Priča o misteriji italijanskog voza samo je urbana legenda

Mediji iz regiona već godinama objavljuju članke o misterioznom nestanku putničkog voza u tunelu u Italiji 1911. godine. Iako ovakvi članci navode na suprotan zaključak, nije riječ o stvarnom događaju.

Foto: Freepik

Na portalu Žena Blic 6.9.2023. godine objavljen je članak pod naslovom:

MISTERIOZNI NESTANAK 'voza duhova' 1911. NAJJEZVIJA je PRIČA ikad: Ušao je u tunel iz kog NIKAD nije izašao, a svedočenja dvojice izbavljenih LEDE KRV U ŽILAMA

U članku se tvrdi da je u julu 1911. godine voz kompanije “Zaneti”, koji je prevozio putnike iz Rima u Milano, ušao u tunel kod Lombardije i nestao bez traga.

Misterija o vozu "Zaneti", koji je davne 1911. godine trebalo da putuje iz Rima u Milano, a koji je nestao u tunelu na svom putu, i dalje je jedna od onih od kojih prolaze trnci od jeze. Iako su prošli čitav vek, jedna decenija i dve godine od tragičnog nestanka, sem velikog broja teorija i konkretnog rešenja slučaja i dalje nema. Ipak, priča je toliko intrigantna, da su neki ljudi život posvetili njenom proučavanju, a mi vam donosimo detalje ovog misterioznog istorijskog fenomena.

Uz navodne izjave dvojice neimenovanih preživjelih o jezivoj bijeloj magli, u članku su prepričane priče iz kojih se zaključuje da je voz putovao kroz vrijeme i pojavljivao se na drugim lokacijama.

Blic je članak s identičnim tvrdnjama objavio je i ranije. Najstarije pojavljivanje ove priče na našem govornom području pronašli smo u članku objavljenom 10.7.2014. godine na blogu Conoplja News, a mediji iz regiona od tada je prenose kao stvarni događaj.


Šta su činjenice?

Priča o misterioznom nestanku voza kompanije “Zaneti” u Italiji 1911. godine širila se proteklih godina i na drugim govornim područjima i njom se bavio i fact-checking portal Snopes u analizi objavljenoj 3.10.2022. godine.

Željeznička kompanija “Zanetti”, kako se čini, ne postoji niti je postojala. Google pretraga ove navodne kompanije pokazuje rezultate vezane isključivo za priču o misterioznom nestalom vozu koji putuje kroz vrijeme i ne prikazuje apsolutno bilo kakve podatke, dokumente ili izvještaje koji bi potvrdili da je ova kompanija zaista postojala. Njeno postojanje malo je vjerovatno s obzirom na to da je italijanski željeznički sistem 1905. godine prešao u državno vlasništvo. Google pretrage na italijanskom i engleskom jeziku također ne pokazuju bilo kakve medijske izvještaje iz tog vremena ili novije medijske izvještaje objavljene na stranicama uglednih medija o ovom incidentu. To je vrlo neuobičajeno s obzirom na to da bi nestali voz s preko stotinu putnika zasigurno bio događaj koji bi se našao u centru medijske pažnje.

Također, činjenica da je u člancima objavljenim u medijima iz našeg regiona, ali i u objavama na stranim jezicima, priča vrlo štura i nedostaju joj vrlo važni detalji, ukazuje na to da nije riječ o stvarnom događaju. Naprimjer, u člancima se ne mogu naći informacije o tome u kojem je tačno tunelu voz nestao, kako su se zvali nestali putnici/e i osoblje ili bilo kakve informacije o njima, pa čak ni kako su se zvala dvojica preživjelih putnika. Također ne postoje ni fotografije voza prije nego što je “nestao”, kao ni fotografije misterioznog tunela u kojem je navodno nestao. 

Snopes je u analizi naveo da je priča vjerovatno potekla iz fiktivnog djela pisca Nikolaja Cherkashina. Njegova priča “Voz duhova u labirintu vremena”, koja spada u žanr naučne fantastike, govori o vozu koji je nestao u Italiji 1911. godine i od tada putuje kroz vrijeme.

Vozovi često služe kao inspiracija za književna djela o misterijama i zločinima, kao što je poznati roman “Ubistvo u Orient Expressu”, i za mnogobrojne legende o vozovima duhova.

Dakle, može se zaključiti da priča o nestanku voza u tunelu u Italiji 1911. godine ne opisuje stvarni događaj, uprkos činjenici da je tako predstavljena u medijima iz regiona.

Ova je priča, pak, možda labavo inspirisana stvarnom željezničkom nesrećom. Naime, olupina voza CPR 649 koji je potonuo 1910. godine pronađena je 2016. u jezeru Superior u Kanadi. Voz je iskočio iz šina u junu 1910. godine nakon što je udario u stijenu na pruzi te je upao u jezero i potonuo na dubinu od 60 metara.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je u tunelu u Italiji 1911. godine nestao voz kompanije “Zaneti”, predstavljenu kao historijsku činjenicu i prvobitno objavljenu na blogu Conoplja news, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Riječ je o urbanoj legendi koja je, čini se, zasnovana na naučnofantastičnom književnom djelu. 

Sva prenošenja ove tvrdnje bez napomene da se ne radi o stvarnom događaju ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

13.9.2023: Nakon objave ove analize, portali Kurir i Espreso ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

14.09.2023: Portal Alo je ispravio netačne navode u člancima, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno. Portali Magazin Novosti, Novosti i Krstarica su ispravili netačne navode u člancima, pa je istima dodana i ocjena ispravljeno.

15.09.2023: Portal Informer je ispravio netačne navode u člancima, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno.

18.09.2023:  Portal Hayat je ispravio netačne navode u člancima, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno.

2.10.2023. Portal Srbija danas je 19.9.2023. ispravio netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. Portal Nezavisne je 20.9.2023. ispravio netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. Ocjene i napomena o ispravci dodate su naknadno zbog tehničkih razloga

2.10.2023.

Nakon objave ove analize, portal Webtribune ispravio je svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 13. 09. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 15 sati

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me