐚𝐧𝐨𝐯𝐢𝐜 je 10. januara, na dan kada je i pokrenuta, objavljen sličan videosnimak sa nagradnom igrom, a tvrdnja u opisu glasila je ovako: 

🎄🎄SREĆNA NOVA GODINA🎄🎄
D̲o̲n̲i̲r̲a̲ć̲u̲ ̲d̲i̲n̲ ̲1̲0̲.̲0̲0̲0̲ ̲g̲o̲t̲o̲v̲i̲n̲e̲ ̲z̲a̲ ̲p̲r̲v̲i̲h̲ ̲5̲0̲0̲ ̲lj̲u̲d̲i̲ ̲k̲o̲j̲i̲ ̲p̲o̲g̲o̲d̲e̲ ̲b̲r̲o̲j̲ ̲n̲a̲ ̲s̲l̲i̲c̲i̲!̲ ̲a̲ ̲o̲v̲o̲ ̲j̲e̲ ̲s̲t̲v̲a̲r̲n̲o̲

Kao i u svim ranijim primjerima, i ova objava je lažna. Verifikovana Facebook stranica Ivane Španović pokrenuta je 26.10.2011. i na njoj nema ovakvih objava. 

S obzirom na to da je riječ o objavama nagradnih igara sa neautentičnih stranica, koje zloupotrebljavaju identitet poznatih ličnosti iz regiona i u kojima učešće ne može donijeti obećani novčani dobitak, sve objave dobijaju ocjenu lažna vijest. 

Kako prijaviti lažne stranice preko kompjutera?

- Otvorite stranicu i kliknite na polje sa tri tačke koje se nalazi pored polja “Share” – ili “Dijeli”, ukoliko koristite Facebook na našem jeziku

- Izaberite opciju “Report/Prijavi”

- U prozoru koji se pojavi, izaberite opciju “Scams and fake pages”, zatim “Fake page”

- Nakon toga će se pojaviti prozor sa posljednjim korakom u prijavi, u kom trebate samo kliknuti “Done”

Kako prijaviti lažnu stranicu putem mobitela?

- Kada otvorite Facebook stranicu na mobitelu, opcija “Report/Prijavi” nalazi se u gornjem dijelu vašeg ekrana i označena je sa tri tačkice, pored opcije slanja poruke stranici. Kliknete na tri tačkice i dalji proces je isti.

Ukoliko mnogo ljudi prijavi stranicu kao lažnu, postoji veća mogućnost da će je Facebook ukloniti. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 18. 01. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Majmunske boginje – nova inspiracija za dezinformatore/ke

Najbrojnije dezinformacije koje smo analizirali tokom prethodne sedmice tič...

Dezinformacija
Australija ne usvaja zakon koji će braniti ljudima da sami uzgajaju hranu

Korisnici/e društvenih mreža dijele objave u kojima se netačno tvrdi da Aus...

Dezinformacija
Dezinformacija
Ruski sveštenici ne blagosiljaju “Sotonu” na viralnoj fotografiji

U člancima mnogobrojnih portala iz regiona objavljena je fotografija koja n...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me