Raskrinkavanje.ba

Privlačenje pratitelja/ki “besplatnim šporetima” na Facebooku

Na novopokrenutoj Facebook stranici nalazi se samo jedna objava u kojoj se navodno poklanja jedanaest električnih šporeta neznatno oštećenih u transportu iz Njemačke. Šporeti na poklon ne postoje – cilj objave je privući pratitelje/ke.

Foto: lchumpitaz, Freepik 

Na Facebook stranici Sve za vašu kuću 15. jula 2023. godine objavljen je status u kojem je navedeno sljedeće: 

Prilikom transporta robe iz Nemačke oštećeno je 11 šporeta (sitne ogrebotine i oštećenje pakovanja) zbog čega smo odlučili da ih poklonimo POTPUNO BESPLATNO nekome od vas.

Svi koji lajkuju našu stranicu i pošalju nam poruku dobijaju nagradu!

U objavi je podijeljena fotografija jednog električnog šporeta koji se navodno poklanja “potpuno besplatno”.

Ova objava podijeljena je više od 4.200 puta na Facebooku. Imala je preko 6.800 interakcija i 5.200 komentara korisnika/ca ove društvene mreže. 

Međutim, objava nije autentična. Fotografija električnog šporeta koji se “poklanja” preuzeta je s Instagram profila “svet_bele_tehnike”, gdje je objavljena 1. jula 2023. godine. Prikazani šporet se na ovom profilu prodaje po cijeni od 199.99 eura. Identičan oglas objavljen je i na web stranici Svet bele tehnike, uz još nekoliko fotografija šporeta. 

Slika: Električni šporet iz objave zapravo je stavljen na prodaju na Instagramu

Osim što je Facebook objava sama po sebi “predobra da bi bila istina”, i druge pojedinosti ukazuju na njenu neautentičnost. Facebook stranica Sve za vašu kuću pokrenuta je 12.7.2023, samo tri dana prije objave statusa u kojem se “poklanjaju” šporeti. Na stranici u vrijeme pisanja ove analize nije bilo nijedne druge objave. Uprkos tome, nepunih osam dana od pokretanja (20.7.2023), stranica je imala preko 6.200 pratitelja/ki te više od 5.800 “lajkova”. 

Slika: Podaci o pokretanju Facebook stranice

S obzirom na to da je “uslov” za dobijanje električnog šporeta bio “lajkanje” stranice i slanje poruke, može se zaključiti da je svrha primamljive objave bila skupljanje “lajkova” i izgradnje publike na novopokrenutoj Facebook stranici. Nakon poslane poruke stranici, od korisnika/ce se traži da “lajkaju” stranicu te da podijele njihovu posljednju objavu u pet grupa, što ponovo ukazuje na to da je cilj skupljanje interakcija i pratitelja/ki. 

Screenshot automatizovane poruke koju dobije korisnik/ca.

Prikupljanje interakcija i izgradnja baze pratitelja/ki utiče na “cijenu” Facebook stranice, koja se kasnije može iznajmiti ili prodati, uglavnom anonimnim portalima koji je prenamjenjuju u stranicu na kojoj objavljuju svoje klikbejt i obmanjujuće članke. 

Raskrinkavanje se i ranije susretalo sa sličnim primjerima obmanjivanja korisnika/ca Facebooka putem lažnih darivanja kućanskih aparata, a detalje možete pročitati u analizi na linku ispod.

Objavu na Facebook stranici Sve za vašu kuću u kojoj se “poklanjaju” šporeti ocjenjujemo kao lažnu vijest.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 15.07.2023

Facebook profili i stranice: Facebook stranica: Šporeti

  • Lažna vijest