Raskrinkavanje.ba

Prodaja “lijeka” upakovana kao intervju sa sarajevskim ljekarom

Još jedan lažni intervju s medicinskim stručnjakom koristi se za prodaju “lijeka” kome se pripisuju snažne sposobnosti liječenja.

Fotografija: Ilustracija, Raskrinkavanje

Na stranicama koje oponašaju izgled portala Hayat objavljen je “intervju” s liječnikom Šekibom Sokolovićem u kom se preparat Hyper Active preporučuje i prodaje kao lijek (1, 2). Ovaj preparat navodno liječi povišen krvni pritisak. Članci u kojima se nalazi “intervju” opremljeni su screenshotom iz informativne emisije televizije N1.

 

Članci nemaju datum objave, ali podaci sa stranice Fotoforensics pokazuju da su fotografije s obje stranice podignute 13.7.2023. (1, 2).  

“Intervjui” sadrže dvije fotografije doktora Sokolovića, koji je predstavljen na sljedeći način:

Šekib Sokolović je bosanskohercegovački doktor prirodne medicine, profesor. Poznat je po tome da leči ljude bez tableta. Uz to, svi koji dolaze kod njega neobrašnjivo lako ozdrave. Među njegovim pacijentima ima poznatih ljudi iz Bosna i Hercegovina, ali i krem društva iz EU.

Profesor Šekib Sokolović retko daje intervjue, trudeći se da više vremena posveti pacijentima. Međutim, našem korespondentu se posrećilo: poznati lekar je pristao da odgovori na nekoliko pitanja za pacijente koji nemaju mogućnosti da zakažu pregled na klinici.

U “intervjuima” se preporučuje “lijek” za čišćenje krvnih sudova Hyper Active, koji je “teško pronaći u apotekama u BiH”. Tvrdi se da je “napravljen 2015. godine na Institutu za bolesti srca”, ali se ne precizira gdje se ovaj institut nalazi. U članku se navodi niz koristi koje ovaj “lijek” navodno donosi, kao što su regenerisanje unutrašnjih organa i zglobova, topljenje viška masti, poboljšanje vida i pamćenja te vraćanje potencije muškarcima. Doktoru Sokoloviću pripisana je izjava da “na današnji dan u Bosni i Hercegovini postoji samo jedan lek” koji dobro čisti krvne sudove i stabilizuje krvni pritisak i da je to Hyper Active.

Na dnu stranice nalazi se “točak sreće” koji čitateljima/kama može osigurati popust na narudžbu “lijeka”. Svakim klikom na dugme točak se “zavrti” i daje 50% popusta i otvara se formular za narudžbu koji traje deset minuta. 

Ispod “točka sreće” nalaze se komentari navodnih korisnika/ca preparata, koji/e hvale tobožnji lijek i preporučuju ga drugima.

Da li je Hyper Active lijek?

Osim nekoliko uvodnih rečenica, “intervju” objavljen u julu identičan je lažnom intervjuu koji se i ranije koristio za prodaju preparata Hyper Active. I komentatori/ce i njihovi komentari su isti, samo što je datum njihovih “komentara” osvježen. 

“Intervjui” u kojima ljekari navodno preporučuju “lijek” Hyper Active bili su predmet analize Raskrinkavanja objavljene 28.11.2022. godine. U toj analizi utvrdili smo da se radi o lažnim intervjuima kojima se promoviše lažni lijek. Tada je na stranicama koje su objavljivale “intervju” pisalo da je on urađen za magazin Medicinska gazeta, koji ne postoji

Hyper Active ne nalazi se na spisku lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet Agencije za lijekove BiH. Pretraga ključnih riječi na bosanskom i engleskom jeziku o navodnom neimenovanom Institutu za bolesti srca u kom je Hyper Active 2015. godine “napravljen” također nije dala nikakve relevantne rezultate.

Ko je Šekib Sokolović?

Doktor Šekib Sokolović je uposlenik Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a njegov naučni karton pokazuje da je profesor, doktor medicinskih nauka, subspecijalista kardiolog i reumatolog. 

Na fotografijama u “intervjuu” zaista je doktor Sokolović. Njegove fotografije mogu se naći u brojnim medijskim člancima (1, 2, 3, 4), kao i na stranicama naučnih konferencija (1, 2, 3).

Pretraga imena “Šekib Sokolović” na portalu Hayat daje 13 članaka u kojima se spominje. Nijedan nije intervju u kome Sokolović preporučuje Hyper Active. Google pretraga ključnih riječi također ne pokazuje da je Sokolović ikada spominjao preparat Hyper Active. 

S obzirom na to je “intervju” u kom doktor Sokolović “preporučuje” Hyper Active lažan, članke u kojima je objavljen u julu ocjenjujemo kao lažnu vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 13.07.2023

Dodronob: PRESTANITE ĆUTITI! Ono što se dogodilo u Sarajevu dogodit će se u cijeloj zemlji! Penzioneri moraju da znaju istinu...

PRESTANITE ĆUTITI! Ono što se dogodilo u Sarajevu dogodit će se u cijeloj zemlji! Penzioneri moraju da znaju istinu...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 13.07.2023

Apixelade: PRESTANITE ĆUTITI! Ono što se dogodilo u Sarajevu dogodit će se u cijeloj zemlji! Penzioneri moraju da znaju istinu...

PRESTANITE ĆUTITI! Ono što se dogodilo u Sarajevu dogodit će se u cijeloj zemlji! Penzioneri moraju da znaju istinu...

  • Lažna vijest