Raskrinkavanje.ba

Istina o maslačku i raku: Obećavajuća istraživanja, ali ništa više od toga

Bombastični naslovi u kojima se tvrdi da je otkriven brzi lijek za teške bolesti je uvijek znak da nešto sa takvom pričom nije u redu.

Stavljanje upitnika u naslove medijskih tekstova najčešće znači da članak nema kredibilne izvore ili da je odgovor na pitanje iz naslova - ne. Kanadski portal CBC je 2012. godine objavio članak pod naslovom “Čaj od maslačka predstavljen kao mogući ubica raka” (Dandelion tea touted as possible cancer killer). Nakon više od godinu dana “Večernje novosti” su prenijele članak sa ovakvim naslovom:

[1]Korijen maslačka učinkovitiji od kemoterapije u borbi protiv raka?

Slično kao sa sodom bikarbonom i drugim “magičnim” lijekovima za ovu tešku bolest, portali su počeli da prenose članak dajući mu naslove poput:

"Korijen MASLAČKA učinkovitiji od kemoterapije, uberite ga dok nije kasno….EVO KAKO SE KORISTI" - Gricko Recepti

"OTKRIĆE: Maslačak leči rak! " - Kurir

"ONKOLOZI NAPRAVILI VELIKO OTKRIĆE: Sok od korijena ove biljke ubija ćelije raka za 48 sati!" - Novi

"Evo zašto je korijen maslačka učinkovitiji od kemoterapije" - Zdravo i ljekovito

"Čudotvoran maslačak leči rak!" - Stil

Iako sadržaj ovih članaka nije identičan, sve navode na kojima se temelje tvrdnje da maslačak liječi rak možemo pratiti do članka CBC-a, odnosno onog koji je objavljen u Večernjem listu. Osnovna tvrdnja svakog je:

[2]Znanstvenici su otkrili da korijen ove biljke djeluje "bolje" od kemoterapije jer ona "ubija" sve stanice, a korijen maslačka samo zahvaćene karcinomom.

Nakon upitnika u naslovima, u ključnoj rečenici teksta dobijamo navodnike. Baš kao što naslov sa upitnikom znači “ne”, tako i stavljanje riječi pod navodnike ponovo ukazuje na to da zapravo korijen biljke maslačka ne djeluje bolje od kemoterapije. Kada rezultate laboratorijskog istraživanja sažmete u jedan pasus dobijete ovakav tekst:

Na sveučilištu Windsor u Kanadi provedeno je inicijalno istraživanje na Odsjeku za kemiju i biokemiju, a rezultati daju novu nadu oboljelima od raka. Otkriveno je da korijen maslačka učinkovito "ubija" stanice zahvaćene karcinomom bez ikakvih štetnih djelovanja na ostale stanice u organizmu, objavljeno je na portalu Natural News.
Čaj maslačka djeluje na zahvaćene stanice na način da se one raspadaju unutar 48 sati, a za to vrijeme nijedna nova zdrava stanica u organizmu ne "obolijeva", pokazalo je istraživanje. Zaključeno je da kontinuirani tretmani s korijenom maslačka mogu uništiti većinu rakom zahvaćenih stanica kod oboljelih, a zbog ovih neočekivanih rezultata tim istraživača dobio je dodatnu potporu da nastavi s istraživanjima ove čudotvorne biljke.

Šta je, zapravo, istina? U proteklih osam godina rađeno je nekoliko istraživanja utjecaja ekstrakta korijena maslačka (EKM), na kancerogene ćelije. Rezultati koji su implicirani u članku odnose se na istraživanje Univerziteta Windsor u Kanadi, koje je obavljeno na na ćelijama raka kože (melanom). Ćelije ljudskog melanoma, uzgojene na laboratorijskim miševima, tretirane su EKM-om, te rezultati zaista jesu pokazali da je došlo do odumiranja tumornih ćelija, pri tom ne oštećujući zdrave ćelije.

Univerzitet Windsor je, zahvaljujući ovom istraživanju, dobio finansiranje za još nekoliko laboratorijskih studija kojim se ispituje utjecaj EKM na ćelije raka. Neke su završene sa istim obećavajućim rezultatima, a neke još uvijek traju.

U CBC-evom članku, Klinička direktorica Windsor grupe za istraživanje raka, dr. Caroline Hamm, navedena je kao pokretač priče o čaju od korijena maslačka. U članku se navodi da je primijetila da se pacijenti osjećaju bolje od čaja korijena maslačka, pa je predložila kolegama da naprave istraživanje.

Hamm se u decembru 2017. godine oglasila o navodnim čudotvornim svojstvima korijena maslačka, u članku pod naslovom “Pogrešne tvrdnje na Internetu o lijeku za rak zabrinjavaju lokalnu onkologinju”:  

Preuveličane tvrdnje o učinkovitosti korijena maslačaka kao lijeka za rak su frustrirajuće za onkologinju i biokemičarku koja provodi legitimno istraživanje ovog ekstrakta.

Kao klinička direktorica Windsor grupe za istraživanje raka, dr. Caroline Hamm na sedmičnoj osnovi dobija poruke i telefonske pozive od pacijenata koji su bili obmanuti nemarnim tvrdnjama objavljivanim na u upitnim publikacijama ili na internet portalima.
(...)
Online članci uz dr. Hamm spominju i dva pacijenta oboljela od leukemije, koji promovišu ljekovita svojstva čaja od maslačka, te tvrde da studije zaključuju da ekstrakt ima dokazana antikancerogena svojstva i kod raka dojke, debelog crijeva, prostate, jetre i pluća. Ovakve izjave doktorici Hamm “dižu kosu na glavi”.
“Još uvijek ne možemo tvrditi ništa”, kaže i nastavlja, “Još uvijek smo u veoma ranom stadiju procesa. Imali smo signale koji upućuju na nešto i to je sve.”
Posljednjih godinu dana Hamm radi na studiji gdje 30 pacijenata koristi ekstrakt korijena maslačka. Kaže da će trebati proći još godina prije nego što budu mogli zabilježiti bilo kakve rezultate.


Zašto ovakve alternativne terpije mogu biti opasne?

Memorial Sloan Kettering Cancer Center

“Memorijalni centar za rak Sloan Kettering” (Memorial Sloan Kettering Cancer Center) je  organizacija koja posvećena pomaganju i podržavanju biomedicinskih istraživanja. Često “prevodi” naučna dostignuća do kojih se došlo istraživanjem u inovativne medicinske primjene.

Na stranici “Memorial Sloan Kettering Cancer Center” postoji mnogo informacija o liječenju raka, kako za oboljele od od ove bolesti, tako i za medicinske profesionalce. Kad je riječ o korijenu maslačka, ovaj centar priznaje ljekovita svojstva ove biljke, međutim ne navode ga kao terapiju za rak. Za ovu biljku kažu sljedeće:

Maslačak se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje mnogih bolesti. Laboratorijska istraživanja su pokažala da maslačak može ubiti određene bakterije i mikrobe. Također je utvrđeno da ima antikancerogena svojstva u različitim ćelijama raka, međutim istraživanja nisu provedena na ljudima.
Maslačak ima estrogensku aktivnost pa može povećati rast ćelija raka osjetljivih na hormone.

Maslačak može imati i niz drugih neželjenih efekata, tako da je potrebno biti oprezan, kako sa maslačkom, tako i sa drugim pripravcima iz domena alternativne medicine. Uvijek treba konsultovati onkologa prije uvođenja “alternativne terapije” u režim liječenja, jer takve tvari mogu negativno  utjecati na djelovanje medicinske terapije.

Kako nastaje ekstrat korijena maslačka (EKM)?

Nasuprot tvrdnjama iz ovakvih članaka, u laboratorijski istraživanjima nije korišten čaj od maslačka, već se koristio ekstrakt kojim se djelovalo direktno na ćelije raka. Proces dobijanja ekstrakta znatno je komplikovaniji od “narodne medicine”:

Oprani korijeni se usitne (izblendaju) u vodi do kašaste konzistencije. Kašasta masa se nakon tog fitrira kroz najlonsku mrežu kako bi se odstranila velika vlakna. Filtrat je se potom stavlja u centrifugu na 5000 g (1 g = jačina djelovanje zemljine gravitacije na sve što se nalazi na Zemlji) tokom 5 minuta na sobnoj temperaturi. Tekućina koja se izdvojila nakon centrifuge se zatim filtrira kroz Buchnerov lijevak, te dalje kroz filtere od 0,45 mikrona i od 0,2 mikrona, prije nego što se  dehidrira u fini prah. Prah se otapa u sterilnoj otopini koja se koristi za biološka istraživanja da bi se dobio koncentrat. Taj koncentrat se dalje razrjeđuje prema potrebama istraživanja.

Članci poput ovih su čist primjer manipulacije činjenicama: neke od tvrdnji u njima su tačne - zaista postoje obećavajući rezultati istraživanja koji pokazuju da ekstrakt korijena maslačka ubija ćelije raka - no istraživanja nisu rađena na ljudima, nisu završena i još uvijek nema rezultata na osnovu kojih bi se isti mgao nazvati lijekom za rak.

Napomena:

24.12.2020: Redakcija Kurira je ispravila netačne navode zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

23.11.2021: Tvrdnje o maslačku kao navodnom lijeku za rak nastavljaju se širiti i tri godine nakon objavljivanja ove analize, te su ponovo postale viralne u 2021. godini. U periodu od marta do vremena pisanja ove napomene, Raskrinkavanje je pronašlo još gotovo 20 članaka sa istim tvrdnjama, koji prema analizi Facebookovog alata CrowdTangle, zajedno bilježe desetine hiljada interakcija na ovoj mreži. Shodno činjenicama objašnjenim u analizi, ovi članci dobijaju ocjene manipulisanje činjenicama.

24.3.2022: Portal Korisni savjeti objavio je u februaru i martu ove godine dva članka u kojima se tvrdi da maslačak liječi rak. Shodno činjenicama, i ove članke ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

28.3.2022: Portal Telegraf je ispravio netačne navode zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

10.5.2022: : Netačne tvrdnje o “čudotvornom” korijenu maslačka koji ubija ćelije raka nastavile su se objavljivati u maju 2022. godine. Portali Lekoviti portal i Recepti za danas su objavili članke sa tvrdnjama ocijenjenim u ovoj analizi (link, link). Prema podacima alata CrowdTangle kompanije Meta, oba članka su ostvarila značajne interakcije na Facebooku. Članak portala Lekoviti je ostvario preko 760 interakcija. Članak portala Recepti za danas, u nešto više od jedan dan od objave, prikupio je preko 1.240 interakcija na Facebooku. Osim navedenog članka, portal Recepti za danas je u maju objavio nešto drugačiji tekst (link), ali i dalje sa tvrdnjom da su “znanstvenici izvijestili da se korijenom maslačka može liječiti rak”. Shodno činjenicama iz ove analize, spomenuti članci dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama. 

10.5.2022: Članke sa ocijenjenim tvrdnjama u maju su objavili i Portal Novosti (link) te Zabavni portal (link, link). Ovi članci su naknadno dobili ocjenu manipulisanje činejnicama. 

04.11.2022: Portal Novosti je ispravio netačne tvrdnje u člancima pa je člancima dodana ocjena ispravljeno.

27.03.2023: Redakcija portala Stil je ispravila netačne navode zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

15.6.2023: Na Facebooku se dijeli članak portala Ordinacija koji je objavljen 6.2.2022. godine. U članku se tvrdi da korijen maslačka ubija ćelije raka i da je onkolog koji je surađivao sa skupinom naučnika sa univerziteta u Kanadi primijetio poboljšanje kod pacijenata koji su svakodnevno konzumirali čaj od korijena maslačka. Shodno činjenicama navedenim u analizi, i ovaj članak dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

(raskrinkavanje.ba)

Footnotes

 1. ^ Citat: "Večernje novosti"
 2. ^ Citat: "CBC"
Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 23.09.2022

Medicina i priroda: Korijen maslačka učinkovitiji od kemoterapije u borbi protiv raka?

Čaj od maslačka djeluje na rakom zahvaćene stanice tako da se one raspadaju u 48 sati, a za to vrijeme nijedna nova zdrava stanica u organizmu ne “obo...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 24.04.2018

Gricko Recepti: » » Korijen MASLAČKA učinkovitiji od kemoterapije, uberite ga dok nije kasno….EVO KAKO SE KORISTI

Čaj od maslačka djeluje na rakom zahvaćene ćelije tako da se one raspadaju u roku od 48 sati, a za to vrijeme nijedna nova zdrava ćelija u organizmu n...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.06.2021

Pozitiva: UBIJA ČELIJE RAKA ZA 48 SATI: Ovaj korijen je efikasniji od kemoterapije…

Čaj od maslačka djeluje na rakom zahvaćene ćelije tako da se one raspadaju u roku od 48 sati, a za to vrijeme nijedna nova zdrava ćelija u organizmu n...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 23.02.2022

Zabavni portal: UBIJA ČELIJE RAKA ZA 48 SATI: Ovaj korijen je efikasniji od kemoterapije

Čaj od maslačka djeluje na rakom zahvaćene ćelije tako da se one raspadaju u roku od 48 sati, a za to vrijeme nijedna nova zdrava ćelija u organizmu n...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 13.02.2016

Artemisinin izvor zdravlja: Koren maslačka leči rak, maslačak lek za rak

​​​​​​​Maslačak nije teško pronaći na našim prostorima pa bi zato i vredelo znati njegova lekovita svojstva.Maslačak kao lek prvi put se spominje u za...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 18.11.2021

Priroda portal: UBIJA ĆELIJE RAKA ZA 48 SATI: Ovaj korjen je efikasniji od kemoterapije !

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.12.2013

Večernji list: Korijen maslačka učinkovitiji od kemoterapije u borbi protiv raka?

Čaj od maslačka djeluje na rakom zahvaćene stanice tako da se one raspadaju u 48 sati, a za to vrijeme nijedna nova zdrava stanica u organizmu ne "obo...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 22.09.2021

Novi Portal (.com): UBIJA ČELIJE RAKA ZA 48 SATI: Ovaj korijen je efikasniji od kemoterapije

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 07.10.2016

Zdravo i ljekovito: Evo zašto je korijen maslačka učinkovitiji od kemoterapije

​​​​​​​Čaj od maslačka djeluje na rakom zahvaćene ćelije tako da se one raspadaju u roku od 48 sati, a za to vrijeme nijedna nova zdrava ćelija u orga...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 05.05.2022

Zabavni portal: Korijen maslačka učinkovitiji od kemoterapije u borbi protiv raka?

Čaj od maslačka djeluje na rakom zahvaćene stanice tako da se one raspadaju u 48 sati, a za to vrijeme nijedna nova zdrava stanica u organizmu ne “obo...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 28.02.2015

Telegraf: Bio je na samrti zbog raka, lekari nisu mogli da mu pomognu. Ova biljka ga je spasila!

Mnogi ljudi uspeli su da pobede teške oblike raka nekom od alternativnih metoda. Ovo je jedna takva priča, a ovu biljku možete sami lako da proneđete...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 26.01.2018

Novi: ONKOLOZI NAPRAVILI VELIKO OTKRIĆE: Sok od korijena ove biljke ubija ćelije raka za 48 sati!

Nedavno je grupa kanadskih naučnika i onkologa otkrila specifičnu biljku koja je sposobna da ubije ćelije raka na veoma zdrav način i bez ikakvih loši...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 10.10.2021

Zabavni portal: UBIJA ČELIJE RAKA ZA 48 SATI: Ovaj korijen je efikasniji od kemoterapije

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 07.05.2022

Recepti za danas: Berite ga sada: Maslačak liječi stitnjacu, hepatitis, jetru, bubrege, želudac… Evo kako ga pripremiti na najbolji nacin

Da je ova biljka toliko ljekovita, ne tako davno su otkrili i znanstvenici koji su izvijestili da se korijenom maslačka može smanjiti dobijanje bolest...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 09.03.2022

Korisni savjet: Imate li ovu drevnu ljekovitu biljku koja raste u vašem vrtu i koja liječi rak? Nju većina obično smatra korovom i pokušava ju iskorijeniti

Postoji dobra šansa da imate drevnu ljekovitu biljku u vašem dvorištu koja je sposobna boriti se protiv raka – i također je sasvim moguće da ju redovi...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 13.03.2016

Novizivot: BIO JE NA SAMRTI ZBOG RAKA: Nitko nije vjerovao da će mu OVA BILJKA spasiti život!

Mnogi ljudi uspjeli su pobijediti teške oblike raka nekom od alternativnih metoda. Ovo je jedna takva priča, a ovu biljku možete sami lako pronaći i k...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.04.2018

Receptarka: Korijen maslačka učinkovitiji od kemoterapije u borbi protiv raka?

Ova nepravedno zapostavljena biljka, često smatrana korovom, ima mnogo ljekovitih svojstava, a potrebno ju je samo ubrati na čistim obroncima, daleko...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 26.04.2017

Žena: Maslačak leči rak

Marijan Jošt, hrvatski profesor genetike i jedan od najeminetnijih stručnjaka iz regiona, kaže da je pre izvesnog vremena došao do rezultata istraživa...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 10.02.2016

Zdrava priroda: Evo zašto je korijen maslačka učinkovitiji od kemoterapije

Čaj od maslačka djeluje na rakom zahvaćene ćelije tako da se one raspadaju u roku od 48 sati, a za to vrijeme nijedna nova zdrava ćelija u organizmu n...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 02.03.2015

Čajeviza.net: Koren maslačka leči čak i rak

Koren maslačka ubija ćelije raka za 48 sati! Stručnjaci veruju da je korišćenje korena lekovitog maslačka bolje od hemoterapije koja ubija sve ćelije…

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 05.05.2022

Zabavni portal: ČUDOTVORNI ČAJ OD KORIJENA MASLAČKA JE UČINKOVITIJI OD HEMOTERAPIJE

Ova nepravedno zapostavljena biljka, često smatrana korovom, ima mnogo lekovitih svojstava, a potrebno je samo ubrati na čistim obroncima, daleko od s...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.11.2021

Produktivno: UBIJA ĆELIJE RAKA ZA SAMO 48 SATI: Ovaj korijen je efikasniji od kemoterapije!!

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 12.02.2022

Korisni savjet: 100 PUTA EFIKASNIJA OD HEMOTERAPIJE! BILJKA KOJA UKLANJA ĆELIJE RAKA U ROKU OD 48 SATI

Za maslačak svi znaju. Raste na poljima, livadama, parkovima, povrtnjacima, u blizini kuća, uz puteve i raduje oko svojom sunčanom žutom bojom.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 26.08.2013

Stil: Čudotvoran maslačak leči rak!

Ova jestiva biljka smanjuje holesterol, podstiče apetit i varenje hrane, a doktori tvrde da njen koren ubija kancerogene ćelije, za razliku od hemoter...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 28.10.2021

Priroda portal: UBIJA ĆELIJE RAKA ZA 48 SATI: Ovaj korijen je efikasniji od kemoterapije!!!

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 02.09.2021

Ljekoviti saveti: UBIJA ČELIJE RAKA ZA 48 SATI: Ovaj korijen je efikasniji od kemoterapije

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.05.2022

Recepti za danas: Zapamtite ovo, 100 puta učinkovitija od kemoterapije: Čudesna biljka ubija stanice raka za 48 sati

Čaj od maslačka djeluje na stanice raka, tako što se dezintegriraju u roku od 48 sati, a da pritom zdrave stanice ne budu napadnute

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.10.2021

Zdrav Svet: UBIJA ĆELIJE RAKA ZA SAMO 48 SATI: Ovaj korijen je efikasniji od kemoterapije!!

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 17.01.2018

Kreni Zdravo: Čaj od maslačka – lijek protiv raka, recepti i iskustva

Maslačak ili Taraxacum officinale je zeljasta trajnica žutih prepoznatljivih cvjetova. Samonikla je biljka i može ga se naći posvuda, a posjeduje mnog...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 17.04.2022

Faktor: Maslačak ubija stanice raka, evo koji dio je najljekovitiji

Proljeće je i vrijeme kada cvjeta maslačak, biljka koja je prepuna vitamin i minerala, a koristi se sve, od cvijeta, preko listova, do korijena.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.10.2021

Prirodni svet: UBIJA ČELIJE RAKA ZA 48 SATI: Ovaj korijen je efikasniji od kemoterapije

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 09.05.2018

Zdrava Svest: KOREN MASLAČKA PROTIV RAKA – ČAJ – RECEPT

Veruje se da je koren maslačka toliko jak da deluje na rakom zahvaćene ćelije i uništava ih u roku od 48 sati, dok za to vreme ni jedna nova zdrava će...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 04.05.2022

Srebrenička priča: UBIJA ČELIJE RAKA ZA 48 SATI: Ovaj korijen je efikasniji od kemoterapije…

Čaj od maslačka djeluje na rakom zahvaćene ćelije tako da se one raspadaju u roku od 48 sati, a za to vrijeme nijedna nova zdrava ćelija u organizmu n...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.08.2013

Kurir: OTKRIĆE: Maslačak leči rak!

Ova jestiva biljka smanjuje holesterol, podstiče apepit i varenje hrane, a doktori tvrde da njen koren ubija kancerogene ćelije, za razliku od hemoter...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 04.05.2022

Lekoviti portal: Korijen maslačka učinkovitiji od kemoterapije u borbi protiv raka?

Čaj od maslačka djeluje na rakom zahvaćene stanice tako da se one raspadaju u 48 sati, a za to vrijeme nijedna nova zdrava stanica u organizmu ne “obo...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.03.2017

Istinom protiv laži: Maslačak ubija stanice raka!

Grupa naučnika sa Univerziteta Windsor u Kanadi 2009. godine počela je istraživati različite trave u svrhu liječenja raka. Sve je počelo kada je jedan...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 04.07.2021

Portal novosti: UBIJA ČELIJE RAKA ZA 48 SATI: Ovaj korijen je efikasniji od kemoterapije

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 18.02.2022

Portal novosti: UBIJA ČELIJE RAKA ZA 48 SATI: Ovaj korijen je efikasniji od kemoterapije

Čaj od maslačka djeluje na rakom zahvaćene ćelije tako da se one raspadaju u roku od 48 sati, a za to vrijeme nijedna nova zdrava ćelija u organizmu n...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.10.2021

Prirodno bilje: UBIJA ČELIJE RAKA ZA 48 SATI: Ovaj korijen je efikasniji od kemoterapije

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.02.2022

Ordinacija: NAUČNO OTKRIĆE: Ova biljka izaziva “samoubistvo” ćelija raka, bez ikakvog efekta na zdrave ćelije

Grupa naučnika sa Univerziteta Vindzor u Kanadi 2009. godine počela je da istražuje različite trave u svrhu liječenja raka. Sve je počelo kada je jeda...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 03.05.2022

Portal novosti: UBIJA ČELIJE RAKA ZA 48 SATI: Ovaj korijen je efikasniji od kemoterapije…

Čaj od maslačka djeluje na rakom zahvaćene ćelije tako da se one raspadaju u roku od 48 sati, a za to vrijeme nijedna nova zdrava ćelija u organizmu n...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 28.06.2021

Priroda portal: UBIJA ČELIJE RAKA ZA 48 SATI: Ovaj korijen je efikasniji od kemoterapije

 • Manipulisanje činjenicama