Istina o maslačku i raku: Obećavajuća istraživanja, ali ništa više od toga

Bombastični naslovi u kojima se tvrdi da je otkriven brzi lijek za teške bolesti je uvijek znak da nešto sa takvom pričom nije u redu.

Stavljanje upitnika u naslove medijskih tekstova najčešće znači da članak nema kredibilne izvore ili da je odgovor na pitanje iz naslova - ne. Kanadski portal CBC je 2012. godine objavio članak pod naslovom “Čaj od maslačka predstavljen kao mogući ubica raka” (Dandelion tea touted as possible cancer killer). Nakon više od godinu dana “Večernje novosti” su prenijele članak sa ovakvim naslovom:

[1]Korijen maslačka učinkovitiji od kemoterapije u borbi protiv raka?

Slično kao sa sodom bikarbonom i drugim “magičnim” lijekovima za ovu tešku bolest, portali su počeli da prenose članak dajući mu naslove poput:

"Korijen MASLAČKA učinkovitiji od kemoterapije, uberite ga dok nije kasno….EVO KAKO SE KORISTI" - Gricko Recepti

"OTKRIĆE: Maslačak leči rak! " - Kurir

"ONKOLOZI NAPRAVILI VELIKO OTKRIĆE: Sok od korijena ove biljke ubija ćelije raka za 48 sati!" - Novi

"Evo zašto je korijen maslačka učinkovitiji od kemoterapije" - Zdravo i ljekovito

"Čudotvoran maslačak leči rak!" - Stil

Iako sadržaj ovih članaka nije identičan, sve navode na kojima se temelje tvrdnje da maslačak liječi rak možemo pratiti do članka CBC-a, odnosno onog koji je objavljen u Večernjem listu. Osnovna tvrdnja svakog je:

[2]Znanstvenici su otkrili da korijen ove biljke djeluje "bolje" od kemoterapije jer ona "ubija" sve stanice, a korijen maslačka samo zahvaćene karcinomom.

Nakon upitnika u naslovima, u ključnoj rečenici teksta dobijamo navodnike. Baš kao što naslov sa upitnikom znači “ne”, tako i stavljanje riječi pod navodnike ponovo ukazuje na to da zapravo korijen biljke maslačka ne djeluje bolje od kemoterapije. Kada rezultate laboratorijskog istraživanja sažmete u jedan pasus dobijete ovakav tekst:

Na sveučilištu Windsor u Kanadi provedeno je inicijalno istraživanje na Odsjeku za kemiju i biokemiju, a rezultati daju novu nadu oboljelima od raka. Otkriveno je da korijen maslačka učinkovito "ubija" stanice zahvaćene karcinomom bez ikakvih štetnih djelovanja na ostale stanice u organizmu, objavljeno je na portalu Natural News.
Čaj maslačka djeluje na zahvaćene stanice na način da se one raspadaju unutar 48 sati, a za to vrijeme nijedna nova zdrava stanica u organizmu ne "obolijeva", pokazalo je istraživanje. Zaključeno je da kontinuirani tretmani s korijenom maslačka mogu uništiti većinu rakom zahvaćenih stanica kod oboljelih, a zbog ovih neočekivanih rezultata tim istraživača dobio je dodatnu potporu da nastavi s istraživanjima ove čudotvorne biljke.

Šta je, zapravo, istina? U proteklih osam godina rađeno je nekoliko istraživanja utjecaja ekstrakta korijena maslačka (EKM), na kancerogene ćelije. Rezultati koji su implicirani u članku odnose se na istraživanje Univerziteta Windsor u Kanadi, koje je obavljeno na na ćelijama raka kože (melanom). Ćelije ljudskog melanoma, uzgojene na laboratorijskim miševima, tretirane su EKM-om, te rezultati zaista jesu pokazali da je došlo do odumiranja tumornih ćelija, pri tom ne oštećujući zdrave ćelije.

Univerzitet Windsor je, zahvaljujući ovom istraživanju, dobio finansiranje za još nekoliko laboratorijskih studija kojim se ispituje utjecaj EKM na ćelije raka. Neke su završene sa istim obećavajućim rezultatima, a neke još uvijek traju.

U CBC-evom članku, Klinička direktorica Windsor grupe za istraživanje raka, dr. Caroline Hamm, navedena je kao pokretač priče o čaju od korijena maslačka. U članku se navodi da je primijetila da se pacijenti osjećaju bolje od čaja korijena maslačka, pa je predložila kolegama da naprave istraživanje.

Hamm se u decembru 2017. godine oglasila o navodnim čudotvornim svojstvima korijena maslačka, u članku pod naslovom “Pogrešne tvrdnje na Internetu o lijeku za rak zabrinjavaju lokalnu onkologinju”:  

Preuveličane tvrdnje o učinkovitosti korijena maslačaka kao lijeka za rak su frustrirajuće za onkologinju i biokemičarku koja provodi legitimno istraživanje ovog ekstrakta.

Kao klinička direktorica Windsor grupe za istraživanje raka, dr. Caroline Hamm na sedmičnoj osnovi dobija poruke i telefonske pozive od pacijenata koji su bili obmanuti nemarnim tvrdnjama objavljivanim na u upitnim publikacijama ili na internet portalima.
(...)
Online članci uz dr. Hamm spominju i dva pacijenta oboljela od leukemije, koji promovišu ljekovita svojstva čaja od maslačka, te tvrde da studije zaključuju da ekstrakt ima dokazana antikancerogena svojstva i kod raka dojke, debelog crijeva, prostate, jetre i pluća. Ovakve izjave doktorici Hamm “dižu kosu na glavi”.
“Još uvijek ne možemo tvrditi ništa”, kaže i nastavlja, “Još uvijek smo u veoma ranom stadiju procesa. Imali smo signale koji upućuju na nešto i to je sve.”
Posljednjih godinu dana Hamm radi na studiji gdje 30 pacijenata koristi ekstrakt korijena maslačka. Kaže da će trebati proći još godina prije nego što budu mogli zabilježiti bilo kakve rezultate.


Zašto ovakve alternativne terpije mogu biti opasne?

Memorial Sloan Kettering Cancer Center

“Memorijalni centar za rak Sloan Kettering” (Memorial Sloan Kettering Cancer Center) je  organizacija koja posvećena pomaganju i podržavanju biomedicinskih istraživanja. Često “prevodi” naučna dostignuća do kojih se došlo istraživanjem u inovativne medicinske primjene.

Na stranici “Memorial Sloan Kettering Cancer Center” postoji mnogo informacija o liječenju raka, kako za oboljele od od ove bolesti, tako i za medicinske profesionalce. Kad je riječ o korijenu maslačka, ovaj centar priznaje ljekovita svojstva ove biljke, međutim ne navode ga kao terapiju za rak. Za ovu biljku kažu sljedeće:

Maslačak se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje mnogih bolesti. Laboratorijska istraživanja su pokažala da maslačak može ubiti određene bakterije i mikrobe. Također je utvrđeno da ima antikancerogena svojstva u različitim ćelijama raka, međutim istraživanja nisu provedena na ljudima.
Maslačak ima estrogensku aktivnost pa može povećati rast ćelija raka osjetljivih na hormone.

Maslačak može imati i niz drugih neželjenih efekata, tako da je potrebno biti oprezan, kako sa maslačkom, tako i sa drugim pripravcima iz domena alternativne medicine. Uvijek treba konsultovati onkologa prije uvođenja “alternativne terapije” u režim liječenja, jer takve tvari mogu negativno  utjecati na djelovanje medicinske terapije.

Kako nastaje ekstrat korijena maslačka (EKM)?

Nasuprot tvrdnjama iz ovakvih članaka, u laboratorijski istraživanjima nije korišten čaj od maslačka, već se koristio ekstrakt kojim se djelovalo direktno na ćelije raka. Proces dobijanja ekstrakta znatno je komplikovaniji od “narodne medicine”:

Oprani korijeni se usitne (izblendaju) u vodi do kašaste konzistencije. Kašasta masa se nakon tog fitrira kroz najlonsku mrežu kako bi se odstranila velika vlakna. Filtrat je se potom stavlja u centrifugu na 5000 g (1 g = jačina djelovanje zemljine gravitacije na sve što se nalazi na Zemlji) tokom 5 minuta na sobnoj temperaturi. Tekućina koja se izdvojila nakon centrifuge se zatim filtrira kroz Buchnerov lijevak, te dalje kroz filtere od 0,45 mikrona i od 0,2 mikrona, prije nego što se  dehidrira u fini prah. Prah se otapa u sterilnoj otopini koja se koristi za biološka istraživanja da bi se dobio koncentrat. Taj koncentrat se dalje razrjeđuje prema potrebama istraživanja.

Članci poput ovih su čist primjer manipulacije činjenicama: neke od tvrdnji u njima su tačne - zaista postoje obećavajući rezultati istraživanja koji pokazuju da ekstrakt korijena maslačka ubija ćelije raka - no istraživanja nisu rađena na ljudima, nisu završena i još uvijek nema rezultata na osnovu kojih bi se isti mgao nazvati lijekom za rak.

Napomena:

24.12.2020: Redakcija Kurira je ispravila netačne navode zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

23.11.2021: Tvrdnje o maslačku kao navodnom lijeku za rak nastavljaju se širiti i tri godine nakon objavljivanja ove analize, te su ponovo postale viralne u 2021. godini. U periodu od marta do vremena pisanja ove napomene, Raskrinkavanje je pronašlo još gotovo 20 članaka sa istim tvrdnjama, koji prema analizi Facebookovog alata CrowdTangle, zajedno bilježe desetine hiljada interakcija na ovoj mreži. Shodno činjenicama objašnjenim u analizi, ovi članci dobijaju ocjene manipulisanje činjenicama.

24.3.2022: Portal Korisni savjeti objavio je u februaru i martu ove godine dva članka u kojima se tvrdi da maslačak liječi rak. Shodno činjenicama, i ove članke ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

28.3.2022: Portal Telegraf je ispravio netačne navode zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

10.5.2022: : Netačne tvrdnje o “čudotvornom” korijenu maslačka koji ubija ćelije raka nastavile su se objavljivati u maju 2022. godine. Portali Lekoviti portal i Recepti za danas su objavili članke sa tvrdnjama ocijenjenim u ovoj analizi (link, link). Prema podacima alata CrowdTangle kompanije Meta, oba članka su ostvarila značajne interakcije na Facebooku. Članak portala Lekoviti je ostvario preko 760 interakcija. Članak portala Recepti za danas, u nešto više od jedan dan od objave, prikupio je preko 1.240 interakcija na Facebooku. Osim navedenog članka, portal Recepti za danas je u maju objavio nešto drugačiji tekst (link), ali i dalje sa tvrdnjom da su “znanstvenici izvijestili da se korijenom maslačka može liječiti rak”. Shodno činjenicama iz ove analize, spomenuti članci dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama. 

10.5.2022: Članke sa ocijenjenim tvrdnjama u maju su objavili i Portal Novosti (link) te Zabavni portal (link, link). Ovi članci su naknadno dobili ocjenu manipulisanje činejnicama. 

04.11.2022: Portal Novosti je ispravio netačne tvrdnje u člancima pa je člancima dodana ocjena ispravljeno.

27.03.2023: Redakcija portala Stil je ispravila netačne navode zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

15.6.2023: Na Facebooku se dijeli članak portala Ordinacija koji je objavljen 6.2.2022. godine. U članku se tvrdi da korijen maslačka ubija ćelije raka i da je onkolog koji je surađivao sa skupinom naučnika sa univerziteta u Kanadi primijetio poboljšanje kod pacijenata koji su svakodnevno konzumirali čaj od korijena maslačka. Shodno činjenicama navedenim u analizi, i ovaj članak dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

(raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. ^ Citat: "Večernje novosti"
  2. ^ Citat: "CBC"
Tagovano:   korijen maslačka   rak
Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 09. 05. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me