Priviđanje nacističkih pozdrava na Euroviziji 2022.

Pobjeda ukrajinskih predstavnika na Euroviziji očekivano je privukla pažnju medija, no neki su na takmičenju “primijetili” i nacističke pozdrave. Tvrdnje da su ukrajinski takmičar i voditeljica poljske televizije pozdravili publiku na taj način, ipak, nisu tačne.

Foto: Shutterstock

Nakon pobjede predstavnika Ukrajine na muzičkom takmičenju Eurovision Song Contest 2022, na našem govornom području popularno nazvanom Eurovizija, na portalu Novosti je iza ponoći 15. maja objavljen članak opremljen sljedećim naslovom:

NOVI SKANDAL NA EVROSONGU: Nacistički pozdrav Poljakinje uz "Slava Ukrajini" i 12 poena Kijevu

U članku se navodi kako je poljska voditeljica podigla desnu ruku u nacističkom maniru:

PREDSTAVNICA Poljske radio-televizije prilikom dodele bodova žirija u studiju napravila je, blago rečeno, skandal.

Uz visoko podignutu ruku u maniru ss trupa i reči Slava Ukrajini, takođe nacističkom pozdravu iz Drugog svetskog rata dodelila je 12 poena ukrajinskom predstavniku.

Članak je prenio portal Večernje novosti, koji je zatim objavio još jedan članak u kojem se ponavlja da je voditeljica poljske televizije uputila nacistički pozdrav uz riječi “Slava Ukrajini” i da je isto uradio i pjevač ukrajinske grupe Kaluš Orkestar nakon proglašene pobjede.

Isti pozdrav uslijedio je kada su ukrajinski predstavnici, nakon proglašenjem za pobjednika ovogodišnje „Evrovozije“, istupuli na scenu.
– Hvala vam svima, ova pobjeda je za sve Ukrajince. Slava Ukrajine! – uzviknuo je pjevač grupe Kaluš Orkestra nakon što mu je uručen trofej.
Naime, taj pozdrav koristili su nacisti, sljedbenici Stjepana Bandere, tokom Drugog svjetskog rata.

Tvrdnju da je “Slava Ukrajini” nacistički pozdrav, pored Novosti i Večernjih Novosti, još je objavio i portal Srpska 247.

Pored uzvika “Slava Ukrajini”, na portalu Nova srpska politička misao navodi se da je reper Kaluš Orkestra također salutirao nacističkim pozdravom, što je istaknuto u naslovu članka:

Danas: Glasovi publike - Iz kojih zemalja je Konstrakta dobila najviše poena na Pesmi Evrovizije? Predstavnik Ukrajine uputio nacistički pozdrav publici

Osim NSPM-a, članke o navodnom nacističkom pozdravu Kaluš Orkestra objavili su i portali Alo, Hype TV, Srpska 247 i Glavne vesti. Štaviše, u članku portala Alo navodi se da se iz režije čulo “sijeci, sijeci” u momentu kada se Kaluš Orkestar spremao za finalnu izvedbu pobjedničke pjesme i kada je navodno snimljen “nacistički pozdrav”. Kao “dokaz” objavljen je tweet s Twitter profila @Odioabahar, no videozapis u tweetu nema zvuk, pa nije jasno odakle ta tvrdnja.

Pored portala, tvrdnje o nacističkim pozdravima na Euroviziji dijelile su se i na Facebook profilima ovdje i ovdje te na Twitteru ovdje.

 

Da li je voditeljica poljske televizije pokazala nacistički pozdrav?

Finalna takmičarska večer Eurovizije održana je 14. maja u Italiji, u Torinu. Ovogodišnju pobjedu na Euroviziji odnijela je grupa Kaluš Orkestar iz Ukrajine pjesmom “Stefania”. U kontekstu rata u Ukrajini, koji je započeo ruskom agresijom 24. februara, pobjeda Ukrajine izazvala je mnoge komentare, među kojima su i tvrdnje da su reper Kaluš Orkestra Oleg Psiuk i voditeljica poljske televizije Ida Nowakowska izrazili nacističke pozdrave tokom takmičenja i glasanja.

Kako navodi Reutersov tim za provjeru činjenica u analizi objavljenoj 16. maja, Nowakowska je tokom predstavljanja rezultata glasanja poljskog žirija zapravo pokazala znak “V”, poznatiji kao gestikulacija za “mir”:

U međuvremenu, Nowakowska čini se zapravo pokazuje znak "V", ili "mir", kao što se vidi na originalnom snimku voditeljke koja objavljuje rezultate javnog glasanja u Poljskoj za Ukrajinu.

Snimak, ovdje (segment počinje na 11:45), prikazuje Nowakowsku kako daje pokazuje znak mira, što se jasno može vidjeti na vremenskoj oznaci 12:15.

Ukoliko usporimo videosnimak na 12:14 minuti, možemo vidjeti kako Nowakowska podiže dva prsta. Salutiranje nacističkim pozdravom podrazumijeva ispruženu desnu ruku s dlanom okrenutim ka dole.

 
Navodni nacistički podrav Olega Psiuka

U momentu kada je Kaluš Orkestar odlazio sa scene, reper grupe Oleg Psiuk snimljen je dok pozdravlja publiku, što su neki mediji i korisnici/e društvenih mreža opisali kao nacistički pozdrav. Kako navodi Reuters, u ovom videozapisu na 0:17 sekundi vidimo da su njegovi prsti rašireni, što znači da je u tom momentu jednostavno pozdravljao publiku. 

Zumirajući vizuelni prikaz na vremenskoj oznaci 0:17, vidi se jasno da su Psiukovi prsti rašireni, nisu čvrsto spojeni kao u nacističkom pozdravu, dok on podiže ruku u zrak.

Pored Reutersa, o Psiukovoj gestikulaciji pisao je i italijanski portal za provjeru činjenica Open Online u analizi 16. maja. Kako navode, ništa u Psiukovoj biografiji ne pokazuje da prati desničarsku ideologiju:

Optužbe za nacizam na račun repera Kaluš Orkestra djeluju čudno, s obzirom na njegovu biografiju i muziku. Njegove muzičke inspiracije su Easy-E, Ice Cube i Eminem (njegov san je da snimi duet s njim), koji svakako ne izražavaju ideologiju radikalne desnice. Oleg se zalaže za takozvani svjesni hip-hop, napuštanje stereotipa o djevojkama, skupim automobilima, kriminalu i suprotstavljanje svakoj vrsti nasilja.

 

Je li “Slava Ukrajini” nacistički pozdrav?

Ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru ove godine, pozdrav “Slava Ukrajini” dobio je veliku pažnju širom svijeta. Ovaj se uzvik mogao čuti na okupljanjima protiv ruskog napada, poput onih u Škotskoj, o čemu je izvijestio BBC, ali i u govorima političkih figura, poput predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen 1. marta.

Kako navodi ukrajinski StopFake 12. aprila, pitanje da li je “Slava Ukrajini” nacistički pozdrav pokrenuto je na ruskom državnom mediju RT (Russia Today), a naš partnerski portal za provjeru činjenica iz Hrvatske Faktograf objavio je detaljnu analizu njegove historije u tekstu od 3. marta.

Kako navode, prvi zapisi u ovom pozdravu datiraju s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, no masovno se počeo koristiti tek 1930. godine:

Međutim, tek 1930. godine počeo se masovno koristiti i postao je pozdrav Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN), objasnio je za DW povjesničar Oleksandr Zaicev s Ukrajinskog katoličkog sveučilišta u Lavovu.

„Postoje zapisi koji pokazuju da su tijekom sudskih saslušanja protiv vođe OUN Stepana Bandere 1936. godine njegove pristaše dodale fašistički pozdrav rukom uz slogan ‘Slava Ukrajini'”, rekao je Zaicev za DW.

Nakon što je Ukrajina postala dio Sovjetskog Saveza, izraz “Slava Ukrajini” postao je zabranjen zbog povezanosti s progonom Poljaka, Židova i Rusa s ukrajinske teritorije. 

„Porijeklo tog pozdrava jest nacionalističko i seže iz vremena prije Drugog svjetskog rata, a veže se najprije uz OUN i nacionalističku armiju na zapadu Ukrajine. Pozdrav nije bio korišten u vrijeme sovjeta, ali se počinje vraćati nakon 1991. i raspada SSSR-a. Međutim, masovno se počeo koristiti kao javni pozdrav tijekom Euromajdana 2014., kada su se europski orijentiranim prosvjednicima na Majdanu pridružili pripadnici Desnog sektora i drugih desnih organizacija “, objašnjava ukrajinski povjesničar Vladimir Ryzhovski za Faktograf, upućujući na zanimljivost da se taj pozdrav nije koristio tijekom ukrajinske Narančaste revolucije 2004/2005. godine.

No, poslije 2014. godine, kada je Rusija pripojila Krim, pozdrav “Slava Ukrajini” počeo se sve češće koristiti, a 2018. godine postao je i službeni pozdrav ukrajinske vojske. Među Ukrajincima postao je način izražavanja nezavisnosti i izraz podrške Ukrajini:

„Međutim, sada je ruska invazija na Ukrajinu sve promijenila i okončala diskusije, a ‘Slava Ukrajini’ je postao najkraći izraz podrške za borbu koja Ukrajina sada vodi. Pod pritiskom Vladimira Putina sada se stvara jedna ukrajinska nacija i prestaju podjele koje su postojale još prije tjedan dana“, kaže  Ryzhovski pa tako nije više čudno niti kada on ili njegovi prijatelji koji to nikada nisu radili svoje poruke potpišu sa „Slava Ukrajini“. Poruka je to koja se koči pod brojne izraze podrške Ukrajini ovih dana.

Dakle, uprkos tome što se “Slava Ukrajini” prije nekoliko desetljeća koristio kao pozdrav nacionalista ili simpatizera nacista, evidentno je da on to danas nije. Pitanje da li je “Slava Ukrajini” nacistički pozdrav poteklo je s ruskog državnog medija RT, u kontekstu invazije na Ukrajinu, koja se pravda s dva ratna cilja: navodnom denacifikacijom i demilitarizacijom te zemlje. Ovaj narativ postao je dominantan, no kako Fact Check objašnjava u analizi od 31.3.2022, on nije opravdan.

Tvrdnju portala Novosti da je voditeljica poljske televizije Ida Nowakowska uputila nacistički pozdrav na Euroviziji ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok ostala prenošenja iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Iz videozapisa je vidljivo da je Nowakowska ustvari pokazala znak na mir.

Tvrdnju da je isto uradio Oleg Psiuk, prvobitno objavljenu na portalu NSPM, također ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok prenošenja na portalima Alo, Republika i Glavne vesti dobivaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnja da je “Slava Ukrajini” nacistički pozdrav ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Uprkos tome što je ovaj izraz u prošlosti važio za pozdrav koji su koristili i nacionalisti u vrijeme nacističke okupacije Ukrajine, danas je postao izraz solidarnosti i podrške Ukrajincima. 

Napomena

23.5.2022: Nakon objave naše analize, portali Novosti i Alo objavili su ispravke u člancima zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno.

25.5.2022: Portali Republika i Večernje novosti također su objavili ispravke u člancima zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 20. 05. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me