Raskrinkavanje.ba

Princeza od Walesa nije žrtvovana tokom iluminatskog rituala

Privremeno odsustvo princeze od Walesa Catherine Kate Middleton u javnosti potaklo je dijeljenje brojnih teorija zavjere, uključujući i onu da ju je kraljevska porodica ritualno žrtvovala.

Shutterstock, B. Lenoir

Princeza od Walesa Catherine Kate Middleton nije se pojavljivala na javnim događajima od decembra 2023. godine, što je potaklo brojne spekulacije, ali i teorije zavjere (1, 2). Ipak, u snimku koji je 22. marta 2024. godine objavljen na zvaničnom Instagram nalogu princa i princeze od Walesa, Middleton je objasnila da joj dijagnostikovan rak. Kako je u snimku navela, u januaru 2024. godine imala je abdominalnu operaciju, a testovi nakon operacije pokazali su da ima karcinom. Medicinski tim joj je, stoga, savjetovao da se podvrgne ciklusu preventivne hemoterapije.

Prije objave snimka i objašnjenja zbog čega je Middleton bila odsutna iz javnosti, kako je istaknuto, dijelile su se brojne neutemeljene tvrdnje o njoj. Tako je na portalu Nulta tačka 17. marta objavljen članak u kom se tvrdilo da je kraljevska porodica žrtvovala princezu od Walesa u mračnom i okultnom ritualu. Članak je opremljen naslovom:

Insajder iz Britanske Kraljevske porodice! Kejt Midlton je žrtvovana u Iluminatskom ritualu

U članku se tvrdi da je Middleton ubijena tokom iluminatskog rituala i da je to sve otkrila najbolja prijateljica princeze Diane.

Princeza od Velsa Kejt Midlton ubijena je u krvavom žrtvovanju Iluminata, otkriva najbolja prijateljica princeze Dajane koja je takođe otkrila da je ritualno ubistvo dugo planirano kao deo mračnih okultnih tradicija kraljevske porodice.

Tvrdnja da je Kate Middleton žrtvovana u ritualu dijelila se i na društvenim mrežama (1, 2, 3, 4).

Šta su činjenice?

Catherine Kate Middleton je princeza od Walesa i udata je za princa Williama, koji će naslijediti kralja Ujedinjenog Kraljevstva Charlesa III. 

Članak Nulte tačke preuzet je s portala The People’s Voice, gdje je objavljen 16. marta 2024. godine. Portal The People’s Voice (1, 2, ,3), kao i portal Nulta tačka (1, 2, 3), učestalo objavljuje dezinformacije o kojima su Raskrinkavanje i druge fact-checking platforme pisale u više navrata. 

U članku Nulte tačke tvrdi se da je navodna prijateljica princeze Diane, Christine Fitzgerald, tvrdila da je “ritualno ubistvo” Kate odavno planirano. Fitzgerald je ranije iznosila različite teorije zavjere i neutemeljene tvrdnje o princezi Diani i kraljevskoj porodici, poput navoda da joj je Diana povjerila da članovi/ce kraljevske porodice nisu ljudi, već gušteri (1, 2). Google pretragom na engleskom jeziku nismo pronašli kredibilne izvore koji mogu potvrditi da je Christine Fitzgerald izjavila da je Kate Middleton mrtva ili žrtvovana.

Teorije zavjere o organizaciji “Iluminati” veoma su raširene i Raskrinkavanje je o njima pisalo u više navrata (1, 2, 3). Kako je u ovim analizama detaljno objašnjeno, društvo s tim nazivom zaista je postojalo i osnovano je 1776. godine u Bavarskoj. Ideja osnivanja ovog društva bila je da se hrišćanstvo zamjeni “religijom razuma”. Njegovo djelovanje zabranila je 1785. godine bavarska vlada, a od tada nema podataka o djelovanju ovog društva. Ipak, aktuelne teorije zavjere o iluminatima podrazumijevaju spektar neutemeljenih tvrdnji o tome da je u pitanju tajno društvo koje upravlja svijetom iz sjene. 

Dakle, iz snimka koji je objavljen na društvenim mrežama jasno je da je Kate Middleton živa te da nije “žrtvovana u iluminatskom ritualu”. Imala je operativni zahvat, nakon čega joj je dijagnostikovan rak, te je započela liječenje hemoterapijom.

Shodno navedenom, tvrdnju iz članka Nulte tačke da je Kate Middleton žrtvovana u iluminatskom ritualu ocjenjujemo kao lažnu vijesti i teoriju zavjere. Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 17.03.2024

Nulta tačka: Insajder iz Britanske Kraljevske porodice! Kejt Midlton je žrtvovana u Iluminatskom ritualu

Princeza od Velsa Kejt Midlton ubijena je u krvavom žrtvovanju Iluminata, otkriva najbolja prijateljica princeze Dajane koja je takođe otkrila da je r...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest