Raskrinkavanje.ba

Priča o borbi protiv raka kao izvor zarade

Prilog u kojem je ispričana inspirativna priča o borbi protiv raka, zahvaljujući klikbejt naslovu, postao je “recept za lijek protiv raka”.

U martu 2016. godine na crnogorskom portalu “Vijesti.me” objavljen je video prilog o Boži Kojoviću, koji se nakon deset godina izborio sa rakom. Članak, koji je skraćena verzija priloga, naslovljen je : “Ovaj Bjelopoljac je pobijedio dva kancera: Slušajte doktore, ali uzmite i ljekove iz prirode”.

Više od dvije godine nakon te objave, na Facebook stranici portala “Alternativa.net” podijeljen je članak nazvan ovako:

Davali su mu malo nade a ovaj čovjek je pobijedio 2 tumora, evo šta je pio!

Tekst govori o čovjeku koji je operisao dva raka, na grlu i plućima, te se borio sa bolešću 10 godina. Nakon sistemskog liječenja i promjene životnih navika, nalazi Bože Kojovića su 2016. godine pokazali da raka više nema.

Iako su mu ljekari davali male šanse da preživi, Božo je odlučio da se ne preda. Isposničkog izgleda, sa malo nade za oporavak, informisao se o bolesti i načinu liječenja, usput ne zaobilazeći ni narodne lijekove.

(...)

Božo je promijenio i način ishrane, odbacio je cigarete i alkohol, a vodu za piće zamijenio je surutkom i čajevima. Uz propisane lijekove, koristio je mlade cvjetove jele, i med od maslačka. Recept za lijek od kojeg se Božo oporavio i počeo da radi nije tajna, kaže njegova supruga.

Članak je objavljen na portalu “Alternativa.net” 2017. godine, a od tada je na njihovoj Facebook stranici podijeljen čak 12 puta; posljednji put u julu ove godine.

Iako se u članku navodi da se informisao o bolesti koju ima, da je promijenio način ishrane, da je prestao da puši i da pije alkohol, te da je pio propisane lijekove, sve je to zanemareno kako bi se zaključilo da je rak izliječen - čajem od korijena maslačka.

 

“Sve smo radili da mu olakšamo bolest, da mu pomognemo. Šta god da sam čula, spremala sam, pokušavala na sve načine da ga izvučemo iz smrti” , priča njegova supruga Bosiljka.

(...)

“Korijen od maslačka se iščupa, treba paziti kad se čupa da se čitav koren iščupa, da iz njega ne istoče ljekoviti sokovi. Na četiri litra vode stavim šaku korijena, to se zagrije do ključanja, minut samo. Ostavi se da odstoji desetak minuta i procijedi. Po jednu kašiku meda u to i pije se.”

“Raskrinkavanje” se već bavilo tvrdnjom da čaj od korijena maslačka liječi rak. I dok su istraživanja sa ekstraktom korijena maslačka imala obećavajuće rezultate direktnim djelovanjem na tumore u laboratorijskom okruženju, upozoreno je da maslačak ima estrogensku aktivnost pa može pospješiti rast ćelija raka osjetljivih na hormone. Radi se, dakle, o istraživanjima koja još nemaju nikakav konačan zaključak - osim onog da uvijek treba konsultovati onkologa prije uvođenja “alternativne terapije” u režim liječenja.

Kako nastaje ekstrat korijena maslačka (EKM)?

Nasuprot tvrdnjama iz ovakvih članaka, u laboratorijski istraživanjima nije korišten čaj od maslačka, već se koristio ekstrakt kojim se djelovalo direktno na ćelije raka. Proces dobijanja ekstrakta znatno je komplikovaniji od “narodne medicine”:

Oprani korijeni se usitne (izblendaju) u vodi do kašaste konzistencije. Kašasta masa se nakon tog fitrira kroz najlonsku mrežu kako bi se odstranila velika vlakna. Filtrat je se potom stavlja u centrifugu na 5000 g (1 g = jačina djelovanje zemljine gravitacije na sve što se nalazi na Zemlji) tokom 5 minuta na sobnoj temperaturi. Tekućina koja se izdvojila nakon centrifuge se zatim filtrira kroz Buchnerov lijevak, te dalje kroz filtere od 0,45 mikrona i od 0,2 mikrona, prije nego što se  dehidrira u fini prah. Prah se otapa u sterilnoj otopini koja se koristi za biološka istraživanja da bi se dobio koncentrat. Taj koncentrat se dalje razrjeđuje prema potrebama istraživanja.

Kada se nađete na ovom portalu koji nema nikakvih vlasničkih ni uredničkih informacija, ukoliko niste jedan od skoro 50.000 fanova njihove stranice, konstantno će se pojavljivati prozor koji traži vaš “lajk”.

U samom tekstu članka nalaze se dva okvira za Google AdSense reklame u kojima oglasi targetirani osnovu ključnih riječi i teksta stranice. Tako se u jednom našla reklama za polikliniku koja nudi "genski test za liječenje raka", a u drugom reklama za “Biocil”, biljni dijetetski preparat za pomoć u liječenju raka. Jedina informacija o proizvođaču “Biocila” jeste ime vlasnika, koji - bez navođenja objavljenih studija na koje se poziva - tvrdi sljedeće:

Biocil

Klinička ispitivanja Biocila na više hiljada pacijenata obolelih od malignih bolesti mekih tkiva i nekih sistemskih bolesti ukazuju na sledeće: BIOCIL ima antikancerogeno i citostatičko dejstvo. Kod mnogih pacijenata karcinom pluća, medijastinuma i medijastaze na mozgu i jetri su „nestali“, što je medicinski neobjašnjivo.

Biocil ima izraženo antioksidantno i lipolitičko dejstvo „čisteći“ krvne sudove od ateromatoznih naslaga i krv od LDL (lošeg holesterola) i triglicerida. BIOCIL, uzimajući u obzir sastav, jača imunitet, poboljšava promet hranljivih materija, pomaže izgradnju fermenata i enzima.

Veliki broj medija je prenio ovu priču i do danas se objavljuje kao nova, iako je inicijalna objavljena prije više od dvije godine. Članak je najčešće praćen klikbejt naslovima:

Dva puta izliječio rak, sad puca od zdravlja: Božo (62) otkriva recept od dva sastojka! (Zdravo i ljekovito)

(Recept) Doktori su ga odpisali: Ovaj čovjek je pobjedio 2 tumora, evo šta je pio (Regionalne vijesti)

Izliječio je karcinom dva puta: Božo (62) otkriva samo dva sastojka koja su mu pomogla! (Prakticna zena)

DOKTORI SU GA OTPISALI: Ovaj čovek je pobedio 2 tumora, evo šta je pio! (Globalni portal)

Priča o Boži Kojoviću zapravo govori kako u borbi sa rakom ne treba odustati, već treba promijeniti loše navike, informisati se o bolesti, slušati doktore i koristiti terapiju. O tome koliko su u samom procesu pomogli i biljni pripravci teško se može zaključiti bilo šta konkretno. No, pribjegavajući manipulaciji činjenicama novinar je upravo te biljne preparate proglasio “pobjednikom” u borbi protiv raka, a portali koji su prenijeli vijest su klikbejt naslovima obećavali recepte za ovu malignu bolest.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 08.03.2017

Alternativno: Davali su mu malo nade a ovaj čovjek je pobijedio 2 tumora, evo šta je pio!

Bjelopoljac Božo Kojović iz sela Gorice u Vraneškoj dolini, poslije 10 godina borbe za život i operacija čak dva kancera, na grlu i na plućima, može d...

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 04.04.2018

Globalni portal: DOKTORI SU GA OTPISALI: Ovaj čovek je pobedio 2 tumora, evo šta je pio!

Iako su mu lekari davali male šanse da preživi, Božo je odlučio da se ne preda.

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 11.07.2018

Regionalne Vesti: (Recept) Doktori su ga odpisali: Ovaj čovjek je pobjedio 2 tumora, evo šta je pio

Bjelopoljac Božo Kojović iz sela Gorice u Vraneškoj dolini, posle 10 godina borbe za život i operacija čak dva kancera, na grlu i na plućima, može da...

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 20.06.2018

Praktična Žena: https://prakticna-zena.net/izlijecio-je-karcinom-dva-puta-bozo-62-otkriva-samo-dva-sastojka-koja-su-mu-pomogla/

Iskustva sa opakom bolešću, koje bi se moglo smjestiti u nekoliko života, ovaj 62-godišnji Bjelopoljac nerado se sjeća, ali je voljan svima pomoći.Nak...

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 07.10.2017

Zdravo i ljekovito: Dva puta izliječio rak, sad puca od zdravlja: Božo (62) otkriva recept od dva sastojka!

Iskustva sa opakom bolešću, koje bi se moglo smjestiti u nekoliko života, ovaj 62-godišnji Bjelopoljac nerado se sjeća, ali je voljan svima pomoći.

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama