Raskrinkavanje.ba

Tekst o tajnom jevrejskom društvu koje režira svjetska zbivanja je izmišljotina

Portali godinama objavljuju “procurjeli tekst” navodnog plana jevrejskog tajnog društva da kontroliše svijet. Riječ je o fabrikaciji.

Foto: Freepik

Na Zabavnom portalu je 7.9.2023. godine objavljen članak pod naslovom:

Ubrizgavaćemo otrove u krv vaše dece

U članku je prepričan navodni tajni plan “nacističke oligarhije” cionista da kontroliše svijet. Tvrdi se da je autor teksta anoniman te da je tekst dostavljen putem neupotrebljive e-mail adrese, ali da je jasno da je riječ o prevodu nekog starog zapisa. Taj zaključak iznosi se na osnovu tvrdnje da “oni” nisu poznavali imena pojava koje se u tekstu opisuju, a koja su autori/ce ovog članka stavili/e u zagrade kako bi objasnili/e i osavremenili/e tekst. U vrlo dugom tekstu “tajnog plana”, kojim kao da se nastoje “dokazati” sve popularne moderne teorije zavjere, navodi se da će tajno društvo kreirati tako veliku iluziju da će izmaći percepciji, a oni koji će je vidjeti “mislit će da su ludi”. Tvrdi se da će kreirati odvojene frontove kako bi spriječili da se uoči povezanost između njih te da će stavljati otrove i sedative u hranu, vodu i zrak. Navodi se da će “obećati pronalaženje lijekova, a ustvari ih nahraniti sa još više otrova” te će angažovati ljekare da “propagiraju otrove kao lijek” i ubrizgavati “otrove u krv njihove djece” kada se rode. U zagrade su ubačene riječi poput “cijepljenje”, “mikročipovi” i “Novi svjetski poredak”. Dalje se tvrdi:

Mi ćemo upotrijebiti strah kao naše oružje. Mi ćemo sastavljati njihove vlade i ubaciti protivnike unutar njih. Mi ćemo posjedovati obje strane. Mi ćemo uvijek kriti našu namjeru, ali ćemo ostvariti naš plan. Oni će biti radna snaga za nas i mi ćemo prosperirati od njihovih muka. Naše obitelji se nikada neće miješati sa njihovima. Naša krv mora uvijek biti čista jer to je tako.
(...)
Kada sve bude na svom mjestu, realnost koju smo kreirali za njih će ih posjedovati. Realnost će biti njihov zatvor. Oni će živjeti u samozavaravanju. Kad naš cilj bude postignut, novo doba dominacije će početi (Novi svjetski poredak). Njihovi umovi će biti vezani njihovim vjerovanjima, vjerovanjima koja smo mi uspostavili od davnih zaboravljenih vremena. Ako oni ikada saznaju da su nam jednaki mi ćemo tada biti uništeni. Ovo oni nikada ne smiju znati.

Različite verzije ovog “tajnog plana” jevrejskog tajnog društva kruže na internetu na našem govornom području barem od 2013. godine. Osim na “zavjerološkim” portalima i opskurnim internetskim forumima, objavljen je, i predstavljen kao stvaran, i na stranicama srbijanskih tabloida Kurir i Svet, kao i na domaćim portalima 072 info i Info KS.


Odakle dolazi izvještaj o “tajnom planu”?

Tekst o "tajnom planu" jevrejskog društva "Red Iluminata" izvorno je objavljen 9.4.2008. godine na web stranici Illuminati news, koju je uređivao izvjesni Wes Penre. On sebe opisuje kao pisca i istraživača koji nastoji razotkriti “pravu” historiju naše planete. Njegovo “istraživanje” je, kako se navodi na jednoj od nekoliko web stranica koje vodi, fokusirano na vanzemaljce koji su, kako kaže, igrali veliku ulogu u našoj historiji i još uvijek su na Zemlji, gdje rade protiv čovječanstva. Istražuje i multiverzum i “ratove bogova” u univerzumu. Na web stranici Illuminati news, čiji je autor, a koja nije aktivna od 2018, osim navodnih zlokobnih planova tajnih jevrejskih društava mogu se pročitati i članci o vanzemaljcima gušterima koji potajno vladaju svijetom, mikročipovanju i crnoj magiji.

U objavi koja sadrži tekst “tajnog plana” Penre navodi da mu je proslijeđen putem e-maila te da ga je osoba koja mu ga je poslala dobila od istraživača koji ga je dobio od nekoga “iznutra”. Penre nije ponudio nijedan dokaz da je uopšte dobio e-mail takvog sadržaja, kao ni da je tekst koji otkriva plan ekstremno tajnog društva za kontrolu čovječanstva autentičan.

S obzirom na činjenicu da nikakvi dokazi koji bi potvrdili autentičnost ovog teksta nisu objavljeni, kao i na činjenicu da se Wes Penre, “istraživač” guštera vanzemaljaca, mikročipovanja i multiverzuma, ne može smatrati kredibilnim izvorom informacija, možemo zaključiti da je tekst izmišljen.


Teorije zavjere o iluminatima i tajnim jevrejskim društvima

Tekst navodnog tajnog plana iskorišten je kao “dokaz” za vrlo rasprostranjene i decenijama stare teorije zavjere o postojanju tajnih društava koje vladaju svijetom iz sjene i kontrolišu sve aspekte naših života.

Jedna od najpopularnijih teorija zavjere jeste ona o postojanju tajnog društva pod nazivom "Iluminati", o čemu je Raskrinkavanje već pisalo u analizi 9.4.2021. godine. Kako je u njoj objašnjeno, organizacija pod imenom “Iluminati” zaista jeste postojala. Međutim, historijske činjenice sve češće bivaju zamijenjene fikcijom. Naime, tajno društvo “Illuminati” osnovano je u Bavarskoj 1776. godine s ciljem da zamjeni kršćanstvo “religijom razuma”. Među članovima su se našli i utjecajni intelektualci i političari tog doba, uključujući Wolfganga von Goethea i Johanna Gottfrieda Herderama. Djelovanje ovog, kao i drugih tajnih društava, zabranila je 1785. godine bavarska vlada. Nakon toga, nisu zabilježeni podaci o njegovom daljem djelovanju.

Moderno poimanje iluminata, pak, nastalo je šezdesetih godina prošlog vijeka, a potaknuto je satiričnim tekstom pod nazivom “Principia Discordia”. O tome je detaljno pisao BBC u članku iz 2020. godine:

Sve je započelo negdje usred Ljeta ljubavi i hipi fenomena, kada se pojavio mali, tiskani tekst “Principia Discordia”.

Knjiga je, u suštini, bila parodijski tekst za parodijsku vjeru - diskordijanizam - koju su oduševljeni anarhisti i mislioci dočarali kako bi čitatelje nagovorili da obožavaju Eris, boginju haosa. Diskordijanski pokret na kraju je bio kolektiv koji je želio izazvati građanski neposluh, smicalice i podvale.

Sam tekst nikada nije postao ništa više od nekonvencionalnog kurioziteta, ali jedno od načela vjere - da bi takve nevaljale aktivnosti mogle dovesti do društvenih promjena i natjerati pojedince da preispituju parametre stvarnosti - ovjekovječio je pisac Robert Anton Wilson.

Prema Bramwellu [autor i voditelj podcasta koji je istraživao ovu temu], Wilson i jedan od autora teksta “Principia Discordia”, Kerry Thornley, “odlučili su da svijet postaje previše autoritaran, pretijesan, previše zatvoren, previše kontroliran”. Željeli su vratiti haos u društvo kako bi se stvari uzdrmale, a “način da se to učini bio je širenje dezinformacija. Širiti dezinformacije putem svih portala - kroz suprotstavljanje konvencionalnoj kulturi, putem glavnih medija, na bilo koji način. I odlučili su da će to učiniti u početku pričajući priče o iluminatima”.

U to je vrijeme Wilson radio za časopis za muškarce Playboy. On i Thornley počeli su slati lažna pisma čitatelja o nekoj tajnoj, elitnoj organizaciji nazvanoj “iluminati”. Onda su slali još pisama - u suprotnosti s ranijim pismima.
(...)
Haos mita o iluminatima zaista je otišao daleko - Wilson i još jedan autor Playboya napisali su “The Illuminatus!”, trilogiju u kojoj su iluminatima pripisana “zataškavanja” našeg vremena - poput onoga ko je pucao u Johna F. Kennedyja. Knjige su imale toliki kultni uspjeh da je na osnovu njih napravljena pozorišna predstava u Liverpoolu, u kojoj su karijere započeli britanski glumci Bill Nighy i Jim Broadbent.

Dakle, većina tvrdnji u vezi s tajnim društvom iluminata, koje tajno vlada svijetom i čiji su članovi/ice mnoge poznate ličnosti, potekla je od satiričnog teksta i smicalica napravljenih uz pomoć izmišljenih svjedočanstva. U stvarnosti, ne postoje dokazi da ovakvo tajno društvo zaista postoji. 

Teorije zavjere o tajnim društvima nerijetko imaju elemente antisemitizma. Štaviše, tekst “tajnog plana” koji je objavio Penre neodoljivo podsjeća na još jednu fabrikaciju koja je nastojala Jevreje prikazati kao zlonamjerne vladare iz sjene - “Protokole sionskih mudraca”. Kako je objašnjeno u analizi Raskrinkavanja 1.9.2023. godine, ovaj tekst objavljen je u Rusiji početkom 20. stoljeća i predstavljen kao zapisnik s tajnog sastanka koji su jevrejski “mudraci” održali 1897. godine s ciljem da isplaniraju uništenje evropske civilizacije. Traktat je postao iznimno popularan i preveden na mnoge svjetske jezike, poslužio je kao “inspiracija” za genocid nad jevrejskim narodom te i danas služi kao osnova mnogobrojnih modernih antisemitskih teorija zavjera. Iako je predstavljen kao zapisnik sa stvarnog sastanka, još tridesetih godina prošlog vijeka dokazano je da je riječ o potpuno izmišljenom tekstu. Neki njegovi dijelovi preuzeti su iz francuske satire objavljene sredinom 19. stoljeća, drugi iz njemačkog gotičkog romana, a neke je izmislio autor teksta.

Antisemitske teorije zavjere su, pak, starije čak i od ovog izmišljenog traktata. U članku objavljenom na web stranici Middlebury koledža u maju 2022. godine objašnjeno je kako određeni aspekti antisemitskih teorija zavjere potječu još iz srednjeg vijeka. U dominantno kršćanskoj srednjovjekovnoj Evropi, profesije kojima su se Jevreji mogli baviti, kao i njihove društvene uloge, bile su iznimno ograničene. Jevreji su, stoga, bili primorani da se bave poslovima koji su smatrani nedostojnim za kršćane, kao što su bankarstvo i skupljanje poreza i kirija, što je doprinijelo stvaranju stereotipa “jevrejskog lihvara”. Dalje je objašnjeno kako se antisemitizam razvijao kroz historiju:

Međutim, tek krajem 18. i 19, te početkom 20. vijeka, ekonomski antisemitizam prerast će u svoj moderni kontekst kao sredstvo za objašnjenje i kapitalizma i komunizma kao zavjere protiv nacije, što ne može uključivati Jevreje kao one koji su pristali na takve konspirativne ideje (Hanebrink 2018). Ovo je dobrim dijelom bio odgovor na emancipaciju Jevreja u zapadnoj i srednjoj Evropi, koja se događala od 1791. do 1923. i, u američkom kontekstu, na proširenje jednakih prava na Jevreje u Americi, prema pismu Georgea Washingtona iz 1790, kojim se garantuje takva politika ("Od Georgea Washingtona do hebrejske kongregacije u Newportu", Rhode Island 1790). Iako je ova jednakost postojala češće u teoriji nego u praksi, ovi pokreti za emancipaciju Jevrejima su omogućili građanska prava, kao i ekonomsku i društvenu mobilnost, koja je do sada bila nepoznata u historiji.

Odbijanje ovih nacionalnih politika emancipacije, koje još traje, razvilo se kroz porast rasnog antisemitizma u kontekstu šireg koncepta prevlasti bijelaca, stvaranjem nacionalnih država i pratećih nacionalističkih pokreta te razočaranjem u promjene koje su donijele modernost i industrijska revolucija, a sve su isprepletene. Hep-Hep neredi u Njemačkoj 1819. jedan su od takvih primjera nasilnog otpora prema Jevrejima koji traže da im se dozvoli da izraze svoja novootkrivena građanska prava.

Dakle, teorije zavjere o Jevrejima kao vođama tajnih društava koja kontrolišu naše živote i potajno vladaju svijetom bazirane su na fabrikovanim dokumentima i stoljećima starim predrasudama, a ne na bilo kakvim dokazima.

U novijim prenošenjima, kao što je ono na Zabavnom portalu, umetanjem riječi kao što su “cijepljenje” i “mikročipovi” tekst se nastoji iskoristiti i kao “dokaz” za nesuvisle teorije zavjere o tome kako su vakcine, kako one protiv Covid-19 tako i ostale, otrovne i opasne po zdravlje te kako se stanovništvo putem njih mikročipuje. Raskrinkavanje je već nekoliko puta pisalo o ovim neutemeljenim tvrdnjama u analizama koje možete pročitati ovdje, ovdje i ovdje.

Shodno činjenicama, tvrdnju da tekst objavljen na domaćim portalima predstavlja stvarni plan za kontrolu svijeta jevrejskog tajnog društva pod nazivom “Red iluminata” ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Napomena

13.10.2023. Nakon obajve ove analize, portal Kurir ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 07.09.2023

Zabavni portal: Ubrizgavaćemo otrove u krv vaše dece

Naša krv mora uvek biti čista jer to je tako. Naše porodice se nikada neće mešati sa njihovima. Mi ćemo učiniti da se oni međusobno ubijaju onda kada...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 14.07.2014

Aktuelno.ba: OVE STVARI NE SMIJETE SAZNATI: Tajna pravila židovskog tajnog društva za vas!

Ovaj dokument objavljen je prije godinu dana od nepoznatoga autora. Ubrzo je originalna i izvorna objava ovog dokumenta u potpunosti nestala iz intern...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 06.10.2019

Istinom protiv laži: Mi ćemo ubrizgavati otrove u krv vaše djece! Danas znamo i tko su to 'mi'!

Naša krv mora uvijek biti čista, jer, to je tako. Naše obitelji se nikada neće miješati sa njihovima. Mi ćemo učiniti da se oni međusobno ubijaju, ond...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 11.03.2018

Hip.ba: Mi ćemo ubrizgavati otrove u krv vaše djece!

Naša krv mora uvijek biti čista jer to je tako. Naše obitelji se nikada neće miješati sa njihovima. Mi ćemo učiniti da se oni međusobno ubijaju onda k...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 17.06.2013

Transformacija svijesti: Gospodari lutaka – Tajni pakt jevrejskog tajnog društva poznatog kao “Red Iluminata”

Pred Vama je još jedan dokumenat koji polagano izlazi na vidjelo i u našu svijest unosi nova pitanja – tko stoji iza zavjese i vuče konce događaja na...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 15.07.2014

Kurir: OVO NISMO SMELI DA SAZNAMO: 71 tajna koju tajna društva brane životom!

Dokument nije smeo da ugleda svetlost dana, ako je verovati čoveku koji ga je pustio u javnost, a čije se ime drži u tajnosti zbog njegove bezbednosti

 • Teorija zavjere
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 10.10.2023

Ivan Antić: Pakt sa reptilima

The Reptilian Pact (The "Secret Pact", the "Secret Covenant") Nepoznati Autor

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 21.04.2023

Balkans Press: Mi ćemo ubrizgavati otrove vašoj deci u krv...

Naša krv mora uvek biti čista jer to je tako. Naše porodice se nikada neće mešati sa njihovima. Mi ćemo učiniti da se oni međusobno ubijaju onda kada...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 15.07.2014

Info KS: OVO NISMO SMJELI DA SAZNAMO 71 tajna koji jevrejska tajna društva brane životom!

Dokument nije smio ugledati svjetlost dana, ako je vjerovati čovjeku koji ga je pustio u javnost, a čije se ime drži u tajnosti zbog njegove bezbjedno...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 04.08.2014

Info KS: OVO NISMO SMJELI DA SAZNAMO 71 tajna koju jevrejska tajna društva brane životom!

Ovo je dokument koji je objavio nepoznati autor prije godinu dana, a ubrzo je njegova originalna i izvorna objava u potpunosti nestala sa interneta. R...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 16.07.2014

072 Info: OVO NISMO SMJELI DA SAZNAMO: 71 tajna koju jevrejska tajna društva brane životom!

Dokument nije smio da ugleda svjetlost dana, ako je vjerovati čovjeku koji ga je pustio u javnost, a čije se ime drži u tajnosti zbog njegove bezbjedn...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 15.07.2014

Intermagazin: KAKO JEVREJI VLADAJU SVETOM 71 tajna koju brane životom

utvaraDokument koji je objavio nepoznati autor pre godinu dana, a ubrzo je originalna i izvorna objava ovog dokumenta u potpunosti nestala sa internet...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 19.07.2017

Magazin Plus: 71 tajna koju tajna društva brane životom!

Dokument nije smeo da ugleda svetlost dana, ako je verovati čoveku koji ga je pustio u javnost, a čije se ime drži u tajnosti zbog njegove bezbednosti

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 24.02.2017

Volim Podgoricu: OVO NISMO SMJELI DA SAZNAMO: 71 tajna koju tajna društva brane životom!

Dokument nije smeo da ugleda svetlost dana, ako je verovati čoveku koji ga je pustio u javnost, a čije se ime drži u tajnosti zbog njegove bezbednosti

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 17.07.2014

Svet-scandal: Nikome ni reči: 71 stavka koju tajna društva brane životom

Ovo je dokument koji je objavio nepoznati autor pre godinu dana, a ubrzo je njegova originalna i izvorna objava u potpunosti nestala sa interneta. Reč...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 16.07.2014

Sandžak PRESS: Ugledalo svjetlost dana – 71 tajna koju jevrejska tajna društva brane životom!

Dokument nije smeo da ugleda svetlost dana, ako je verovati čoveku koji ga je pustio u javnost, a čije se ime drži u tajnosti zbog njegove bezbednosti

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 21.04.2023

Kutaknet: OVO NISMO SMELI DA SAZNAMO: 71 tajna koju tajna društva brane životom!

Dokument nije smeo da ugleda svetlost dana, ako je verovati čoveku koji ga je pustio u javnost, a čije se ime drži u tajnosti zbog njegove bezbednosti...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 22.08.2020

Borba za istinu: ОВО НИСМО СМЕЛИ ДА САЗНАМО: 71 тајна коју јеврејска тајна друштва бране животом!

Ово је документ који је објавио непознати аутор пре годину дана, а убрзо је његова оригинална и изворна објава у потпуности нестала са интернета. Реч...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 18.07.2014

Crvene beretke: ОВО НИСМО СМЕЛИ ДА САЗНАМО: 71 тајна коју јеврејска тајна друштва бране животом!

Документ није смео да угледа светлост дана, ако је веровати човеку који га је пустио у јавност, а чије се име држи у тајности због његове безбедности

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 05.04.2016

Novi Svjetski Poredak: OVO ONI ŽELE DA MI NE ZNAMO: 71 TAJNA koju tajna društva brane životom!

Ovo je dokument koji je objavio nepoznati autor prije godinu dana, a ubrzo je njegova originalna i izvorna objava u potpunosti nestala s interneta

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 24.09.2016

Nista ne znas: 71 TAJNA koju tajna društva brane životom

illuminati-rogoviOvo je dokument koji je objavio nepoznati autor prije godinu dana, a ubrzo je njegova originalna i izvorna objava u potpunosti nestal...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 10.09.2017

Volim Podgoricu: TAJNI DOKUMENT ILI TEORIJA ZAVJERE: 71 pravilo iluminata za uništenje čovjeka!?

Ovaj dokument objavljen je prije nekoliko godina od nepoznatoga autora. Ubrzo je originalna i izvorna objava ovog dokumenta u potpunosti nestala iz i...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 30.08.2023

Magicus: TAJNA PRAVILA ILUMINATA: Pakt židovskog tajnog društva, poznatog kao “Red Iluminata”

Radi opsega teksta, objavit ću ga u tri nastavka

 • Teorija zavjere