Raskrinkavanje.ba

“Ruski haker” nije dokazao da se vakcinisani/e prate pomoću “mikročipova”

Na društvenim mrežama dijeli se tvrdnja o navodnom ruskom hakeru koji je pronašao bazu podataka o imunizovanima protiv bolesti Covid-19. Nema dokaza da se takvo nešto zaista dogodilo niti se u vakcinama nalaze “mikročipovi” koji bi postojanje takve baze omogućili.

Na Facebook profilu Misho M Shikman je 29. avgusta 2021. godine objavljen snimak koji navodno prikazuje “ruskog hakera koji je stavljen na crnu listu Cabale” kako pretražuje bazu podataka u kojoj su navodno dostupne informacije o vakcinisanima protiv Covid-19, a koje su dobijene preko “mikročipova” koji su u njih ugrađeni. Snimak je objavljen uz opis:

Ruski haker koji je stavljen na crnu listu Cabale 21. maja, gdje se svaka vakcinacija može pratiti u svakom tijelu putem nano-čipova poznatih kao "žig zvjeri". Darknet se koristi za ove servere, a crna lista sadrži sve vakcine koje su ubrizgane, tako da Cabale tačno zna gdje se nalaze i kada moraju da slijede 3, 4, 5. Nano-čipovi na mobilnim telefonima i transparentni pacijent, takođe omogućavaju kontrole u ​​tijelu.

Na početku videozapisa, muškarac na engleskom jeziku objašnjava šta snimak navodno prikazuje, te navodi da je “ruski haker otkrio bazu podataka koja sada prati kompjuterske čipove implementirane u vaša tijela iz Covid-19 vakcine”. Kako tvrdi, riječ je o osobama koje su primile vakcinu Sputnik V, te navodi da je “haker” bazu podataka otkrio na dark webu. Muškarac sa snimka dalje tvrdi da ova baza “dokazuje” da se vakcinisani prate, da im se nadziru vitalni parametri, te da se to postiže korištenjem 5G mreže.

“Ruski haker” na snimku, uz ubačen engleski prevod, objašnjava kako je došao do navodne baze, te pokazuje da se u njoj navodno nalaze informacije o njegovim vakcinisanim prijateljima. 

Na kraju snimka, muškarac koji govori na engleskom jeziku tvrdi da isto važi i za imunizovane vakcinama proizvođača Moderna, AstraZeneca i Johnsson & Johnsson, te da je Bill Gates još 2019. godine “pokrenuo kompaniju ID2020, gdje je htio staviti mikročip u sve ljude na planeti”. Mikročipovi su, prema njegovim tvrdnjama, “ubačeni u vakcine”, te se “mogu pratiti preko sistema zvijeri”. Snimak završava tvrdnjama da su “mikročipovi” iz vakcina potvrda biblijskog predskazanja o povratku Isusa Hrista. 

Tvrdnje o “ruskom hakeru” koji je navodno “razotkrio” postojanje baze podataka vakcinisanih postale su viralne i u formi statusa na Facebooku, u kojima se zainteresovanima obećava slanje pomenutog snimka preko privatnih poruka. Prvu objavu takvog statusa, od 25. septembra 2021. godine, pronašli/e smo na Facebook profilu Dalibor Dobrijevic.

Jedan ruski haker, otkrio je bazu podataka koja prati mikročipove, svih onih koji su primili vakcine.

Baza podataka je "procurela" i pronađena je na Dark netu.

Takođe, proverio je da li se podaci njegovih prijatelja koji su primili vakcinu, nalaze u bazi podataka, i sve ih je pronašao.

Baza podataka, pokazuje sve informacije o osobi koja je primila vakcinu.

1. Ime i prezime

2. Datum rođenja

3. Adresa i koordinate

4. Gde i kad je primio vakcinu

5. Informacije o procesoru koji je ubrizgan u telo

U slučaju njegovog prijatelja, čije je podatke u bazi podataka proverio, radi se o "Elbrus machine, "Elbrus-e2k-e2c+ 

Niska frekvencija 496.580MHz.

Podaci su ogromni.

Bilo to pojedinim bezmozagašima "smešno" ili ne, svi ste čipovani i nalazite se u MS Blockchainu za identitet 2020.

Žig zveri ili ne?

Procenite sami.

Video snimak gore navedenog posedujem, ko god želi, poslaću mu u inbox. 

Status gotovo identičnog sadržaja objavljen je na još desetak Facebook profila i stranica. 

Šta su činjenice?

Analizu činjenica o ovoj temi objavio je 28. maja 2021. godine fact-checking portal PolitiFact. Kako su novinari/ke ove platforme zaključili/e, tvrdnje iz snimka nemaju utemeljenje u realnosti. 

Nije bilo izvještaja o curenju ili hakovanju baze podataka vezane sa vakcinom Sputnik V, a nema ni dokaza da bilo koja od vakcina protiv Covid-19 sadrži mikročipove.

Napredna Google pretraga ključnih riječi vezanih za tvrdnju o navodnom hakovanju neke baze podataka za Sputnik V vakcine ne daje rezultate koji bi potvrdili njenu utemeljenost. 

Postojanje takve baze podataka podrazumijevalo bi da se, kako se tvrdi, kroz vakcine protiv bolesti Covid-19 imunizovanima implementira neka vrsta “mikročipa”. Ovakve tvrdnje popularne su među teoretičarima/kama zavjere i antivakcinacijskim aktivistima/kinjama još od početka pandemije. O nesuvislosti ovih tvrdnji Raskrinkavanje je pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5). 

Kako je u analizi iz maja 2020. godine detaljno objašnjeno, tvrdnja da vakcine sadrže neku vrstu mikročipa prosto je nemoguća, budući da je i najmanji postojeći čip te vrste prevelik da bi stao u vakcinalnu špricu. Najmanji čip otprilike je veličine zrna pirinča, a igle za vakcinu nisu dovoljno široke da bi kroz njih mogao proći bilo kakav predmet te veličine. 

Biologinja i naučna novinarka Jelena Kalinić je na svom portalu Vakcine (.ba) detaljno pisala o sastavu svih dostupnih vakcina protiv Covid-19. Pored vakcine Sputnik V, za koju su vezane tvrdnje iz pomenutog snimka, objavljeni su i sastojci vakcina proizvođača Pfizer, AstraZeneca, Sinovac i Sinopharm. Kako je iz popisa sastojaka nedvojbeno jasno, u vakcinama protiv bolesti Covid-19 ne postoje nikakvi sastojci koji bi se mogli tumačiti kao “mikročipovi” ili nešto slično. 

Muškarac u snimku takođe navodi i da je Bill Gates 2019. godine “pokrenuo kompaniju ID2020 gdje je htio staviti mikročip u sve ljude na planeti”. Raskrinkavanje je o savezu ID2020 pisalo u analizi iz juna 2020. godine, koju možete pročitati ovdje. Kako se u analizi objašnjava, namjera ove inicijative zapravo je ispunjavanje jednog od ciljeva UN-ove Agende za održivi razvoj do 2030. godine, konkretno cilja 16.9, koji glasi: “Do 2030. omogućiti svima legalan identitet, uključujući i registraciju rođenih”. Projekti ovog saveza tiču se ostvarivanja “dobrog digitalnog identiteta”, te djelovanje saveza ID2020 nema veze sa “čipovima”, što mu se pripisuje u brojnim teorijama zavjere.

Dakle, dokaza za tvrdnju da je “ruski haker” otkrio bazu podataka u kojoj se nalaze informacije o vakcinisanima protiv bolesti Covid-19, a koje su navodno prikupljene kroz “mikročipove” iz vakcina, nema. I same tvrdnje o postojanju neke takve tehnologije u vakcinama su nemoguće.

Shodno činjenicama, pomenutim objavama dajemo ocjene lažna vijest i teorija zavjere

Ocjenu teorija zavjere dajemo i tvrdnji da je Bill Gates osnovao “kompaniju ID2020” da bi čipovao svjetsko stanovništvo.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 29.08.2021

Facebook profili i stranice: Misho M Shikman: Ruski haker

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 25.09.2021

Facebook profili i stranice: Dalibor Dobrijevic: Ruski haker

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti