Raskrinkavanje.ba

Propisi na granici nisu “udar” na Hrvate nego pravila jednaka za sve

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Članak o pravilima i mogućim problemima pri ulasku bh. državljana/ki sa dvojnim državljanstvom u zemlju, dva portala su opremila senzacionalističkim naslovima o “udaru” na Hrvate u BiH.

Na portalu Centralna je 8.10.2020. godine objavljen članak sa naslovom:

UDAR NA HRVATE U BIH: Osobe s dvojnim državljanstvom moraju pokazati bh. pasoš prilikom ulaska u BiH iz EU

U članku se navodi da državljani/ke Bosne i Hercegovine, pri ulasku u BiH iz zemalja članica Evropske unije, prema važećim propisima, moraju koristiti bh. pasoš. U slučaju da pokušaju ući u BiH samo sa ličnom kartom, suočeni/e su sa kaznama, te je u članku naveden i primjer osobe iz Švedske, koja ima državljanstvo te zemlje ali i BiH.

Iako je u naslovu navedeno da “Osobe s dvojnim državljanstvom moraju pokazati bh. pasoš prilikom ulaska u BiH iz EU”, u članku se ipak navodi da nije u pitanju obaveza, nego odluka, na koju se osobe s dvojnim državljanstvom odlučuju kako ne bi morali raditi test na koronavirus pri ulasku u zemlju.

Osobe s dvojnim državljanstvom se odlučuju pokazati bh. graničarima dokument izdat u BiH kako ne bi morali raditi test na koronavirus. U protivnom, ako se odluče pokazati pasoš neke strane zemlje uz sebe moraju imati negativan test na koronavirus.

Redakciji portala Klix.ba javio se čitatelj iz Švedske koji ima državljanstvo BiH i te zemlje i kojem je rečeno da će platiti prekršajnu kaznu od 200 KM ukoliko ne posjeduje bh. pasoš prilikom prelaska granice. 

“To mi je rečeno u Ambasadi BiH u Švedskoj što znači da ja s pasošem Švedske i ličnom kartom izdatom u BiH ne mogu prijeći granicu iako je ona dovoljan dokaz da sam njen državljanin, a uz to imam i adresu prebivališta u Sarajevu”, kazao nam je čitatelj.

Ovaj članak je objavljen i na Facebook stranici Centralna istog dana, a do trenutka pisanja ove analize članak je zabilježio 1.000 komentara, 595 reakcija te je podijeljen 88 puta.

Podaci Facebookovog alata za pretragu interakcija na društvenim mrežama, CrowdTangle, pokazuju da je članak ostvario ukupno 2.330 interakcija.

Članak je potom objavljen i 9.10.2020. na portalu Borak, sa identičnim naslovom.

Kako je i navedeno na portalu Centralna, članak je originalno objavljen na portalu Klix, 8.10.2020. Klix je članak objavio sa drugačijim naslovom:

Osobe s dvojnim državljanstvom naišle na probleme pri ulasku u BiH s ličnom kartom

U članku Klixa je citirana i portparolka Granične policije, Franka Vican, koja je pojasnila da Zakon o putnim ispravama propisuje da državljani/ke BiH pri ulasku u zemlju mogu da koriste pasoš, (diplomatski, službeni, zajednički pasoš,) te putni list, pomorsku, odnosno, brodarsku knjižicu. Za prelazak državne granice moguće je koristiti i ličnu kartu ali samo sa onim zemljama sa kojima je BiH potpisala bilateralne sporazume. Takav sporazum nije potpisan sa zemljama EU te stoga, bez obzira na dvojno državljanstvo, BiH državljani/ke pri ulasku u BiH iz bilo koje zemlje članice EU moraju posjedovati pasoš.

U obzir dolazi i važeća lična karta i drugi identifikacijski dokument s fotografijom koji se može koristiti za prelazak državne granice i priznat je međunarodnim ugovorom čija je BiH ugovorna strana, kao i putna isprava izdata strancu u BiH u skladu sa Zakonom o strancima", navela je Vican.

Shodno navedenom, uzimajući u obzir ove zakonske odredbe, Vican je kazala da BiH nema potpisan bilateralni sporazum sa Švedskom, ali ni s Evropskom unijom (EU) usljed čega bi građani mogli koristiti ličnu kartu kao važeću putnu ispravu za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uslovima utvrđenim sporazumima.

"Ta odluka je oduvijek na snazi te tako u nađu državu mogu ući državljani BiH iz Srbije, Crne Gore, Albanije s ličnom kartom jer je s njima potpisan bilateralni sporazum. To se više ne odnosi na Hrvatsku otkako je postala članica EU", istakla je Vican.

Dakle, osobe koje imaju dvojno državljanstvo BiH i Srbije, Crne Gore ili Albanije (ili samo BiH), iz tih zemalja u BiH mogu ući samo sa ličnom kartom naše zemlje. 

Ukoliko se pak radi o osobama koje imaju dvojno državljanstvo BiH i neke od zemalja EU, pri ulasku u našu zemlju sa bh. dokumentima, moraju imati pasoš naše zemlje, te prelazak nije moguć samo sa bh. ličnom kartom. Ipak, osobe sa dvojnim državljanstvom BiH i neke od zemalja EU, pri ulasku u našu zemlju mogu nesmetano koristiti i putne isprave druge zemlje čije državljanstvo imaju, što je suprotno tvrdnjama iz naslova portala Centralna.

Shodno činjenicama, jasno je da se nije desio nikakav “udar na Hrvate”, budući da se radi o zakonskoj, uobičajenoj proceduri prilikom prelaska državne granice pri ulasku u BiH, što je, na kraju, i jasno iz samog članka. Hrvati iz BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo mogu i dalje ulaziti u BiH iz Hrvatske sa putovnicom ili ličnom kartom izdatom u Hrvatskoj u jednom slučaju, ili sa pasošem BiH u drugom slučaju, te se zakonske odredbe u tom smislu nisu mijenjale. 

Ni tvrdnja koju je objavio Klix, a potom i Centralna o tome da se osobe s dvojnim državljanstvom odlučuju pokazati bh. graničarima dokument izdat u BiH kako ne bi morali raditi test na koronavirus, nije u potpunosti tačna. O tome da državljani Hrvatske, Srbije, Crne Gore za ulazak u BiH ne trebaju predočiti PCR test, kad u BiH ulaze direktno iz zemlje čiji su državljani svjedoči i saopštenje na stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske objavljeno 12.9.2020. U istom saopštenju stoji da državljani Hrvatske mogu iz te države ući u BiH sa hrvatskom osobnom iskaznicom bez predočavanja negativnog testa na koronavirus.

Državljani Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu mogu ući s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, kojom su od 12. rujna 2020. u 6:00 sati granice BiH otvorene za sve strane državljane, pod uvjetom da imaju negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati.

Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom), Republike Srbije i Crne Gore za ulazak u Bosnu i Hercegovine ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz  države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

Nakon što je Raskrinkavanje kontaktiralo redakciju Centralna, uredništvo ovog portala nas je obavijestilo da su objavili demanti, odnosno novi članak sa naslovom “Hrvati u BiH i dalje mogu prelaziti granicu s hrvatskom osobnom i putovnicom”, a identičan članak objavljen je i na portalu Borak. Izvor ovog članka kojeg su prenijeli Centralna i Borak je portal Večernji list, koji je članak objavio 9. oktobra.

Dvojni državljani Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u najvećoj mjeri Hrvati u BiH i dalje mogu neometano ulaziti u Bosnu i Hercegovinu iz Hrvatske koristeći putovnicu RH ili pak osobnu iskaznicu Republike Hrvatske te se u tom smislu ništa nije promijenilo u odnosu na ranije razdoblje, doznaje Vecernji.ba.

Naime, ovih dana u medijskom prostoru pojavile su se određene spekulacije prema kojima državljani RH iz BiH moraju imati putovnicu Bosne i Hercegovine prilikom ulaska u BiH, no to nije točno.

Međutim, iako se u ovom članku navodi da osobe sa dvojnim državljanstvom BiH i RH u našu zemlju mogu ulaziti sa hrvatskom osobnom i putovnicom - to zapravo nije bila tema prvobitnog članka sa naslovom “Udar na Hrvate”. U prvobitnom članku problematiziran je bio ulazak dvojnih državljana u BiH samo sa ličnom kartom BiH, te ulazak sa dokumentima neke druge zemlje nije bio tema članka. U prvom članku se dakle tvrdilo da ulazak u BiH nije moguć samo sa ličnom kartom BiH te da je potrebno posjedovati bh. pasoš ukoliko se koriste bh. dokumenti, a u demantu se navodi da se ipak mogu koristiti i dokumenti druge zemlje - što su dvije različite teme i što nikada nije bilo upitno. Dodano, sve zvanične informacije o prelasku državnih granica bile su javno dostupne prije objavljivanja manipulativnih članaka, te su tvrdnje iz članka mogle biti provjerene prije objavljivanja. 

O sličnim člancima u kojima su problemi BiH državljana s dvojnim državljanstvom na granici predstavljeni kao “tretiranje Hrvata kao građana trećeg reda” Raskrinkavanje je pisalo u analizi objavljenoj 27.5.2020. 

Ustanovljeno je da  razlog zbog kojeg su nekima od državljana/ki izdati prekršajni nalozi prilikom ulaska u zemlju, nije bio njihovo dvojno državljanstvo, kako se tvrdilo u člancima, već nedostatak valjanih putnih dokumenata.

Kompletnu analizu možete pročitati na linku ispod:

Shodno činjenicama, tvrdnju iz naslova portala Centralna i Borak ocjenjujemo kao dezinformaciju, jer se pravila za prelazak granice sa bh.ličnom kartom odnose na sve državljane/ke BiH i strance/kinje, a ne samo na Hrvate, te zbog toga što nije tačno da “sobe s dvojnim državljanstvom moraju pokazati bh. pasoš prilikom ulaska u BiH iz EU” - s obzirom da je u pitanju mogućnost, a obaveza, kako je objašnjeno u ovoj analizi.

Budući da tvrdnje iz naslova nemaju uporište te da se ne spominju u članku, ocjenjujemo ih i kao klikbejt.

Zbog objave novih članaka sa tačnim informacijama, članke portala Centralna i Borak ocjenjujemo i kao demantovano.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 08.10.2020

Centralna: UDAR NA HRVATE U BIH: Osobe s dvojnim državljanstvom moraju pokazati bh. pasoš prilikom ulaska u BiH iz EU

Prilikom ulaska u BiH iz zemalja EU, osobe s dvojnim državljanstvom, ukoliko žele ući kao državljani BiH moraju pokazati bh. pasoš kao jedini validni...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 09.10.2020

Borak: UDAR NA HRVATE U BIH: OSOBE S DVOJNIM DRŽAVLJANSTVOM MORAJU POKAZATI BH. PASOŠ PRILIKOM ULASKA U BIH IZ EU

Prilikom ulaska u BiH iz zemalja EU, osobe s dvojnim državljanstvom, ukoliko žele ući kao državljani BiH moraju pokazati bh. pasoš kao jedini validni...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija