Raskrinkavanje.ba

Lažna darivanja na Facebook stranicama: Praznim obećanjima do novih pratitelja

Na dvije tek pokrenute Facebook stranice je u periodu od sedam dana objavljeno barem isto toliko postova u kojima se “potpuno besplatno” poklanjaju kuhinje, električni šporeti, veš-mašine i slično. Ove obmanjujuće objave, kojima se privlače novi pratitelji, budu izbrisane sljedećeg dana.

Na sada nedostupnoj Facebook stranici Sve na poklon je 23.9.2021. godine objavljena fotografija električnog šporeta koji se navodno nudi na poklon. Kako bi šporet “dobili”, korisnici/e Facebooka trebali/e su samo poslati poruku u inbox stranice:

🎁Poklanjamo ŠPORET sa slike potpuno besplatno🎁
👉Sve što treba da uradite jeste da nam napišete poruku u inbox i to je sve, sretno svima!❤️

U samoj objavi nisu navedeni drugi uslovi za dobijanje poklona niti način na koji se vrši eventualno “izvlačenje dobitnika”. Ovaj post je zabilježio preko 770 interakcija u dva sata nakon objavljivanja. Već sljedećeg dana, post je izbrisan sa stranice. 

Ova Facebook stranica je 22.9.2021. objavila još dva slična posta u kojima su se “potpuno besplatno” poklanjale kuhinja i veš-mašina (objava se nalazila na ovom linku). Te objave su također bile izbrisane već 23.9.2021.  

Na osnovu podataka iz Page Transparency opcije na Facebooku, stranica Sve na poklon je pokrenuta 22.9.2021. godine. 

Datum pokretanja stranice prema podacima iz opcije Page Transparency

Kada je stranica Sve na poklon još uvijek bila aktivna na Facebooku - 24.9.2021. godine, na stranici Darujemo Poklon je objavljen gotovo identičan post o “potpuno besplatnom” poklonu. Ovaj put je to bila veš-mašina za jednu osobu: 

 🎁 Poklanjamo VEŠ MAŠINU besplatno za jednu osobu 🎁 
👉 Sve što treba da uradiš  da bi osvojio jeste da nam samo napišeš poruku u inbox ❤️

Kao što je to bio slučaj i sa stranicom Sve na poklon, objava o poklanjanju veš-mašine je već idući dan bila nedostupna. Post sa fotografijom električnog šporeta koji se navodno poklanja je na istoj stranici objavljen 27.9.

🎁 Poklanjamo potpuno besplatno šporet sa slike 🎁 
👉 Sve što treba da uradite da biste osvojili jeste da nam samo napišeš poruku u inbox ❤️

Ova objava bila je podijeljena i na stranici Sve na poklon, što ukazuje na to da su ove dvije stranice (bile) povezane. I ona je naknadno izbrisana. Stranica je pokrenuta 24.9.2021. godine, a u vrijeme kada je pisana ova analiza imala je preko 7.300 pratitelja/ki.

Datum pokretanja stranice prema podacima iz opcije Page Transparency

Najnovije objave na navedenoj stranici u vrijeme pisanja ove analize bile su o poklanjanju kupatilskih garnitura (28.9) i veš-mašine (29.9). Osim uobičajenih zahtjeva za slanje poruke u inbox, pravila za ove “poklone” nalažu i lajkanje stranice:

👉 Sve što treba da uradite da biste osvojili jeste da lajkujete našu stranicu i da nam se javite u inbox. 📩❤️

 

Šta su činjenice?

Raskrinkavanje se bavilo analizom nekolicine sličnih primjera sa Facebook stranica koje su organizovale lažne nagradne igre i “poklanjale” montažne kuće, kućanske i aparate visoke tehnologije i slično (1, 2, 3, 4).

U ovom slučaju, radi se o lažnom poklanjanju bijele tehnike i namještaja. Fotografije “poklona” preuzete su sa Facebook stranica na kojima se prodaje bijela tehnika. Tako je fotografija šporeta koji je “poklanjan” na stranci Sve na poklon prvobitno objavljena na stranici Polovna Bijela Tehnika Laktasi 30.6, na kojoj je prikazani šporet bio na prodaju

Fotografija veš-mašine, koja je “potpuno besplatno poklanjana” na stranici Darujemo poklon, originalno je objavljena 22.12.2019. godine na stranici Zaklopača d.o.o. I ovaj uređaj je originalno bio na prodaju. Električni šporet koji je “poklanjan” na ovoj stranici nalazio se na fotografiji objavljenoj 17.7.2019. godine na stranici e-Tech bijela tehnika Zenica.

Setovi kupatilskih ormarića iz najnovije objave preuzeti su sa stranice za oglašavanje Yellow Pages Srbija.

Lažne nagradne igre i slične obmane na Facebooku postoje uglavnom iz dva razloga. 

Jedan je prikupljanje interakcija i izgradnja baze pratitelja na stranici, nakon čega ona biva iznajmljena ili prodana anonimnim portalima koji je prenamjenjuju u stranicu na kojoj objavljuju svoje članke. 

Tako je na stranici Darujemo poklon već 30.9.2021. počelo objavljivanje linkova sa portala Muški svijet i Balkanski Magazin. 

Jedan sličan primjer nalazimo na stranici koja također nosi naziv Sve na poklon. Ova stranica je pokrenuta 23.9.2021. godine i već tog dana je na njoj objavljen post o poklanjanju plazma televizora. Za razliku od prethodnih primjera, u ovom postu se od korisnika/ica Facebooka tražilo da lajkaju nekoliko Facebook stranica povezanih sa portalom Lajk.rs, čiji se linkovi dijele i na stranici Sve na poklon. 

Na stranici je 25.9.2021. godine objavljen gotovo identičan post u kojem se “poklanja” električni šporet. Fotografija korištena za ilustraciju bila je objavljena na stranici koja se bavi prodajom bijele tehnike. 

Drugi razlog je krađa ličnih i finansijskih podataka od korisnika/ica Facebooka, koji ne prepoznaju da je riječ o prevari i odluče “učestvovati” u nagradnoj igri. U takvim se “nagradnim igrama” od korisnika/ica Facebooka na različite načine traže lični podaci ili podaci o bankovnim karticama, što, naravno, može dovesti do brojnih zloupotreba i finansijskih gubitaka. 

Sudeći po sadržaju postova (zahtjev za lajkanje stranice), ali i recenzijama korisnika/ica Facebooka (1, 2), čini se da su analizirane Facebook stranice koristile i još koriste ovakve objave i za interakcije, i za prikupljanje ličnih podataka. 

Zbog svega navedenog, objave analiziranih stranica u kojima “poklanjaju” bijelu tehniku ili opremu za kupatilo dobijaju ocjenu lažna vijest.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke